Εξισορρόπηση FSB Rated και Dram 1:1

kernel

Established Member
25 November 2014
169
Welcome to Mars
Καλησπέρα σε όλους τους συμφορουμίτες :ROFLMAO:.Θα ήθελα να μου πείτε έναν τρόπο να ανεβάσω το FSB Rated.Η μητρική μου είναι η Gigabyte GA-G41MT-S2.Στα χαρακτηριστικά της αναφέρει Front Side Bus 1333/1066/800 MHz και για τις ραμ φυσικά ακολούθως Support for DDR3 1333(OC)/1066/800 MHz memory modules.Μπορεί να πάει πάνω από 1333;Τι θα γίνει αν μειώσω του χρόνους στη ραμ;Θα πετύχω το 1:1 με κάποιο τρόπο;Ευχαριστώ.

billpeppas

Supreme Member
23 October 2013
7,743
Athens
Ότι και να κάνεις, οι επιδόσεις σε HTPC χρήση, gaming, general home/office applications ΔΕΝ θα αλλάξει.
Οι επιδόσεις της μνήμης, και ακόμα περισσότερο η σχέση του FSB με τις μνήμες ΔΕΝ δίνει επιδόσεις στο 90% των εφαρμογών πλήν ελαχίστων εξαιρέσων ( π.χ. συμπίεση/αποσυμπίεση αρχείων RAR/ZIP/etc, high load SQL/PHP servers, SAP servers, κλπ ).

kernel

Established Member
25 November 2014
169
Welcome to Mars
Το θέμα εδώ όμως είναι ότι ψάχνω τρόπο να ανεβάσω το FSB [αν ανεβαίνει που μάλλον δεν ανεβαίνει λόγω μητρικής] γιατί μου κόβει τον επεξεργαστή στο overclocking.Να το πω πιο απλά γιατί μάλλον δεν το εξήγησα σωστά.Κάθε φορά που υπερχρονίζεις έναν επεξεργαστή αυτόματα καθορίζεται από το σύστημα και υψηλότερη ταχύτητα του FSB Rated,της συχνότητας δηλαδή που τρέχουν οι μνήμες,μπορεί η μητρική μου να τρέξει πάνω από 1333;Αυτή είναι η ερώτηση

billpeppas

Supreme Member
23 October 2013
7,743
Athens
Φυσικά και μπορεί να πάει πάνω από τα 333MHz ( το FSB στους Intel είναι Quad-Rate a.k.a. QDR, 4x333 = 1333 ).
Το θέμα είναι πού θες να δείς διαφορές με το overclocking.

Σε HTPC αν έχεις μια σοβαρή κάρτα γραφικών για τον σκοπό ( π.χ. μια Radeon R5 270, μια GeForce 950 Ti ) δεν θα δείς διαφορά από τον CPU γιατί στα περισσότερα renderers/codecs κάνει επιτάχυνση η κάρτα γραφικών ( π.χ. DXVA ).

Διάβασε κάποιον ΒΑΣΙΚΟ οδηγό overclocking για Core 2 επεξεργαστές ( κοίτα στα archives του overclock.net ή του overclockers.com π.χ. ).

υ.γ. όπως ο επεξεργαστής έχει τον πολλαπλασιαστή του, έτσι η μητρική και για τις μνήμες έχει τους διαιρέτες/πολλαπλασιαστές.
Μπορείς να πας το FSB στα 1600 π.χ. και ταυτόχρονα να κρατήσεις τις μνήμες στα 1333 π.χ. ( τυχαία νούμερα, δεν έκανα τις πράξεις για να σου βγάλω ακριβή νούμερα ).

kernel

Established Member
25 November 2014
169
Welcome to Mars
Μάλλον μιλάς για bus speed.Άλλο το bus speed και άλλο το FSB Rated.To πρώτο απευθύνεται στην ταχύτητα του διαύλου ενώ το δεύτερο απευθύνεται στη συχνότητα της ραμ.Μιλάμε λοιπόν για 2 εντελώς διαφορετικά πράγματα.Ο κόσμος μια ζωή μπερδεύει αυτά τα δύο και λέει ότι και τα δύο ανεβαίνουν.Εγώ όμως νομίζω ότι το πρώτο ανεβαίνει και το δεύτερο έχει να κάνει με τη δυνατότητα της μητρικής.Διόρθωσέ με εαν κάνω λάθος

billpeppas

Supreme Member
23 October 2013
7,743
Athens
Μάλλον μιλάς για bus speed.Άλλο το bus speed και άλλο το FSB Rated.To πρώτο απευθύνεται στην ταχύτητα του διαύλου ενώ το δεύτερο απευθύνεται στη συχνότητα της ραμ.Μιλάμε λοιπόν για 2 εντελώς διαφορετικά πράγματα.Ο κόσμος μια ζωή μπερδεύει αυτά τα δύο και λέει ότι και τα δύο ανεβαίνουν.Εγώ όμως νομίζω ότι το πρώτο ανεβαίνει και το δεύτερο έχει να κάνει με τη δυνατότητα της μητρικής.Διόρθωσέ με εαν κάνω λάθος

Λάθος άνθρωπο βρήκες να πας να διορθώσεις :D

Εσύ τα έχεις μπλέξει.

RATED FSB λένε, που σημαίνει εν ολίγοις "συχνότητα FSB για την οποία έχουν σχεδιαστεί και εγκριθεί".

Το FSB είναι BUS ( Front Side Bus ). BUS Speed είναι η "μπακαλίστικη" έκφραση για την συχνότητα λειτουργίας του δίαυλου ( FSB Frequency ).

Η συχνότητα στην οποία λειτουργούνε οι μνήμες λέγεται πολύ απλά Memory Frequency ( ή σωστότερα Memory Operating Frequency ).
Η οποία λόγω της "τεχνολογίας" DDR ( Double Data Rate, αντί για τις κλασικές παλιές SDR { Single Data Rate } οι μνήμες και ο memory controller μεταφέρουνε δεδομένα και στην άνοδο και στην κάθοδο του παλμού ), εξαιτίας αυτής της "τεχνολογίας" καταλήξαμε να έχουμε 2 ταχύτητες αναφοράς στις μνήμες RAM, ώπου και οι 2 είναι το ίδιο πράγμα επί της ουσίας.
Ή αναφερόμαστε στην πραγματική συχνότητα λειτουργίας της μνήμης RAM ( ώπου π.χ. λέμε 800αρες DDR2 RAM = 400MHz πραγματική συχνότητα λειτουργίας, ώπου λέμε 1600άρες DDR3 = 800MHz πραγματική συχνότητα λειτουργίας, κ.ο.κ. ), ή στην "αποδοτική" ( effective ) συχνότητα, την DDRX-XXXX rating [ που είναι πάντα το 2πλάσιο της πραγματικής συχνότητας... 800MHz DDR3 RAM = DDR3-1600... 400MHz DDR2 RAM = DDR2-800... κ.ο.κ. )

Σε αρχιτεκτονικές υπολογιστών προηγούμενων γενιών ( πλέον έχουμε και νέες τεχνολογίες και πολλαπλούς διαύλους ) όλες οι συχνότητες λειτουργίας των εξαρτημάτων μιας μητρικής/υπολογιστή ήταν άμεσα εξαρτημένες από την συχνότητα του κυρίου διαύλου ( FSB ).
Η μνήμη σε ένα DDR2/DDR3 σύστημα σαν αυτό που έχεις, τρέχει σε συχνότητα FSB Frequency * RAM Divider.
Όπου RAM divider είναι ο διαιρέτης/πολλαπλασιαστής της μνήμης που έχεις επιλέξει στο BIOS.
Οι διαιρέτες είναι σχέσεις μεταξύ της συχνότητας λειτουργίας της RAM και της συχνότητας του FSB.
Εξ' ού και πολλά BIOS που τους αναφέρουν ως DRAM/FSB Ratio.

1/1 DRAM Ratio σε μητρική με επεξεργαστή που το FSB του τρέχει στα 333MHz σημαίνει ότι η RAM θα τρέχει και αυτή στα 333MHz ( ήτοι DDR2-667 ή DDR3-667 ).
1/2 DRAM Ratio σε μητρική με επεξεργαστή που το FSB του τρέχει στα 333ΜΗz σημαίνει ότι η RAM θα τρέχει στα 1/2 * FSB => 166MHz ( DDR2-333 )

Αντίστοιχα υπάρχουνε και οι "πολλαπλασιαστές" ( διαιρέτες που ο παρανομαστής είναι μικρότερος )

π.χ. 2/1 DRAM Ratio ( άλλες μητρικές το αναφέρουν ως 2.00x ) που σημαίνει ότι η RAM θα τρέχει στα 2πλασια MHz από το FSB.
333MHz FSB => 666MHz ( DDR2-1333 / DDR3-1333 ) RAM.

Ελπίζω να μην σε μπέρδεψα περισσότερο με την όλη αυτή επεξήγηση :D

Εν ολίγοις, για να μην παιδεύεσαι κι εσύ, αν θες, πες μου τι επεξεργαστή έχεις, το μοντέλο της μνήμης RAM σου, το μοντέλο της ψύκτρας που έχεις στον επεξεργαστή ( αν δεν έχεις το μαμίσιο της Intel, ενημέρωσέ με κατάλληλα ) και το τροφοδοτικό που έχεις ( παρότι ακούγεται περιττό, να είμαστε σίγουροι ότι δεν είσαι με οριακό τροφοδοτικό ) [ αν είναι και γερασμένο έχει χάσει και χωρητικότητα από τους πυκνωτές του, που το καθιστά πιο αδύναμο και πιο "εύθραυστο" ] και θα σου δώσω απευθείας οδηγίες για να ανεβάσεις τις επιδόσεις του επεξεργαστή και της μνήμης σου.

Για να δείς τα μοντέλα RAM, CPU κατέβασε το aida64 ( aida64.com ).
Το τροφοδοτικό θα πρέπει να ανοίξεις το σασί και να μου πείς τι γράφει στο αυτοκόλλητο στο πλάι του τροφοδοτικού.
Η ψύκτρα αν είναι η μαμά της Intel θα γράφει Intel στην κορυφή του ανεμιστήρα της.

kernel

Established Member
25 November 2014
169
Welcome to Mars
Σωστά όλα αυτά και επίσης δε σε διόρθωσα.Θα το πω άλλη μια φορά γιατί μάλλον δε θέλεις να καταλάβεις!Ανεβάζοντας τον επεξεργαστή σιγά-σιγά φτάνω σε ένα σημείο όπου το ρατιο του επεξεργαστή επί τη συχνότητα που του έχω δώσει φτάνει σε ένα σημείο χ GHz.Όσο ανεβάζω αυτή τη συχνότητα τόσο ανεβαίνουν και οι μνήμες [ η συχνότητα των μνημών].Όταν λοιπόν φτάσω σε αυτό το όριο των 1333 όπου υποστηρίζει η μητρική για τις ραμ μου ο υπολογιστής δεν ανοίγει πλέον.Γνωρίζω ότι μπορώ να χρησιμοποιήσω άλλο πολλαπλασιαστή και το έχω κάνει ήδη,το πρόβλημα είναι ότι ότι μα ότι κι αν κάνω το αποτέλεσμα του πολλαπλασιασμού είναι ΠΑΝΤΑ ΜΕΧΡΙ 1333 Ή μικρότερο,Επομένως δίκιο έχω δεν πάνε παραπάνω που να χτυπιέμαι!Και επειδή και εσύ με προκάλεσες και δεν έπρεπε :grandpa: θα σου δώσω όλα τα μέρη του υπολογιστή μου και αν καταφέρεις να τον τρέξεις πιο ψηλά από εκεί που ήδη είναι θα σε παραδεχτώ δημόσια.
GIGABYTE GA-G41MTS2
Intel Core 2 Duo E6400 2.13 stock
ψύκτρα στοκ
τροφοδοτικό ολοκαίνουργιο 450 Watt χωρίς κάρτα γραφικών πάνω
2 GB RAM DDR3/1600MHZ /singe channel/7-7-7-20
Τώρα τρέχει στα 2,7 με στοκ ψύκτρα,αλλά οι θερμοκρασίες είναι πολύ καλές και σηκώνει κι άλλο!Περιμένω λοιπόν....

Last edited:

billpeppas

Supreme Member
23 October 2013
7,743
Athens
Το ότι δεν bootάρεις με τις μνήμες πάνω από 1333 μπορεί να οφείλεται σε διάφορα πράγματα.

1) Να μην μπορούνε οι μνήμες με τις ρυθμίσεις που έχεις κάνει
2) Να μην μπορεί η μητρική ( ή να μην έχεις τις κατάλληλες ρυθμίσεις σε ρεύμα NorthBridge, ψύξη σε northbridge, ρύθμιση του Command Rate σε 2T [ CPC Disabled ] )
3) Συνδυασμός των 2 από πάνω.

4) Παλιό BIOS με θέματα στο overclocking μνήμης πάνω από το "official" 1333.

Μπορείς αρχικά να αφήσεις το FSB σε μια λογική τιμή ( π.χ. 400MHz ) και να βάλεις τις μνήμες να τρέξουνε σε μεγαλύτερη συχνότητα από το FSB ( DRAM/FSB Ratio > 1.00 ).
Αν δουλέψουνε έτσι, θες δουλειά σε τάσεις Northbridge και ίσως και σε κάποια σημαντικά memory & memory controller subtimings ( Performance Level, tRFC, tFAW, tRTR, tWTR ).

Αύριο μπορώ να γίνω πιο συγκεκριμένος, πρέπει να πιάσω πάλι τις δουλίτσες μου τώρα.
Αν είσαι Αθήνα, έρχομαι και το κάνουμε παρέα αφιλοκερδώς :)

kernel

Established Member
25 November 2014
169
Welcome to Mars
χωρίς να θέλω να στη βγω είπες ότι fsb rated είναι το bus speed.Φυσικά κάνεις ιστορικό λάθος.Αυτό που πολλαπλασιάζουμε το ρατιο του επεξεργαστή λέγεται Bus speed και όχι FSB Rated.ο FSB Rated είναι άλλο πράγμα.Άν κάνεις τον κόπο και ανοίξεις το cpuz θα δεις στην πρώτη καρτέλα ότι είναι δύο διαφορετικές έννοιες με διαφορετικούς αριθμούς.Δες επίσης και εδώ http://www.techpowerup.com/forums/threads/bus-speed-vs-rated-fsb.34011/
Αυτή η μπακαλίστικη λοιπόν έκφραση είναι μια εντελώς διαφορετική έννοια!

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Το ότι δεν bootάρεις με τις μνήμες πάνω από 1333 μπορεί να οφείλεται σε διάφορα πράγματα.

1) Να μην μπορούνε οι μνήμες με τις ρυθμίσεις που έχεις κάνει
2) Να μην μπορεί η μητρική ( ή να μην έχεις τις κατάλληλες ρυθμίσεις σε ρεύμα NorthBridge, ψύξη σε northbridge, ρύθμιση του Command Rate σε 2T [ CPC Disabled ] )
3) Συνδυασμός των 2 από πάνω.

4) Παλιό BIOS με θέματα στο overclocking μνήμης πάνω από το "official" 1333.

Μπορείς αρχικά να αφήσεις το FSB σε μια λογική τιμή ( π.χ. 400MHz ) και να βάλεις τις μνήμες να τρέξουνε σε μεγαλύτερη συχνότητα από το FSB ( DRAM/FSB Ratio > 1.00 ).
Αν δουλέψουνε έτσι, θες δουλειά σε τάσεις Northbridge και ίσως και σε κάποια σημαντικά memory & memory controller subtimings ( Performance Level, tRFC, tFAW, tRTR, tWTR ).

Αύριο μπορώ να γίνω πιο συγκεκριμένος, πρέπει να πιάσω πάλι τις δουλίτσες μου τώρα.
Αν είσαι Αθήνα, έρχομαι και το κάνουμε παρέα αφιλοκερδώς :)

Ευχαριστώ για τις συμβουλές,αλλά είδες που σου λέω ότι είναι θέμα μητρικής;100000 MHz μνήμη να φέρεις η μητρική βαράει το σκοπό στα έλεγα :ROFLMAO:

Όσο για τη συχνότητα του επεξεργαστή δε φτάνει σε σημείο να μπορώ να κάνω 400 x 8 =3.2Ghz το ρολόι φτάνει μέχρι 335 περίπου έτσι ώστε μόλις το πολλαπλασιάσεις με το 8 να φτάσει στα 2,65 με 2,7 περίπου το σημείο δηλαδή όπου η μνήμη χτυπάει στο μέγιστο 1333.Το ξέρω πως με καταλαβαίνεις,αλλά λύση δε θα βρούμε μάλλον λόγω μητρικής.Δεν κλοκάρεται άλλο αδερφέ δυστυχώς θα απογοητευτώ!Μου αρέσεις όμως γιατί ασχολείσαι κι εσύ με ωραία καλούδια

Last edited:

billpeppas

Supreme Member
23 October 2013
7,743
Athens
Αδερφέ, ιστορικό λάθος κάνεις μάλλον εσύ.

Κάνε ένα google search να δείς σε ποιόν μιλάς για overclocking & τεχνικά θέματα υπολογιστών :D ( hints: http://ubuntuxtreme.com/interviews/meet-bill-peppas-world-class-overclocker-speaks-on-linux/
https://www.youtube.com/watch?v=_OPBvD569Hk )

Βγάλε screenshots ( photos με κινητό/κάμερα ) τις ρυθμίσεις που έχεις στο BIOS να σου πω αν έχεις κάποιο λάθος που μπορεί να σε κρατάει πίσω εκεί.

kernel

Established Member
25 November 2014
169
Welcome to Mars
Δεν είπα ποτέ ότι δεν ξέρεις,είπα ότι αναφέρεις τις έννοιες με λάθος ονόματα με αποτέλεσμα να μπερδευόμαστε,δε φταις εσύ αλλά οι μεγάλοι κατασκευαστές όπου έχουν ταυτίσει το BUS speed multiplayer me to FSB rated..Άλλωστε οι έννοιες δεν έχουν τόσο σημασία όσο το να ξέρεις.Μιας και σου αρέσει τόσο η ακρίβεια άνοιξε το κορυφαίο cpu-z και δες την πρώτη σελίδα.Σαν bus speed αναφέρει τον άγνωστο χ όπου όταν τον πολλαπλασιάσεις με το ρατιο του επεξεργαστή βγάζει την ταχύτητα σε GHz.Σαν FSB Rated αναφέρει το που έφτασαν οι μνήμες όταν δώσαμε χ.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Όσο για αυτό https://www.youtube.com/watch?v=_OPBvD569Hk
ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!!!!!!!

billpeppas

Supreme Member
23 October 2013
7,743
Athens
Ρε αδερφέ, ξαναλές και ξαναλές 2 ορολογίες που ξεκάθαρα δεν αντιλαμβάνεσαι και δεν έχεις δίκιο όσον αφορά την ερμηνεία αυτών.

Εκτός και αν θες να μας πείς ότι δεν ξέρω αυτό που σπούδασα πτυχιακά και μεταπτυχιακά... κάτι που κάνω για 24 χρόνια από τα 30 που έχω ζήσει μέχρι στιγμής... κάτι που είναι η εργασία μου... με τους κατασκευαστές τους οποίους συνεργάζομαι και δουλεύω :D

kernel

Established Member
25 November 2014
169
Welcome to Mars
Κολλήσαμε στις έννοιες ενώ ξέρουμε τι λέμε.Υπάρχει πιστεύεις τρόπος;Αν αυξήσω λίγο το pci [την τιμή δηλαδή όπου είναι default στα 100,αλλά τη ρυθμίζουμε χειροκίνητα στα 100 ή 101 για να μη πέσει και πέσει και το σύστημα] τι θα γίνει;Υπάρχει τρόπος να ανεβάσουμε το ratio της ιντελ;

kernel

Established Member
25 November 2014
169
Welcome to Mars

billpeppas

Supreme Member
23 October 2013
7,743
Athens
Καλημέρα!
Για κάποιο λόγο τα attachments δεν φαίνονται ( invalid link ).

Κάντα ένα upload σε ένα album στο imgur.com καλύτερα.

billpeppas

Supreme Member
23 October 2013
7,743
Athens
Δεν είχα δεί το post σου man.
Κάνω κάτι υποχρεώσεις που έχω και στο πρώτο κενό διάστημα θα σου απαντήσω :)
Καλημέρα