εστω οτι υπολογιζουμε ενα τριδρομο...

Μια και παλαιοί συμπολεμιστές ταρακουνούν τα νερά των τριδρόμων, ευχαρίστως να καταθέσω τα μετρητικά της ΜΤΖ audio στον ιερό σκοπό της σχεδίασης ενός τρίδρομου, αν βέβαια οι συμμετέχοντες αναλάβουν τις γνωστές αρχικές φάσεις της επιλογής μονάδων, σχεδίασης καμπίνας, αγοράς δειγμάτων μονάδων για τις μετρήσεις κλπ..

Ούτως η άλλως τα χέρια μου με τρώνε τελευταία για ένα τρίδρομο cross..

H τελευταία φορά που σχεδίασα τρίδρομο ήταν το 1997 με ΕΤΟΝ, SCANSPEAK και AUDAX aerogel για μεσαίο..

επιλογής μονάδων, σχεδίασης καμπίνας, αγοράς δειγμάτων μονάδων για τις μετρήσεις κλπ..

Με ποιά κριτήρια γίνεται η επιλογή μονάδων ;;;
Όταν λές σχεδίαση καμπίνας εννοείς αν είναι Bass Reflex κτλ ;;;

Έχεις κάποιες προτάσεις σχετικά με το πού να ψάξουμε ( στο ίντερνετ ) για ποιοτικές αλλά ταυτόχρονα βατού κόστους μονάδες ;;;

Ας καταθέσω μερικές σκέψεις ή αλλιώς πως θα το έκανα εγώ αν ξεκίναγα σήμερα κάτι τέτοιο...

Κατ´αρχάς για αισθητικούς περισσότερο λόγους θα πήγαινα σε λύση με 2πλά 7άρια ή 8άρια για τα γούφερ...Έτσι μπορούμε να έχουμε μια μπάφλα πλάτους έως 25εκ που είναι περισσότερο αποδεκτή αισθητικά....μαζί με ένα ύψος λίγο πάνω από το 1μέτρο και βάθος γύρω στα 35 μπορούμε να έχουμε περίπου 65 λίτρα εσωτερικά που σημαίνει γύρω στα 55 αφιερωμένα στην φόρτιση των γούφερ....Φαντάζομαι ότι είναι όγκος που θα επιτρέψει σε 2 7άρια ή 8άρια να δουλέψουν πολύ ικανοποιητικά σε συνδυασμό με την γειτνιασή τους με το πάτωμα...

Το μεσαίο θα μπορούσε να είναι ένα ελαφρύ 6,5άρι ή 5,5άρι σε μια μικρή 2-4λίτρων ενσωματωμένη στην μπάφλα καμπινούλα.

Φυσικά θα προτιμούσα χαμηλομεσαίου κόστους μονάδες που προσωπική μου άποψη είναι ότι σε τρίδρομο ταιριάζουν γάντι γιατί οι απαιτήσεις από τα μεγάφωνα είναι διαφορετικές και χαμηλότερες από αυτές των δίδρομων.....
Και εξηγούμαι...
Με σημεία κρόςς γύρω στα 250-300 ΗΖ και 3-3,5 ΚΗΖ δεν ψάχνουμε για Hi-tech γούφερ που να συνδυάζουν στιβαρό χαμηλό και ταυτόχρονα μεσαίες ακριβείας...έτσι μπορούμε να πάμε σε απλά καλά και στιβαρά "χάρτινα" γούφερ χωρίς να καταφεύγουμε σε εξωτικά υλικά και πανάκριβες σχεδιάσεις....

Από την άλλη το μεσαίο μπορεί να είναι είτε ένα καθαρόαιμο μιντ στις 5,5 ίντσες που θα βοηθήσει στο ψηλό σημείο κρόςς με το τουίτερ, είτε κάποιο ελαφρύ μιντ-μπας στις 6,5 άπό συνθετικό υλικό χωρίς απαραίτητα να έχει "βράχο" σασί και μεγάλη ικανότητα πρόσληψης ισχύος...

Με δεδομένη μια αποκοπή γύρω στα 3ΚΗΖ (η και λίγο πιο ψηλά) για το τουίτερ, μας λύνει τα χέρια να χρησιμοποιήσουμε απλό-φθηνό θόλο 1άς ίντσας χωρίς πολλές απαιτήσεις για ιδιαίτερα χαμηλή συχνότητα συντονισμού και μεγάλη ικανότητα διαχείρησης ισχύος....είναι κοινό μυστικό ότι τα περισσότερα κορυφαία τουίτερ δικαιολογούν τα χρήματά τους σε χαμηλές συνχότητες διαχωρισμού και όταν έχεις να κάνεις με πάνω από 3-3,5ΚΗΖ οι διαφορές στην απόδοση εξομαλύνονται κατά πολύ....

Με αυτά κατά νου, το κόστος θα κρατηθεί σε λογικά επίπεδα (όχι παραπάνω από ότι ένα δίδρομο με 2πλά γούφερ και ακριβότερες μονάδες) και ταυτόχρονα θα προκύψει ένα ηχείο μεγάλο μεν αλλά με αρκετό WAF σε σχέση με το μέγεθός του...

Ακούω γνώμες-προτάσεις

Εγώ έχω ήδη πιάσει μέτρο στα χέρια μου και μετράω το χώρο. Κανονίστε τι θα κάνετε.

Το βρήκα...

Κάτι τέτοιο είχα στο μυαλό μου για λειτουργία του κροσσόβερ σε τρίδρομο με 2πλά 7άρια, 4ωμο6,5 μπας-μίντ, και κλασικό τουίτερ...
Τα μεγάφωνα και οι μετρήσεις τους είναι υπαρκτά και είχα προχωρήσει στον βασικό σχεδιασμό, αλλά τελικά λόγω αλλαγής πλέυσης παρέμεινε "άσκηση επί χάρτου"....
Σχετικά απλό κρος με 13 συνολικά εξαρτήματα... 2η ηλεκτρική απόκοπή στα γούφερ, 1η ηλεκτρική και 2η ηλεκτρική (στην πράξη ήταν 2η-4η ακουστική) στο μεσαίο, και 3η ηλεκτρική (4η ακουστική) στο τουίτερ...
Με 46 λίτρα καθαρά για το μπας-ρεφλέξ των γούφερ, ο συνολικός άπαιτούμενος όγκος ήταν στα 57 εσωτερικά λίτρα συμπεριλαμβανομένου μια 3λιτρη κλειστή καμπινούλα με 100% ηχοαπορροφητικό για το 6,5άρι μεσαίο ενσωματωμένη στην μπροστινή μπάφλα...

Διαφαινόμενα "προβλήματα" που θα απαιτούσαν περαιτέρω σκέψη-διερεύνηση, οι μεγάλες τιμές των πυκνωτών λόγω 4ωμων φορτίων που θα οδηγούσε σε μεγάλο κόστος αν θέλαμε MKT η ΜΚΡ στο υψιπερατό του μεσαίου (για τα γούφερ θα μπαίναν ηλεκτρολυτικοί έτσι κι αλλιώς), και η αρκετά ψηλή για 6,5άρι συχνότητα κρος του βαθυπερατού του...αααα και το προφίλ της αντίστασης που έπεφτε οριακά κάτω από 3Ωμ στην περιοχή 200-300ΗΖ....

Τα μεγάφωνα ήταν τα διπλά OEM-VIFA TG18WK που τελικά χρησιμοποιήθηκαν σε δίδρομο, το ομοκεντρικό της VIFA σαν τουίτερ, και το ρόλο του μεσαίου έπαιξε ένα 6,5άρι από τα κλασικά polycone της VIFA στην 4ωμη έκδοσή του...
Όχι άψογες επιλογές που τότε είχαν γίνει ρίχνοντας αρκετό βάρος στο κόστους, στην άμεση διαθεσιμότητα, και κυρίως στο γεγονός ότι τα γούφερ είχαν ήδη αγοραστεί και έπρεπε να χρησιμοποιηθούν...

Attachments

• ScreenHunter_016.jpg
    ScreenHunter_016.jpg
    139.4 KB · Views: 28
ρε μανα μου ομως
οταν με 7αρια και 8αρια φτιανεις εξαιρετικα διδρομα, ποιος ο λογος να παιδευτεις με τριδρομο?

εγω δε θα μιλαγα για λιγοτερο απο 10αρια με την εννοια οτι μονο τοτε συζηταμε για σοβαρη βελτιωση (βαθυτερο χαμηλο και μεγαλυτερες σταθμες)

Απάντηση: Re: εστω οτι υπολογιζουμε ενα τριδρομο...

ρε μανα μου ομως
οταν με 7αρια και 8αρια φτιανεις εξαιρετικα διδρομα, ποιος ο λογος να παιδευτεις με τριδρομο?

εγω δε θα μιλαγα για λιγοτερο απο 10αρια με την εννοια οτι μονο τοτε συζηταμε για σοβαρη βελτιωση (βαθυτερο χαμηλο και μεγαλυτερες σταθμες)

Αν μιλάμε για άσκηση επί χάρτου θα συμφωνήσω μαζί σου...

Αν όμως μιλάμε για κάτι ΠΡΑΚΤΙΚΟ, που ΜΠΟΡΕΙ κάποιος να σκεφτεί να το κατασκευάσει, νομίζω ότι τα 80-90 λίτρα (και βάλε...) που περίπου θα απαιτήσουν τα 2πλά 10άρια είναι εκτός συζήτησης, τουλάχιστον για την συντριπτική πλεοψηφία...εκτός αν πάμε σε κλειστή σχεδίαση όπου θα πετύχουμε έναν λογικό όγκο αλλά όμως χάνουμε αρκετά από τα πλεονεκτήματα στην έκταση-ευαισθησία (όχι ότι είναι εκτός κουβέντας όμως...).
Και επιπλέον νομίζω ότι μπάφλες των 30+ εκατοστών δεν "βολεύονται" αισθητικά στα περισσότερα σπίτια σήμερα...
Ας μας πούνε όμως την γνώμη τους οι άμεσα ενδιαφερόμενοι...

όσο για το δίδρομο με 2πλά γούφερ Vs τρίδρομο με σχεδόν ίδιας διαμέτρου γούφερ, πάλι θα διαφωνήσω εν μέρει τουλάχιστον...

Κατ´αρχάς για τρίδρομο εγώ θα προσανατολιζόμουνα σε διπλά 8άρια γούφερ (και όχι μπας-μίντ) που είναι αρκετά "πιο γούφερ" από τα περισσότερα 6,5 ή 7 άρια μπας-μίντ των δίδρομων.
Και κατά δεύτερον τα 2πλά γούφερ του 3δρομου που είναι διαλεγμένα μόνο με βάση την συμπεριφορά τους ως γούφερ και σε συνδυασμό με μια σχετικά χαμηλη συχνότητα κροσσαρίσματος με το μπας-μίντ προσφέρουν αυξημένη ισχύ, μεγαλύτερη ευαισθησία-έκταση (λόγω ΚΑΙ της γειτνιασής τους με το πάτωμα) και μεγαλύτερες δυνατότητες-επιλογές όσο αφορά το "ζυγίσμα" του φάσματος που πλέον το αναλαμβάνουν 3 μεγάφωνα (η άλλη όψη της πολυπλοκότητάς τους και της δυσκολίας τους)...

Και εδώ που τα λέμε υπάρχει και η γοητεία ότι είναι κάτι που δεν το βλέπεις κάθε μέρα...δεν έχει πήξει το μάτι σου από δίδρομα με μονά ή διπλά 6,5-7άρια ??? -bye-

Last edited:
κοιτα ναουμ
εδω υπαρχουν δεδομενα.
οτνα υπαρχουν κιτ διδρομα με 7αρι/8αρια με κοστος απο 1000κατι εως 2500κατι ευρα που παιζουν οπως παιζουν , για να μπει καποιος στον κοπο να φτιασει 3δρομο πρεπει θελει να παει παραπανω.

το παραπανω σημαινει οτι ειναι διατεθημενος να ξεπερασει σε προυπολογισμο το καλυτερο διδρομο κιτ που συζηταμε ωστε να συζηταμε για σοβαρη αναβαθμιση αν οχι σε ολο το φασμα , τουλαχιστον χαμηλα
και σε σταθμες. ε τωρα να μου πεις οτι αυτο θα γινει με 8αρια (ειδικα οταν υπαρχει εμπειρια απο κατι 8αρια xcel) , εγω δε θα σε πιστεψω.

τωρα για το θεμα αν βολευτεται σε σαλονι η οχι , θυμιζω οτι καποιος που θα μπει σε αυτη τη διαδικασια που θα κοστισει μονο σε υλικα τουλαχιστον 3000συν καμπινα (για να λεμε οτι κανουμε κατι)
εχει καταλληξει και στο που θα το βαλει. αλλιως ειπαμε υπαρχουν ηδη πολυ καλες λυσεις σε διδρομο και λεπτο.

αυτο λεω εγω.

Δες όμως και μια άλλη οπτική γωνία...

Εγώ μιλάω για κόστος μεγαφώνων που δεν θα ξεπεράσει τα 700-800 ευρώ που σημαίνει ότι μαζί με κρός κλπ (οι καμπίνες χώρια γιατί εξαρτάται από το πως θα τις φτιάξει ο καθένας) δεν θα περάσει το 1000άρικο...

Σε αυτά τα λεφτά θα έχει ένα τρίδρομο με 2πλά 8άρια, όγκο γύρω στα 60-70λίτρα εσωτερικά, ευαισθησία γύρω στα 89-90db/w/m που σημαίνει 92-93db/2,83V/m, σοβαρή ικανότητα πρόσληψης ισχύος, μεγάλες στάθμες, και ένα ηχείο με διαστάσεις-αναλογίες τέτοιες που δεν θα πέσει παντόφλα μόλις το δει η γυναίκα του...

Το αν θα παίξει καλά ή καλύτερα συγκριτικά με τα δίδρομα αντίστοιχης κατηγορίας είναι κάτι που "παίζεται", και εδώ έγκειται η μεγάλη πρόκληση του θέματος...

Τώρα ρε πανκρόκ...αν είναι να τσακωνόμαστε για αποκλειστικά "ασκήσεις επί χάρτου", τότε στα διάλα ρε...κάνουμε ότι θέλεις και τσακωνόμαστε από κοντά για το ψαρονέφρι...εξ' άλλου επί χάρτου είναι εύκολο-επί του πρακτέου αρχίζουν τα δύσκολα... :flipout:

απο κει το πηγες απο δω το φερες παλι στο φαι ρε λιγουρη θα καταλληξουμε.
τι να σου πω ρε ανθρωπε
α και δυο τζατζικια πιασε μικρε!

γιατι οχι 4ιντσο αφου ετσι κι αλλιως η κατευθυντικοτητα ενος 6.5ιντσου ξεκιναη στις 2000 θα εχουμε κατι να κερδισουμε με περιορισμενη κατευθηνικοτητα στην περοχη 2000-3000 μονο;

Απάντηση: Re: εστω οτι υπολογιζουμε ενα τριδρομο...

γιατι οχι 4ιντσο αφου ετσι κι αλλιως η κατευθυντικοτητα ενος 6.5ιντσου ξεκιναη στις 2000 θα εχουμε κατι να κερδισουμε με περιορισμενη κατευθηνικοτητα στην περοχη 2000-3000 μονο;

Φαντάζομαι ότι εννοείς το μιντ-ρέντζ...

Είναι δύσκολο (μάλλον αδύνατο) να βρείς 4ιντσο που να διαθέτει την κατάλληλη ευαισθησία, και την πρόσληψη ισχύος ώστε να μπορεί να ακολουθήσει ασυμπίεστα 2πλά 8άρια, καθώς και να μπορεί να κροσσαριστεί κοντά στα 300ΗΖ....
Αν μιλάγαμε για μονό 8 ή 10ιντσο με σημείο κρός στα 500ΗΖ θα μπορούσε να είναι μια επιλογή...
Η σημερινή τάση είναι πλέον να χρησιμοποιούνται για τα μεσαία 6,5ίντσες κατά κύριο λόγο, ή έστω κάτι στις 5,5 ίντσες...

όσο για την κατευθυντικότητα...δεν εξαρτάται μόνο από τον συνδυασμό διαμέτρου μεγαφώνων αλλά και από την συχνότητα διαχωρισμού και τις κλίσεις των φίλτρων...

Re: Απάντηση: εστω οτι υπολογιζουμε ενα τριδρομο...

Με ποιά κριτήρια γίνεται η επιλογή μονάδων ;;;
Όταν λές σχεδίαση καμπίνας εννοείς αν είναι Bass Reflex κτλ ;;;

Έχεις κάποιες προτάσεις σχετικά με το πού να ψάξουμε ( στο ίντερνετ ) για ποιοτικές αλλά ταυτόχρονα βατού κόστους μονάδες ;;;

Σε παλαιότερα θέματα στο avforum η παρέα του χωριού είχε παρουσιάσει μια ομάδα βημάτων και κριτηρίων για την επιλογή του στόχου-ηχείου και των μονάδων του.. Σε μεγάλο βαθμό αυτά τα επαναλαμβάνουν πολύ εμπεριστατωμένα τα μηνύματα του ΘΕΟΘΑΝ..

Σαν ΜΤΖ δηλαδή διανομέας στην Ελλάδα και Κύπρο των μονάδων SEAS, δεν μου επιτρέπεται να αναφερθώ περισσότερο σε τέτοια ζητήματα..

Οταν αναφέρομαι σε σχεδίαση της καμπίνας αναφέρομαι στην εξαγωγή πλήρους σχεδίου της μαζί με την ακουστική της φόρτιση πχ bass reflex..

:popcorn: Πάντως με μια πρόχειρη ματιά που έριξα επιβεβαιώνω την αρχική μου εκτίμηση ότι για 4 Χ 8ιντσα γούφερ, 2 Χ 6,5άρια μπας-μίντ και 2 Χ τουίτερ θόλου της κατηγορίας που έχω στο μυαλό μου, το κόστος ανέρχεται από 500 έως 700 ευρώ μάξιμουμ ανάλογα τι θα επιλεγεί...

Μιλάω φυσικά για cost-effective μεγάφωνα και όχι Hi-end λύσεις που όμως είναι επώνυμα, κάνουν θαυμάσια την δουλειά που θέλουμε, και απέχουν μίλια από φθηνά Κινέζικα κατασκευάσματα του σωρού...
Βάλτε κανά 200άρι υλικά κρός και ηχομονωτικά, σωλήνες κλπ, οπότε με 700-900 ευρώ μας λείπουν μόνο οι καμπίνες.

Αν υπάρχουν τα βασικά εργαλεία, πιάνουν τα χέρια, και δεν απαιτηθούν εξωτερικές αναθέσεις σε ξυλουργό-λουστραδόρο, με περίπου 1.000 ευρώ ένα τέτοιο πρότζεκτ μοιάζει υλοποιήσιμο...ακόμα και στην περίπτωση ανάθεσης της καμπίνας σε ξυλουργό, μαζί με το φινίρισμα το συνολικό κόστος δύσκολα θα ανέβει πάνω από τα 1.300-1.400...
Δεν είναι άσχημα.... :popcorn: :popcorn:

Εγω πάλι εχω υπαρξιακές απορίες.. δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς θα κερδίσουμε με το τρίδρομο αν πάλι κοψουμε-ραψουμε το mid με το tw κοντά στα 3Khz. Το πλεονέκτημα του να έχεις midrange ποιό ειναι τελικά? Δεν ειναι ολες οι συχνότητες στις οποίες το αυτί ειναι πιο ευαίσθητο να βγαινουν από μια μονο μονάδα (γιατί κοκορεύονται οι fullrange-ακηδες?) και να μην αντιλαμβανόμαστε την τυχον φασική (για να μην πώ και spl) ασυνέχεια ? Δεν θα ήταν καλυτερα γι αυτόν τον λόγο να κόψουμε από τα 4Κηζ και πάνω ? ( που σημαίνει όμως μικρότερης διαμέτρου mid, αρα λιγότερο κατευθυντικό). Ή απλά το πρόβλημά μας είναι πως θα εχουμε μεγάλα γουφερ για κτηνώδες μπάσο και τίποτα παραπάνω σε σχέση με ενα διδρομο?

Να σε πω...
Οι διαφορές με ένα δίδρομο μπορεί να μην φαίνονται τεράστιες σε πρώτη ματια αλλά δεν είναι ευκαταφρόνητες...

Κατ´ αρχάς τα μεγάφωνα χαμηλών τοποθετημένα πολύ χαμηλά θα φορτιστούν από το πάτωμα παίρνοντας επιπλέον db σε σχέση με μια "τοποθέτηση δίδρομου", και η πρώτη ανάκλαση μικραίνει και μεταφέρεται πιο ψηλά...

Πέρα από τα λίγο μεγαλύτερα (και πιο εξειδικευμένα) μεγάφωνα χαμηλών, θα κερδίσουμε την αναπαραγωγή της μεσαίας περιοχής 300-3ΚΗΖ από ένα μόνο μεγάφωνο (πιθανώς και πιο εξειδικευμένο...) που δεν θα χρειάζεται παράλληλα να κινείται πέρα-δώθε προσπαθώντας να αναπαραγάγει χαμηλές συχνότητες, που σημαίνει πιο καθαρή αναπαραγωγή τους χωρίς παραμορφώσεις ενδοδιαμόρφωσης...
Ταυτόχρονα πετυχαίνουμε πιο ομοιόμορφη ακτινοβολία του ηχείου μιας και οι μεσαίες πλέον εκπέμπονται στον χώρο από ένα σημείο και όχι από 2 έτσι είναι πάντα εστιασμένες και δεν προστίθενται με διαφορετικό τρόπο ανάλογα την θέση ακρόασης...

Και φυσικά χωρίζοντας το φάσμα σε 3 περιοχές έχεις μεγαλύτερες δυνατότητες-επιλογές στο "ακουστικό ζύγισμα" του ηχείου ανά περιοχή φάσματος...

Με ένα 5,5άρι μιντ εύκολα κόβεις στα 3,5Κηζ (αν χρειαστεί και λίγο παραπάνω...). Πάνω από τα 4ΚΗΖ προσωπικά πιστεύω ότι δεν έχει νόημα...

Κάτι τέτοιο ετοιμάζω κι εγώ με 5" 200-5Κ -σε κόρνα όμως-.

Μπραβο προεδρε, βλεπω επανερχεσε στο σωστο δρομο. Για το κατω μερος του φασματος, τι σκεφτεσε να κανεις? Για πες καμια λεπτομερια (αν φυσικα το προτζεκτ δεν ειναι κρατικο μυστικο)
Να περνουμε και μεις ιδεες....