Re: ΕΤ1, ΝΕΤ και ET3 στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση
Διώξεις για κακοδιαχείριση στην ΕΡΤ
Βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για ευρεία κακοδιαχείριση στην ΕΡΤ την περίοδο 2005-2008, επί προεδρίας Χρήστου Παναγόπουλου, άσκησε σήμερα οι Εισαγγελείς δικονομικού εγκλήματος της Αθήνας. Η δίωξη αφορά σε 15 πρόσωπα που είναι υπόλογοι για σειρά κακουργημάτων και πλημμελημάτων κατά περίπτωση, μεταξύ των οποίων οκτώ ανώτερα στελέχη της κρατικής τηλεόρασης, τέσσερις τεχνικοί σύμβουλοι και τέσσερις εκπρόσωποι εταιρειών.
Τα κακουργήματα αφορούν 14 πρόσωπα και είναι: απιστία στην υπηρεσία από δράστη που χρησιμοποίησε ιδιαίτερα τεχνάσματα με ζημία σε βάρος του δημοσίου άνω των 150.000 ευρώ, άμεση συνέργια στην απιστία και ψευδή βεβαίωση κατά συναυτουργία. Το πρώτο σκέλος της υπόθεσης αφορά σε τέσσερις συμβάσεις που υπογράφθηκαν στις 24 Ιανουαρίου 2005, με τέσσερα φυσικά πρόσωπα τα οποία προσελήφθησαν στην ΕΡΤ ως τεχνικοί σύμβουλοι με αντικείμενο την κατάρτιση μελέτης για την αδειοδότηση θέσεων από την Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων.
Η σύμβαση κόστισε 218.300 ευρώ, δεν παραδόθηκε ποτέ, αλλά η αμοιβή εκταμιεύθηκε με προσκόμιση απλών αποδείξεων παροχής υπηρεσιών. Το αξιοσημείωτο είναι ότι στην ΕΡΤ λειτουργούσε ήδη ομάδα για το συγκεκριμένο αντικείμενο, η οποία αγνοούσε την ύπαρξη τεχνικών συμβούλων. Το δεύτερο σκέλος αφορά σε δύο συμβάσεις με την εταιρεία Backstage για το Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης και για την Χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής το 2006. Το συμβατικό τι´μημα ήταν 232.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, αλλά τελικά εκδόθηκε ένταλμα πληρωμής για 331.000 ευρώ. Το αξιοσημείωτο είναι ότι πριν υπογραφεί η σύμβαση, υπήρξε θερμή εισήγηση για την εμπειρία της εταιρείας παρόλο που αυτή συστάθηκε ενάμιση μήνα μετά από την εισήγηση.
Το τρίτο σκέλος αφορά στα bonus των στελεχών (δημοσιογράφων, συμβούλων, διευθυντών) τα οποία δίδονταν αφειδώς με τη γενικόλογη και πανομοιότυπη αιτιολογία «για την επίτευξη των στόχων της εταιρείας». Μάλιστα, ενώ ο κανονισμός προβλέπει γνωστοποίηση των bonuses σε όλο το προσωπικό, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, κάποια από τα στελέχη εισέπραξαν bonus δύο και τρεις φορές ενώ κάποιοι άλλοι έπαιρναν το ανώτατο ποσό που προβλέπει ο γενικός κανονισμός ως πριμοδότηση.
Τα πλημμελήματα
Η δικογραφία συμπεριλαμβάνει δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για «εκμετάλλευση εμπιστευμένων πραγμάτων κατ εξακολούθηση», σε βάρος στελέχους του τομέα οικονομικής διαχείρισης της ΕΡΤ, που αφορούν στις πάγιες προκαταβολές της ψηφιακής τηλεόρασης. Το πρόσωπο αυτό φέρεται να εισέπραττε και να διαχειριζόταν ποσά 80.000 ευρώ, τα οποία επέστρεφε μεν στο ταμείο, αλλά με καθυστέρηση πολλών μηνών, με αποτέλεσμα να εισπράττει τόκους.
Επίσης, ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος κατ εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος, ασκήθηκε σε βάρος κορυφαίου στελέχους της κρατικής τηλεόρασης, σχετικά με την υπογραφή τεσσάρων συμβάσεων με την αγγλική εταιρεία Red Bee, που ανέλαβε τον ανασχεδιασμό των λογοτύπων και του σήματος των καναλιών της κρατικής τηλεόρασης.
Το συνολικό τίμημα ήταν περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, και κρίνεται πολύ υψηλό, ενώ για να αποφευχθεί ο έλεγχος νομιμότητας από το ελεγκτικό συνέδριο, υπογράφθηκαν τέσσερις διαφορετικές συμβάσεις. Η υπόθεση ανατέθηκε σε ειδικό ανακριτή.
capital.gr