Σχετικές πληροφορίες για την προσπάθεια εθελοντικής αναδάσωσης, ώς τώρα:
Τι είναι αναδάσωση;
Εθελοντική αναδάσωση" είναι η εκτέλεση συγκεκριμένου αναδασωτικού έργου ή εργασίας σε δημόσια δασική έκταση από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εκτός του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με την επίβλεψη και εποπτεία της δασικής υπηρεσίας, μετά από έκδοση σχετικής απόφασης του Γεν. Γραμματέα της Περιφέρειας, στα πλαίσια του άρθρ. 16 του Ν. 998/79 και του άρθρ. 20 του Ν. 1418/84, σύμφωνα με τη σχετική (β) δ/γή μας."
http://www.semfe.gr/forum/viewtopic.php?f=19&t=1214
Περιπτώσεις εθελοντικής αναδάσωσης και ακολουθητέα διαδικασία
1. Από φορείς ή πρόσωπα που μπορούν να χρηματοδοτήσουν συγκεκριμένο έργο.
2. Αναδάσωση από φορείς που μπορούν να διαθέσουν εργατικό προσωπικό σε ορισμένο αριθμό και για ορισμένη διάρκεια ημερών σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα που θα συνταχθεί σε συνεργασία με την αρμόδια δασική υπηρεσία. Σε όλες τις περιπτώσεις η αρμόδια Δασική Αρχή επιβλέπει και εποπτεύει τα έργα και χορηγεί απαιτούμενο φυτευτικό ή άλλο πολλαπλασιαστικό υλικό δωρεάν.
http://www.semfe.gr/forum/viewtopic.php?f=19&t=1214
Τεχνητή αναδάσωση
Στην περίπτωση που ένα δάσος έχει παραδοθεί στο έλεος συχνών πυρκαγιών (δύο φορές μέσα σε πέντε χρόνια) και υπάρχει έντονη υποβάθμιση του οικοσυστήματος, λόγω της διάβρωσης του εδάφους ή της υπερβόσκησης, τότε χάνεται η ικανότητα φυσικής αναγέννησης και η τεχνητή αναδάσωση είναι αναγκαία.
Οι αρμόδιες δασικές αρχές της περιοχής που πρόκειται να αναδασωθεί είναι υπεύθυνες να εκπονήσουν σχετική μελέτη, ώστε να αποτυπωθούν τα βασικά οικολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής (ποιότητα εδάφους, τύποι δένδρων κ.ά.) Η απόφαση για αναδάσωση πρέπει να λαμβάνεται πάντα από ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη του σχεδιασμού και την επίβλεψη του όλου έργου.
Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για αναδάσωση;
Η κατάλληλη εποχή είναι από τον Οκτώβριο έως το Μάρτιο, την περίοδο δηλαδή που υπάρχουν αρκετές βροχές, ώστε τα νέα δένδρα να αποκτήσουν ισχυρές ρίζες, για να απορροφήσουν από το έδαφος τα απαραίτητα συστατικά και να έχουν επάρκεια νερού.
Τι δένδρα επιλέγονται;
Η επιλογή των δένδρων πρέπει να γίνεται πάντα από κάποιον ειδικό και συνήθως η καλύτερη πληροφόρηση γίνεται από τα υπεύθυνα δασαρχεία. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να επιλεγεί ένα είδος και υποείδος δένδρου που να είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες συνθήκες της εκάστοτε περιοχής. Φρόνιμο είναι επίσης να επιλέγονται φυτά που προέρχονται από ντόπιο σπόρο. Εάν κάποιος ενδιαφέρεται για μικρά δένδρα, μπορεί να απευθυνθεί στα αρμόδια δασαρχεία.
Πώς φυτεύεται ένα δένδρο;
Στο κέντρο λάκκου που έχει βάθος μισό μέτρο περίπου, τοποθετείται το φυτό με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μη χαλάσει η 'μπάλα' με το χώμα που υπάρχει γύρω από τις ρίζες. Η 'μπάλα' σκεπάζεται προσεκτικά με χώμα μέχρι να μη φαίνεται και τελικά διαμορφώνεται ένας λάκκος γύρω από το φυτό, για να διευκολύνεται το πότισμα. Τα φυτά πρέπει να ποτίζονται τα πρώτα δύο, τρία καλοκαίρια της ζωής τους. Σε μερικές περιπτώσεις απαιτούνται το ξεχορτάριασμα και το σκάλισμα των νεαρών φυτών και πιθανόν και το κλάδεμα.
http://www.semfe.gr/forum/viewtopic.php?f=19&t=1214
Οι πρώτες σκέψεις (υπό συζήτηση) έχουν ως εξής:
1) Η συμμετοχή μας να γίνει υπό τη σκέπη κάποιου φορέα ο οποίος δραστηριοποιείται σε τέτοιες εκδηλώσεις (πχ. ΣΚΑΙ κτλ)
2) Να πάμε περισσότερες από μία φορές και σε διαφορετικά μέρη ώστε και να δοθεί η ευκαιρία σε όλους να συμμετάσχουν και να προσφέρουμε κάτι περισσότερο.
3) Πιθανόν να χρειαστεί η οικονομική μας συνεισφορά είτε για αγορά δενδρυλλίων και εργαλείων είτε για την ενοικίαση μεταφορικού μέσου. Το χρηματικό ποσό που θα συνεισφέρουμε να κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό που θα διαχειρίζονται τουλάχιστον δύο μέλη (εγώ αυτό-εξαιρούμε για ευνόητους λόγους). Η συνεισφορά κάθε μέλους να παραμείνει κρυφή και να μην είναι υποχρεωτική.
4) Η προσπάθεια μας να παραμείνει ανιδιοτελής. Δεν το κάνουμε για διαφήμιση, ούτε για προσωπική αντίδραση. Κάνουμε ένα ελάχιστο δώρο προς τη φύση, ως κίνηση συμφιλίωσης μετά το μεγάλο κακό που της κάναμε.
Δεκτές οι προτάσεις σας και για μεγαλύτερα δώρα...Να τις συζητήσουμε ανοιχτά και ελεύθερα. Και μόνο η παρουσία μας θα είναι ένα βήμα.
5) Οποιοσδήποτε καλός χωράει στη προσπάθεία μας. Φέρτε φίλους και συγγενείς. Όσοι περισσότεροι τόσο το καλύτερο!
6) Εννοείτε ότι δεν ξεκινάμε χωρίς πλήρη γνώση αυτού που κάνουμε.
Μπορούμε να μαζέψουμε τις αναγκαίες πληροφορίες αν κινηθούμε...
FAQ
- Ποιες είναι οι κατάλληλες περιοχές για αναδάσωση;
Απάντηση: Περιοχές που δεν έχουν καεί τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο. Έτσι και αλλιώς η περιοχή που θα δράσουμε θα υποδειχθεί από τον κατάλληλο φορέα.
- Με ποιους φορείς μπορούμε να επικοινωνήσουμε και πως;
Απάντηση: Η Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής, είναι αρμόδια για την ρύθμιση οποιασδήποτε προσφοράς για εθελοντική εργασία αναδάσωσης.
Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής: Τηλ. 210 – 2284878, Fax: 210 - 2284861
- Θα πάμε μόνοι μας ή υποχρεωτικά θα κινηθούμε με το φορέα?
Απάντηση: ?
(εφόσον δεν έχουμε την γνώση, νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο να κινηθούμε με κάποιον φορέα).
- Θα πάμε με τα δέντρα και τα εργαλεία μας ή θα μας δώσουν από το δασαρχείο?
Απάντηση: ?
- Αν χρειαστεί να συνεισφέρουμε οικονομικά, πως θα γίνει?
Απάντηση: ?
(Προτείνω δύο από τους εθελοντές μετά από ψηφοφορία ή κλήρωση να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό εφόσον αυτό χρειαστεί).
- Θα πάμε ως «εθελοντές για την αναδάσωση» ή «AVCub εθελοντές για την αναδάσωση»;
Aν η προσπάθεια γίνει υπό την συμπαράσταση αλλά και τον έλεγχο του AVClub, είναι φανερό ότι θα είναι πιο διαφανής και ακέραια. Επιπροσθέτως θα αναιρεθούν οι όποιες αμφιβολίες, μη συμμετεχόντων αυτή τη στιγμή στην ομάδα.
Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα δεν έχει εκδηλωθεί επίσημα ενδιαφέρον από το forum.
Οι εκλεκτοί εθελοντές που ταυτόχρονα έχουν θέση συντονιστή ή μέλος του σωματείου του AVClub μπορούν να βοηθήσουν ώστε να παρθεί μία απόφαση γιʼ αυτό το θέμα.
Όποιος μπορεί να ασχοληθεί, ας προσπαθήσει να βρει κάποιες απαντήσεις...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
15 Εθελοντές για αναδάσωση ως τώρα:
Afam (Αντώνης), Αntonis SP, ΑS Mocca (Άγγελος), Dalanik (Nίκος), DimA (Δημήτρης), Eki 65 (Σίμος), Εmilot (Αιμίλιος), Λάκης, Larry, Μαestrο, mnova22, stelakis1 (Στελιος), SPYROS A., Σπύρος Σούρλας, ΧΡΗΣΤΟΣΜ (Χρήστος).
...και 4 Υποστηρικτές:jim..., Κυριακού Γιάννης, opsim, Sakisχas
Μπορείτε εύκολα να κάνετε select και copy την λίστα και στη συνέχεια paste σε νέο post με την προσθήκη του ονόματός σας είτε ως εθελοντής είτε σαν υποστηρικτής.
Η οικονομική ενίσχυση δεν είναι απαραίτητη. Αυτή τη στιγμή μας λείπουν οι εθελοντές και η τεχνογνωσία.
Τα πάμε αρκετά καλά αλλά μπορούμε και καλύτερα. Εύκολα πράματα. Θα τα καταφέρουμε σίγουρα...