Έσο έτοιμος/η τουτέστιν να είσαι πάντα έτοιμος....

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Βλέπουμε κάποια ωραία στάση του παιδιού μας, ένα ηλιοβασίλεμα, μια ωραία φάση. Και αυθόρμητα τραβούμε τη μηχανή για να το απαθανατίσουμε.

Και τί έγινε; Πάντα ήταν πετυχημένη η λήψη;

Όχι πάντα... Και δυστυχώς μερικές φορές υπεύθυνοι είμαστε εμείς, η μάλλον η αφηρημάδα ή η τεμπελιά μας. Άλλοτε έχουμε ξεχάσει τις ρυθμίσεις στη μηχανή από το πρηγούμενο βράδυ, άλλοτε είναι σε MF, αντί για AF, άλλοτε η μπαταρία είναι πεσμένη και άλλοτε η κάρτα λείπει. Το έχετε πάθει;

Αν ναι, καλό είναι να μην ξανασυμβεί.

Έτσι:
1. Φορτίζουμε πάντα τη μπαταρία, ποτέ μισοάδεια.
2. Αδειάζουμε την κάρτα στον ΗΥ και έχουμε πάντα μια φορμαρισμένη κάρτα στη μηχανή (και ίσως μια ακόμη στην τσέπη)
3. Όταν τελειώνουμε μια φωτογράφηση και πάμε να βάλουμε τη μηχανή στην τσάντα, ας γυρίσουμε στις βασικές συνηθισμένες ρυθμίσεις.
4. Αν είχαμε γυρίσει σε χειροκίνητη εστίαση (σε σωάμ ή φακό) ας μη το ξεχάσουμε.
5. Καθαρίζουμε τους φακούς μας πριν τη χρήση. Δαχτυλιές, σκόνη και άλλες βρωμιές επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα.
6. Έχουμε έτοιμη την τσάντα με τα φωτογραφικά από πριν και μια ακόμη (μικρή) μηχανή στην τσάντα ή στη τσέπη για κάθε ενδεχόμενο.

Καλά όλα αυτά, αλλά στην πράξη αν δεν τραβάς καθημερινά φωτογραφίες κανένας δεν το κάνει.

Και βέβαια την έχω πατήσει, έχοντας αφήσει την μηχανή στο χρονοδιακόπτη, ή στο πολλαπλό τράβηγμα , στο auto κλπ. με αποτέλεσμα να έχω χάσει την στιγμή που ήθελα.

Αν με ρωτήσετε αν έμαθα από τα λάθη μου θα σας πω ΟΧΙ.
Ακόμα χύμα την αφήνω την μηχανή...

άστα Βλάση δεν πιάνουν.

δεν υπολογίζεις τον αστάθμητο παράγοντα θήκη ή βαλιτσάκι.

η λύση είναι μιά.
ένα κινητο με 3mp μηχανή.

άστα Βλάση δεν πιάνουν.

δεν υπολογίζεις τον αστάθμητο παράγοντα θήκη ή βαλιτσάκι.

η λύση είναι μιά.
ένα κινητο με 3mp μηχανή.

Δυστυχώς Δημήτρη, δες τα αποτελέσματα από το Ν73 του send στις βαρκούλες. Δε νομίζω (ούτε κι αυτός νομίζει) ότι είναι ικανοποιητικά.

Εγώ την F20 την έχω σχεδόν πάντα μαζί μου. :singer:

άλλο αυτό.
πάντως με το κινητό δεν χάνεις τη φάση.

Εγώ με το Κ800 σώθηκα τότε με το τροχαίο. Βέβαια μετά μου φέρανε και την SLR, αλλά γενικά είναι χρήσιμο στο κινητό (βέβαια μετά το ξεφορτώθηκα το γρουσούζικο Κ800...)

Ακριβώς γι' αυτό είναι περισσότερο, για ό,τι πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό υλικό ή για στιγμή που η ρημάδα η τύχη μας φέρνει να μην έχουμε μηχανή μαζί μας. Αλλά για αποτέλεσμα αισθητικά και τεχνικά ικανοποιητικό, ξεχάστε το. Υπό ιδανικές συνθήκες μόνο. Πολύ μικρό δυναμικό εύρος (να 'ναι 5 στοπ?), μεγάλη επέμβαση από το λογισμικό του κινητού....
Και υπόψιν ότι το Ν73 έχει έναν από τους καλύτερους φακούς (εάν όχι τον καλύτερο) που φοράει κινητό, μία κλασική εκδοχή του γνωστού zeiss tessar (ξυράφι 4 στοιχείων και κοντά 100 πια ετών). Θέλουν αρκετό δρόμο ακόμη, αλλά όχι προς την κατεύθυνση των mp.