ESS9018K2M

Απάντηση: Re: ESS9018K2M

Αναρωτιέμαι τελευταία αν αξίζει να ασχοληθώ με descrete opamps για να πάρω ένα πιο ντελικάτο αναλογικό στάδιο. Υπάρχει νόημα; Aν ναι έχετε καμια πρόταση; Από μια πρόχειρη έρευνα έχω βρει τα:

- Sparkos labs --> http://sparkoslabs.com/shop/
- Burson Audio --> http://www.bursonaudio.com/products/discrete-opamp/

Μιχάλη,με μια λέξη όχι.
Το έψαξα εκτεταμένα κι ευτυχώς πολλοί φίλοι με προμήθευσαν με κάποιους για δοκιμές μεταξύ των οποίων οι δεύτεροι που ποστάρεις.
Δεν είναι πως δεν αλλάζουν,αλλά σαφέστατα οι διακριτοί έχουν χαρακτήρα.

Τι χαρακτήρα;Θεωρώ πως δεν πρέπει να περιγράψω μιας και υποθέτω πως μετράει η εφαρμογή και το στήσιμο.
Πάντως ουδέτεροι δεν είναι και δεν έχω καταλήξει ακόμα σε ποια ηλ. χαρακτηριστικά οφείλεται αυτό κι αν όντως είναι απλά χαρακτήρας και όχι δυσλειτουργία.

Το βέβαιο είναι πως η αλλαγή τελεστικών χρειάζεται συνήθως και άλλες αλλαγές και εκ νέου ρυθμίσεις,δεν είναι κάτι απλό επειδή απλώς μπαινοβγαίνουν εύκολα.

Σωκράτη,

είχα ξεχάσει να σου απαντήσω εδώ. Σε ευχαριστώ πολύ!

Πίσω στις non-discrete λύσεις. Εϊναι κατανοητό ότι δεν μπαίνει κάθε opamp σε κάθε υλοποίηση. Το θέμα με το 9018k2m είναι ότι ο diyinhk δεν ορίζει ακριβώς τι opamp πρέπει να μπει. Γενικώς το στέλνει με διάφορα opamps. Εμένα ήρθε με το 5532 και αν θυμάστε το είχα αντικαταστήσει με το 2134.

Στο δια ταύτα τώρα, λέει το εξής:

6) All dual opamp in single dip8 package IC can be used for this PCB output stage, such as OPA2134 AD8620 etc. One free opamp is included in the package and the model depends on stock.

Θυμήθηκα ότι έχω ένα LME49880 το οποίο δεν έχω δοκιμάσει, γιατί μετά το κάψιμο της πρώτης πλακέτας χεζόμουν πάνω μου να πειράξω το οτιδήποτε. Πως μπορώ να ξέρω ότι θα βάλω το 49880 και δεν θα υπάρχει κανενα πρόβλημα;

Ο LME49990 είναι μονός τελεστικός οπότε θα χρειαστούν δυο και αντάπτορας..

Ο LME49880 είναι ΟΚ όντας διπλός, τώρα κατά πόσο θα δουλέψει σωστά είναι δύσκολο να πει κανείς. Το πιο πιθανό είναι να μην βγάλει πρόβλημα, αλλά αν δεν βάλεις πάνω παλμογράφο..

Μια που δεν υπάρχει παλμογράφος λοιπόν, μένω στο 2134 και τελειώνει η δουλειά.

Σας ευχαριστώ.

Mιχαλη
μαλλον το ξεχασες φιλε μου, σου το ειχα πει εχω φορεσει και LME49880 σε SMD και μου δινει περισσοτερο μπασο αλλα ειναι ελαχιστα λιγοτερο διαυγης απο τον OPA2134 smd , δοκιμασμενος και με παλμογραφηματα ,προσεξε την φορά του η τελιτσα που χαρακτηριζει το ποδαρακι 1 να ειναι προς τη πλευρα των pin output L-R της πλακετας .

Attachments

• P161214_20.590001-1.jpg
    P161214_20.590001-1.jpg
    211 KB · Views: 245
Last edited:
Κάνοντας googling βρήκα δικά σου αποτελέσματα και θυμήθηκα μετά ότι το είχες δοκιμάσει!

Ευχαριστώ για τα tips!

Έκανα μια σύντομη δοκιμή του LME49880. Έχω την αίσθηση και γω ότι το χαμηλό μπορεί να είναι πιο γεμάτο (δεν είμαι μεγάλος φαν της χαμηλής περιοχής), αλλά συνολικά οι διαφορές μου φάνηκαν πολύ μικρές, οπότε πίσω στο 2134 το οποίο και εμπιστεύομαι περισσότερο.

Αναμένονται άμεσα για δοκιμή τα παρακάτω:

- OPA2132 (γενικά διαβάζω ότι είναι πολύ κοντά στο 2134)
- LM4562 (είναι ανάμεσα στα προτεινόμενα από την ESS)
- AD823

Προς στιγμή μπήκα στο τριπάκι για έναν single to dual adaptor με 2 x OPA627 αλλά όταν έβγαλα τη σούμα (κοντά στα 100 για το σύνολο), είπα να κάτσω στ' αυγά μου.

Η ESS επίσης προτείνει ως κορυφαίο το AD797 αλλά επίσης χρειάζομαι 2 και έναν adaptor, οπότε θα πάει και αυτό σε δεύτερη μοίρα.

Για να δούμε..

Πρόσεξε μόνο συγκεκριμένα για τον ΟΡΑ2132 να είναι ο P/U που είναι high grade κι όχι ο PA ή UA που είναι πανομοιότυποι με τον 2134.

Δυστυχώς σε dip8 βρήκα μόνο το PA, αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν πονταρα εξ αρχής σε αυτό.

Όλο το εγχείρημα κυρίως βασίζεται στο αν θα βγει κάτι καλύτερο από το lm ή το ad.

Αποφάσισα να τα περάσω όλα μια γύρα, τόσο για να μετρήσω το offset αλλά και για να αποφασίσω ποιο θα κρατήσω πρώτο για δοκιμή.

Το υπάρχον ήταν το OPA2134 με offset:

A: 1.7mV
B: 0.5mV

1. Δοκιμή του LM4562

A: 2.4mV
B: 0mV

Πρώτη εντύπωση: Καμία διαφορά

2. Δοκιμή του OPA2132

A: 0.2mV
B: 0.2mV

Πρώτη εντύπωση: Καμία διαφορά με κανένα από τα προηγούμενα

3. Δοκιμή του AD823

A: 2.4mV
B: 0.1mV

Πρώτη εντύπωση: Καμία σχέση με κανένα από τα παραπάνω. Η διαφορά είναι σοβαρή. Όλα τα παραπάνω έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό το αποτέλεσμα μπορεί να δίνει καλή εντύπωση αρχικά αλλά σε σχέση με το AD823 είναι πολύ "in your face". Κάνοντας συνεχείς εναλλαγές των OPA (τα οποία και θεωρώ ολόιδια) με αυτό, παρατηρώ ότι στο ίδιο επίπεδο volume, το 823 είναι πολύ πιο "ήσυχο", καθαρό, με εμφανέστατα μεγαλύτερο βάθος σκηνής. Εν γένει η σκηνική παρουσία άλλαξε προς μια πολύ θετική κατεύθυνση σύμφωνα με το γούστο μου. Έχω μια αίσθηση ότι έχει πέσει και η στάθμη του ήχου, αλλά δεν είμαι σίγουρος ακόμη γι αυτό.

Σε πρώτη φάση λοιπόν μένει καρφωμένο το AD823 και αφού βγάλω ένα καλό συμπέρασμα γι' αυτό, θα πρέπει να δώσω μεγαλύτερη σημασία στο LM4562 που ήταν και το opamp που δοκίμασα λιγότερο απ' όλα. Μάλιστα το πρώτο που δοκίμασα, το ξεχαρβάλωσα διαλύωντας τα ποδαράκια του, αλλά ευτυχώς υπάρχει και δεύτερο.

Εννοείται ότι όλα τα παραπάνω τα λέω με πολύ μεγάλη επισφάλεια, καθώς όλο το τεστ δεν κράτησε πάνω από μία ώρα. Βέβαια είχε ακριβώς αυτό τον σκοπό, την επιλογή του πρώτου προς δοκιμή βάσει της πρώτης εντύπωσης.

Διαβάζω στο net ότι το ad823 ταλαντωνει σε αρκετές περιπτώσεις. Μια που δεν μπορώ να κάνω κάποια μέτρηση, σε περίπτωση που είχα ταλαντωση, θα είχα κάποιο εμφανές αποτέλεσμα από αυτό;

Συνήθως τσιρίζει όταν η ταλάντωση είναι μόνιμη και αρκετή. Αλλά γενικά κράτα ότι δεν υπάρχει τρόπος για την αξιόπιστη ανίχνευση κάθε τύπου ταλάντωσης μόνο και μόνο από ποιότητα στον ήχο. Θα μπορούσε να κυμαίνεται από ενοχλητικότατη παραμόρφωση έως μια ακαθάριστη διαστρέβλωση με μόλις μια μικρή επιδείνωση των συνολικών επιπέδων παραμόρφωσης. Θα μπορούσε να εμφανιστεί ως θόρυβος (hiss) ή ακόμη ως περισσότερο ρεύμα από το κανονικό και ζέστη στο τσιπ.

Αν έχει κέρδος από επί πέντε και άνω το στάδιο σου, ένας ευχάριστος διπλός τελεστικός όχι πανάκριβος είναι και ο OPA2228 νομίζω.

Αναμένονται άμεσα για δοκιμή τα παρακάτω:

- OPA2132 (γενικά διαβάζω ότι είναι πολύ κοντά στο 2134)
- LM4562 (είναι ανάμεσα στα προτεινόμενα από την ESS)
- AD823

Προς στιγμή μπήκα στο τριπάκι για έναν single to dual adaptor με 2 x OPA627 αλλά όταν έβγαλα τη σούμα (κοντά στα 100 για το σύνολο), είπα να κάτσω στ' αυγά μου.

Η ESS επίσης προτείνει ως κορυφαίο το AD797 αλλά επίσης χρειάζομαι 2 και έναν adaptor, οπότε θα πάει και αυτό σε δεύτερη μοίρα.

Για να δούμε..

Αν αρέσει ο 627 σαν πρότυπο υπάρχει και ο OPA2107 που είναι difet διπλός κάτω από $20. Λίγο χειρότερος αλλά στο ίδιο μοτίβο. Αντί για AD797 θα πρότεινα AD825. Είναι πιο εύκολος.

Edit: όταν έγραφα τα παρακάτω, δεν είχα δει την απάντηση σου Salas!

Σ' ευχαριστώ πολύ.

Προς το παρόν θα προσπαθήσω να βρω άκρη να μετρήσω σε κάποιον παλμογράφο με τα υπάρχοντα opamps και θα κάνω ακροάσεις για καιρό.

Επίσης έχω μπει και στο τριπάκι αγοράς ενός αντάπτορα για να δοκιμάσω και διάφορα μονά. Πέρα από το 627 που είναι απόφαση να το πάρει κανείς λόγω κόστους, μου έχει κινήσει πολύ το ενδιαφέρον το ADA797.

Βέβαια για να χωρέσει ο αντάπτορας πάνω στην πλακέτα μου, θέλουν ξήλωμα δύο πυκνωτές και τοποθέτηση νέων από την κάτω επιφάνεια.

Αυτό ας το έχουν υπόψιν όσοι αγοράζουν dacs από τον diyinhk. Συνήθως υπάρχουν 2 πυκνωτές δίπλα στο opamp του, κάτι που δυσκολεύει τη ζωή ακόμα και με χρήση smd-->dip8 adaptors για dual opamps.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αν έχει κέρδος από επί πέντε και άνω το στάδιο σου, ένας ευχάριστος διπλός τελεστικός όχι πανάκριβος είναι και ο OPA2228 νομίζω.

To 228 έχει έκδοση P και PA, ποια προτιμάμε;

http://gr.rsdelivers.com/product/te...pa-op-amp-8mhz-11v-μs-8-pin-pdip/6604305.aspx

http://gr.rsdelivers.com/product/te...8p-op-amp-8mhz-11v-μs-8-pin-pdip/6605516.aspx

Όπως έγγραφα λίγο πιο πάνω, θα σου πρότεινα τον AD825 αντί AD797 που δεν είναι τόσο απαιτητικός στην εφαρμογή και δεν θα σου αγριέψει εύκολα. Ίδιου τόνου είναι, απλά ο AD825 δεν είναι τόσο διάσημος. Και είναι και αρκετά φθηνός.

Την πιο ακριβή:smash:

Μάθε από κάποιον που ξέρει το κύκλωμα ότι υπάρχει κέρδος Χ5 η άνω πρώτα όμως όπως είπαμε. Δεν είναι unity gain stable η σειρά 8. Δεν υπάρχει ο διπλός 2228 στην RS; Είναι ανοιχτότερου ήχου η σειρά 8 πάντως δεν έχει αυτό το κλασικό αραχτό των OPA.

228 μονός 2228 διπλός. Λάθος τους λέει όλους διπλούς η RS. P λιγότερο offset από PA. Κοίτα το datasheet http://www.pci-card.com/opa227.pdf

Salas,

εννοείται ότι με έχεις μπριζώσει με το 2107!

Πείτε και κανένα άλλο διάσημο dual, τώρα που γυρίζει :D :D