ESS9018K2M

Βασικά απ' ότι φαίνεται το βασικότερο πρόβλημα των ESS παραμένει η έλλειψη datasheet.. :(

Edit: Τελικά το έχω το datasheet! Λοιπόν, αν το τσιπάκι είναι Rev. V (το νεότερο δηλαδή) υποστηρίζει μέχρι 5 εισόδους s/pdif. Αν είναι το πρώτο, μέχρι 3. Η πρώτη είσοδος είναι το CLK pin, η δεύτερη το DATA1 και η τρίτη το DATA2. Κανονικά επιλέγεις είσοδο γράφοντας στο σχετικό register, αλλά δεν είναι σαφές αν μπορεί να γίνει και αυτόματα.

Γενικά, φτιάξε τον controller με το Arduino και θα τα καταφέρουμε όλα.. :D

Last edited by a moderator:
Ρε τι μάγοι είσαστε σεις...Καθίστε να μαζέψω όλα όσα έχω ανοιχτά τώρα και θα επανέλθω στο θέμα. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις προς το παρόν.

Re: Απάντηση: ESS9018K2M

Καλησπερα Κυριοι,

Ειπα να σφηνωσω και εγω εδω αφου διαβασα 47 σελιδες ποστ
Εν ταχει περιγραφω το στορυ
Πριν 2 μηνες πηρα τη Σαβρα απο Diyinhk, πηρα επισης και ενα κιτακι με το CM6631A για να τα συνδυασω
Στο 2ο αλλαξα κρυσταλο και σταθεροποιητες με πιο ησυχους, παει αυτο αν και δεν εχει δοκιμαστει
Ο,τι αφορα τη σαβρα εχω σχεδιασει στα μετρα μου τα τροφοδοτικα του Σαλα και τα εστειλα για τυπωμα στους κινεζους
Τον προηγουμενο μηνα εκανα το λαθος και ειπα να ερθουν με κουριερ απο Κινα, οποτε και τα παρατησα τελωνειο μιας και μου ζητουσαν τα 2πλα του κοστους των
Τα ξαναπληρωσα 2η φορα (κερατιατικα) και τωρα τα περιμενω με ταχυδρομειο

Αρα πολυ ξεκαθαρα εδω και 2 μηνες πληρωνω χωρις να ακουω. Το τιμημα του ντιουη..
Οι αποριες που εχω αφορουν τη συνδεσιμοτητα πολλαπλων πηγων και την εναλλαγη τους
Διαβασα πως γινεται μονο με το XMOS που σου πλασαρουν (μου το επιβεβαιωσαν και με μαιλ) ομως εχω ηδη υπολογισει το 6631 στο I2S
Διαβασα επισης τη χρηση αρντουινο, αλλα δε ξερω αν πρεπει να ειναι αποδεσμευμενη η Ι2Σ απο τον 6631

Αυτα τα πολυ πολυ λιγα αρχικα
Ευχαριστω για την κατανοηση

Αυριο θα ανεβασω και μερικες φωτο για κουτσομπολιο

IMG_20170304_164502.jpg
IMG_20170420_184020.jpg
IMG_20170304_164619.jpg

Απ' ότι βλέπω και η πλακέτα του 6631 έχει SPDIF / Ι2S έξοδο και η πλακέτα με το Sabre έχει αυτές τις ειδόδους. Επίσης υπάρχει ο διακόπτης on/off για την SPDIF.
Δεν κατάλαβα αν ο κατασκευαστής σου είπε πως για να λειτουργήσει η SPDIF θα πρέπει εκτός του ανοίγματος του διακόπτη να βγάλεις και τις I2S συνδέσεις
Τι ακριβώς θέλεις να κάνεις ; Αν θέλεις την εναλλαγή μεταξύ δύο πηγών I2S, υπάρχουν κιτάκια από διάφορους που το κάνουν αυτό

Οι αποριες που εχω αφορουν τη συνδεσιμοτητα πολλαπλων πηγων και την εναλλαγη τους
Διαβασα πως γινεται μονο με το XMOS που σου πλασαρουν (μου το επιβεβαιωσαν και με μαιλ) ομως εχω ηδη υπολογισει το 6631 στο I2S
Διαβασα επισης τη χρηση αρντουινο, αλλα δε ξερω αν πρεπει να ειναι αποδεσμευμενη η Ι2Σ απο τον 6631

Μεγάλο σπάσιμο που δεν δίνει η ESS ελεύθερα τα datasheets της..

Αν το 9018K2M που φοράς είναι Rev. V (δηλαδή η τρίτη γραμμή κειμένου πάνω του ξεκινάει από Ε και όχι C) μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο από τα GPIO pins ως είσοδο s/pdif. Έτσι δεν θα χρειαστεί να βρεις τρόπο να κάνεις φυσική εναλλαγή μεταξύ των σημάτων I2S και του s/pdif, αλλά το arduino δεν θα το γλιτώσεις, αν μη τι άλλο για να "στήσεις" κατάλληλα το GPIO pin που θα χρησιμοποιήσεις.

Όπως έρχεται από το εργοστάσιο (χωρίς arduino) λογικά θα παίξει και με σήμα s/pdif, αλλά θα πρέπει να βάλεις κάποιου είδους διακόπτη (mux) ώστε να εναλλάσσεις φυσικά τα σήματα I2S και s/pdif.

Πάντως το arduino μη το φοβάσαι. Έχουν φτιαχτεί άπειρα arduino controllers για 9018xxx. Για το δικό σου υπάρχει ήδη έτοιμος κώδικας: https://hifiduino.wordpress.com/code/ (δες το σημείο που λέει "Version K2M05 (6/29/14)")
Για γενικότερες πληροφορίες για το τι χρειάζεσαι και πως θα το φτιάξεις δες εδώ: https://hifiduino.wordpress.com/introduction-and-guide-to-hifiduino/

Μπορεί να σου φανεί λίγο "βουνό" στην αρχή αλλά εν τέλει δεν είναι κάτι δύσκολο και θα μάθεις πολλά χρήσιμα και όμορφα πράγματα στην πορεία.

Απ' ότι βλέπω και η πλακέτα του 6631 έχει SPDIF / Ι2S έξοδο και η πλακέτα με το Sabre έχει αυτές τις ειδόδους. Επίσης υπάρχει ο διακόπτης on/off για την SPDIF.
Δεν κατάλαβα αν ο κατασκευαστής σου είπε πως για να λειτουργήσει η SPDIF θα πρέπει εκτός του ανοίγματος του διακόπτη να βγάλεις και τις I2S συνδέσεις
Τι ακριβώς θέλεις να κάνεις ; Αν θέλεις την εναλλαγή μεταξύ δύο πηγών I2S, υπάρχουν κιτάκια από διάφορους που το κάνουν αυτό

Σαββα οπως τα λες ειναι σε γενικες γραμμες. Ο κινεζος φιλος μας, ειπε πως μπορω να εχω μια εισοδο τη φορα. Επισης ειπε πως στη παρουσα πλακετα δουλευουν μονο το SPDIF IN & I2S
Οταν αρχησα τις απανωτες σπαστικες ερωτησεις με παρεπεμψε σε ενα λινκ οπου ειχε ενα τυχαιω datasheet
Αυτο που θα ηθελα ειναι να μπορεσω να χρησιμοποιησω και το GPIO σαν 3η εισοδο μιας και υπαρχει και με καποιο κωδικα προφανως να εναλλασονται
Πολυ απλα εκτος της I2S θα ηθελα και 2 επιπλεον spdif για μεγιστη ευελιξια

Μεγάλο σπάσιμο που δεν δίνει η ESS ελεύθερα τα datasheets της..

Αν το 9018K2M που φοράς είναι Rev. V (δηλαδή η τρίτη γραμμή κειμένου πάνω του ξεκινάει από Ε και όχι C) μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο από τα GPIO pins ως είσοδο s/pdif. Έτσι δεν θα χρειαστεί να βρεις τρόπο να κάνεις φυσική εναλλαγή μεταξύ των σημάτων I2S και του s/pdif, αλλά το arduino δεν θα το γλιτώσεις, αν μη τι άλλο για να "στήσεις" κατάλληλα το GPIO pin που θα χρησιμοποιήσεις.

Όπως έρχεται από το εργοστάσιο (χωρίς arduino) λογικά θα παίξει και με σήμα s/pdif, αλλά θα πρέπει να βάλεις κάποιου είδους διακόπτη (mux) ώστε να εναλλάσσεις φυσικά τα σήματα I2S και s/pdif.

Πάντως το arduino μη το φοβάσαι. Έχουν φτιαχτεί άπειρα arduino controllers για 9018xxx. Για το δικό σου υπάρχει ήδη έτοιμος κώδικας: https://hifiduino.wordpress.com/code/ (δες το σημείο που λέει "Version K2M05 (6/29/14)")
Για γενικότερες πληροφορίες για το τι χρειάζεσαι και πως θα το φτιάξεις δες εδώ: https://hifiduino.wordpress.com/introduction-and-guide-to-hifiduino/

Μπορεί να σου φανεί λίγο "βουνό" στην αρχή αλλά εν τέλει δεν είναι κάτι δύσκολο και θα μάθεις πολλά χρήσιμα και όμορφα πράγματα στην πορεία.

Δημητρη οπως εγραψα παραπανω εχω ενα τυχαιω datasheet. Η 3η γραμμη ξεκιναει απο Ε. Το αρντουινο δεν το φοβαμαι (πολυ)
Αυτο με τον διακοπτη MUX δεν το επιασα!
Η αληθεια ειναι πως τους τελευταιους μηνες που αποφασισα να κανω ενα ντακ της προκοπης εχω πνιγει στη πληροφορια αλλα και παλι νομιζω πως δεν ξερω ουτε τα μισα μυστικα
Θα ηθελα επισης να μαθω τον τροπο που γραφεις κωδικα στη σαυρα, και γιατι οχι αργοτερα να επιχειρησω ενα δικο μου ιντερφεις με PIC που ξερω να αναβω και ενα λεντ!!
Και αν ηχητικα παιξει κατα το δοκουν τοτε νομιζω μπορω να προσθεσω και ενα σταδιο Ι/V

Ευχαριστω για το ενδιαφερον

**Τυχαιω; Δε νομιζω!

Το "μικρόβιο" φαίνεται ότι το έχεις.
Ο χρόνος ενασχόλησης θα γίνει σύμμαχός σου στη μάθηση.

Θα έλεγα ξεκίνα με τα απλά και σταδιακά προχώρα. Ο κώδικας και οι βιβλιοθήκες για arduino είναι πάνω σε C++ και μπορείς σταδιακά να εισχωρήσεις.
Είναι όμως λίγο περίεργα τα πράγματα αναλόγως του τι ελεγκτή θα χρησιμοποιήσεις, κάθε ελεγκτής έχει συμβατότητα με συγκεκριμένες βιβλιοθήκες οπότε κώδικας και ελεγκτής είναι κάπως ταιριασμένες καταστάσεις.

Ένας πολυπλέκτης (mux) είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για την εύκολη εναλλαγή πηγών, στην περίπτωση των δύο εισόδων μόνο με έναν απλό διακόπτη όπου θα στέλνει δύο καταστάσεις (Lo και Hi) στο mux και αναλόγως θα επιλέγει την είσοδο του, η έξοδος θα πηγαίνει πάντα απευθείας στο dac. Στη μία κατάσταση βάζεις τη γείωση (Lo) στην άλλη την τάση (Hi).

Δημητρη οπως εγραψα παραπανω εχω ενα τυχαιω datasheet. Η 3η γραμμη ξεκιναει απο Ε. Το αρντουινο δεν το φοβαμαι (πολυ)
Αυτο με τον διακοπτη MUX δεν το επιασα!
Η αληθεια ειναι πως τους τελευταιους μηνες που αποφασισα να κανω ενα ντακ της προκοπης εχω πνιγει στη πληροφορια αλλα και παλι νομιζω πως δεν ξερω ουτε τα μισα μυστικα
Θα ηθελα επισης να μαθω τον τροπο που γραφεις κωδικα στη σαυρα, και γιατι οχι αργοτερα να επιχειρησω ενα δικο μου ιντερφεις με PIC που ξερω να αναβω και ενα λεντ!!
Και αν ηχητικα παιξει κατα το δοκουν τοτε νομιζω μπορω να προσθεσω και ενα σταδιο Ι/V

Ευχαριστω για το ενδιαφερον

**Τυχαιω; Δε νομιζω!

Αφού έχεις το Ε κοίταξε αν μπορείς εύκολα να "τσιμπήσεις" ένα από τα GPIO pins ώστε να δώσεις εκεί s/pdif. Λέει ποια είναι στο datasheet.

Όσο αφορά το arduino, στο λίνκ που σου είχα δώσει κάνει μια πολύ καλή εισαγωγή για το πως να το στήσεις.

Το 9018 έχει μέσα του κάποιους registers τους οποίους μπορείς να διαβάζεις και να γράφεις. Αυτό στο arduino γίνεται κάνοντας χρήση της Wire Library, η οποία απλοποιεί πολύ τη διαδικασία. Για παράδειγμα, μια ρουτίνα ανάγνωσης ενός register είναι κάπως έτσι:

Code:
byte ReadRegister(int devaddr, byte regaddr)
  {                              
    Wire.beginTransmission(devaddr);
    Wire.write(regaddr);
    Wire.endTransmission();
    Wire.requestFrom(devaddr, 1);                 // only one byte
    if(Wire.available())                          // Wire.available indicates if data is available
      return Wire.read();                         // Wire.read() reads the data on the wire
    else
    return 9999;                                  // If no data in the wire, then return 9999 to indicate error
  }

Δίνεις ως παραμέτρους την I2C διεύθυνση του DAC chip (στην περίπτωση του 9018 συνήθως είναι η 0x48) και το νούμερο του register. Η ρουτίνα επιστρέφει ένα byte το οποίο είναι το περιεχόμενο του συγκεκριμένου register.

Για να γράψεις σε register κάνεις κάτι τέτοιο:

Code:
void WriteRegister(int devaddr, byte regaddr, byte dataval)
  {
    Wire.beginTransmission(devaddr); // device
    Wire.write(regaddr); // register
    Wire.write(dataval); // data
    Wire.endTransmission();
  }

Δίνεις πάλι τη δνση του DAC chip, το νούμερο του register και το περιεχόμενο του register (ένα byte πάντα).

Λογικά και στα PIC κάτι παρόμοιο θα γίνεται.

Ο HiFiDuino έχει έτοιμο κώδικα που μπορείς να δεις ακριβώς πως κάνει και τι. Έχει δώσει πολύ καλό documentation.

Με σκλαβωνετε τωρα,

Το GPIO το βγαζει σε πιν με ονομα SPDIF ON, οποτε δε θα χρειαστει να επεμβω στη πλακετα
Μολις εχω στα χερια μου πλακετες τροφοδοτικων, παραγγελνω και τον μετ/στη απο Γιατρα να το ακουσω αρχικα για μια βδομαδα να φυγει η στερηση
Επειτα θα μπω στη διαδικασια αρντουινο που ειναι ετοιμη λυση και αργοτερα παω και σε ΠΙΚ. Ενα βημα τη φορα
Μολις εχω νεοτερα θα ανεβασω φωτο και εντυπωσεις

Ευχαριστω και παλι

Ετοιμη η προσωπικη μου εκδοση των τροφοδωτικων του κυριου Σαλα τον οποιο και ευχαριστω που μοιραζεται τα σχεδια
Αυριο θα τα ρυθμισω και θα τα τεσταρω μονα τους ενα-ενα μιας και εχω βιδες για ψυκτρες μονο για ενα τη φορα
Και λογικα την επομενη βδομαδα θα ακουσω με το τροφοδοτικο παγκου μεχρι να ερθει ο μετ/στης που παραγγειλα εχθες απο τον κυρ Τιμοθεο
IMG_20170427_233739.jpg

IMG_20170429_224630.jpg

IMG_20170429_224722.jpg

IMG_20170429_224745.jpg

IMG_20170429_224857.jpg

http://imgur.com/a/2Wsui

To CM6631A μπορει να συνδεθει και με I2S και με SPDIF στο ES9018K2M
Τι διαφορες υπαρχουν μεταξυ τους;

To CM6631A μπορει να συνδεθει και με I2S και με SPDIF στο ES9018K2M
Τι διαφορες υπαρχουν μεταξυ τους;

Χοντρικά, ένα DAC θέλει τρία ψηφιακά σήματα: το MCLK (master clock), το BCLK (bit clock) και DATA (τα δεδομένα). Σε μία γραμμή I2S αυτά τα τρία σήματα μεταφέρονται ξεχωριστά, το καθένα στη δική του γραμμή. Σε μία μετάδοση S/PDIF, τα τρία σήματα πολυπλέκονται στο transmitter, μεταφέρονται ως ένα σήμα και στο receiver αποπολυπλέκονται για να δώσουν πάλι τα τρία ξεχωριστά σήματα. Όλη αυτή η διαδικασία (πολύπλεξης-αποπολύπλεξης) εισάγει σφάλματα.

Σωστά, απλά ξέχασες και το Frame Clock (LR clock). Οπότε τα σήματα είναι 4, από τα οποία όμως το MCLK είναι ουσιαστικά προαιρετικό.

Μάλλον λάθος τα είπα: Έχεις δίκιο για το LRCLK (ή WS / "word select"). Απλώς, το master clock είναι προαιρετικό στη διασύνδεση I2S. Τα υπόλοιπα τρία σήματα είναι τα απολύτως αναγκαία και αυτά που, κατά κανόνα, χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά του ψηφιακού σήματος ήχου.

Οποτε καταληγουμε σε I2S συνδεση, ευχαριστω για την εξηγηση.
Οταν δοκιμασω αρντουινο για ελεγχο, θα μπορει να δουλεψει παραλληλα με το CM6631A στην I2S ;

Μετα απο αρκετο καιρο χασουρας το εργαλειο σημερα εκανε την παρθενικη του εμφανιση

Η 1η εντυπωση ηταν αρνητικη λογω ενος θορυβου σαν πικαπ
Καθε φορα που γινεται μια διεργασια στον υπολογιστη κανει τα χρατς χρουτς του πικαπ, αν δε πειραξω κατι για μισο λεπτο σταματαει
Το εχει συναντησει κανεις; και αν ναι πως διορθωνεται;

Η 2η εντυπωση χωρις το φαινομενο πικαπ ηταν πολυ ενθαρυντικη. Ετσι εκανα μερικα συγκριτικα με ενα dragonfly red

Σε γενικες γραμμες ειναι στα ιδια επιπεδα. Αν πρεπει να κατι να παρατηρησω σαν διαφορα ειναι μια δυναμικη στις μεσουψηλες (>6-7Κχζ) που δινει αισθηση αναλυσης και απομακρυνσης των οργανων μεταξυ τους. Απο την αλλη αυτο ισως οφειλεται πως το dragonfly εχει λιγο πιο τσιμπημενες μεσαιες που ισως καλυπτουν την πληροφορια πιο ψηλα.
Βεβαια αυτα μπορει να ειναι απλα το φαινομενο '' ψαχνω για διαφορες, και τις βρισκω γιατι απλα τις ψαχνω''. Μονο ενα τυφλο τεστ θα με πεισει πραγματικα

Και κλασσικα μερικες φωτογραφιες της προχειρης καρασκευης που θα μεινει για καιρο προχειρη