Esoteric X-05

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,595
Πειραιάς
Στις 24-11-2008 είχα αγοράσει σε δημοπρασία ένα Esoteric DV-50 για κύρια πηγή του συστήματός μου κ ήμουν/είμαι ενθουσιασμένος με την επιλογή μου.

Ο ήχος καταπληκτικός, η κατασκευή τανκς, οι δυνατότητες πολλές, ταίριαξε με τα υπόλοιπα μηχανήματα μου πάρα πολύ καλά.

Πριν λίγες εβδομάδες μου δόθηκε η ευκαιρία για αναβάθμιση κ την "άρπαξα από τα μαλλιά"........:music-smiley-005:

Μιλούσα με τον φίλο μου Γιάννη Μιχαήλο, τον αντιπρόσωπο της Ορφέας στην Πετρούπολη κ μου λέει ξαφνικά στο τηλέφωνο, 'έχω εδώ ένα Esoteric X-05 που ψάχνει τον νέο του κάτοχο'......:bigcry:

Ωχχχ....'μας άναψες φωτιές τώρα'....η τιμή μια χαρά κατ'εμέ, το μηχάνημα εκεί κ ολοκαίνουργιο...

- 'Μου το δίνεις σπίτι για ένα συγκριτικό κ αν είναι το αγοράζω ;'
- 'Εννοείται!'
- 'Έρχομαι να το πάρω!'

Όπως κ έγινε το ίδιο απόγευμα...

Αν κ ολοκαίνουργιο μηχάνημα, έδειξε τα δόντια του κατευθείαν !

Ταίριαξε στο σύστημα, γιατί μπορεί κ να μην ταίριαζε, σύμφωνα φυσικά με τα γούστα μου, έδωσε ακόμα παραπάνω χαρακτήρα, ανάλυση, σώμα στο μπάσο, πρίμα πολλά αλλά διόλου ενοχλητικά, μεσαίες μουσικότατες, με ρυθμό κ ταχύτητα.

Άκουσα 5 ώρες περίπου χωρίς σταματημό, cd & sacd που ήξερα καλά, κομμάτια που γνώριζα τι είναι κ που.

Το Χ-05 έφερε στην επιφάνεια κάποια στοιχεία που αγνοούσα μέχρι πρόσφατα, χωρίς όμως να γίνεται κουραστικό.

Σε σύγκριση με το DV-50, το Χ-05 έχει διαφορές, αλλού μεγάλες, αλλού μικρότερες, διαφορές όμως που με έκαναν να αποφασίσω να το αγοράσω κ μέχρι σήμερα δεν το μετάνιωσα, γιατί κ τα χρήματα ήταν αρκετά.

Από ότι είχα παλιότερα, το προηγούμενο μου Esoteric DV-50, μου έδειξε τι εστί σωστή μουσική, σύμφωνα πάντα με τα δικά μου κριτήρια, τα αυτιά μου δλδ.

Τώρα απλά έκανα ένα βήμα ακόμα μπροστά. :award:

Το Χ-05 είναι ένα μηχάνημα αποκλειστικά για μουσική, είτε cd, είτε sacd.

Έχει έξοδο αναλογική rca, balance, οπτική & coaxial, ενώ μπορεί να δεχθεί εξωτερικό clock της Esoteric, παρακάμπτοντας το εσωτερικό δικό του, ενώ τέλος έχει θύρα σύνδεσης γείωσης.

Γείωση του έχω βάλει με το σασί του προενισχυτή μου, ενώ το συνδέω με balance καλώδια της Nordost μοντέλο Baldur, το δε καλώδιο ρεύματος είναι της Crystal Audio.

Το Χ-05 διαθέτει έναν μηχανισμό, σπάνιας "ομορφιάς"...

2.jpg

Το σασί καταπληκτικό, το βάρος πολύ, η κατασκευή...χωρίς λόγια...τα υλικά φαίνονται να είναι εξαιρετικής ποιότητας, το χειριστήριο πανέμορφο, με μεταλλική πλάκα στην πρόσοψη κ δέρμα ή τύπο δέρματος στο υπόλοιπο μέρος, στα πλαϊνά & την πλάτη του.

4.jpg

Ας δούμε κ μερικές φωτογραφίες, πρόσοψη :

attachment.php

attachment.php

Το πορτάκι στην πάνω όψη του που δείχνει τον μηχανισμό εν δράση :

attachment.php

Το πορτάκι προς την απόλαυση :

attachment.php

Η πίσω όψη :

attachment.php

Attachments

• close.JPG
    close.JPG
    116 KB · Views: 576
  • front.JPG
    front.JPG
    126.5 KB · Views: 574
  • window.JPG
    window.JPG
    99.3 KB · Views: 573
  • open.JPG
    open.JPG
    101.5 KB · Views: 571
  • back.JPG
    back.JPG
    130.3 KB · Views: 569
Κ δύο φωτογραφίες ακόμα, με τα 'μικρά' μου σε παρέλαση :

attachment.php

attachment.php

Μπορεί μερικοί να θεωρείται ότι το "μέλλον" είναι τα αρχεία ήχου από ψηφιακή πηγή, ή ότι ένα ακριβό μηχάνημα δεν έχει διαφορά από ένα άλλο φθηνότερο, αλλά για εμένα ένα από τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο, σημείο ενός συστήματος, είναι η πηγή.

Κ εγώ βέβαια κάνω τα πρώτα μου βήματα στην μουσική από αρχεία, αλλά τα χειροπιαστά δισκάκια είναι διαφορετικά...για να μην μιλήσω βέβαια για το βινύλιο !!

Περισσότερες πληροφορίες για το Χ-05 ΕΔΩ.

Δοκιμές πολλές στο διαδίκτυο, μεταξύ των οποίων κ του 6moons.

Attachments

• f1.JPG
    f1.JPG
    142.3 KB · Views: 567
  • z1.JPG
    z1.JPG
    133 KB · Views: 562
καλοακουστο να ειναι !!
ακομη δεν εχω καταφερει να το ακουσω αυτο το τερας..
μμ και χεγκελ βλεπωωω!

Μπράβο Μιχάλη,πολύ καλή αγορά!
Καλοάκουστα.

Πολύ ωραία η παρουσίασή σου.:2thumb22sup:

Καλοάκουστο παλληκάρι μου!!!
Μια συμβουλή:Βάλτο επάνω σε μία βάση, η αντικραδασμικά ποδαράκια.
Οσο περίεργο και αν φαίνεται και παρ´όλη την βαριά του κατασκευή, θα ακούσεις διαφορές.

Μεγειά και καλοάκουστο κι απο εμένα, το έχω ακούσει στο setup μου και το αποτέλεσμα ήταν αφοπλιστικό.. ήχος απλά κορυφαίος χωρίς πώς και γιατί και η πιό χειροπιαστή απόδειξη οτι στα ψηφιακά (όπως και σε άλλα) οι Ιάπωνές απλά δεν πιάνονται.
Πάω στοίχημα οτι σε αντιπαράθεση θα κάνει σχεδόν όλα ( υπάρχουν και τα ..esoteric ) τα player πενταψήφιας και ...εξαψήφιας τιμής να ψάχνουν τριχιά να κρεμμαστούν, δεν το συζητάω καν για την κατηγορία του..
Ίσως το μόνο player που θα με έβαζε στην μπρίζα να αντικαταστήσω το SONY XA555ES που έχω άν είχα λευτά πιο πολύ για το SACD (που επίσης ευτυχώς δεν με καίει) αφού στο cd πάνε χέρι πόδι. Ευτυχώς που δεν έχω λευτά για player.
Kαι δύο απορίες.
Πως σου ακούγεται τώρα το πικάπ σου σε σύγκριση; ρωτάω σαν βινυλιάκιας επειδή το ξέρω και φαντάζομαι οτι θα "ψιλο"ζορίζεται :bike: .
Και τέλος τα ηχεία σου δεν φαίνονται καλά τι είναι ;
Aυτά και καλές ακροάσεις!...

Last edited:
Το μηχάνημα όσο παίζει, παίζει και καλύτερα, αφού όπως λέει κ η Esoteric, χρειάζεται τουλάχιστον 900 ώρες παιξίματος.

Αποκτά καλύτερες μεσαίες, πιο ρυθμικές, ενώ στο μπάσο κάνει πράγματα και θαύματα.

Τα ηχεία είναι τα ιταλικά Opera Quinta.

Αυτό που δεν ανέφερα καθόλου είναι ότι, το σήμα του δίσκου το μετατρέπει σε dsd !

Υπάρχει βέβαια σχετική επιλογή για απενεργοποίηση της σχετικής δυνατότητας, όμως αυτό που κάνει είναι κάτι που στα αυτιά μου είναι καταπληκτικό, οπότε κ το αφήνω ενεργώ.

Τέλος, το μηχάνημα "ανεβάζει" το σήμα στα 24/192, με επιλογή όμως διαφοροποίησης, αλλά όχι απενεργοποίησης, αφού έχει δύο επιλογές εφαρμογής του, με ακουστικές διαφορές κάθε φορά.

Κ κάποιες φωτογραφίες από το εσωτερικό του :

5.jpg

8.jpg

Απάντηση: Re: Esoteric X-05

Καλορίζικο!
Το δοκίμασες σε balanced? (που παίζει καλύτερα balanced ή single ended?)

Στις balanced εξόδους Χρήστο.

Ενώ κ στις "απλές" παίζει πολύ καλά, επειδή το σύστημα μου υποστηρίζει balanced συνδεσμολογία, όπως δλδ το έχω, όπου με ίδια καλώδια Nordost Baldur έχω συνδέσει το Esoteric με τον προενισχυτή Hegel, αλλά κ τον προενισχυτή με τον τελικό Bryston.

Πράγματι είναι εμφανισιακά πολύ όμορφο.

Παίζει όμως κ απίστευτα.....ακούω πράγματα που αγνοούσα ότι υπήρχαν...

Το ίδιο εντύπωση μου είχε κάνει κ το προηγούμενο Esoteric DV-50, έτσι κ τώρα το Χ-05 κάνει επίσης μεγάλη διαφορά.

Cleverman σε παρακαλώ να συνεχίσουμε χωρίς χαρακτηρισμούς και με πιο ευπρεπή μηνύματα.
Τα υπόλοιπα μηνύματα διαγράφηκαν γιατί συνέχιζαν μία άσκοπη κουβέντα.

Μιχάλη καλορίζικο!! Το μηχάνημα πρέπει να Γ και Δ !!
Είσαι μερακλής πάντως.. Esoteric, Pentax, Honda :award:

Το DV-50 θα το δώσεις ;