ESS9018K2M

Απάντηση: Re: ESS9018K2M

Εγώ με τόσα χρήματα, θα ρίσκαρα αυτό (έτοιμο, στην πόρτα μου):

http://www.interprojekt.com.pl/audio-reference-fully-balanced-pcm1704uk-tcxo-p-1291.html

Πάρτο ντε να δούμε τι γίνεται!
Κι εγώ για διαφορετική γεύση σε αυτά τα λεφτά εκεί θα πήγαινα τόσο που το έχουν ρίξει.

Κάνε προσευχή μόνο να σου πέσει το καλό.
 
Take all the risk?

Μη με τσιγκλάς, γιατί θα το... κάνω. :)

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Με τους Κινέζους πάντως φέτος τα πήγα πολύ καλά (βλέπε Hifiman).
:)
 
Εγώ με τόσα χρήματα, θα ρίσκαρα αυτό (έτοιμο, στην πόρτα μου):

http://www.interprojekt.com.pl/audio-reference-fully-balanced-pcm1704uk-tcxo-p-1291.html

Δεν έψαχνα να αγοράσω dac, να φτιάξω έψαχνα . Μέσα από αυτή τη διαδικασία ξεκίνησα ζαγαρι και σήμερα έχω κατακτήσει μια ελάχιστη γνώση που με βοηθάει να καταλαβαίνω περισσότερα.

Επίσης μιλάμε ότι μόνο το κουτί κανει 80 ευρώ. Αν κάποιος δεν ενδιαφέρεται για εμφάνιση, δεν πολύ σκάει για τους μετασχηματιστες και πάρει πχ rcore από το ebay μπορεί να ρίξει πάρα πολύ το τελικό κόστος.
Δε συζητάω το πόσα μπορείς να γλιτώσεις και από τα τροφοδοτικά.
 
Last edited:
Σταύρο το τι είναι ακριβό ή οικονομικό, vfm κτλ το καθορίζει η τσέπη του καθενός και η απόδοσή του.
Με τον καιρό ο φίλος Μιχάλης θα σχηματίσει άποψη για το συγκεκριμένο, μέσα απο ακροάσεις και θα κρίνει.
 
Εγώ συμπερανα ότι ένα project όπως αυτό τελικά πάει πάντοτε περισσότερο από όσο υπολογίζεις.

Και στον ενισχυτή αλλά και στο dac είχα 70-80 κερατιατικα. Τη μια ήταν το τελωνείο, τώρα ήταν το xmos. Να σημειωθεί ότι αυτό που έβγαλε τη βλάβη δουλεύει μια χαρά και δεν ήταν απαραίτητο να αγοράσω δεύτερο. Παρόλα αυτά αν υπολογίζεις το κόστος ενός amanero μαζί με ένα isolation board, έρχεται κοντά στο κόστος των 2 δικών μου. Μπορείς πάντα βέβαια να βάλεις ένα CM6631 και να καθαρίσεις με 50 ευρώ, ρισκαροντας προβληματα με Linux.

Επίσης είδα ότι τα περιφερειακά ενός dac έχουν ένα σοβαρό κόστος. Παρόλα αυτά 3 τροφοδοτικά με TPS7A4700 κόστισαν συνολικά 70 ευρώ. Φαντάσου που φτάνει ένα DAC project αν πεις ότι φτιάχνεις 3 salas.

Οι δύο μετασχηματιστες κόστισαν 60 ευρώ όταν από το ebay(χωρίς να ξέρεις τι θα σου ρθει) ξεμπερδευεις με τα μισά και είναι και rcore.

Να σημειωθεί ότι για rca, διακόπτες κλπ έχω πάρει πράγματα εντελώς της σειράς. Φαντάσου να ξεκινήσεις να τα σκας για RCA κλπ.

Εν γένει, το diy δεν συμφέρει πάντοτε αν το δεις καθαρά λογιστικά.
 
Last edited:
Ε αυτό δε γίνεται αν θες 9018k2m, xmos και TPS7A4700 με μετασχηματιστες από αξιόπιστη πηγή. Απλά πας για άλλο project!
 
οκ, αλλά παίζει και το τι ηχητικό επίπεδο επιτυγχάνεις τελικά - πέρα από την ευχαρίστηση diy - συγκριτικά με το κόστος των έτοιμων dac out there...
 
Αυτό ποτέ δεν το ξέρεις στο DIY. Είναι αδύνατον να υπολογίσω πόσα λεφτά χρειάζομαι για να πιάσω τον ήχο που έφτιαξα με κάποιο προϊόν του εμπορίου.

Γι αυτό και δηλώνω ανοιχτός σε ΑΒ τεστς ώστε να το διαπιστωσουμε!
 
Νίκο περί τίνος πρόκειται;

Πάντως οι κινεζοκατασκευές για μένα, μάλλον έχουν τελειώσει...
Οι λόγοι πολλοί:
1) συνήθως είναι αντιγραφές, με πρόχειρα σχέδια που θέλουν διόρθωμα και απέχουν αρκετά από τις πρωτότυπες σχεδιάσεις
2) συνήθως είναι απλές κατασκευές πάνω σε κάποιο datasheet κατασκευαστή, δίχως ιδιαίτερο ψάξιμο τόσο στη σχεδίαση του κυκλώματος όσο και των υλικών.
3) όταν ακολουθούν τα σχέδια του κατασκευαστή κατά γράμμα, περιέχουν αμφίβολης ποιότητας υλικών που δεν είσαι ποτέ σίγουρος ότι δεν είναι μαιμού και αυτό γιατί εσώψυχα θέλουν να είναι οι φθηνότεροι!
4) όταν πράγματι βάζουν γνήσια εξαρτήματα και φτιάχνουν προσεγμένες κατασκευές...η τιμή εκτοξεύεται σε τιμές Ευρώπης.

Σαφώς υπάρχουν αποθήκες στην Κίνα και τα σχετικά, που έχουν στοκ καλό υλικό...αλλά δεν πωλούνται ανά κομμάτι.
Η πλειοψηφία των επώνυμων υλικών που πωλούνται ανά κομμάτι στο ebay μέσω Κίνας είναι αντιγραφές!

Το σοβαρό diy δεν βγαίνει ποτέ φθηνό, σε σύγκριση με το τι πωλείται από Κίνα, απλά δεν συγκρίνονται οι τιμές.
Το κάνεις γιατί σου αρέσει η δημιουργία και δημιουργία για πολλούς είναι ένα στάδιο εσωτερικής ολοκλήρωσης.
Επιπρόσθετα μπορείς να το φέρεις στις προσωπικές ανάγκες σου.
 
Εν γένει συμφωνώ μαζί σου lemon.

Μου δόθηκε η ευκαιρία να αναβαθμίσω τα υλικά (κυρίως πυκνωτές) με άλλους σοβαρότερους, αλλά δεν το εκανα γιατί θέλω να δω πρώτα πως παίζει όπως έρχεται και επίσης δεν εμπιστεύομαι ακόμα το κύκλωμα αυτό ότι θα αντέξει στο χρόνο.

Με την ελάχιστη εμπειρία μου θεωρώ ότι έχει πολύ ψωμί το εν λόγω chip και ότι αξίζει κάποιος να ασχοληθεί σοβαρά μαζί του. Μακάρι να υπάρξει κάποια σοβαρότερη DIY λύση σύντομα.

Επαναλαμβάνω ότι ηχητικά είμαι χαρούμενος ακόμα και με την συγκεκριμένη υλοποίηση. Πρώτη φορά νιώθω ότι η σκηνή δε χωράει στο γραφείο μου (σε μεγάλο χώρο μπορεί να ισχύει το αντίθετο - η σύγκριση με το mambo έγινε σε σαλόνι), πάντα συγκρίνοντας με τον εξοπλισμό μου στο παρελθόν και όχι φυσικά με κάτι καλύτερο, διότι σίγουρα δεν υπάρχει ταβάνι!

Θεωρώ ότι το OPA2134 άλλαξε τα πράγματα προς το καλύτερο, αλλά όντας λίγο μηδενιστής με το πόσα μπορούμε να αντιληφθούμε και με το πόσο αντικειμενική είναι η ακοή, δεν αγνοώ ποτέ το ενδεχόμενο να ακούω την αλλαγή επειδή το θέλω και μόνο :D

Lemon, εννοείται ότι το DAC είναι στη διάθεσή σου να το ακούσεις, να το μετρήσεις κλπ. εφόσον σε ενδιαφέρει κάτι τέτοιο.
 
tuxx, σε ευχαριστώ για την προθυμία σου, δοθείσης ευκαιρίας πιστεύω ότι κάτι μπορούμε να κάνουμε, παρόλο που οι μετρήσεις σε αυτά τα τσιπ είναι άνευ σημασίας γιατί δεν έχουμε το κατάλληλο εξοπλισμό για μέτρηση σε τέτοια επίπεδα. Το ταβάνι για μένα είναι το ADC της μετρητικής μου κάρτας μία emu0404.
Σίγουρα, σε μικρό χρονικό διάστημα θα ωριμάσει το κοινό και θα έχουμε απανωτές υλοποιήσεις και μάλιστα και πολύ καλές...η εμπειρία αυτό έχει δείξει.
Θα αποτελέσει ένα αντίπαλο δέος του 9018, αν και δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να διαφοροποιηθεί στο σύνολο, γιατί εάν με καλά περιφερειακά πλησιάζει επικίνδυνα το 9018, γιατί να σπαταλήσουν οι κατασκευαστές χρόνο και χρήμα για να δημιουργήσουν ένα από τα ίδια. Εκτός και εάν φανεί στην πορεία κάποια άλλη αρετή του και ανατρέψει τα δεδομένα.
Εντάξει είναι δικάναλο, μπορεί να έχει ψηφιακή αντιστάθμιση σήματος, έχει σύστημα αντι-jitter...αλλά όλα αυτά τα έχει και το 9018.

Το σίγουρο είναι ότι απαιτεί πολύ καλή υλοποίηση του i/v σταδίου του και αυτό από μόνο του ανεβάζει στα ύψη την κατασκευή, συνήθως απαιτείται συμμετρική τροφοδοσία σε αυτό το στάδιο...ένα εκατοστάρι μέσα στο νερό για δύο καλά τροφοδοτικά άνευ μετασχηματιστών, έτσι με το καλημέρα!
 
Re: Απάντηση: ESS9018K2M

"καινοφανή θεωρία" ...

πιστεψέ με δεν ειναι κάτι τέτοιο μια πλευρά της κασκοδικής τοπολογίας που λειτουργεί χρόνια τώρα στα τροφοδοτικά , ρε συ όταν φτάνουμε να αναλύουμε πράγματα που είνα λυμένα χρόνια τώρα , εν ειδη χαβαλέ οκ ,,

Έγραψες κάτι πολύ συγκεκριμένο και σου απάντησα σε αυτό.

Δεν μιλάμε για κασκοδικές τοπολογίες γενικά, μιλάμε συγκεκριμένα για την κασκοδική διασύνδεση δύο σταδίων εξομάλυνσης, με την ιδιαιτερότητα ότι το δεύτερο στάδιο έχει χειρότερα χαρακτηριστικά από το πρώτο.

Είπες ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πρόβλημα, και ότι έχεις κάνει μετρήσεις που το αποδεικνύουν (με μηχανήματα μάλιστα που δεν έχουμε δει ούτε στον ύπνο μας).

Αυτό εγώ το αμφισβητώ, γιατί με βάση τη θεωρία δεν ισχύει. Θεωρητικά το υποδεέστερο στάδιο θα δημιουργεί "μποτιλιάρισμα" στο πρώτο. Σου ζήτησα να παραθέσεις τις μετρήσεις που λες ότι έχεις κάνει, αλλά δεν βλέπω τίποτα, ούτε καν τι μηχανήματα χρησιμοποίησες δεν μας έχεις γράψει.

Τι άλλο να πω;


θές δλδ να παρουσιάσουμε μετρήσεις σε επίπεδο μικροβόλτ με το προμπ του usb παλμογράφου , να γελάνε οι ρέγκες ,,

Δεν μπορείς να μετρήσεις bandwidth και αντίσταση εξόδου τροφοδοτικού ακουμπώντας κάπου το probe.


για να μην το κουράζουμε το πράγμα με τα ημιαγωγά έχει φύγει σε επίπεδο nasa και βάλε ,,

Πάντα ήταν σε επίπεδο NASA τα ημιαγωγά.

ακου το pdf , κάνε το πειράμα σου , ακου να δείς εάν έχεις βελτίωση , τσέκαρε για πρόβλημα ταλάντωσης η χοντρου θορύβου , και μετά εάν θές να πας παρακάτω πάς σε εξοπλισμό επιπέδου audio precision για επισφράγιση στην σχεδίαση

Αυτή είναι μια προσέγγιση, κάπως μονόδρομος αν είσαι χομπίστας. Οι πιο προχωρημένοι κάνουν και κανα simulation πριν βάλουν εξαρτήματα στο breadboard, ειδικά όταν μιλάμε για αναλογικά ηλεκτρονικά. Αλλά συνήθως η ακρόαση έρχεται τελευταία.


δεν με ενδιαφέρει η αμφισβίτηση για μένα ,, το έχω ξαναγράψει ειμαι μωρός συνεχώς ,, μαθαίνω συνέχεια και πράτω ,,

για το ποιός την έχει πιο μεγάλη φάση ,, έχω και βραβεία έχω και κάμποσα σκατόχαρτα ,, χρόνια τώρα

so ?

You tell me.

Δεν είμαι εγώ αυτός που είπε ότι έχω κάνει μετρήσεις με εξωτικά "εργαλεία". Είπα ότι έχω διαβάσει πως... Επίσης δεν αναφέρθηκα σε τυπικά προσόντα. Αυτό είναι τακτική όταν κανείς ξεμένει από επιχειρήματα ("ξέρω εγώ! τελείωσα το Stanford!").

Επίσης ποτέ δεν είπα ότι οι τοπικές σταθεροποιήσεις είναι περιττές ή "κακό πράγμα". Σαφώς και έχουν λόγο ύπαρξης και πλεονεκτήματα, αλλά όλα αυτά εξετάζονται per case.


ΥΓ. Σόρρυ για την καθυστερημένη απάντηση, τρέχω πανικόβλητος αυτή την εποχή.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

I'm working on it

What are we looking at? Το Figure 2?
 
in case ΛΟΙΠΟΝ , δεν θα παντρέψουμε lm στο δευτερο στάδιο και στο πρώτο θα έχουμε tps αυτό ασφαλώς και ενοείται , αλλα ακόμα και έτσι βελτίωση τα μαλά θα έχει το lm ,

σε σημείο που θα είναι περίπου το tps στην εξοδο του lm ουσιαστικά ! ,,

δεν υπάρχει μποτιλιάρισμα ,, αυτου του τύπου ,, αστο ..


και ασφαλώς θα με αφήσεις να ξέρω καλύτερα απο εσένα τι σημαίνει bandwith ενός σταδίου τροφοδοσίας , δεν έχει νόημα να κάτσουμε να πούμε για υψαλο σαλορα κτλ.. και δορυφορικής ζέυξης τροφοδοσίας ..


για να σου φυγει η περιέργεια για τα μηχανάκια μέτρησεων , ειναι audio precision και hp γενήτριες και παλμογράφοι της τάξεως των 70-80 χιλάδων ευρώ ,


και ασφάλως δεν προκειται να τα ποστάρω εδώ με βάση τα σχεδιά μου ,,

αυτά ,, δεν έχω αλλη διάθεση πεσίματος κα αμφισβιτησης στην παρτή μου ,,

νομίζω οτι παράγινε ,,


φτάνει
 
Last edited:
Re: Απάντηση: ESS9018K2M

Αναρωτιέμαι που θα φτάσει αυτή "κόντρα". Ο ένας υποστηρίζει αυτό που έχει "διαβάσει" ή λένε τα βιβλία σχετικά με το hardware (εκτιμώ αφάνταστα την εμπειρία του στο θέμα του προγραμματισμού όπως έχω διαπιστώσει στις εφαρμογές του και από το προσωπικό του site, αλλά και κάποιες εφαρμογές για το buffalo που όμως το τελευταίο δεν με συγκινεί ιδιαίτερα ως προϊόν, ε και τι έγινε), κι ο άλλος αυτό που έχει χύσει ιδρώτα και πάμπολλες ώρες σχεδιάζοντας και παραδίδοντας στην κοινότα τις όποιες γνώσεις του υπό μορφή είτε προϊόντος (που μου αρέσει πολύ, επίσης ε, και) είτε εμπειρίας.

Καταλαβαίνω ότι μερικές φορές οι εξηγήσεις που απαιτούνται για συγκεκριμένες πρακτικές είναι απαραίτητες αλλά επίσης καταλαβαίνω ότι μερικές φορές οι εξηγήσεις αυτές δεν είναι για "κοινή" θέα (όποιος γνωρίζει εξ αιτίας των σπουδών του -τι να κάνουμε, οι σπουδές και η εμπειρία εδώ ή στο εξωτερικό, στο αντικείμενο κι όχι "ξώφαλτσα", είναι απαραίτητες και δεν πρέπει να τις απαξιώνουμε καθώς έτσι δείχνουμε μόνο τα κόμπλεξ μας- ότι αυτές είναι απαραίτητες για την πλήρη κατανόηση της θεωρίας και της σημασίας της στην πράξη, μπορεί να εκτιμήσει αυτό που λέω, αλλιώς προσωπικά "χέστηκα" για να τα λέμε όλα όπως πρέπει).

Επίσης πρέπει να αναλογιστούμε το εξής: αν όλοι υπακούαμε στη θεωρία με αυστηρούς όρους τότε όλοι θα φτιάχναμε το ίδιο πράγμα. Οι διαφορές στην εφαρμογή (μέσω διαφορετικών υλοποιήσεων) είναι που προχωράνε το αντικείμενο προς τα μπρός κι όχι η ευλαβική υποταγή στις θεωρίες (αλλιώς θα είχαμε μείνει στην πιστή εφαρμογή του 44.1/16 της Philips). Φυσικά και δεν πρέπει να κάνουμε πράγματα που είναι εξώφθαλμη παράβαση της βασικής θεωρίας, αλλά επίσης δεν κάνουμε όλοι για σχεδιαστές hardware, πως να το κάνουμε (του υποφαινόμενου μη εξαιρουμένου σε κάποιους -αρκετούς για την ακρίβεια- τομείς)...

Η προϊοντικά εφαρμοσμένη τεχνολογία εκ μέρους του Βασίλη είναι κάτι που εκτιμώ ιδιαίτερα καθώς αν δεν ήταν αυτός θα έπρεπε να ξοδέψω αρκετές χιλιάδες ευρώ είτε σε προτάσεις (σχδιάσεις/κατασκευές) άλλων που όπως έχω διαπιστώσει θα άλλαζα καθώς δεν αξίζουν (ηχητικά καθώς αυτός είναι ο στόχος κι όχι μόνο να φτιάχνουμε κάτι για να περνά η ώρα, τουλάχοστον για μένα) όσο είναι διαφημισμένα στο διαδίκτυο είτε αντίστοιχο ποσό σε έτοιμες λύσεις που ναι μεν θα μου έλυναν το πρόβλημα (ηχητικό) αλλά θα μου δημιουργούσαν (εμένα, όχι σε όλους) οικονομικό πρόβλημα. Και όταν αναφέρει ως άποψη ότι κάτι δεν κάνει ή κάνει, ψάχνω μόνος μου για βρω γιατί (έχει νόημα καθώς έχει αποδεδειγμένη εμπειρία και δεν χρειάζεται για μένα πάντα να μου αποδείξει τίποτα)...

Η επικοδομιτική κριτική είναι καλή σε όλα τα επίπεδα. Κι εγώ πριν δοκιμάσω το mambo είπα στο Βασίλη ότι θέλω να το ακούσω σπίτι μου. Και όπως αποδείχθηκε καλά έκανα γιατί δεν έφυγε (το DAC όχι ο Βασίλης). Αλλά πλέον το πράγμα εχει πάρει διαστάσεις προσωπικής βεντέτας που εμένα (δεν ξέρω για τους άλλους) με ενοχλεί αφάνταστα και νομίζω (προσωπική άποψη κι όχι νόμος του κράτους όπως με δηλώσεις τους άλλοι προπαθούν να επιβάλλουν σε τακτά χρονικά διαστήματα) πρέπει να σταματήσει. Φυσικά αυτή είναι μόνο η άποψή μου και όλοι ξέρετε (για τις απόψεις τις μη εμπεριστατωμένες) τη γνώμη μου γι' αυτές.

Θανάσης Μωραίτης
Ηλεκτρονικός Μηχανικός, M.Sc


Υ.Γ. Περιττό να αναφέρω ότι δεν θα ασχοληθώ με τις περαιτέρω απόψεις για τα σχόλιά μου (δείτε παραπάνω αυτά που πιστεύω για τις απόψεις, οπότε νομίζω ότι μπορείτε να καταλάβετε τι εννοώ) απλά, καθώς το forum είναι για να εκφράζουμε τις απόψεις μας, είπα κι εγώ να το πράξω. Χαλαρά, επιτέλους το χόμπι μας κάνουμε, δεν χαράζουμε πορεία για τη χώρα (που και γι' αυτή όπως φαίνεται ερασιτέχνες είναι)...
 
Έχω γνωριστεί προσωπικά και με τους δυό σας (Vassilis-T, dimdim), μια χαρά άνθρωποι είστε και είμαι σίγουρος ότι εάν αυτήν την κουβέντα την κάναμε δια ζώσης, τίποτα περίεργο δεν θα φαινόταν.
Σαφώς ο καθένας σας θα επιχειρηματολογούσε και στο κάτω-κάτω δεν είναι ανάγκη να συμφωνούμε, η κοινωνία ποτέ δεν πήγε μπροστά μόνο με καθολικές συμφωνίες.

Στο γραπτό λόγο του πληκτρολογίου, μέσα από ένα κοινωνικό μέσο δικτύωσης, τα πράγματα φαίνονται αλλιώς και αναδυκνείονται όπως σωστά γράφει ο Θανάσης Μωραϊτης, κόντρες ή εμμονές άνευ λόγου και ουσίας.
Υπομονή, φίλτατοι γιατί και οι δύο είστε γνώστες του αντικειμένου και δεν έχετε λόγους να αποδείξετε σε κανέναν τίποτα. Ο καθένας σας φυσικά έχει τις ιδιαιτερότητές του, τις περισσότερες γνώσεις είτε θεωρητικές είτε εφαρμοσμένες στα πεδία που έχετε περισσότερο ειδικευτεί.
Για το φίλο Δημήτρη, έγραψα πρωτύτερα κάτι που πίστευα ότι θα βοηθούσε την κουβέντα, κάτι που το έχω πάρει από γραφόμενα του Salas (δυστυχώς τα θυμάμαι εκ μνήμης και δεν έχω σύνδεσμο για το που τα είχα διαβάσει).
Καταλαβαίνω απόλυτα Δημήτρη το σκεπτικό σου, γιατί να βάλεις ένα υποδεέστερο reg όταν το αρχικό είναι "τζαμάτο" από μόνο του, γιατί να χαλάσεις την αντίσταση εξόδου του πρώτου "τζαμάτου" τροφοδοτικού με ένα άλλο που κρύβει επιμελώς την αντίσταση εξόδου του.

Νομίζω, ότι ο Salas το έχει εξηγήσει καλύτερα, στο ότι ανά περίπτωση κρίνεις τι είναι σημαντικότερο η χαμηλή αντίσταση εξόδου ή ο χαμηλός θόρυβος, αλλά θα μου επιτρέψεις να αναφερθώ σε ένα προσωπικό μου παράδειγμα (δίχως να γίνομαι κουραστικός) που ίσως μας δώσει μια άλλη οπτική γωνιά του θέματός μας.
Παλιότερα καταπιανόμουν με τη βελτίωση ενός Beresford Dac.
Το κύκλωμά του εκ κατασκευής, είχε τρεις κύριες απαιτήσεις σε τάσεις τροφοδοσίας. 15V για το αναλογικό κομμάτι, 10V για κάτι ελεγκτές και φυσικά 5V για το ψηφιακό μέρος.
Ο σχεδιαστής έδινε μία αρχική τροφοδοσία 15V και χρησιμοποιούσε απλά 7810 & 7805 για τα 10 & 5V. Απλές λύσεις.

Το ψηφιακό rail, σκέτο χωράφι, πήγαινε και στο dac-chip, πήγαινε και στο receiver πήγαινε και στην τροφοδοσία του usb και που δεν πήγαινε με λίγα λόγια!
Όταν αποφάσισα να αλλάξω τη ψηφιακή τροφοδοσία, μετρούσα γύρω στα 80mV αν θυμάμαι καλά, επί της εξόδου του 7805!

Τοποθετήθηκε ένα Salas BiB 5V, άριστα φτιαγμένο, με θόρυβο γύρω κάτω από 1mVpp σε τεχνητό φορτίο.
Μόλις μπήκε πάνω στο τμήμα της ψηφιακής τροφοδοσίας, με τίποτα μα με τίποτα δεν έπεφτε κάτω από τα 30-40mV ότι και να έκανες (με αλλαγές καλωδίωσης, χωρητικότητας και τα σχετικά)...υπόψη ταλάντωση δεν υπήρχε, η έξοδος ήταν άψογη, ακουστικά υπήρχε βελτίωση, υπήρχαν όμως κορυφώσεις αιχμών.
Όταν μέτραγες από την πλευρά του BiB ο θόρυβος έπεφτε, μόλις μέτραγες από την πλευρά της πλακέτας ο θόρυβος εκεί στα 30-40mV. Κανένας πυκνωτής μικρός εξόμάλυνσης στο σημείο σύνδεσης, ότι υπήρχε ήταν δίπλα στα ποδαράκια του κάθε τσιπ.

Τι θέλω να πω με αυτό το παράδειγμα στην περίπτωση που δεν γίνομαι κατανοητός. Σε μία ανάλογη σχεδίαση, βάζοντας ένα άψογο τροφοδοτικό ως αρχικό, κερδίζεις λιγότερα πράγματα σε αντιδιαστολή εάν μετά του αρχικού είχες τοπικές σταθεροποιήσεις.
Από άποψη θορύβου η δεύτερη λύση είναι σαφώς προτιμότερη, από άποψη αντίστασης εξόδου ίσως η πρώτη να είναι καλύτερη και ας έχει αυξημένο θόρυβο.
Γνωρίζουμε όμως ότι τα ψηφιακά δεν θέλουν θόρυβο, όπως επίσης θέλουν και σταθερές θερμοκρασίες.

Εν κατακλείδι, από τη μικρή μου εμπειρία και μόνο στο χώρο, δεν νομίζω ότι υπάρχουν στεγανά στον τρόπο σχεδίασης. Ο κάθε σχεδιαστής αποφασίζει βάσει των αναγκών του, τι οδό σχεδίασης θα ακολουθήσει και βάσει αυτής πορεύεται.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει λάθος και σωστό. Μάλλον υπάρχει προτιμότερο ανά περίπτωση.
Απλές κατασκευές σε ένα δύο ολοκληρωμένα, βολεύονται με μια αρχική τροφοδοσία προσεγμένη, πιο πολύπλοκες κατασκευές που απαιτούν χωριστά rail βολεύονται καλύτερα με τοπικές σταθεροποιήσεις - τουλάχιστον τελευταία και όχι επειδή το κάνει ο Βασίλης, βλέπω ότι γίνεται σχεδόν κανόνας από τους περισσότερους κατασκευαστές.
 
Re: Απάντηση: ESS9018K2M

Έχω γνωριστεί προσωπικά και με τους δυό σας (Vassilis-T, dimdim), μια χαρά άνθρωποι είστε και είμαι σίγουρος ότι εάν αυτήν την κουβέντα την κάναμε δια ζώσης, τίποτα περίεργο δεν θα φαινόταν.
Σαφώς ο καθένας σας θα επιχειρηματολογούσε και στο κάτω-κάτω δεν είναι ανάγκη να συμφωνούμε, η κοινωνία ποτέ δεν πήγε μπροστά μόνο με καθολικές συμφωνίες.

Στο γραπτό λόγο του πληκτρολογίου, μέσα από ένα κοινωνικό μέσο δικτύωσης, τα πράγματα φαίνονται αλλιώς και αναδυκνείονται όπως σωστά γράφει ο Θανάσης Μωραϊτης, κόντρες ή εμμονές άνευ λόγου και ουσίας.
Υπομονή, φίλτατοι γιατί και οι δύο είστε γνώστες του αντικειμένου και δεν έχετε λόγους να αποδείξετε σε κανέναν τίποτα. Ο καθένας σας φυσικά έχει τις ιδιαιτερότητές του, τις περισσότερες γνώσεις είτε θεωρητικές είτε εφαρμοσμένες στα πεδία που έχετε περισσότερο ειδικευτεί.
Για το φίλο Δημήτρη, έγραψα πρωτύτερα κάτι που πίστευα ότι θα βοηθούσε την κουβέντα, κάτι που το έχω πάρει από γραφόμενα του Salas (δυστυχώς τα θυμάμαι εκ μνήμης και δεν έχω σύνδεσμο για το που τα είχα διαβάσει).
Καταλαβαίνω απόλυτα Δημήτρη το σκεπτικό σου, γιατί να βάλεις ένα υποδεέστερο reg όταν το αρχικό είναι "τζαμάτο" από μόνο του, γιατί να χαλάσεις την αντίσταση εξόδου του πρώτου "τζαμάτου" τροφοδοτικού με ένα άλλο που κρύβει επιμελώς την αντίσταση εξόδου του.

Εδώ φαίνεται να υπάρχει μια παρεξήγηση. Ποτέ και πουθενά δεν έγραψα ότι αν υπάρχει μπροστά μια κορυφαία λύση τροφοδοσίας δεν υπάρχουν οφέλη (κατά περίπτωση πάντα) από τοπικές σταθεροποιήσεις.

Απάντησα σε αυτό:

Κάθε τοπική τροφοδόσια καλο κάνει κακό δεν θα κάνει , η βελτίωση του ραίλ που προσφέρει κάθε τροφοδοτικό ειναι αντιστοιχη με την ποιότητα εισόδου του ,

δεκάδες δοκιμές και μετρητικές και ακουστικές αυτο δείχνουν , και ασφαλώς ΟΧΙ δεν θα χαλάσει την ποιότητα του ρείλ ένα τροφοδοτικό το χειρότερο που μπορεί να γίνει ειναι να μην επιφέρει περεταίρω βελτίωση

Γράφοντας αυτό:

Από όσο έχω διαβάσει, αν βάλεις ένα Salas μπροστά και μετά ένα LDO το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να περιορίσεις το τρομερό bandwidth του Salas και να αυξήσεις την αντίσταση εξόδου του. Δηλαδή να θάψεις τα βασικά πλεονεκτήματά του. Ότι τυχών κερδίσεις από τον λιγότερο θόρυβο θα το έχεις χάσει από τα υπόλοιπα, οπότε δεν θεωρείται καλή ιδέα.

Μετά από σειρά μηνυμάτων ο Βασίλης τελικά έγραψε αυτό:

in case ΛΟΙΠΟΝ , δεν θα παντρέψουμε lm στο δευτερο στάδιο και στο πρώτο θα έχουμε tps αυτό ασφαλώς και ενοείται , αλλα ακόμα και έτσι βελτίωση τα μαλά θα έχει το lm ,

σε σημείο που θα είναι περίπου το tps στην εξοδο του lm ουσιαστικά ! ,,

δεν υπάρχει μποτιλιάρισμα ,, αυτου του τύπου ,, αστο ..

Οπότε για αρχή φαίνεται επιτέλους να συμφωνεί (κάπως..) μαζί μου, αλλά μετά το χαλάει πάλι (?!) αλλάζοντας πάλι αυτά που έγραψε στην προηγούμενη πρόταση.

Δηλαδή δεν καταλαβαίνω αν τελικά λέει ότι όντως υπάρχει "μποτιλιάρισμα" (αυτό γράφει στην πρώτη πρόταση) ή όχι (όπως γράφει στο τέλος).


Νομίζω, ότι ο Salas το έχει εξηγήσει καλύτερα, στο ότι ανά περίπτωση κρίνεις τι είναι σημαντικότερο η χαμηλή αντίσταση εξόδου ή ο χαμηλός θόρυβος,

Αυτό έχω γράψει και εγώ πόσες φορές πια. Ότι όλες οι περιπτώσεις είναι διαφορετικές.

αλλά θα μου επιτρέψεις να αναφερθώ σε ένα προσωπικό μου παράδειγμα (δίχως να γίνομαι κουραστικός) που ίσως μας δώσει μια άλλη οπτική γωνιά του θέματός μας.
Παλιότερα καταπιανόμουν με τη βελτίωση ενός Beresford Dac.
Το κύκλωμά του εκ κατασκευής, είχε τρεις κύριες απαιτήσεις σε τάσεις τροφοδοσίας. 15V για το αναλογικό κομμάτι, 10V για κάτι ελεγκτές και φυσικά 5V για το ψηφιακό μέρος.
Ο σχεδιαστής έδινε μία αρχική τροφοδοσία 15V και χρησιμοποιούσε απλά 7810 & 7805 για τα 10 & 5V. Απλές λύσεις.

Το ψηφιακό rail, σκέτο χωράφι, πήγαινε και στο dac-chip, πήγαινε και στο receiver πήγαινε και στην τροφοδοσία του usb και που δεν πήγαινε με λίγα λόγια!
Όταν αποφάσισα να αλλάξω τη ψηφιακή τροφοδοσία, μετρούσα γύρω στα 80mV αν θυμάμαι καλά, επί της εξόδου του 7805!

Τοποθετήθηκε ένα Salas BiB 5V, άριστα φτιαγμένο, με θόρυβο γύρω κάτω από 1mVpp σε τεχνητό φορτίο.
Μόλις μπήκε πάνω στο τμήμα της ψηφιακής τροφοδοσίας, με τίποτα μα με τίποτα δεν έπεφτε κάτω από τα 30-40mV ότι και να έκανες (με αλλαγές καλωδίωσης, χωρητικότητας και τα σχετικά)...υπόψη ταλάντωση δεν υπήρχε, η έξοδος ήταν άψογη, ακουστικά υπήρχε βελτίωση, υπήρχαν όμως κορυφώσεις αιχμών.
Όταν μέτραγες από την πλευρά του BiB ο θόρυβος έπεφτε, μόλις μέτραγες από την πλευρά της πλακέτας ο θόρυβος εκεί στα 30-40mV. Κανένας πυκνωτής μικρός εξόμάλυνσης στο σημείο σύνδεσης, ότι υπήρχε ήταν δίπλα στα ποδαράκια του κάθε τσιπ.

Τι θέλω να πω με αυτό το παράδειγμα στην περίπτωση που δεν γίνομαι κατανοητός. Σε μία ανάλογη σχεδίαση, βάζοντας ένα άψογο τροφοδοτικό ως αρχικό, κερδίζεις λιγότερα πράγματα σε αντιδιαστολή εάν μετά του αρχικού είχες τοπικές σταθεροποιήσεις.
Από άποψη θορύβου η δεύτερη λύση είναι σαφώς προτιμότερη, από άποψη αντίστασης εξόδου ίσως η πρώτη να είναι καλύτερη και ας έχει αυξημένο θόρυβο.
Γνωρίζουμε όμως ότι τα ψηφιακά δεν θέλουν θόρυβο, όπως επίσης θέλουν και σταθερές θερμοκρασίες.

Τα ψηφιακά (συγκεκριμένα τα "high end" όπως είναι αυτά που συζητάμε, με τα γρήγορα ρολόγια και τα εκατομμύρια transistors) είναι μυστήρια από άποψη τροφοδοσίας καθότι δουλεύουν σε RF συχνότητες. Τα πράγματα εδώ δεν είναι ούτε απλά ούτε εύκολα, πολλές φορές θέλεις να δώσεις προτεραιότητα στη σταθερότητα που προσφέρει μια μεγαλύτερη αντίσταση εξόδου και λιγότερο bandwidth και η απομόνωση μεταξύ των σταδίων είναι must, οπότε επιβάλλονται οι τοπικές σταθεροποιήσεις αν θέλεις να δουλεύουν όλα πραγματικά σωστά.

Εν κατακλείδι, από τη μικρή μου εμπειρία και μόνο στο χώρο, δεν νομίζω ότι υπάρχουν στεγανά στον τρόπο σχεδίασης. Ο κάθε σχεδιαστής αποφασίζει βάσει των αναγκών του, τι οδό σχεδίασης θα ακολουθήσει και βάσει αυτής πορεύεται.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει λάθος και σωστό. Μάλλον υπάρχει προτιμότερο ανά περίπτωση.
Απλές κατασκευές σε ένα δύο ολοκληρωμένα, βολεύονται με μια αρχική τροφοδοσία προσεγμένη, πιο πολύπλοκες κατασκευές που απαιτούν χωριστά rail βολεύονται καλύτερα με τοπικές σταθεροποιήσεις - τουλάχιστον τελευταία και όχι επειδή το κάνει ο Βασίλης, βλέπω ότι γίνεται σχεδόν κανόνας από τους περισσότερους κατασκευαστές.

Σαφώς και δεν υπάρχουν defacto λύσεις για τα πάντα. Απλά θέλει λίγη προσοχή όταν βλέπουμε τι κάνουν οι κατασκευαστές, γιατί εκεί είναι σημαντικός παράγοντας και το κόστος, πράγμα που δεν ισχύει ως επί το πλείστον στο DIY.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αναρωτιέμαι που θα φτάσει αυτή "κόντρα". Ο ένας υποστηρίζει αυτό που έχει "διαβάσει" ή λένε τα βιβλία σχετικά με το hardware (εκτιμώ αφάνταστα την εμπειρία του στο θέμα του προγραμματισμού όπως έχω διαπιστώσει στις εφαρμογές του και από το προσωπικό του site, αλλά και κάποιες εφαρμογές για το buffalo που όμως το τελευταίο δεν με συγκινεί ιδιαίτερα ως προϊόν, ε και τι έγινε), κι ο άλλος αυτό που έχει χύσει ιδρώτα και πάμπολλες ώρες σχεδιάζοντας και παραδίδοντας στην κοινότα τις όποιες γνώσεις του υπό μορφή είτε προϊόντος (που μου αρέσει πολύ, επίσης ε, και) είτε εμπειρίας.

Καταλαβαίνω ότι μερικές φορές οι εξηγήσεις που απαιτούνται για συγκεκριμένες πρακτικές είναι απαραίτητες αλλά επίσης καταλαβαίνω ότι μερικές φορές οι εξηγήσεις αυτές δεν είναι για "κοινή" θέα (όποιος γνωρίζει εξ αιτίας των σπουδών του -τι να κάνουμε, οι σπουδές και η εμπειρία εδώ ή στο εξωτερικό, στο αντικείμενο κι όχι "ξώφαλτσα", είναι απαραίτητες και δεν πρέπει να τις απαξιώνουμε καθώς έτσι δείχνουμε μόνο τα κόμπλεξ μας- ότι αυτές είναι απαραίτητες για την πλήρη κατανόηση της θεωρίας και της σημασίας της στην πράξη, μπορεί να εκτιμήσει αυτό που λέω, αλλιώς προσωπικά "χέστηκα" για να τα λέμε όλα όπως πρέπει).

Επίσης πρέπει να αναλογιστούμε το εξής: αν όλοι υπακούαμε στη θεωρία με αυστηρούς όρους τότε όλοι θα φτιάχναμε το ίδιο πράγμα. Οι διαφορές στην εφαρμογή (μέσω διαφορετικών υλοποιήσεων) είναι που προχωράνε το αντικείμενο προς τα μπρός κι όχι η ευλαβική υποταγή στις θεωρίες (αλλιώς θα είχαμε μείνει στην πιστή εφαρμογή του 44.1/16 της Philips). Φυσικά και δεν πρέπει να κάνουμε πράγματα που είναι εξώφθαλμη παράβαση της βασικής θεωρίας, αλλά επίσης δεν κάνουμε όλοι για σχεδιαστές hardware, πως να το κάνουμε (του υποφαινόμενου μη εξαιρουμένου σε κάποιους -αρκετούς για την ακρίβεια- τομείς)...

Η προϊοντικά εφαρμοσμένη τεχνολογία εκ μέρους του Βασίλη είναι κάτι που εκτιμώ ιδιαίτερα καθώς αν δεν ήταν αυτός θα έπρεπε να ξοδέψω αρκετές χιλιάδες ευρώ είτε σε προτάσεις (σχδιάσεις/κατασκευές) άλλων που όπως έχω διαπιστώσει θα άλλαζα καθώς δεν αξίζουν (ηχητικά καθώς αυτός είναι ο στόχος κι όχι μόνο να φτιάχνουμε κάτι για να περνά η ώρα, τουλάχοστον για μένα) όσο είναι διαφημισμένα στο διαδίκτυο είτε αντίστοιχο ποσό σε έτοιμες λύσεις που ναι μεν θα μου έλυναν το πρόβλημα (ηχητικό) αλλά θα μου δημιουργούσαν (εμένα, όχι σε όλους) οικονομικό πρόβλημα. Και όταν αναφέρει ως άποψη ότι κάτι δεν κάνει ή κάνει, ψάχνω μόνος μου για βρω γιατί (έχει νόημα καθώς έχει αποδεδειγμένη εμπειρία και δεν χρειάζεται για μένα πάντα να μου αποδείξει τίποτα)...

Η επικοδομιτική κριτική είναι καλή σε όλα τα επίπεδα. Κι εγώ πριν δοκιμάσω το mambo είπα στο Βασίλη ότι θέλω να το ακούσω σπίτι μου. Και όπως αποδείχθηκε καλά έκανα γιατί δεν έφυγε (το DAC όχι ο Βασίλης). Αλλά πλέον το πράγμα εχει πάρει διαστάσεις προσωπικής βεντέτας που εμένα (δεν ξέρω για τους άλλους) με ενοχλεί αφάνταστα και νομίζω (προσωπική άποψη κι όχι νόμος του κράτους όπως με δηλώσεις τους άλλοι προπαθούν να επιβάλλουν σε τακτά χρονικά διαστήματα) πρέπει να σταματήσει. Φυσικά αυτή είναι μόνο η άποψή μου και όλοι ξέρετε (για τις απόψεις τις μη εμπεριστατωμένες) τη γνώμη μου γι' αυτές.

Θανάσης Μωραίτης
Ηλεκτρονικός Μηχανικός, M.Sc


Υ.Γ. Περιττό να αναφέρω ότι δεν θα ασχοληθώ με τις περαιτέρω απόψεις για τα σχόλιά μου (δείτε παραπάνω αυτά που πιστεύω για τις απόψεις, οπότε νομίζω ότι μπορείτε να καταλάβετε τι εννοώ) απλά, καθώς το forum είναι για να εκφράζουμε τις απόψεις μας, είπα κι εγώ να το πράξω. Χαλαρά, επιτέλους το χόμπι μας κάνουμε, δεν χαράζουμε πορεία για τη χώρα (που και γι' αυτή όπως φαίνεται ερασιτέχνες είναι)...

Μερικά σχόλια επί των σχολίων σου, αν και δεν αναμένω σχόλια στα σχόλιά μου.

Από εμένα δεν υπάρχει θέμα βεντέτας, προσωπικής ή μη. Εδώ είναι το DIY, όπου γίνονται κουβέντες τεχνικής φύσης. Όταν λαμβάνεις μέρος σε τέτοιες κουβέντες προφανώς βρίσκεσαι εκτεθειμένος σε κριτική (τεχνικά). Δεν γίνεται να αρχίζεις να φωνάζεις ότι σε κυνηγάνε και σε αμφισβητούν όταν εσύ έχεις εκτεθεί οικειοθελώς σε κριτική.

Αν ο Βασίλης είχε μείνει στο "εγώ έτσι γουστάρω να κάνω, λέω ότι παίζει καλά, και σε όποιους αρέσει" δεν θα είχα τίποτα να γράψω. Αλλά επέλεξε να κρίνει την επιλογή γνωστού ανταγωνιστή του σε τεχνική βάση. Αυτό όπως και να το κάνεις είναι άκομψο (για αρχή), ποσώς όταν είναι και υπό αίρεση τεχνικά.

Δεν απαξίωσα ούτε σπουδές ούτε εμπειρία. Απλά δεν τις δέχομαι ως επιχείρημα. Κι εγώ έχω κάνει ένα κάρο σπουδές, σεβαστό μέρος τους συναφές με αυτά που συζητάμε. Αλλά δεν θα τις χρησιμοποιούσα ποτέ ως επιχείρημα, γιατί δεν είναι. Για αρχή από τότε έχουν περάσει και ένα κάρο χρόνια.

Επίσης φαίνεται να εξισώνεις τουλάχιστον ηχητικά τις υλοποιήσεις του Βασίλη με DIY υλοποιήσεις "αρκετών χιλιάδων ευρώ". Υποκειμενική κρίση θα μου πεις, αλλά με βάση αυτά που έχω ακούσει δεν μπορώ με τίποτα να συμφωνήσω. Θα έλεγα ότι παίζει για περίπου όσα στοιχίζει, ίσως και για λίγο παραπάνω υπό συνθήκες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζει σωστές υλοποιήσεις του χιλιάρικου.