Εθνική Λυρική σκηνή

Kosh

AVClub Fanatic
7 September 2006
101,148
Εκεί ψηλά.....
Στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να πλησιάσει το ευρύ κοινό η Εθνική Λυρική Σκηνή συνεχίζει τη συνεργασία της με την εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε) παρουσιάζοντας δρώμενα- έκπληξη σε σταθμούς του μετρό και του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου. Ο κεντρικός χώρος του σταθμού «Μοναστηράκι», λοιπόν, φιλοξένησε την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου το νέο χάπενινγκ της ΕΛΣ το οποίο γνώρισε αντίστοιχη επιτυχία - αν κρίνει κανείς από τις αντιδράσεις του επιβατικού κοινού- μ´αυτό το οποίο διοργανώθηκε στο Σύνταγμα τον περασμένο Ιούνιο.


Πέρα από την ανάσα αισιοδοξίας που πρόσφερε σ´όλους όσοι βρέθηκαν στον συγκεκριμένο σταθμό γύρω στις 12 το μεσημέρι- το θερμό χειροκρότημα απέδειξε του λόγου το αληθές- το εν λόγω χάπενινγκ ήταν μια ευκαιρία για τη Λυρική να προωθήσει και την εναρκτήρια παραγωγή της, τη «Μανόν Λεσκό» του Πουτσίνι η πρεμιέρα της οποίας θα δοθεί στις 19 Οκτωβρίου στο θέατρο «Ολύμπια».

Πέρα από το απόσπασμα από την συγκεκριμένη όπερα που ερμήνευσε η σοπράνο Βούλα Αμιραδάκη, ακούστηκαν και αποσπάσματα από την θρυλική «Κάρμεν» του Μπιζέ που ερμήνευσαν η μεσόφωνος Μαρισία Παπαλεξίου και ο βαρύτονος Ζαφείρης Κουτελιέρης με τη συνοδεία του πιάνου του Φρίξου Μόρτζου.

Στο χάπενινγκ συμμετείχε και η πρώτη χορεύτρια του μπαλέτου της ΕΛΣ Αιμιλία Γάσπαρη.


http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=476972


υγ

πατηστε πανω στην φωτο στο λινκ εχει και βιντεο . Απο τις κινησεις που εχει αναγκη και ο κοσμος και οι καλλιτεχνες.
 
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.



Η λυρικη σκηνη στην κρεαταγορα

Αριες από όπερες όπως οι «Κουρέας της Σεβίλλης», «Τραβιάτα», «Κάρμεν», «Φάουστ» και «Μποέμ» πλημμύρισαν τη Βαρβάκειο Αγορά την Κυριακή το απόγευμα, στο δρώμενο που οργάνωσαν η Λυρική Σκηνή και οι atenistas. Το κοινό είχε γεμίσει τις τρεις στοές από νωρίς ενώ στη σκηνή που είχε στηθεί, με φόντο ταμπέλες «Βοδινό ντόπιο» κ.ά., παρήλασαν αναγνωρισμένοι ερμηνευτές της Λυρικής όπως η Ελένη Κελεσίδη αλλά και νεαρότεροι σπουδαστές του Opera Studio όπως η εικονιζόμενη υψίφωνος Κίρα Λαμπράκη.

http://www.tanea.gr/politismos/article/?aid=4765447
 
Last edited:
ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΣ:ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΥΡΙΚΗ.

Πραγματικά μια πολύ καλή πρωτοβουλία...


http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=482688

Βαρβάκειος Αγορά: Πρωτότυπο δρώμενο από τη Λυρική
Καταξιωμένοι σολίστες σε άριες από δημοφιλείς όπερες - Χιλιάδες κόσμου το παρακολούθησε

C03A4A025C44DCFAFD97780C9FFD04A4.jpg
Η υψίφωνος Μαρία Μητσοπούλου, την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, στη Βαρβάκειο
Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή του κόσμου – οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 3.000 θεατές – στο πρωτότυπο δρώμενο που διοργάνωσε η Εθνική Λυρική Σκηνή στην Βαρβάκειο Αγορά το βράδυ της Κυριακής 4 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με τους atenistas.

Ανθρωποι κάθε ηλικίας, μεταξύ αυτών πολλοί νέοι, άρχισαν να συγκεντρώνονται από νωρίς, με αποτέλεσμα η έναρξη του χάπενινγκ, στις 20:05, να βρει και τις τρεις στοές της Βαρβακείου γεμάτες από κόσμο που συμμετείχε με παλμό κι ενθουσιασμό.

Η σκηνή είχε στηθεί στο σημείο που διασταυρώνονται και οι τρεις στοές κι έτσι υπήρχε οπτική επαφή και από τις τρεις εισόδους: της οδού Αθηνάς, της οδού Σοφοκλέους και της οδού Ευριπίδου.

Αριες από δημοφιλείς όπερες όπως ο «Κουρέας της Σεβίλλης», η «Τραβιάτα», η «Κάρμεν», ο «Φάουστ» και η «Μποέμ» ερμήνευσαν καταξιωμένοι σολίστες της ΕΛΣ – ανάμεσά τους η σοπράνο Ελενα Κελεσίδη και ο βαρύτονος Διονύσης Σούρμπης – αλλά και νεαροί σπουδαστές του Opera Studio προκαλώντας ενθουσιώδεις αντιδράσεις από πλευράς του κοινού.

Το δρώμενο στη Βαρβάκειο εντάσσεται στο πρόγραμμα της Λυρικής με τίτλο «Καλλιτεχνικές Δράσεις στην Αθήνα» το οποίο αποσκοπεί αφενός στο να φέρει την Οπερα κοντά στο λεγόμενο ευρύ κοινό, αφετέρου να κάνει τους κατοίκους της πρωτεύουσας να δουν τις θετικές πλευρές της πόλης.

Και πραγματικά: τα χαμόγελα στα πρόσωπα των χιλιάδων Αθηναίων που βρέθηκαν στο πολύπαθο κέντρο το βράδυ της Κυριακής ήρθαν να αποδείξουν ότι, έστω και για λίγο, μπορεί κανείς να ξεχνά την δύσκολη φάση που περνάμε…

 
Last edited:
Η όπερα είναι ένα λαικό είδος μουσικής. Η όπερα είναι και θέαμα εκτός από ακρόαμα. Δεν είναι κανείς αντίθετος στην εκλαίκευση της "σοβαρής" μουσικής παρότι η όπερα δεν είναι "σοβαρή" μουσική.
Να ερωτήσω όμως πόσοι από τους συμμετέχοντες αυτών των χάπενινγκς παρακολουθούσαν την κρατικούλα τις Παρασκευές το βράδυ στο κινηματοθέατρον Παλάς (εποχή προ Μεγάρου) παρότι η τιμή του εισητηρίου ήταν στοιχειώδης? Το κοινό ήταν πολύ νέοι, οι περισσότεροι μάλλον σε μουσικές σπουδές, ή παπούδες. Δεν υπήρχε η μέση ηλικία αυτή είχε άλλους τρόπους διασκέδασης.
Να σημειώσω ακόμη ότι στο όνομα της όποιας εκλαίκευσης δεν μπορώ να βλέπω τραγουδιστές όπερας με μικρόφωνα ενισχυτές και ηχεία. Κάθε χώρος έχει την ηθική του που πρέπει να είναι σεβαστή.
Δεν γράφω εναντίον της εκδήλωσης, καλό είναι που έγινε αλλά υπάρχει και μια άλλη οπτική των πραγμάτων.
 
Απάντηση: Re: Εθνική Λυρική σκηνή

Να σημειώσω ακόμη ότι στο όνομα της όποιας εκλαίκευσης δεν μπορώ να βλέπω τραγουδιστές όπερας με μικρόφωνα ενισχυτές και ηχεία.

Κώστα σε καταλαβαίνω και 'γω ενοχλούμαι όταν βλέπω τραγουδιστές της όπερας με μικρόφωνο, αλλά υποθέτω πως λόγω του χώρου δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει αλλιώς ικανοποιητική κάλυψη.
 
Μια κι έχω συμμετάσχει πολλές φορές σε ανάλογα happenings, πρέπει να συμφωνήσω με τον Δαμιανό, είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ σε τέτοιο χώρο να στηθεί κάτι τέτοιο χωρίς μικρόφωνα. Να είστε σίγουροι δε, ότι πιο πολύ απ'όλους μας, το μικρόφωνο ενοχλούσε τους ίδιους τους τραγουδιστές (οι οποίο είναι εξαιρετικοί, τόσο ο Σούρμπης όσο και η Κελεσίδου).

Ακόμα και στη Γερμανία ή την Ιταλία, χώρες με τεράστια μουσική παράδοση στο είδος, όπου σε τέτοια περίπτωση το μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου θα έκανε "μόκο", για να ακούσει, πάλι θα ήταν αδύνατο, λόγω της ανεξέλεγκτης ακουστικής του χώρου, πόσο μάλλον στην Ελλάδα που ο μισός κόσμος συνέχιζε αδιάφορος ό,τι έκανε πριν, μιλώντας κλπ.


Συνήθως δε, σε τέτοιους χώρους, εκτός από μικρόφωνα χρησιμοποιείται και η λύση του playback, "καλού κακού". Ωστόσο, προς τιμήν τους, παρ'όλη την απίστευτη αντιξοότητα, το ρίσκαραν σε live.
 
Last edited: