Η μυστηριώδης «Κοππέλια» του Έντουαρντ Κλουγκ έρχεται στη Λυρική | LiFO
Ο Έντουαρντ Κλουγκ χορογραφεί με φρέσκια ματιά ένα από τα παλιότερα κλασικά έργα για μπαλέτο.
www.nationalopera.gr
www.nationalopera.gr
www.nationalopera.gr
www.nationalopera.gr
www.nationalopera.gr
www.nationalopera.gr
www.nationalopera.gr
www.nationalopera.gr
![]()
Καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις - Εθνική Λυρική Σκηνή
Με στόχο την ανεμπόδιστη οπτικοακουστική παρακολούθηση για όλες, όλους και όλα, η Εθνική Λυρική Σκηνή αυτήν τη χρονιά αυξάνει σημαντικά τον αριθμό των παραστάσεων που θα παρουσιαστούν σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας σε Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και Εναλλακτική Σκηνή. Οι φετινές υπηρεσίες...www.nationalopera.gr
Με στόχο την ανεμπόδιστη οπτικοακουστική παρακολούθηση για όλες, όλους και όλα, η Εθνική Λυρική Σκηνή αυτήν τη χρονιά αυξάνει σημαντικά τον αριθμό των παραστάσεων που θα παρουσιαστούν σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας σε Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και Εναλλακτική Σκηνή.
Οι φετινές υπηρεσίες ισότιμης γλωσσικής και αισθητηριακής πρόσβασης είναι ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα προς τη σταδιακή καθιέρωση της καθολικής πρόσβασης στο σύνολο των παραγωγών της ΕΛΣ.
Στις επιλεγμένες παραστάσεις –σε συνεργασία με την ATLAS E.P.– έχει προβλεφθεί η ύπαρξη θέσεων για Κ/κωφούς και βαρήκοους ανθρώπους που χειρίζονται την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ), για ανθρώπους που χρησιμοποιούν τους υπέρτιτλους (CAPS) οι οποίοι καλύπτουν όλο το ακουστικό κανάλι, καθώς και για τυφλούς ανθρώπους και ανθρώπους με περιορισμένη πρόσβαση στο οπτικό κανάλι επικοινωνίας, που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία ακουστικής περιγραφής (AD). Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι επίσης ευπρόσδεκτοι.
Η παράσταση ωραία. Δεν μπορώ να πω ότι με καθήλωσε όμως. Δύο ενστάσεις είχαμε (κοινές, εγώ και η γυναίκα μου).
Αυτό δυστυχώς θεωρείται "σκηνοθετική άποψη".Υπάρχουν και χειρότερα, πίστεψε με.Η παράσταση ωραία. Δεν μπορώ να πω ότι με καθήλωσε όμως. Δύο ενστάσεις είχαμε (κοινές, εγώ και η γυναίκα μου).
1. Το κοστούμια θα μπορούσε να είναι πιο ποιοτικά, πιο επιτηδευμένα (δεν μπορώ δηλαδή να πω ότι το να βγαίνει ο τενόρος με κάλτσα και πλαστική σαγιονάρα από τον κινέζο συνάδει μα μια τέτοιου επιπέδου παράσταση!)
Διαφωνώ. Νομίζω ότι ο ήχος της αίθουσας της <Λυρικούλας > όπως την λέγαμε στην Ακαδημίας (αναφέρομαι μόνον στον ήχο) ήταν εξαιρετικός. Κατά τα άλλα φυσικά το Νιάρχος είναι καλύτερο. Το Ηρώδειο έχει πολύ μέτριο ήχο ίσως αυτό θυμάσαι.Αξιώθηκα επιτέλους με τόσα χρόνια καθυστέρηση να δω όπερα στην καινούρια Λυρική, με την ευκαιρία της "ξαναζεσταμένης" Μποέμ της παραγωγής του 2007. Είχα πάει αρκετές φορές στην αίθουσα, αλλά λόγω κακού timing (τα καλοκαίρια που είμαι Ελλάδα η Λυρική μεταφέρεται στο Ηρώδειο), είχα δει μόνο άσχετες συναυλίες.
Με καθυστέρηση λοιπόν, δηλώνω εκστασιασμένος, που μετά την απαράδεκτη (ακουστικά) αίθουσα της Ακαδημίας, έχουμε επιτέλους ένα λυρικό θέατρο με σωστή ακουστική που απελευθερώνει τους τραγουδιστές να κάνουν αυτό που ξέρουν, και δίνει ένα εκπληκτικό/εκρηκτικό balance με την ορχήστρα χωρίς να καταπίνει τίποτα, και ευελιξία για σκηνικά, φωτισμούς, κλπ. Τις οθόνες μπροστά σου για το λιμπρέτο τις αφήνω για το τέλος, εξαιρετικό και αυτό, και τόσο αναγκαίο.
Κάτι που με παραξένεψε είναι η εκδοχή της Λυρικής περί συμπερίληψης, που μεταφράστηκε σε επί σκηνής 2 άτομα να μεταφράζουν σε νοηματική ολόκληρη την παράσταση, μαζί με έξτρα υπότιτλους (πέρα από αυτούς στα καθίσματα), που εκτός από το λιμπρέτο είχαν και περιγραφή της μουσικής (πχ. παιχνιδιάρικο θέμα ξύλινων που οδηγεί σε κορύφωση). Επειδή ομολογουμένως είμαι απολύτως άσχετος με θέματα ΑΜΕΑ, αναρωτιέμαι ποιο το νόημα του να υπάρχει νοηματική τη στιγμή που υπάρχουν υπότιτλοι, υπάρχει κάποια κάποια πάθηση που δεν επιτρέπει σε κωφούς να διαβάζουν, αλλά τους επιτρέπει να βλέπουν νοηματική; Ρωτάω επειδή -ομολογουμένως- οι δυο άνθρωποι στη σκηνή ήταν μοιραία ξένοι ως προς το θέαμα και τη σκηνοθεσία, και έστω και ελάχιστα σε έβγαζαν από όλη την ψευδαίσθηση που τόσο σημαντική είναι στο θέατρο. Αν υπάρχει όντως τέτοια ανάγκη το βουλώνω, αλλά επειδή τελευταία (ειδικά εκεί που είμαι) βλέπω να γίνονται πράγματα για τα προσχήματα και όχι για την ουσία, μοιραία αναρωτήθηκα.
Στο "Ολύμπια" προβάλλονταν επάνω από την σκηνή και ήταν ιδανικά.2. Οι υπότιτλοι!!! Προβάλλονται στην πλάτη της μπροστινής καρέκλας σε οθόνη μικρή 6 ιντσων περίπου με αποτέλεσμα να μην μπορείς να παρακολουθείς ταυτόχρονα την παράσταση και να διαβάζεις και τους υπότιτλους.
Πρέπει οπωσδήποτε να το αλλάξουν αυτό!Στο "Ολύμπια" προβάλλονταν επάνω από την σκηνή και ήταν ιδανικά.
Διαφωνώ. Νομίζω ότι ο ήχος της αίθουσας της <Λυρικούλας > όπως την λέγαμε στην Ακαδημίας (αναφέρομαι μόνον στον ήχο) ήταν εξαιρετικός. Κατά τα άλλα φυσικά το Νιάρχος είναι καλύτερο. Το Ηρώδειο έχει πολύ μέτριο ήχο ίσως αυτό θυμάσαι.
Στο "Ολύμπια" προβάλλονταν επάνω από την σκηνή και ήταν ιδανικά.
Πρέπει οπωσδήποτε να το αλλάξουν αυτό!
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.