Στον καθορισμό των συχνοτήτων και των κέντρων εκπομπής για τις μεταδόσεις με την ψηφιακή τεχνολογία, με την ανακατανομή συχνοτήτων σε ολόκληρη την Επικράτεια, προχωρούν τα συναρμόδια υπουργεία, Επικρατείας και Μεταφορών και Επικοινωνιών, τα οποία έστειλαν στους εμπλεκόμενους φορείς για δημόσια διαβούλευση, το προσχέδιο της προβλεπόμενης κοινής υπουργικής απόφασης, για τη διευθέτηση των θεμάτων αυτών, που θα ανοίξουν την πόρτα στην ψηφιακή εποχή. Σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις, η ψηφιακή εκπομπή θα γίνει σε διαφορετικές φάσεις, αρχίζοντας σχεδόν αμέσως από τις περιοχές του κέντρου και τα κανάλια εθνικής εμβέλειας. Στη συνέχεια θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Σε τρία στάδια: η έναρξη της επίγειας ψηφιακής εκπομπής, αρχίζει για τα Κέντρα Εκπομπής Αίγινα, Υμηττός, Χορτιάτης, Σίβρι και Φιλίππειο (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), 3 μήνες μετά τη δημοσίευση της απόφασης, ενώ 6 μήνες μετά θα αρχίσουν οι εκπομπές από τα κέντρα εκπομπής Κέλλη, Πλάκα, Δοβρούτσι, Μυτιλήνη, Ακαρνανικά, Χλωμό, Αρόη, Ξυλόκαστρο, Σύρο, Καρλόβασι, Δολιανά, Αναβρύτη και Monte Smith. Τέλος, ένα χρόνο μετά τη δημοσίευση της απόφασης, θα αρχίσουν οι εκπομπές και από τα κέντρα Λιγγιάδες, Κρίκελο, Πεταλίδι, Σέρρες, Ρόγδια και Μάλαξα.
Οι συχνότητες
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα άρθρα 6, 13 και 14 του νόμου 3592/07 -στα οποία γίνεται μνεία στο προσχέδιο απόφασης προκειμένου να καθοριστεί το ποιος μπορεί και ποιος δεν μπορεί να εκπέμψει στην πιλοτική φάση- δικαίωμα εκπομπής έχουν οι νομίμως λειτουργούντες τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας.
Επίσης, δυνατότητα ψηφιακής εκπομπής, όταν απελευθερωθούν οι απαραίτητες συχνότητες ανά νομό, έχουν οι περιφερειακοί και τοπικοί σταθμοί, βάσει προϋποθέσεων και βεβαίως εφόσον είναι νομίμως λειτουργούντες. Υπενθυμίζεται πάντως, ότι με το νέο νόμο οι τοπικοί σταθμοί καταργούνται, ενώ για την νομιμότητα των σταθμών περιφερειακής εμβέλειας αναμένεται απόφαση από το ΣτΕ με αρνητική εισήγηση.
Αδεια από το ΕΣΡ
Σε κάθε περίπτωση για την ψηφιακή εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού, χρειάζεται πρώτα να εκδοθεί σχετική άδεια από το ΕΣΡ βάσει της προγραμματικής πληρότητας του κάθε καναλιού, ενώ επισημαίνεται ότι όσοι θα εκπέμψουν ψηφιακά θα πρέπει να σεβαστούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το αρ.6 του ν.3592/07 και σχετίζονται άμεσα με το χαρακτήρα του προγράμματός τους. Αυτές οι άδειες εκτιμάται ότι θα είναι οι πρώτες και ίσως και οι μοναδικές άδειες που θα εκδώσει η ανεξάρτητη ραδιοτηλεοπτική αρχή, πριν την έκδοση των ψηφιακών πλέον αδειών εκπομπής, όταν θα ολοκληρωθεί η πιλοτική φάση.
Κέντρα και προϋποθέσεις
Στο σχέδιο, προβλέπεται ότι η επικράτεια χωρίζεται σε 14 Ευρύτερες Περιοχές Εξυπηρέτησης (ΕΠΕ) σε κάθε μια από τις οποίες περιλαμβάνονται κύρια και δευτερεύοντα κέντρα εκπομπής αναλογικού σήματος, καθώς και τα κέντρα αναλογικής εκπομπής, στα οποία θα απελευθερωθούν δίαυλοι συχνοτήτων αναλογικής τηλεόρασης, προκειμένου οι νομίμως λειτουργούντες τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, κατ' επιλογή τους, και οι φορείς παροχής τηλεοπτικών συνδρομητικών υπηρεσιών να έχουν τη δυνατότητα να εκπέμψουν με ψηφιακή τεχνολογία το αναλογικό, ελεύθερης λήψης ή συνδρομητικό πρόγραμμα, αντίστοιχα στην γεωγραφική περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΡΤ Α.Ε. σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.3 του αρ. 14 του ν.3592/07.
Αναλογικό πρόγραμμα
Επισημαίνεται ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί περιφερειακής ή εμβέλειας έχουν τη δυνατότητα να εκπέμψουν το αναλογικό τους πρόγραμμα ψηφιακά, κατά τους όρους των παρ. 1β και 2 του αρ. 14 του ν.3592/07.
Σε κάθε κέντρο προβλέπεται η εκπομπή 7 ψηφιακών συχνοτήτων, 2 για τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας, δυο για τους συνδρομητικούς, 2 για τους περιφερειακής και τοπικής και 1 για τους κρατικούς.
Έλεγχος τεχνικών σημείων από ΕΕΤΤ
Τον έλεγχο των τεχνικών χαρακτηριστικών εκπομπής αναλαμβάνει η ΕΕΤΤ ενώ επισημαίνεται ότι για τον έλεγχο αυτό και για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ραδιοσυχνοτήτων, όλοι οι ενδιαφερόμενοι να εκπέμψουν ψηφιακά, οφείλουν πριν από την έναρξη των εκπομπών τους, να υποβάλλουν στο υπ. Μετ και στην ΕΕΤΤ τις τεχνικές παραμέτρους ψηφιακής εκπομπής καθώς και τα στοιχεία της ισχύος και του κεραιοσυστήματος που χρησιμοποιούν.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - NAYTEMPORIKH