ESS9018K2M

Απάντηση: Re: ESS9018K2M

Αυτή τη στιγμή έχει μείνει πάνω ο 2107.

Ωραία, μιας και δεν είναι τύπος τσιπ ιδιαίτερα γνωστός για DIY, χαίρομαι που δεν πήγε στραβά η σύσταση. Πως σου φάνηκε υποκειμενικά;

Re: Απάντηση: Re: ESS9018K2M

Έχω κάνει πάρα πολλές δοκιμές και είμαι ιδιαίτερα μπερδεμένος αυτή τη στιγμή όπως είπα και παραπάνω, οπότε ας μη λάβει κανείς τη γνώμη μου τοις μετρητοίς.

Το 2107 έχω την αίσθηση ότι έχει κοινά χαρακτηριστικά με τα 2132 και 2134 αλλά κερδίζει σε σκηνή και ανάλυση.

Επίσης έχω την εντύπωση ότι αποδίδει ιδιαίτερα καλά στις χαμηλές, αλλά όπως θα έχετε καταλάβει όλοι όσοι διαβάζετε τις τρέλες μου, τα μόνα σημεία στα οποία εστιάζω προς το παρόν είναι η εικόνα και η λεπτομέρεια, οπότε δεν παίρνω και όρκο για τα υπόλοιπα.

Σε τυφλές δοκιμές (χωρίς εργαστηριακό έλεγχο - αντιστάθμιση) είναι εύκολο να βγάλει καλό τετράγωνο αυτό το τσιπ. Λόγω Difet είσαι προς ήχο 627 τώρα.

Θεωρείτε ότι υπάρχει αλλαγή απόδοσης ή αλλιώς "στρώσιμο" σε τελεστικούς;

Αυτή τη στιγμή έχω αφήσει το dac να παίζει για περίπου ένα 24ωρο με το 2107. Αυτό έκανα και με το ΑD823 πριν βγάλω το πρώτο συμπέρσασμα. Να υποθέσω ότι αυτό που ακούω είναι και το τελικό;

Δεν νομίζω να αλλάξει και τίποτα, δεν είναι σαν πυκνωτές που έχουν χημικά. Εσύ πιο πολύ θα τα συνηθίσεις ψυχο-ακουστικά. Το ότι ζεσταίνεις όλο μαζί το μηχάνημα να ακούσεις με ίδιους όρους είναι σωστό.

Τωρα κανω προσπαθεια για Remote control τα εχω βρει λιγο μπαστουνια ,ψαχνω να βρω καποια Post του Lemon How to learn Arduino the remote control code και το αντιθετο.

Attachments

• P090915_20.250001.jpg
    P090915_20.250001.jpg
    212.7 KB · Views: 180
  • P090915_19.080001.jpg
    P090915_19.080001.jpg
    198.8 KB · Views: 179
Ας τα αυτά και δοκίμασε κανένα φίλτρο να μας πεις αν υπάρχει βελτίωση ηχητικά!

Τωρα κανω προσπαθεια για Remote control τα εχω βρει λιγο μπαστουνια ,ψαχνω να βρω καποια Post του Lemon How to learn Arduino the remote control code και το αντιθετο.

Αν μιλάμε για τον κώδικα του HiFiDuino, δεν έχει τη λειτουργία που βγάζει στην σειριακή τους άγνωστους κωδικούς.. Βασικά παίζει out-of-the-box μόνο με το Apple remote.

Αλλά δεν είναι δύσκολο να προστεθεί η εν λόγω λειτουργία.. θα το δω αύριο και θα σου πω.

Προόκειται να αφαιρέσω τους δύο κόκκινους film 1uf Wima της φωτογραφίας και να τους τοποθετήσω από την κάτω μεριά ώστε να μπορώ να τοποθετήσω διπλή βάση για Opamp.

Παρότι δεν ξέρω τι δουλειά κάνουν στο συγκεκριμένο κύκλωμα, έχετε να προτείνετε εναλλακτικούς (γιατί όχι και καλύτερους) που να μπορώ να βρω στην Ελλάδα;

Απόζευξης τάσης τροφοδοσίας πρέπει να είναι (δε βλέπω την εικόνα εδώ που είμαι).

Μπορείς να βάλεις καλούς Panasonic ηλεκτρολυτικούς πάνω στις βάσεις. Έχει ο Φανός.

Με τους 627 τι έγινε? Επικοινώνησες με το Στέλιο?

Υπήρχε στο power off κυρίως ένα "μπουπ" αρκετά δυνατό, το οποίο μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα αν έπαιζε κάποιος με το Soekris απευθείας πάνω σε τελικό και έκλεινε το Soekris πριν τον τελικό. Είχαν καεί ηχεία λόγω αυτού του προβλήματος.

Όταν μεσολαβούσε προενισχυτής, δεν υπήρχε πρόβλημα.

Το πρόβλημα προέκυπτε επειδή στο power off ξεφόρτιζε το θετικό rail πολύ πιο γρήγορα από το αρνητικό, με αποτέλεσμα να δημιουργούνταν ένα στιγμιαίο αλλά μεγάλο offset στην έξοδο.

Το παραπάνω είναι από το νήμα του Soekris.

Έχω την εντύπωση ότι αντιμετωπίζω το ίδιο θέμα με το 9018k2m μου. Παρότι πάντοτε κλείνω τον ενισχυτή πρώτα, μια φορά που μου ξέφυγε και έκανα το ανάποδο, τα μεγάφωνα έκαναν απότομα μια πολύ μεγάλη διαδρομή κατά το κλείσιμο.

To dac είναι απευθείας πάνω στον audiosector lm3875 ο οποίος είναι χωρίς προ.

Edit:

Τώρα που το ξανασκέφτομαι βέβαια έχω προστασία στην είσοδο του ενισχυτή οπότε κάτι από αυτά που λέω δε στέκει, είτε περιγράφω διαφορετικό φαινόμενο.

Last edited:
Άλλη μια δοκιμή σήμερα κάνοντας Α/Β τεστ ανάμεσα σε AD823 και OPA2107.

Έχω αρχίσει να ξεκαθαρίζω περισσότερο τα πράγματα και να έχω μια προτίμηση στο AD823. Μου φαίνεται το πιο σωστό στο αυτί μου.

Όλα τα OPA μου δίνουν την εντύπωση ότι φέρνουν τη σκηνή μπροστά, τη μεγενθύνουν. Ειδικά οι φωνές μου ακούγονται τεράστιες, χωρίς όμως να είναι σαφής η τοποθέτησή τους στο χώρο. Με το 823 όλα μαλακώνουν και τοποθετούνται πιο πίσω όντας λεπτομερέστερα και πιο καθαρά. Οφείλω βέβαια να πω ότι το 2107 είναι η καλύτερη περίπτωση των OPA που έχω στην κατοχή μου.

Μακάρι να είχε δοκιμάσει κι άλλος κόσμος το 823 να βγάζαμε μια άκρη. Κάνοντας ενδελεχές search, κάτι που είχα αποφύγει πριν τις δοκιμές μου, βλέπω ότι διάφοροι μοιράζονται τα παρόμοια συμπεράσματα με εμένα:

Yesterday, I got some opamps.. amongst them one I could directly put in my cmoy, an Analog AD823. So I was curious how it would sound.

It pretty much blows away the old BB OPA2132. I thought the 2132 was a stereo opamp. 'Stereo' in the sense that there's a little difference in what is coming out of the right and left channel. Well, with the 823, the 2132 nearly sounds like a mono amp... the separation between left and right is much better, and the most important thing: 3D! Finally I can hear where the sounds really are coming from. The 2132 sounds very flat in comparison, the exact sources of the various instruments are pretty diffuse. The 2132 also tends to somehow put one element of the sound in the foreground, blocking what is going on left, right, and in the background.

Bottom Line: Seriously consider this chip over the OPA132/134. Especially consider it it you aren't happy with the laid-back Burr-Brown sound and don't mind spending a bit more on the chip.

Without a shadow of a doubt this op amp is the star of the show so far. From the moment I rolled this into the amp I knew it was a winner. It provided very similar results to the OPA 2132 but each component of the sound was treated to an additional air of realism and effortless delivery that was immediately evident. Easy to listen to, easy to pick out every last detail and ever so natural. There was an ethereal quality to the sound that I have only ever heard on high quality loudspeaker based systems. It's hard to put what this op amp does into words but listening to the sound with it on board is as close to headphone heaven I have yet been. 9 / 10

Μου έχει κεντρίσει πολύ το ενδιαφέρον το πως μετράει αυτό το opamp πάνω στο dac μου. Ποιος ξέρει μπορεί να είμαι φαν της παραμόρφωσης ή της ταλάντωσης :D

Για μένα από τη στιγμή που σου δίνει πιο τρισδιάστατη σκηνή, με πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση οργάνων....τα λοιπά μου περισσεύουν, μαζί και οι μετρήσεις που αγαπώ.

Δεν είναι ο στόχος σου να φτιάξεις μια καλύτερη μετρητική συσκευή και σκασίλα σου, εάν ο τάδε τελεστικός δίνει καλύτερη 2η ή 3η αρμονική σε στάθμη -12dB(FS) από τον 823!

Στηρίξου ή καλύτερα εμπιστέψου το αυτί σου, γιατί είναι "ταιριασμένο" στη δική σου ψυχοσύνθεση και μείνε σε αυτό που το ακούς ή αντιλαμβάνεσαι πιο σωστά. Το σίγουρο είναι ότι δεν ακούμε όλοι το ίδιο ή η επεξεργασία στον εγκέφαλο λαμβάνει χώρα με ατομικές παραλλαγές...διαφορετικά θα είχαμε όλοι το ίδιο dac κ.ο.κ

Last edited:
Re: Απάντηση: ESS9018K2M

Για μένα από τη στιγμή που σου δίνει πιο τρισδιάστατη σκηνή, με πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση οργάνων....τα λοιπά μου περισσεύουν, μαζί και οι μετρήσεις που αγαπώ.

Δεν είναι ο στόχος σου να φτιάξεις μια καλύτερη μετρητική συσκευή και σκασίλα σου, εάν ο τάδε τελεστικός δίνει καλύτερη 2η ή 3η αρμονική σε στάθμη -12dB(FS) από τον 823!

Στηρίξου ή καλύτερα εμπιστέψου το αυτί σου, γιατί είναι "ταιριασμένο" στη δική σου ψυχοσύνθεση και μείνει με αυτό που το ακούς ή αντιλαμβάνεσαι πιο σωστά. Το σίγουρο είναι ότι δεν ακούμε όλοι το ίδιο ή η επεξεργασία στον εγκέφαλο λαμβάνει χώρα με ατομικές παραλλαγές...διαφορετικά θα είχαμε όλοι το ίδιο dac κ.ο.κ

ΣΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΣΤΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΣ Ο ΠΑΙΧΤΗΣ!!!!
Ειμαι σιγουρος Μιχαλη για το ""αυτι"" σου!! για τον AD823.

Θα με βάλετε σε πειρασμό να απιστήσω στους 2134 μου;
(Να δω που θα βρω 6 :flipout: )

Αυτά τα πράγματα λειτουργούν και συνδυαστικά. Δηλαδή με κάποιο άλλο σύστημα και χώρο (η ακουστικά) η τάδε οικογένεια τελεστικών μπορεί να συμπληρώνει τονικά καλύτερα. Οπότε αν κρατήσει κανείς τι καλύτερο βολικό βρήκε από OPA και τι από AD για το DAC του είναι χρήσιμη παρακαταθήκη. Υποκειμενικά εγώ θα πρότεινα να έχει κάποιος πάντα δείγματα 2107 - 823 για διπλούς και 627 - 825 για μονούς ώστε να μπορεί να παίρνει πάντα μια χονδρικά σωστή ιδέα για το που πρέπει να κινηθεί όποτε κάνει δοκιμές με νέες ιδιοκατασκευές.

Re: Απάντηση: ESS9018K2M

Θα με βάλετε σε πειρασμό να απιστήσω στους 2134 μου;
(Να δω που θα βρω 6 :flipout: )

Καλό θα ήταν να γίνει μια δοκιμή με το dac μου σε κάποιο χώρο όπου θα κάνουμε το συγκριτικό αρκετά ζευγάρια αυτιά! Μην με εμπιστεύεσαι :D

Με την πολύτιμη βοήθεια του dimdim μπήκαν νέοι πυκνωτές από κάτω και τοποθετήθηκαν επιτέλους τα ολοκαίνουρια OPA627:

Οι πρώτες εντυπώσεις αφού τους κάνω ένα καλό crash test.