Εξοπλισμός αίθουσας τηλεδιάσκεψης

geodimis

New member
18 December 2006
91
Athens
Καλησπέρα σας,

Θα ήθελα τη γνώμη σας στην πολύ απλοϊκή σκέψη που έχω κάνει για την μετατροπή ενός χώρου σε αίθουσα τηλεδιασκέψεων και τον εξοπλισμό που θα χρειαστώ.

1. Βιντεοπροβολέας οροφής, με ασύρματη είσοδο HDMI (μόνο εικόνα) για laptop
2. Τηλεόραση HD 42 ιντσών με ασύρματη είσοδο HDMI (για ήχο και εικόνα από laptop)
3. Κάμερα τουλάχιστον 720p με δυνατότητα επιτοίχιας τοποθέτησης και ασύρματης σύνδεσης με λάπτοπ συμβατή με skype.
4. Κεντρικό usb μικρόφωνο για το τραπέζι διασκέψεων συμβατό με skype.

Σκοπός όλων των παραπάνω είναι κατά την προβολή πχ μιας παρουσίασης στην αίθουσα (προβολέας), να υπάρχει δυνατότητα απομακρυσμένης αμφίδρομης συμμετοχής.
δηλάδη να δίνω εικόνα στον απομακρυσμένο (κάμερα), εικόνα των απομακρυσμένων προς τους παρόντες στην αίθουσα (τηλεόραση), ήχος των παρόντων προς τους απομακρυσμένους (μικρόφωνο) και παρέμβαση απομακρυσμένων προς τους παρόντες (ηχεία).

Δεν ξέρω αν υπάρχει πιο απλή προσέγγιση με τη χρήση ενός μόνο laptop το οποίο χωρίζει σε split screen (αν το λέω καλά) την εικόνα της παρουσίασης (projector) και τα πρόσωπα τνω απομακρυσμένων (skype στην τηλεόραση)

Με συγχωρείτε αν σας μπέρδεψα όπως τα έγραψα, απλά θέλω να προσαρμόσω ένα χώρο για τηλεδιασκέψεις!

Ευχαριστώ

Η λίστα φαίνεται καλή. Νομίζω όμως ότι ένα μικρόφωνο δεν θα φτάσει. Αν είναι στρογγυλό το τραπέζι, ίσως. Εγώ θα περνούσα καλώδια για όλες τις συσκευές (γιατί να είναι ασύρματα, αφού θα είναι χώρος ειδικά για αυτόν τον σκοπο;) και θα σκεφτόμουν ασύρματο μικρόφωνο για να περνάει σε όποιον μιλάει.
Να σου απαντήσω αύριο με λεπτομέρειες;

Καταρχάς ευχαριστώ για την άμεση τοποθέτηση. Ο λόγος που προσανατολίζομαι γενικά σε ασύρματες ζεύξεις είναι γιατί η αίθουσα είναι δυστυχώς ήδη διαμορφωμένη και το μόνο που έχω απο καλωδίωση είναι δίκτυο και ρεύμα ακριβώς στο κέντρο του οβάλ τραπεζιού. επίσης αυτό που δνε ανέφερα είναι ότι προτιμώ να ανέβω σε κόστος από το ανοίξω εργασίες καλωδίωσης.
Το ένα μικρόφωνο πράγματι μπορεί να μην είναι αρκετό αλλά από την άλλη το περαστό σίγουρα δεν κάνει για τις "ελληνικές" τηλεδιασκέψεις!

Περιμένω με ενδιαφέρον και χαίρομαι που υπάρχει ανταπόκριση από ένα forum που προσανατολίζεται φαινομενικά τουλάχιστον σε home av δραστηριότητες!

H τηλεόραση δεν σου χρειάζεται. Η λύση που έχουμε στο πανεπιστήμιο για μικρές αίθουσες είναι (αντιγράφω από την προ-μελέτη):

Προ-υπάρχοντα είδη:
- Έπιπλα
- Κατάλληλος Φωτισμός (Σκίαση παραθύρων, φώτα)
- Ενεργή πρίζα δικτύου (Internet)
- Προβολέας Δεδομένων
- Οθόνη Προβολής
Αναγκαίος εξοπλισμός:
- Η/Υ φορητός
- Εξωτερική Web Camera HD
- Μικρομεγαφωνική συσκευή USB ακύρωσης ηχούς

Κόστος (Ενδεικτικό)
1.100 (με μία μικρομεγαφωνική συσκευή)
1.500 (με ζεύγος μικρομεγαφωνικών συσκευών)

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
H συνεργάζεται απροβλημάτιστα με το VidyoDesktop Client της πλατφόρμας ePresence, και αποτελεί την απλούστερη επιλογή για “στρογγυλή τράπεζα” έως 8 άτομα. Στο ηχητικό κομμάτι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια συσκευή ακύρωσης ηχούς προς αποφυγή μικροφωνισμών, και η πιο εύχρηστη λύση είναι η χρήση μικρομεγαφώνων (echo cancelling speakerphones). Ο ηχητικά καλυπτόμενος χώρος μπορεί να διπλασιαστεί, χρησιμοποιώντας δύο μικρομεγαφωνικές συσκευές (συνδεόμενες σε σειρά).

Δεν ξέρω ακριβώς τι είναι τα "echo cancelling speakerphones". Στην πράξη, στη μέση του τραπεζιού υπάρχει ένα PZM μικρόφωνο που πιάνει τον ήχο όλης της αίθουσας. Το πρόβλημα είναι ακριβώς ότι πιάνει τον ήχο όλης της αίθουσας, πχ τον θόρυβο από τα αυτοκίνητα που περνάνε από έξω. Τα ηχεία που χρησιμοποιούμε είναι ενεργά ηχεία υπολογιστή.

το software της πλατφόρμας ePresence υποθέτω ότι έχει σχέση με αυτό http://www.vidyo.com/. το χάζεψα λίγο αλλά το μόνο πρόβλημα μου είναι ότι μάλλον χρεώνει ανά σταθμό εργασίας που το έχεις εγκατστημένο το οποίο δεν με βοηθάει. Αλήθεια το skype δεν υποστηρίζει ταυτόχρονα βίντεο από 2-3 χρήστες έστω ακι με skype premium;

Τέλος την τηλεόραση την έβαλα ώστε να βγάζεις εκεί τους συμμετέχοντες χωρίς να πειράζεις την παρουσίαση πχ που δείχνει ο βιντεοπροβολέας..

Υ.Γ. το κόστος υποθέτω είναι για το σύνολο του αναγκαίου εξοπλισμού που αναφέρεις σωστά;

Ευχαριστώ και πάλι!

Με τον ίδιο εξοπλισμό κάνουμε τηλεδιασκέψεις με το Skype. Μπορείς να κάνεις παράλληλες τηλεφωνικές κλήσεις και στο δωρεάν, δεν έχω δοκιμάσει σε βιντεοκλήση.
Στο πανεπιστήμιο είχαμε ήδη βιντεοπροβολέα, οπότε το κόστος δεν είχε αυτόν μέσα. Είχε όμως το πρόγραμμα, καλωδιώσεις, ερμάρια εξοπλισμού, κλπ. Το μόνο δύσκολο πάντως στην εγκατάσταση είναι να έχεις καλό ήχο.

Καλημέρα. Πράγματι το skype υποστηρίζει και εικόνα από 3 χρήστες ταυτόχρονα και μάλιστα με αρκετά καλά αποτελέσματα. Η απορία μου είναι η εξής: το πυκνωτικό μικρόφωνο που θα πάρω - και θέλω να είναι usb για ευνόητους λόγους- θα πρέπει να το συνοδεύσω και με μία ή πιθανόν δύο μικρομεγαφωνικές συσκευές;

Καλησπέρα και παλι. Σχετικά με τα μικρόφωνα είμαι μεταξύ του CAD U7 USB Desktop Condenser Recording Mic και του Samson UB1 USB Boundary Microphone (Omni-Directional). Διαφορά εκτός από την τιμή δεν μπορώ να διακρίνω στα χαρακτηριστικά τους, για καλό και για κακό λέω να προσφύγω στο ακριβότερο.

Όσον αναφορά την usb κάμερα είμαι μεταξύ της Logitech C930e (γωνία κάλυψης 90 μοίρες) ή Logitech BCC950 ConferenceCam. Η διαφορά βέβαια εκτός απο την τιμή είναι ότι η 2η είναι με remote control που την περιστρέφει σε τόξο 180 μοιρών.

Τέλος για τον προβολέα επειδή θέλω οπωσδήποτε να είναι ασύρματος και το κόστος δεν είναι περιορισμός σκέφτομαι τον Epson EB 1965

Οι γνώμες σας ευπρόσδεκτες!