Δεν είπα ότι έβγαλαν κάτι από το μυαλό τους ούτε ότι είναι άσχετοι. Είπα ότι το Α6 είναι ποιό ακριβές στην αναπαραγωγή. Το αν σε καποιον αρέσει ή όχι είναι άλλο θέμα.
Ποστάρω αυτό και τελειώνω, μόνο και μόνο γιατί νομίζω ότι είναι βοηθητικό. Το είπα από την αρχή ότι δεν θέλω να μπω σε αντιπαράθεση πικαπ vs ψηφιακό:
Το πικάπ προσθέτει άρτιες αρμονικές, άρα πορσθέτει παραμόρφωση. Αυτό είναι πασίγνωστο αποδεδιγμένο, καταγεγραμμένο.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά. Για να φύγουμε από την θεωρία, μπορείτε να το αναπαράγετε μόνοι σας για να το διαπιστώσετε. Πατήστε ένα ΛΑ σε ένα πιάνο. Η επόμενη άρτια αρμονική του είναι το ΛΑ της επόμενης οκτάβας. Τέλειο γιατί δεν αλλάζει τον τόνο, παραμένει ΛΑ δηλαδή, αλλά τι κάνει? Προσθέτει όγκο στην νότα, γιατί τώρα πατάτε δύο νότες μαζί. Άρα τι κάνουν οι άρτιες αρμονικές που προσθέτει το πικάπ? Δεν ακούγονται "λάθος", δεν αλοιώνουν το άκουσμα και ταυτόχρονα είναι πολύ ευχάριστες στα αυτιά του ακροατή γιατί προσθέτουν όγκο.
Οι περιτές αρμονικές όμως δεν είναι ίδια νότα σε επόμενη οκτάβα, αλλά διαφορετική. Για παράδειγμα η 3η αρμονική του ΛΑ είναι το Μι στην μεθεπόμενη οκτάβα. Αυτό δεν είναι ευχάριστο γιατί είναι "λάθος" μιας και αλλιώνει τον κυρίως τόνο. Γι΄αυτό η παραμόρφωση του πικαπ, παρ' όλο που είναι μεγάλη σε σχέση με τα ψηφιακά είναι ευχάριστη και.... καλοδεχούμενη. Είναι όμως αυτό που κατέγραψε ο ηχολήπτης? Εγώ λέω πως όχι.
Το πικάπ διαβάζει τον δίσκο μέσω κραδασμών. Αυτός είναι ο μηχανισμός του τι να κάνουμε τώρα. Τι χαρακτηριστικό έχουν οι κραδασμοί? Μεταφέρονται. Αλλά πως μεταφέρονται? Με μια μικρή καθυστέρηση. Γιατί? Γιατί είναι μηχανικό φαινόμενο. Μεταφέρονται δηλαδή με διαφορά φάσης.
Το πικάπ έχει Channel Crosstalk 20-30db. Καταγεγραμμένο παντού, άσχετα αν δεν το εμφανιζουν. Τι σημαίνει αυτό? Πληροφορίες από το ένα κανάλι μεταφέρονται και ακούγονται από το άλλο. Μικρές στάθμες βέβαια, αλλά υπαρκτές.
Ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται το βάθος και με την διαφορά στην άφιξη του ήχου μεταξύ των δύο αυτιών. Καταγεγραμμένο αποδεδειγμένο. Βιολογία.
Τι σημαίνουν τα παραπάνω? Εγώ λέω ότι το πικαπ προσθέτει όγκο και βάθος σε μια ηχογράφηση. Πόσο? Έχει σημασία? Σας αρέσει? -> Αυτό έχει σημασία.
Είναι αυτό που κατέγραψε ο ηχολήπτης? -> Εγώ λέω πως όχι. Εσείς μπορέιτε να πείτε κάτι διαφορετικό.
Εν κατακλείδη. Το Α6 είναι ένα πολύ καλό ψηφιακό το οποίο αναπαράγει με τάξης μεγέθους μεγαλύτερη ακρίβεια την πληροφορία της ηχογράφησης.