ΕΡΤ ΗD

Status
Not open for further replies.
Απάντηση: Εντυπώσεις από τη hd μετάδοση της ΕΡΤΗD

Ακόμα και οι τηλεοράσεις Full HD, στο Scart IN δεν μπορούν να λάβουν σήμα 1080.
Μέσα από σύνδεση Scart δεν μπορεί να περάσει σήμα Component 1080.
Συσκευή που βγάζει Component 1080 μέσω Scart, θα πρέπει να συνδεθεί στην τηλεόραση μέσω αντάπτορα Scart > Component.
Οι Full HD τηλεοράσεις που δέχονται αναλογικό σήμα Component μέσω RCA, μπορούν να λάβουν σήμα HD και να το δείξουν με την πραγματική του ανάλυση 1080p.
Οι HD Ready τηλεοράσεις που δέχονται αναλογικό σήμα Component μέσω RCA, μπορούν να λάβουν σήμα HD, αλλά θα το δείξουν με μέγιστη ανάλυση 720p.
Οι τηλεοράσεις δεν δέχονται ψηφιακό σήμα Component στο Component IN, εκτός και αν αναφέρουν Y/Cb/Cr.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Εντυπώσεις από τη hd μετάδοση της ΕΡΤΗD

Δημήτρη σε όσες τηλεοράσεις έχω δει, που έχουν component μέσω RCA, δεν μεταφέρεται HD σήμα, αλλά SD. Δεν το έχω ψάξει αν μπορεί να μεταφερθεί HD. Γνωρίζεις κάτι παραπάνω

sorry για το off topic

Παιδιά εγώ με τον DTR2205 βλέπω μέσω component rca στην τηλεόραση γιατί την hdmi την "έδωσα" στο προτζέκτορα, πριν το είχα αντίθετα, πάντως και στις δύο περιπτώσεις μου έδινε 1080i.

Re: Εντυπώσεις από τη hd μετάδοση της ΕΡΤΗD

Το component σήμα είναι και HD. Τώρα να πω κι εγώ τις εντυπώσεις μου για τη μετάδοση όπως την είδα σπίτι μου (δεν είχα βάρδια στο ραδιομέγαρο). Ο ήχος ήταν οριακά υποφερτός. Η ΝΕΤ έβγαινε με καλύτερο ήχο. Αυτό όμως θα διορθωθεί, όταν ολοκληρωθεί η HD υποδομή που δρομολογείται εδώ και καιρό. Κάποια προβλήματα στην αρχή της μετάδοσης, στην ποιότητα της εικόνας ξεπεράστηκαν όταν αυξήθηκε το bandwidth που δόθηκε για το HD, ρίχνοντας την ποιότητα στα άλλα τρία SD προγράμματα του μπουκέτου. Παρόλα αυτά μια μικρή θολούρα στο γρασίδι στα γενικά πλάνα την είδα. Η κίνηση ήταν καλή χωρίς σπασίματα και χωρίς να αντιληφθούμε καθόλου τις όποιες παρενέργειες του interlaced σήματος. Στα κοντινά η εικόνα ήταν πάρα πολύ καλή. Θα μπορούσε να είχε ίσως λίγο περισσότερο contrast αλλά αυτό ίσως να έχει να κάνει με την εκεί παραγωγή. Κάποια πιξελιάσματα στη μετάδοση υπήρχαν αλλά μάλλον τά λάβαμε έτσι από της δορυφορικές μας λήψεις στην ΕΡΤ. Να πω εδώ ότι σαν μέτρο σύγκρισης έχω κάποιες ματρόσκες από το μουντιάλ, οι οποίες είναι σε 720p. Εκεί η κίνηση ήταν πιο σπαστή λόγω του progessive σήματος προφανώς. Η ποιότητα της εικόνας όμως νομίζω πως είναι καλυτερη από ότι είδα χτες. Όχι ότι χτες με χάλασε. Ήταν σίγουρα η καλύτερη εικόνα που έχω δει σε επίγειο free to air στην Ελλάδα. Ας ελπίσουμε ότι θα εξαπλωθεί το HD και στην υπόλοιπη Ελλάδα, και από την ΕΡΤ και από άλλα κανάλια.

Θα ήταν ωραίο να βάλει η ΕΡΤ HD και η ΝΕΤ ένα λογότυπο Live ή Απευθείας στις ζωντανές τις μεταδόσεις όπως βάζει και το Sport+ όταν δείχνει ζωντανή μετάδοση.

Re: Απάντηση: Εντυπώσεις από τη hd μετάδοση της ΕΡΤΗD

Ακόμα και οι τηλεοράσεις Full HD, στο Scart IN δεν μπορούν να λάβουν σήμα 1080.

Το τι μπορεί να δεχθεί η κάθε τηλεόραση στο SCART της είναι κυρίως θέμα του κατασκευαστή. Το ότι στο πρότυπο προβλέπεται signaling RGB (και κάποιοι περνάνε και component..) φυσικά δεν σημαίνει ότι όλες οι τηλεοράσεις το υλοποιούν / είναι ικανές να το δεχτούν.

Μέσα από σύνδεση Scart δεν μπορεί να περάσει σήμα Component 1080.

Φυσικά και μπορεί. Είναι μέρος του spec.

Συσκευή που βγάζει Component 1080 μέσω Scart, θα πρέπει να συνδεθεί στην τηλεόραση μέσω αντάπτορα Scart > Component.

Το ότι συνηθίζεται κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι είναι και απαραίτητο.

Οι Full HD τηλεοράσεις που δέχονται αναλογικό σήμα Component μέσω RCA, μπορούν να λάβουν σήμα HD και να το δείξουν με την πραγματική του ανάλυση 1080p.
Οι HD Ready τηλεοράσεις που δέχονται αναλογικό σήμα Component μέσω RCA, μπορούν να λάβουν σήμα HD, αλλά θα το δείξουν με μέγιστη ανάλυση 720p.
Οι τηλεοράσεις δεν δέχονται ψηφιακό σήμα Component στο Component IN, εκτός και αν αναφέρουν Y/Cb/Cr.

Για αρχή, δεν υπάρχει ψηφιακό σήμα component στις συνδέσεις που συζητάμε (ουσιαστικά χρωμοδιαφορές (YCbCr), υλοποιημένες με φυσικό μέσο ομοαξονικό καλώδιο με χαρακτηριστική αντίσταση 75Ω). Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα κακό.

Επίσης, δεν υπάρχει όρος "full HD". Αυτή η ορολογία είναι απλά μαρκετίστικη.. Όλες οι συσκευές που μπορούν να δεχτούν σήμα μεγαλύτερης ευκρίνειας από 576i λέγονται "HD Ready". HD Ready δεν σημαίνει φυσική ανάλυση 1280 x 720 και "Full HD" (sic) δεν σημαίνει φυσική ανάλυση 1920 x 1080. Αυτές είναι ορολογίες που χρησιμοποιούν οι πωλητές τηλεοράσεων...

συγγνωμη για το οφτοπικ, αλλα εδω και καμια ωρα εχω παρατηρησει πως ολα τα καναλια της ερτ (απο ετ1 μεχρι ρικ) δεν τα πιανω, ενω ολα τα αλλα ειναι οκ..

απο πειραια (ληψη δεν ξερω απο που εχω)

εχεις κανεις αλλος προβλημα?

Σε ευχαριστώ Δημήτρη για τις διευκρινήσεις.
Το ότι μπορεί να περάσει Component 1080 μέσω scart, αυτό δεν το γνώριζα. :ernaehrung004:

Φίλε jpsih, εμείς έχουμε βγει λίιιιιιγο offtopic...
Όχι, κανένα πρόβλημα.

Last edited:

Καλως σας βρηκα
Ποια ειναι η γνωμη σας για αυτο παιδια http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.807450 ?
Θελω και εγω HD !!!

και γιατι δεν πας εδω
http://www.satrix.gr/index.php?dispatch=products.view&product_id=29859 με λιγοτερα και δοκιμασμενο?
εχεις και mediaplayer....

καλως ηρθες

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=67437

Last edited:
Απάντηση: Re: Εντυπώσεις από τη hd μετάδοση της ΕΡΤΗD

Να πω εδώ ότι σαν μέτρο σύγκρισης έχω κάποιες ματρόσκες από το μουντιάλ, οι οποίες είναι σε 720p. Εκεί η κίνηση ήταν πιο σπαστή λόγω του progessive σήματος προφανώς.

Πώς γίνεται αυτό Φώτη? Γιατί να είναι πιο σπαστή λόγω progressive? Μήπως τα 720άρια που είδες δεν ήταν από κάλυψη στην παραπάνω ανάλυση, αλλά, φτιαγμένα από 1080i υλικό και ο τύπος που τα μετέτρεψε δεν τα έφτιαξε καλά?

Διότι, όσες φορές έχω δει αθλητικά γεγονότα με γρήγορη κίνηση, τα 720p μου άρεσαν καλύτερα από 1080i.

Ευχαριστω, δεν το γνωριζα

Σωστα !
Το χτυπησα :violent-smiley-030:

Re: Απάντηση: Εντυπώσεις από τη hd μετάδοση της ΕΡΤΗD

Σε ευχαριστώ Δημήτρη για τις διευκρινήσεις.
Το ότι μπορεί να περάσει Component 1080 μέσω scart, αυτό δεν το γνώριζα. :ernaehrung004:

Φίλε jpsih, εμείς έχουμε βγει λίιιιιιγο offtopic...
Όχι, κανένα πρόβλημα.

ούτε κι εγώ το γνώριζα... ευχαριστούμε για την αποσαφήνιση..:worshippy:
sorry για το off topic παιδιά.. δηλαδή Δημήτρη (Δημητρακούδη), κάποιος με εξωτερικό αποκωδικοποιητή sd και με σύνδεση scart, μπορεί να δει hd κανάλι όπως καλή ώρα το ert hd, αλλά όχι hd? και με σύνδεση component αν είναι hd ο αποκωδικοποιητής να δει σε high definition? το κατάλαβα σωστά?

Καλως σας βρηκα
Ποια ειναι η γνωμη σας για αυτο παιδια http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.807450 ?
Θελω και εγω HD !!!

θα σου πρότεινα crystal audio... σταθερή αξία, hd mpeg4, τον έχω αρκετούς μήνες, είναι και σαν media player.....

http://www.crystalaudio.gr/ProductCatalog/DVB-T/Decoders/High Definition.aspx

Σαν PVR δουλεύει καλά το Crystal Audio?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Εντυπώσεις από τη hd μετάδοση της ΕΡΤΗD

ούτε κι εγώ το γνώριζα... ευχαριστούμε για την αποσαφήνιση..:worshippy:
sorry για το off topic παιδιά.. δηλαδή Δημήτρη (Δημητρακούδη), κάποιος με εξωτερικό αποκωδικοποιητή sd και με σύνδεση scart, μπορεί να δει hd κανάλι όπως καλή ώρα το ert hd, αλλά όχι hd? και με σύνδεση component αν είναι hd ο αποκωδικοποιητής να δει σε high definition? το κατάλαβα σωστά?

Αν ο δέκτης χαρακτηρίζεται ως SD αυτό μπορεί να σημαίνει (τεχνικά) διάφορα πράγματα, από απλή απουσία μιας θύρας HDMI μέχρι διαφορετικό chipset. Δεν μπορεί να ξέρει κανείς.

Αν ο αποκωδικοποιητής χαρακτηρίζεται ως HD και δίνει έξοδο component με οποιοδήποτε τρόπο σε ανάλυση >576i, αυτό που θα δείξει η τηλεόραση θα είναι κάποιου είδους HD. Αν η έξοδος component είναι στα 1080i, η εικόνα θα είναι παραπλήσια με αυτή που θα έδινε μια θύρα HDMI.

Ενα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στην ΕΡΤ και απο εμένα!Περίμενουμε ανάλογη συνέχεια!:SFGSFGSF:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Εντυπώσεις από τη hd μετάδοση της ΕΡΤΗD

Αν ο δέκτης χαρακτηρίζεται ως SD αυτό μπορεί να σημαίνει (τεχνικά) διάφορα πράγματα, από απλή απουσία μιας θύρας HDMI μέχρι διαφορετικό chipset. Δεν μπορεί να ξέρει κανείς.

Αν ο αποκωδικοποιητής χαρακτηρίζεται ως HD και δίνει έξοδο component με οποιοδήποτε τρόπο σε ανάλυση >576i, αυτό που θα δείξει η τηλεόραση θα είναι κάποιου είδους HD. Αν η έξοδος component είναι στα 1080i, η εικόνα θα είναι παραπλήσια με αυτή που θα έδινε μια θύρα HDMI.

κατάλαβα many thanks.. :SFGSFGSF: :worshippy:
και κάτι τελευταίο... ποια η διαφορά μεταξύ 1080i και 1080p? με hdmi παίρνουμε πάντα 1080p απο hdmi decoders??

1080i σημαίνει πεπλεγμένη σάρωση, δηλαδή το κάθε καρέ περιέχει τις μισές γραμμές (τις άρτιες ή τις περιττές) ενός πλήρους καρέ. Οπότε για να μεταφερθεί ένα πλήρες καρέ πρέπει να αποσταλούν τα δυο "μισά" καρέ και να συνθεθεί το πλήρες καρέ από αυτά (deinterlacing).

1080p σημαίνει προοδευτική σάρωση, δηλαδή τα καρέ μεταφέρονται αυτούσια.

Μέσω HDMI μπορούν να περάσουν όλων των ειδών τα σήματα, οπότε και 1080i και 1080p.

Status
Not open for further replies.