ESS9018K2M

Η σχεδίαση ενός σταδιού iv & line δεν εινα σαν αλλάζω σώβρακο , απαίτει σκληρή δουλειά και στο pcb και σε μετρήσεις ,, ειναι περίπου σαν ειδικότητα στα ηλεκτρονικά κατα πώς τους γιατροι ,, καρδιολόγοι παθολογοι ,, κτλ ,, ( ευθαρσώς δηλώνω ότι δεν το κατέχω καλά , ... εως και βλάκας δλδ ... σε σχέση με την σοβαρότητα που απαίτει κάτι τέτοιο )

δλδ δεν αλάζεις τελέστικό και εισαι οκ , μόνο τα lewis 501 σε 3 δοκιμές σου στρώνει καβάλο και γουστάρεις .. και εν πάση περιπτώση εάν δείτε το πλακέτακι του μαστορη θα καταλάβετε ότι είναι παιδικου εκπαιδευτικου τύπου πράγμα , και τιποτα παραπάνω

το έχουμε πει πολλές φορές ,, τα ράσα δεν κάνουν τον παπά ,,,,

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Να προσθέσω δε οτι το κερατάκι πάιζει κάτι μίλια καλύτερα έστω και στα 5 λεπτά που το ακουσα απο το παλίο και δύσκολο με αρκετά θέματα 9018 , ναι εάν κάποιος ασχολήθει μαζί του έχει να βγάλει ζουμί ,, δεν ξέρω οπως ξαναείπα εάν αξίζει τον κόπο να κάνεις βαβύλώνα κυκλωματικό και στο τέλος να έχεις 90 db snr κα 9 κιλά στάδια ....

Re: Απάντηση: ESS9018K2M

Να προσθέσω δε οτι το κερατάκι πάιζει κάτι μίλια καλύτερα έστω και στα 5 λεπτά που το ακουσα απο το παλίο και δύσκολο με αρκετά θέματα 9018 , ναι εάν κάποιος ασχολήθει μαζί του έχει να βγάλει ζουμί ,, δεν ξέρω οπως ξαναείπα εάν αξίζει τον κόπο να κάνεις βαβύλώνα κυκλωματικό και στο τέλος να έχεις 90 db snr κα 9 κιλά στάδια ....

Κάτι τέτοια γράφεις βρε Βασίλη και αναρωτιέμαι αν έχεις ακούσει ποτέ σωστό 9018..

Λέτε ότι το Mambo 3 έπαιξε καλύτερα από το 9018Κ2Μ του Μιχάλη και ότι το 9018K2M παίζει καλύτερα από το 9018 (γενικά..).

"Does not compute" με βάση τη δική μου (και όχι μόνο) εμπειρία.

Εγώ εμπειρία από 9018 δεν έχω για να εκφέρω άποψη (πέρα από μια ακρόαση στον tmjuju που το είχα ακούσει άψογο).

Μια που εγώ έθεσα το θέμα που συζητάμε, αυτό που είπα είναι ότι υπήρχε μια σαφής διαφορά στην εικόνα σε ένα 10λεπτο αβ τεστ. Βέβαια θα ήθελα να κάνω την ίδια δοκιμή στο δικό μου σύστημα και με την ησυχία μου για ορθοτερα συμπεράσματα. Απλώς εξέφρασα μια πρώτη εντύπωση.

Re: Απάντηση: ESS9018K2M

Η σχεδίαση ενός σταδιού iv & line δεν εινα σαν αλλάζω σώβρακο , απαίτει σκληρή δουλειά και στο pcb και σε μετρήσεις ,, ειναι περίπου σαν ειδικότητα στα ηλεκτρονικά κατα πώς τους γιατροι ,, καρδιολόγοι παθολογοι ,, κτλ

Αυτο ειναι μεγαλη αληθεια , παντως υπαρχουν καποια σχεδια το θεμα ειναι να κολανε στο 9018Κ2Μ και να ακουγονται σωστσ

Αν εχει καποιος καποιο σχεδιο IV ας το ποσταρει μπορω να φτιαξω την πλακετα και με smd .
http://www.esstech.com/PDF/Application_Note_Component_Selection_and_PCB_Layout.pdf

Mιχαλη βαλε το LME79880 και πηγαινε να το ξαναακουσεις.Οπως λενε οι φιλοι εδω το 5532 ειναι μπρικι, απλα για να υπαρχει στο κιτ.

To DAC 9018K2M Toυ Χογκολεζου νομιζω οτι φοραει το κυκλωμα Figure 1
εχει και δευτερο κυκλωμα σαφως πιο συνθετο ισως καλυτερο Figure 2
το Figure 3 ειναι του κω... ου
Συνεχεια αναπτυσει θεωρια τι ειδους υλικα πρεπει να χρησιμοποιουνται GOG , thin film resistors, ... etc
http://www.esstech.com/PDF/Application_Note_Component_Selection_and_PCB_Layout.pdf

Δεν έχω δει από κοντά την πλακέτα του diyinhk, αλλά με δεδομένο ότι "φοράει" μόνο έναν διπλό τελεστικό και δίνει έξοδο single ended, αποκλείεται να έχει υλοποιήσει το πρώτο κύκλωμα. Κατά πάσα πιθανότητα έχει πάει στο τρίτο (lowest cost).

Γιαυτό λέμε, θέλει εξωτερικό στάδιο για να παίξει όσο καλά μπορεί το συγκεκριμένο πλακετάκι.

Αν έχεις όρεξη να ασχοληθείς, στη θέση σου θα πήγαινα για το πρώτο (Figure 1) αν θέλεις balanced έξοδο ή το δεύτερο (Figure 2) αν θέλεις single ended.

Αν και το πιο δοκιμασμένο κύκλωμα I/V τέτοιας τοπολογίας (με opamps) από όσο γνωρίζω είναι αυτό της TP Audio, το IVY III. Είναι πιο σύνθετο από το Figure 1, αλλά σίγουρα παίζει καλύτερα: http://www.twistedpearaudio.com/docs/linestages/ivy3_schematic_1_0.pdf

DimDim να επιμεινω οτι ειναι του Figure 1?

Operation Amplifiers
Operational amplifiers typically are the most expensive component in the circuit. The choice of opamp
varies for each design and budget. The power supply circuit shown in Figure 4 is necessary to provide a
clean 3.3V to the analog section of the Sabre DAC. The opamp used for this circuit is the most critical for
optimizing the THD and SNR performance. Use of a poorly designed opamp will degrade both the THD
and SNR. This opamp may oscillate at a high frequency when driving the highly capacitive load of the
AVCC decoupling capacitors. C2 can be reduced from 47uF to 10uF if a high performance opamp is used.
The Rohm 4560 tends to oscillate at high frequency when driving a moderately capacitive load, but stop
oscillating when that capacitive load is larger than ~30uF. C1 may be reduced to 1uF without observable
consequences when using either the AD797 or LME opamps listed below.

Re: Απάντηση: Re: ESS9018K2M

Έχω εγώ ένα Μιχάλη και δεν το χρησιμοποιώ, οπότε αν το θες είναι δικό σου.

Σε ευχαριστώ πολύ! Μάλλον έχω βρει. Αν αλλάξει κάτι θα σε ενημερώσω άμεσα.

Έκατσα χτες και προσπάθησα να σκεφτώ πως μου κατέβηκε και αγόρασα το LME49880 εφόσον ο κινέζος δεν το γράφει στο site του (θα παιρνα όρκο ότι το είδα εκεί αλλά μάλλον τα έχω κάνει μαντάρα). Λογικά οδηγήθηκα στην αγορά του διαβάζοντας αυτό:

http://www.diyaudio.com/forums/vend...-k2m-dac-spdif-input-combo-5.html#post4013460

Operation Amplifiers
Operational amplifiers typically are the most expensive component in the circuit. The choice of opamp
varies for each design and budget. The power supply circuit shown in Figure 4 is necessary to provide a
clean 3.3V to the analog section of the Sabre DAC. The opamp used for this circuit is the most critical for
optimizing the THD and SNR performance. Use of a poorly designed opamp will degrade both the THD
and SNR. This opamp may oscillate at a high frequency when driving the highly capacitive load of the
AVCC decoupling capacitors. C2 can be reduced from 47uF to 10uF if a high performance opamp is used.
The Rohm 4560 tends to oscillate at high frequency when driving a moderately capacitive load, but stop
oscillating when that capacitive load is larger than ~30uF. C1 may be reduced to 1uF without observable
consequences when using either the AD797 or LME opamps listed below.

Εδώ μιλάει για το κρίσιμο κομμάτι της τροφοδοσίας του AVCC. Λέει να γίνει επιπλέον φιλτράρισμα με το κύκλωμα της Fig. 4.

Τα βουβάλια έχουν ολόκληρο ξεχωριστό shunt module για την τροφοδοσία AVCC και λένε όλοι ότι οποιαδήποτε αλλαγή ακούγεται.

Αρα με καθε αλλαγη opamp ή μερους του κυκλωματος (φιλτρα Ηigh-Low) θα πρεπει να τεσταρεται για ταλαντωση χονδρικα με γεννητρια και παλμογραφο.

Εδώ μιλάει για το κρίσιμο κομμάτι της τροφοδοσίας του AVCC. Λέει να γίνει επιπλέον φιλτράρισμα με το κύκλωμα της Fig. 4.

Τα βουβάλια έχουν ολόκληρο ξεχωριστό shunt module για την τροφοδοσία AVCC και λένε όλοι ότι οποιαδήποτε αλλαγή ακούγεται.

Εχουν ολόκληρο ξεχωριστό shunt module για την τροφοδοσία AVCC σε σχεση με τι?
Ο Χογκολεζος λεει
The PCB is designed to be DIY friendly. Diyer can cut the trace and uses the socket labelled AVCC_L(3.3V), AVCC_R(3.3V), oscillator VCC(3.3V) for each to use individual power supply.

Δηλαδη 3 ξεχωριστα τροφο shunt reg (Salakia - D Reflector)?
ή δυο ενα για AVCC_L(3.3V), AVCC_R(3.3V),
και ενα για VCC(3.3V)?

Μια ιδεα ακομη :
https://www.by-rutgers.nl/PDFiles/Mature IV-converter.pdf

Last edited:
Ακριβώς αυτό Νίκο.
Με κάθε αλλαγή τελεστικών, χρειάζεται ολικός έλεγχος για πιθανό dc-offset και τάση για αποσταθεροποίηση του κυκλώματος.
Αυτό σημαίνει εργαλεία και μετρήσεις.

Εάν βρούμε κάποιον τελεστικό που "ταιριάζει" με το σύστημά μας πάρα πολύ, αλλά τείνει να ταλαντώνει το κύκλωμα, χρειάζεται αναπροσαρμογή της τριγύρω περιοχής για σταθεροποίηση...είναι αυτό που γράφει ο Βασίλης ότι δεν είναι απλό πράγμα και απαιτεί πάρα πολύ καλή γνώση του τι κάνεις.

Η λογική βγάζω-βάζω τελεστικούς και ακούω, είναι εντελώς εμπειρική προσέγγιση και όλοι μας το έχουμε κάνει μέχρι να μάθουμε λίγα βασικά.

Διαφωνώ με τον χαρακτηρισμό του 5532 ως "μπρίκι".

Τα ίδια έλεγα το 2009, ότι το 5532 είναι "μπρίκι" και το πόσο ανώτερα έπαιξε ένας 2134 που μπήκε επάνω του.
Χρειάστηκε να ωριμάσουν κάποια πράγματα σε θέματα γνώσεων και εμπειρίας για να καταλάβω ότι ένας 5532 είναι άψογος τελεστικός σε θέματα θορύβου και όχι μόνο και υπό κατάλληλες συνθήκες μπορεί να αποτελέσει πολύ καλό συστατικό σε σχετικό σύστημα.

Οι τελεστικοί λειτουργούν και ως φίλτρα, αναλόγως του λοιπού συστήματος ταιριάζουμε.
Έτσι όπως ένα σύστημα θα "απογειωθεί" με έναν 2134, ένα άλλο απεναντίας θα γίνει πολύ αναλυτικό και κουραστικό ενώ με έναν 5532 το πράγμα γίνεται μαλακότερο και γευστικότερο...μία συνταγή είναι τα πάντα τελικά.

Εχουν ολόκληρο ξεχωριστό shunt module για την τροφοδοσία AVCC σε σχεση με τι?

Το Buffalo III έχει τα παρακάτω:

1) Shunt 1.2V για το core του 9018
2) Shunt 3.3V για τον ταλαντωτή
3) Shunt 3.3V για το digital section του 9018
4) 2 x shunt 3.3V για το αναλογικό του 9018 (L & R κανάλια)

Οπότε ουσιαστικά 5 shunt τροφοδοτικά, δηλαδή ότι καλύτερο μπορεί να γίνει (ή έστω, ότι πιο διακριτό). Όλα αυτά παίρνουν ρεύμα από το 5.25V "κύριο" τροφοδοτικό.

Ο Χογκολεζος λεει
The PCB is designed to be DIY friendly. Diyer can cut the trace and uses the socket labelled AVCC_L(3.3V), AVCC_R(3.3V), oscillator VCC(3.3V) for each to use individual power supply.

Δηλαδη 3 ξεχωριστα τροφο shunt reg (Salakia - D Reflector)?
ή δυο ενα για AVCC_L(3.3V), AVCC_R(3.3V), και ενα για VCC(3.3V)?

Εσύ αποφασίζεις. Ο φίλος μας λέει ότι υπάρχει πρόβλεψη για έως και 3 ακόμα τροφοδοτικά (επιπλέον των LDO που ήδη υπάρχουν και που δεν καταργούνται από τα παραπάνω).

Δοκίμασα το 2134. Πριν το βάλω μέτρησα το offset με τo ΝΕ5532:

Left channel: 1.2mV
Right channel: 1.4mv

Τοποθέτησα το ΟPA2134 και μέτρησα ξανά:

Left channel: 1.3mV
Right channel: 0.7mv

Με λίγα λόγια ξεπέρασα ενδεχόμενο πρόβλημά μου με το offset. To άφησα να παίξει λίγη ώρα και αφού το έσβησα τσέκαρα με το χέρι μου αν έχει πιάσει υψηλή θερμοκρασία. Κανένα πρόβλημα και εκεί. Είναι εντελώς ψυχρό. Το άφησα να παίξει λίγη ώρα και προσπάθησα να ακούσω με γνωστά κομμάτια που χρησιμοποιώ σε δοκιμές. Εννοείται ότι ο ψυχαναγκασμός μου με οδηγεί στο να λέω ότι παίζει καλύτερα αλλά δε μου έχω καμία εμπιστοσύνη. Ο χαρακτήρας του DAC και η λεπτομέρειά του δεν έχουν αλλάξει (ευτυχώς). Τώρα όσον αφορά στη σκηνική παρουσία, η σκηνή ήταν ήδη τεράστια στο μικρό μου γραφείο με το 5532, οπότε δεν μπορώ να πω με ασφάλεια ότι ακούω μεγάλη διαφορά.

Σύντομα θα έχω την ευκαιρία να στήσω για πρώτη φορά τα μηχανήματα σε κανονικό χωρό, τα ηχεία θα μπουν σε βάσεις, τα τετραγωνικά θα είναι περισσότερα και το ηχείο θα ανασάνει, οπότε τότε ίσως μπορεί να μπω ξανά σε διαδικασία ενός Α/Β τεστ.

Εννοείται ότι είμαι διατεθειμένος να κουβαληθώ σε σπίτι στην Αθήνα για να πραγματοποιήσουμε Α/Β (καλό θα ήταν να συγκρίνουμε με ένα βουβάλι και ένα mambo 3 μια που έχουμε αναφερθεί παραπάνω σε αυτά) με γνωστά DAC ώστε να βγάλει κάποιο πιο ώριμο συμπέρασμα η κοινότητά μας.

Υ.γ. ΟPA2134 έχει ο Φανός στα 3 ευρώ οπότε δεν χρειάζεται να μπείτε στη διαδικασία ebay οι ενδιαφερόμενοι.

Last edited:
Το Buffalo III έχει τα παρακάτω:

1) Shunt 1.2V για το core του 9018
2) Shunt 3.3V για τον ταλαντωτή
3) Shunt 3.3V για το digital section του 9018
4) 2 x shunt 3.3V για το αναλογικό του 9018 (L & R κανάλια)

Οπότε ουσιαστικά 5 shunt τροφοδοτικά, δηλαδή ότι καλύτερο μπορεί να γίνει (ή έστω, ότι πιο διακριτό). Όλα αυτά παίρνουν ρεύμα από το 5.25V "κύριο" τροφοδοτικό.

Εσύ αποφασίζεις. Ο φίλος μας λέει ότι υπάρχει πρόβλεψη για έως και 3 ακόμα τροφοδοτικά (επιπλέον των LDO που ήδη υπάρχουν και που δεν καταργούνται από τα παραπάνω).

Η απαντηση του Ηογκολεζου για LDO που λειπουν :

The two reg in the old version limited the performance of the es9018k2m pcb,
Without the on board regs, the power quality is only limited but the external power supply used.