Εσύ το 'ξερες;

Ο τίτλος είναι παραπλανητικός, δε "λύθηκε το μυστήριο", απλά προτάθηκε μια νέα θεωρία που συμφωνεί με τα νεότερα δεδομένα, όπως προέκυψαν από τις πιο πρόσφατες έρευνες. Προσωπικά πιστεύω ότι το "μυστήριο" δεν πρόκειται να λυθεί πριν την εφεύρεση της χρονομηχανής, δηλαδή ποτέ.

Και για να συνεχίσω με το Stonehedge, ας φορέσω λίγο το καπέλο του Αρχαιολόγου: θεωρώ απίθανο οι άνθρωποι που έχτισαν το Stonehedge να έστησαν απλά πέτρες. Κάτι άλλο ήταν, πιθανότατα κάποιο κτίριο, του οποίου οι τοίχοι και η στέγη αποτελούνταν από φθαρτά υλικά και έχουν εξαφανιστεί, είτε από τα στοιχεία της φύσης, είτε έγιναν...καυσόξυλα. Το γεγονός ότι η μία πέτρα κουβαλήθηκε από τη...Σκωτία, δηλαδή 100άδες χιλιόμετρα μακριά παραπέμπει σε θρησκευτικούς ή πολιτικούς λόγους, ή συνδυασμό και των δύο.Ήταν σύμβολο ενοποίησης της Βρετανικής νήσου όπως λέει ένας από τους αρχαιολόγους στο άρθρο; Ή μήπως σύμβολο υποταγής ενός νικημένος εχθρού; Αδύνατο να συμπεράνουμε.
Κάτι άλλο που σκέφτηκα, είναι ότι οι πέτρες ίσως να ήταν...ζωγραφισμένες αρχικά. Μήπως είχαν θρησκευτικές παραστάσεις; Ή το πορτρέτο κάποιου βασιλιά/ηγεμόνα/φυλάρχου; Κάποιου θεού; Ζωγραφική υπήρχε πάντως, χιλιάδες χρόνια πριν το Stonedhedge. Oι σπηλαιογραφίες που σώζονται στο Λασκώ, την Αλταμίρα και αλλού σώθηκαν επειδή έτυχε να διατηρηθούν, δε σημαίνει ότι οι άνθρωποι της Παλαιολιθικής Εποχής ζωγράφιζαν μόνο υπόγεια.
To σίγουρο είναι ότι το Stonehedge θα μας απασχολεί για πολύ καιρό ακόμα, όντας ένα από τα λίγα αξιόλογα μνημεία στις Βρετανικές Νήσους, δίνοντας στους Άγγλους Αρχαιολόγους κάτι να ασχολούνται.

• Like
Reactions: SR-71 and vlad66
Έχουν βρεθεί εκατοντάδες ίχνη από ζωγραφισμένα ξίφη και τσεκούρια στις πέτρες του Στόουνχεντζ. Αλλά απ' όσο ξέρω καμία άλλη ζωγραφιά. Επίσης δεν έχουν βρεθεί θυσίες. Μόνο δευτερογενείς ταφές παλιότερες από τους λίθινους κύκλους.
Και όχι, δεν πρέπει να είχαν στέγη. Κανένα από τα αντίστοιχα μνημεία της Βρετανίας δεν ήταν στεγασμένο.

Έχουν βρεθεί εκατοντάδες ίχνη από ζωγραφισμένα ξίφη και τσεκούρια στις πέτρες του Στόουνχεντζ. Αλλά απ' όσο ξέρω καμία άλλη ζωγραφιά. Επίσης δεν έχουν βρεθεί θυσίες. Μόνο δευτερογενείς ταφές παλιότερες από τους λίθινους κύκλους.
Δεν είμαι του κλάδου, αλλά αν δεν κάνω λάθος πάνω στις πέτρεςυπάρχουν μόνο γκραφίτι από ύστερες περιόδους, κυρίως τον 17ο και 18ο αιώνα. Τα οποία ίχνη από ζωγραφιές στις πέτρες θα έχουν εξαφανιστεί από τα στοιχεία της φύσης τουλάχιστον 25 αιώνων.
Και όχι, δεν πρέπει να είχαν στέγη. Κανένα από τα αντίστοιχα μνημεία της Βρετανίας δεν ήταν στεγασμένο.
Δεν το ξέρουμε αυτό, όλα τα υλικά της στέγης είναι φθαρτά, φτερό στον άνεμο.

Τα οποία ίχνη από ζωγραφιές στις πέτρες θα έχουν εξαφανιστεί από τα στοιχεία της φύσης τουλάχιστον 25 αιώνων.
Μένουν όμως οι χαραγιές. Και με laser scanning υψηλής ακρίβειας έχουν βρεθεί. Και κάποια ίχνη χρώματος, δυο-τρία φαίνονται με το μάτι.

Μένουν όμως οι χαραγιές. Και με laser scanning υψηλής ακρίβειας έχουν βρεθεί. Και κάποια ίχνη χρώματος, δυο-τρία φαίνονται με το μάτι.
Δε μπορούμε να γνωρίζουμε όμως αν αυτές οι ζωγραφιές έγιναν από αυτούς που έχτισαν το Stonehedge ή είναι μεταγενέστερες. Εκτός κι αν μπορεί να γίνει κι εκεί κάποιου είδους χρονολόγηση με τεχνικά μέσα, κάποτε.

• Like
Reactions: ΓΡΥΠΑΣ
Αλλο ενα απιθανο κτισμα ............... για σκηνικο scifi ............... (τον χαβα μου εγω 😚)
Πληροφοριες ................ πανω στην εικονα !

Okinawa Prefectural Art Museum.jpg

Μεσα ειναι ........................... λιγοτερο καταθλιπτικο !

Last edited:
471849796_1118817343582673_9045763480805183726_n.jpg

Αναμενω ενστασεις 😚 .............

Ναι. Θα βρείτε τις ίδιες ιταλικες πρίζες στα Δωδεκάνησα και στις Σποράδες σε παλιά σπίτια.
Το κακό είναι ότι ενώ οι αποστάσεις ανάμεσα σε φάση και ουδέτερο είναι οι ίδιες, η διάμετρος είναι μικρότερη και το Σούκο δεν χωράει. Οπότε θέλει ανταπτορα για να βάλεις τον υπολογιστή. Αντίθετα, ένα ελληνικό διπλό φις χωρίς γείωση μπαίνει.