Εθνική πινακοθήκη

Στο άρθρο 16 του Συντάγματος, η τέχνη προστατεύεται.
"H τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του Kράτους."

Τα υπόλοιπα νομίζω ότι είναι ευκόλως εννοούμενα.
Έχει ήδη αναφερθεί ότι έχουν καταργηθεί τα δύο άρθρα του ποινικού κώδικα που αφορούν τη βλασφημία, επομένως θεωρώ ότι όλο αυτό διατηρείται στην επικαιρότητα απλώς για εκμετάλλευση και σπεκουλα, πολιτικώς.

Στα παραπάνω εγώ προσθέτω και κάποιες προσπαθειες απαγόρευσης παραστάσεων τις τελευταίες ημέρες, αλλά αυτό δεν αφορά την Εθνική Πινακοθήκη, οπότε το αφήνω εδώ.

• Like
Reactions: gpapjohn and Kosh
Μπορεί και στη βάση του "προχθές στην Εθνική πινακοθήκη, εχθές σε μια παράσταση, αύριο στην τηλεόραση, μεθαύριο σε ένα βιβλιοπωλείο".
Να μπανάρουμε και τον @Haagenti γιατί με τους σατανάδες που ανεβάζει θα βάλουν φωτιά στο forum και στο Full Metal Jacket θα ανεβάζουμε μόνο Stryper.

Μπορεί και στη βάση του "προχθές στην Εθνική πινακοθήκη, εχθές σε μια παράσταση, αύριο στην τηλεόραση, μεθαύριο σε ένα βιβλιοπωλείο".
Να μπανάρουμε και τον @Haagenti γιατί με τους σατανάδες που ανεβάζει θα βάλουν φωτιά στο forum και στο Full Metal Jacket θα ανεβάζουμε μόνο Stryper.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

H τεχνη δεν ελεγχεται ο καθε δημιουργος η ντε μεκ "δημιουργος" μπορει να φτιαξει οτι του γουσταρει εκτος αν ζει σε κανα συστημα; τυπου ταλιμπαν η ισλαμικου κρατους ηοπου θα του κοψουν τ'αρχ**** ψαχνοντας στο ιδιο του το σπιτι η στους χωρους των οικειων του.

Εκτος αυτου κανει οτι γουσταρει και το παρουσιαζει σε οποιον το γουσταρει.

Αυτο περι δημιουργων και "δημιουργων" συμβασιουχων η μη.

Μετα το θεμα της Πινακοθηκης (οχι ιδιωτικης αλλα εθνικης) ειναι αλλο θεμα.

Αυτη δεν εκφραζει ενα "ετσι θελω" η "ετσι την βλεπω του καθενος" αλλα ενα κλιμα, μια ατμοσφαιρα, μια αποδοχη της αισθητικης της εποχης. Μια γενικη κοινωνικη αισθητικη.

Τουτεστιν καθε λαος η καθε πολιτισμος ειναι αξιος της πινακοθηκης του, οπως και των πολιτικων που τον κυβερνουν.

Αυτο ειναι ολο. Θα παρεις αυτο που αξιζεις.

Αλλα οσο σκεφτομαι οτι σε αυτην την Πινακοθηκη βρισκεται, και σαν μεγιστο εργο, ΤΟ εργο του Παρθενη.... αλλα δεν πειραζει. Η αληθεια τουςγραπωνει ολους καποια στιγμη... η καποια αλλη.

Τα έργα που "δημιούργησαν" όλη τη φασαρία ήταν απόνερα της έκθεσης για τα "los caprichos" του Francisco Goya.
Κάποιοι καλλιτέχνες δηλαδή, εμπνευσμένοι από αυτή τη σειρά έργων του, έκαναν κάποια άλλα έργα.
Πως πηγαίναμε να ακούσουμε Motorhead και ακούγαμε με το ζόρι και τις Schoolgirl;

Τώρα, να γίνει τόσος ντόρος για κάτι που το 99,9% από εμάς το μάθαμε επειδή έκανε φασαρία ο συγκεκριμένος βουλευτής...
Αν είναι παράνομο ακολουθείς την νομική οδό. Αν όχι, ειδικά αν είσαι βουλευτής, κοίτα να διορθώσεις πρώτα ότι παράνομο συμβαίνει που ο κόσμος ακούει "δικαιοσύνη" και γελάει και άσε τα γούστα σου στην άκρη.

Τα έργα που "δημιούργησαν" όλη τη φασαρία ήταν απόνερα της έκθεσης για τα "los caprichos" του Francisco Goya.
Κάποιοι καλλιτέχνες δηλαδή, εμπνευσμένοι από αυτή τη σειρά έργων του, έκαναν κάποια άλλα έργα.
Πως πηγαίναμε να ακούσουμε Motorhead και ακούγαμε με το ζόρι και τις Schoolgirl;

Τώρα, να γίνει τόσος ντόρος για κάτι που το 99,9% από εμάς το μάθαμε επειδή έκανε φασαρία ο συγκεκριμένος βουλευτής...
Αν είναι παράνομο ακολουθείς την νομική οδό. Αν όχι, ειδικά αν είσαι βουλευτής, κοίτα να διορθώσεις πρώτα ότι παράνομο συμβαίνει που ο κόσμος ακούει "δικαιοσύνη" και γελάει και άσε τα γούστα σου στην άκρη.
Πρέπει κάποιος να είναι πολύ χαζός ή να κάνει τον χαζό για να μη μπορεί να διακρίνει τι προσπαθεί να κάνει ο τύπος αυτός (Παπαδόπουλος).
Πρώτον, μαζεύει ψήφους γιατί οι δημοσκοπήσεις τον τοποθετούσαν εκτός βουλής.
Δεύτερον, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τη κοινή γνώμη από τραγικές καταστάσεις και θέματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα σαν γνήσιος λαγός που παίζει σωστά τον ρόλο του, και τρίτον, επιχειρεί να κλείσει στόματα και φωνές που ενοχλούν εκείνους που έντεχνα υπηρετεί στέλνοντας ντόπιους Ταλιμπάν σε stand up παραστάσεις που ενοχλούν τους εντολείς του.

Αφού όταν τον ρώτησαν "γιατί την εκκλησία δεν την πειράζει η Παναγιά η γοργόνα ή η Παναγιά η τριχερούσα" απάντησε "αυτές δεν καπνίζουν".
Καταλαβαίνεις ότι είναι και άσχετος! :ROFLMAO:

Αφού όταν τον ρώτησαν "γιατί την εκκλησία δεν την πειράζει η Παναγιά η γοργόνα ή η Παναγιά η τριχερούσα" απάντησε "αυτές δεν καπνίζουν".
Καταλαβαίνεις ότι είναι και άσχετος! :ROFLMAO:
Από πού προκύπτει το "Τριχερούσα" ;
Γκούγκλαρα και είδα ότι έχει δύο χέρια.

Έχασες ένα στο μέτρημα. Έχει δύο δεξιά.
Δεν συζητάμε ότι μεγαλύτερη βλασφήμια για έναν πνευματικό άνθρωπο είναι να τον έχουν μέσα στο χρυσάφι και τα πετράδια...

trixerousa-4.jpg

Το τρίτο έχει άλλο χρώμα,δεν είναι δικό της.
Για το άλλο που λες διαφωνώ.
Πνευματικός άνθρωπος δεν είναι κάποιος που προσκυνάει εικόνες (το ειδωλολάτρης είναι πιο ταιριαστό) αλλά εκείνος που υπηρετεί τα γράμματα και τις τέχνες.
Το πνεύμα καλλιεργείται και αναπτύσσεται σε καθημερινή βάση και είναι αδύνατον να του βάλεις φραγμούς και χαλινάρι σε καλλιτεχνικό επίπεδο επειδή κάποιοι θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να εξουσιάζουν τα όρια του, αν και όταν αυτό έρχεται σε σύγκρουση με τα πιστεύω τους.

Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας κατάστασης τα έχουμε δει πολλάκις στο παρελθόν και τα βλέπουμε ακόμα και τώρα σε χώρες που κυριαρχεί ο...φυτεμένος θρησκευτικός φονταμενταλισμός.

Edit: Ένα έργο τέχνης που δεν μου αρέσει αισθητικά το προσπερνώ.
Φαντάσου τώρα να ξεχυθούν όλοι όσοι αρέσκονται σε μινιμαλιστικά μοτίβα και να βανδαλίσουν οτιδήποτε μαξιμαλιστικό λολ.

Last edited:
Έχασες ένα στο μέτρημα. Έχει δύο δεξιά.
Δεν συζητάμε ότι μεγαλύτερη βλασφήμια για έναν πνευματικό άνθρωπο είναι να τον έχουν μέσα στο χρυσάφι και τα πετράδια...

trixerousa-4.jpg
Το τρίτο χέρι μάλλον είναι κάποιο ανάθημα, όχι μέρος της αγιογραφίας.

Edit: Ένα έργο τέχνης που δεν μου αρέσει αισθητικά το προσπερνώ.

Για αυτο και επρεπε να κοπουν μαχαιρι αυτα απο την ιδια την κυβερνηση καλυπτοντας οχι μονο την Εθνικη πινακοθηκη και τον καλλιτεχνη αλλα την ιδια την ελευθερια της εκφρασης μεσω της τεχνης γενικως.

• Like
Reactions: gpapjohn
Για αυτο και επρεπε να κοπουν μαχαιρι αυτα απο την ιδια την κυβερνηση καλυπτοντας οχι μονο την Εθνικη πινακοθηκη και τον καλλιτεχνη αλλα την ιδια την ελευθερια της εκφρασης μεσω της τεχνης γενικως.
Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά άλλα δεν θέλω να επεκταθώ στο τι θα μπορούσε να γίνει σε πολιτικό επίπεδο.
Οι απόψεις μου είναι γνωστές.

Η ιδια η πινακοθηκη θα επρεπε να ζητησει τετοιου ειδους νομικη - αν δεν υπαρχει- καλυψη.

Απεναντιας βωβα επιτραπηκε σε εναν ασχετο πολιτη ασχετως ιδιοτητας να επεμβει στην καλιιτεχνικη διευθυνση της Πινακοθηκης.

Το τρίτο χέρι μάλλον είναι κάποιο ανάθημα, όχι μέρος της αγιογραφίας.

Το τρίτο έχει άλλο χρώμα,δεν είναι δικό της.

Όχι, και στο wiki έτσι την έχει.

Πνευματικός άνθρωπος δεν είναι κάποιος που προσκυνάει εικόνες (το ειδωλολάτρης είναι πιο ταιριαστό) αλλά εκείνος που υπηρετεί τα γράμματα και τις τέχνες.

Για την Παναγία, τον Χριστό και τους αγίους μιλάω, όχι αυτόν που έφτιαξε την εικόνα. :)
Σαν να φτιάχνεις χρυσό Βούδα ένα πράγμα.

Φαντάσου τώρα να ξεχυθούν όλοι όσοι αρέσκονται σε μινιμαλιστικά μοτίβα και να βανδαλίσουν οτιδήποτε μαξιμαλιστικό λολ.

Φαντάσου να ξεχυθούν όσοι ενοχλούνται από τις καμπάνες που βαράνε στις εκκλησίες και να τις καταστρέφουν!

Τα τελευταία χρόνια, ασχολούμαι λίγο περισσότερο με την ιστορία της τέχνης, και μου αρέσει να διαβάζω βιβλία (ή και στο διαδίκτυο) για ζωγράφους, μουσεία και πινακοθήκες, κινήματα και περιόδους της τέχνης και άλλα.
Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχω κάπως απομακρυνθεί από θρησκευτικές πεποιθήσεις, θεωρώντας τις θρησκείες ανθρώπινες επινοήσεις.

Με δεδομένα λοιπόν και τα παραπάνω, θα ήθελα να γράψω τη γνώμη μου για το συμβάν.

Όπως πολύ σωστά έχει ήδη αναφερθεί παραπάνω, το γιατί το έκανε αυτό ο βουλευτής, είναι πασιφανές. Δε χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση πιστεύω. Εννοείται πως η πράξη αυτή είναι καταδικαστέα, και δεν έχω διαβάσει ακόμη αν αυτός ο κύριος είχε κάποιες συνέπειες μετά από αυτό, όπως θα είχε ο καθένας μας αν είχε προβεί σε μια ανάλογη πράξη.

Ας πάμε τώρα στην ερώτηση, αν τα έργα αυτά είναι τέχνη ή όχι. Για μένα, φυσικά και είναι. Ο καλλιτέχνης φαίνεται να αμφισβητεί το όλο αφήγημα της θρησκείας, και να θέτει ερωτήματα. Οπότε εκφράστηκε με αυτόν τον τρόπο. Είναι κατανοητό κάποιος κοντά στην θρησκεία να ενοχληθεί, αλλά μπορεί να εκφράσει όμορφα τη γνώμη του, με βάση και τις αρχές του Χριστιανισμού, να φερόμαστε δηλαδή με σωστό τρόπο. Μέχρι εκεί όμως.
Όλοι όμως οι "καλοί Χριστιανοί", έχουν πέσει να τον φάνε τον άνθρωπο. Βρισιές, απειλές, κατάρες, άσχημα προσβλητικά σχόλια.

Βλέπετε ότι το "καλοί Χριστιανοί", το βάζω σε εισαγωγικά. Ερχόμαστε λοιπόν στο ερώτημα που πρέπει να τεθεί, για άλλη μια φορά, μετά από αυτό το συμβάν. Το ερώτημα, δεν είναι αν τα έργα αυτά είναι βλάσφημα ή όχι, αν έκανε καλά ο βουλευτής ή όχι, αν η πινακοθήκη έπρεπε να τα εκθέσει ή όχι.

Το ερώτημα και πάλι είναι ένα, και μόνο ένα. Είναι κανείς πραγματικός Χριστιανός?

Ας θυμηθούμε το θεμελιώδες δίδαγμα του Χριστιανισμού.
"Ο έχων δυο χιτώνες, να δώσει τον έναν σε αυτόν που δεν έχει, και ο έχων δυο καρβέλια ψωμί, να πράξει το ίδιο".

Τι σημαίνει αυτό? Αν έγώ πχ έχω ένα ωραίο σπίτι, ένα εξοχικό, ένα ή δυο αυτοκίνητα, πολλά ρούχα, παπούτσια, ρολόγια, κοσμήματα, αντικείμενα και υλικά αγαθά πάσης φύσεως, περιουσίες, λεφτά κτλ, μια σταθερή δουλειά που μου αποφέρει ένα αξιοπρεπές εισόδημα για να ζήσω...τι θα πρέπει να κάνω?
Με βάση τις αρχές της Χριστιανικής θρησκείας, θα πρέπει να πουλήσω σχεδόν τα πάντα, και να κρατήσω μόνο ό,τι είναι απαραίτητο για να ζήσω ικανοποιητικά (δηλαδή ελάχιστα, ίσως μόνο να έχω μια δουλειά για να βιοπορίζομαι οριακά). Ό,τι λοιπόν βγάλω από την πώληση, θα πρέπει να τα μοιράσω στους έχοντες ανάγκη.

Βάσει της θρησκείας, δεν έχει σημασία αν εγώ ήμουν τυχερός, εργάστηκα σκληρά και τίμια για να τα αποκτήσω, ενώ ο άλλος που είναι φτωχός ή στον δρόμο, ήταν άτυχος, ή από λάθη, τεμπελιά και ασωτείες βρέθηκε εκεί. Βάσει του Χριστιανισμού, η συμπόνια και η βοήθεια στον συνάνθρωπο είναι αυτό που πρέπει να μας χαρακτηρίζει και να είναι τρόπος ζωής των Χριστιανών.

Σε λίγο καιρό έρχεται το Πάσχα. Θα βάλουμε όλοι τα ωραία ρούχα, παπούτσια, ρολόγια, κοσμήματα, αρώματα, θα πάρουμε το ωραίο αυτοκίνητό μας, και θα πάμε να παρελάσουμε στον επιτάφιο και στην ανάσταση.
Θα προσκυνήσουμε τις εικόνες να ευχαριστήσουμε τον Θεό για όλα τα παραπάνω που έχουμε.
Μερικοί θα πουν ότι έχουν πιο βαθιά και ουσιαστική επαφή με την θρησκεία και τον Θεό, και ότι τους έχει βοηθήσει σε δύσκολες στιγμές. Και πάλι, αυτό είναι μια ατομικιστική, εγωιστική στάση. Αν εγώ αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα, και κάνω προσευχές και προσκυνώ και παρακαλάω μια ανώτερη δύναμη, για την πάρτη μου το κάνω πάλι.
Στα παραπάνω, που είναι το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη?

Ζητώ συγγνώμη από ανθρώπους που προσφέρουν σημαντική βοήθεια στους έχοντες ανάγκη, με την στάση ζωής τους. Αυτοί κατά τη γνώμη μου είναι λίγοι.
Οι περισσότεροι που κουνάνε τα δάχτυλο σε αυτόν τον άνθρωπο που έφτιαξε τα έργα στην πινακοθήκη, μόνο Χριστιανοί δεν είναι.
Είναι Χριστιανοί μόνο "στα χαρτιά".
Αντί να ασχολούνται με εικόνες, έχουν ακόμη λίγο καιρό μέχρι το Πάσχα, να απαρνηθούν όλα τους τα υπάρχοντα και τις πολυτέλειες, να κρατήσουν μόνο τα απαραίτητα για να βιοποριστούν, και να μοιράσουν τα υπόλοιπα σε αυτούς που έχουν ανάγκη.

• Like
Reactions: Tzimisce
Όχι, και στο wiki έτσι την έχει.

............................

Οχι, και στο Βικι το λεει. Το τριτο χερι ειναι αναθημα και απ'οτι αναφερεται απο την παραδωση ειναι του Ιωαννη του Δαμασκηνου οπως και η εικονα αυτη ειναι δωραια του για την αποκατασταση του χεριου του.

Το "τριτο" χερι δεν εχει σχεση με την Παναγια. Ειναι το χερι που σωθηκε.

Οποτε ο δημοσιογραφος που εκανε την ερωτησουλα παπαρια ειπε ταχα για να "παγιδεψει" τον αλλο αλλα και ο αλλος μαλλον δεν ειχε και ιδεα περι τι του μιλαγε.