Εξοπλισμός για δορυφορική και επείγεια λήψη

papalos

New member
24 December 2007
55
Καλησπέρα σας.

Σας νεός στα δορυφορικά και με όρεξη για πειραματισμούς, θα ήθελα τις γνώμες σας.

Είμαι κάτοχος HTPC HD160XT ZALMAN στο οποίο έχω:

1. 1xAVerTV Duo Hybrid PCI-E
2. 1xTechnisat Skystar HD 2

Για τον δορυφορικό εξοπλισμό σκέφτομαι να αγοράσω

1. Gibertini OP100L Αλουμινίου 98x105cm
2.?
3.?
4.?

Θέλω:

1. Να τοποθετήσω και επίγεια κεραία στο όλο σύστημα.
2. Δυό LNB ώστε να πιάσω Hotbird και Astra
3. Εξοπιλσμό(card reader ώστε να βλέπω NOVA)

Εδώ θέλω να μου πείτε:

1. Τι DISEqC χρειάζομαι;
2. Ποιον Card Reader;
3. LNB ποια μάρκα μου προτείνετε;
4. Κάποιον άλλον Media Player πλην των MCE2005 των XP;
5. Στο σπίτι, θα έχω 8 πριζες TV-SAT-FM. Χρειάζεται και κάποιος ενισχυτής; Θα τις έχω όλες διελευσεως και την τελευταία τερματική;

Όποια άλλη υπόδειξη & συμβουλή θα είναι χρήσιμη.

ΥΓ: Η όλη εγκατάσταση θα γίνει απο εμένα(ελπίζω να τα καταφέρω:BDGBDGB53:) στα Ιωάννινα(αν αυτό παίζει κάποιο ρόλο στα δορυφορικά)

ΦΙΛΙΚΑ
Γιώργος

Αγαπητέ φίλε,

καθώς το θέμα διασύνδεσης επίγειου και δορυφορικού σήματος είναι
μια πιο πολύπλοκη υπόθεση και θα πρέπει να σου παραθέσω ένα κατεβατό
για την ενημέρωσή σου, προτίμησα να ποστάρω ένα διάγραμμα
τυπικής διασύνδεσης ενός δορυφορικού συστήματος λήψης με 1 LNB, και επίγειου σήματος σε 8 εξόδους ( αριστερά )
και ένα σύστημα δορυφορικού 2 LNB και επίγειου σε 16 εξόδους για να πάρεις μια πρώτη ιδέα.

Υπάρχουν και διαφορετικές αναλογίες όπως 2 LNB και επίγειου σε 8 εξόδους καθώς και πολλές άλλες.

Όπου έξοδος = πρίζα. Σύνδεση επίγειου σήματος στην ένδειξη TV της πρίζας ( πριζα - τηλεόραση )
και σύνδεση δορυφορικού δέκτη στην πρίζα στην ένδειξη SAT για την λήψη του δορυφορικού σήματος.

Τώρα όσο αφορά τις ερωτήσεις σου θα απαντήσω μόνο στα ακόλουθα :

Επιλογή κατόπτρου = -

Τα LNB που θα χρησιμοποιήσεις θα είναι Quattro, δλδ με 4 εξόδους
για σύνδεση σε πολυδιακόπτη (multiswitch ) όπως στην φώτο.

Μάρκα LNB = -

DiceqC δεν θα χρησιμοποιήσεις, αφού θα χρησιμοποιήσεις πολυδιακόπτη.

Card Reader θα προσέξεις να έχει ο δέκτης σου ή ενσωματωμένο IRDETO ή να έχει μια CI τουλάχιστον
για να χρησιμοποιήσεις ένα cam IRDETO αφού η NOVA κωδικοποιεί το σήμα της σε αυτό το σύστημα.

Media Player = -

8 πρίζες θα έχεις αλλά θα είναι όλες τερματικές ΤV, FM, SAT και θα ξεκινάει ένα καλώδιο από τον πολυδιακόπτη
κατευθείαν στην κάθε πρίζα.

Ελπίζω να βοήθησα.

Κωνσταντίνος

Last edited:
Αγαπητέ φίλε,

καθώς το θέμα διασύνδεσης επίγειου και δορυφορικού σήματος είναι
μια πιο πολύπλοκη υπόθεση και θα πρέπει να σου παραθέσω ένα κατεβατό
για την ενημέρωσή σου, προτίμησα να ποστάρω ένα διάγραμμα
τυπικής διασύνδεσης ενός δορυφορικού συστήματος λήψης με 1 LNB, και επίγειου σήματος σε 8 εξόδους ( αριστερά )
και ένα σύστημα δορυφορικού 2 LNB και επίγειου σε 16 εξόδους για να πάρεις μια πρώτη ιδέα.

Υπάρχουν και διαφορετικές αναλογίες όπως 2 LNB και επίγειου σε 8 εξόδους καθώς και πολλές άλλες.

Όπου έξοδος = πρίζα. Σύνδεση επίγειου σήματος στην ένδειξη TV της πρίζας ( πριζα - τηλεόραση )

και σύνδεση δορυφορικού δέκτη στην πρίζα στην ένδειξη SAT για την λήψη του δορυφορικού σήματος.

Τώρα όσο αφορά τις ερωτήσεις σου θα απαντήσω μόνο στα ακόλουθα :

Επιλογή κατόπτρου = -

Τα LNB που θα χρησιμοποιήσεις θα είναι Quattro, δλδ με 4 εξόδους
για σύνδεση σε πολυδιακόπτη (multiswitch ) όπως στην φώτο.

Μάρκα LNB = -

DiceqC δεν θα χρησιμοποιήσεις, αφού θα χρησιμοποιήσεις πολυδιακόπτη.

Card Reader θα προσέξεις να έχει ο δέκτης σου ή ενσωματωμένο IRDETO ή να έχει μια CI τουλάχιστον
για να χρησιμοποιήσεις ένα cam IRDETO αφού η NOVA κωδικοποιεί το σήμα της σε αυτό το σύστημα.

Media Player = -

8 πρίζες θα έχεις αλλά θα είναι όλες τερματικές ΤV, FM, SAT και θα ξεκινάει ένα καλώδιο από τον πολυδιακόπτη
κατευθείαν στην κάθε πρίζα.

Ελπίζω να βοήθησα.

Κωνσταντίνος

Ευχαριστώ για την απάντηση σου φίλε μου.

Με αποθάρρυνε και με μπέρδεψε λίγο μπορώ να ομολογήσω.

Εγώ με όσα έχω διαβάσει σε σχετικά με τις δορυφορικές εγκαταστάσεις σε διάφορα forum, φαντάστηκα ότι είναι πιο απλή η όλη διαδικασία.

Εξηγούμαι:
Ψάχνοντας, βρήκα το εξής ANTTRON S153 SAT DISEqC 2.0 το οποίο με βάση τις προδιαγραφές του, έχει δύο εισόδους LNB και μια είσοδο επίγεια. Οπότε σκέφτηκα, ότι στην μια είσοδο θα βάλω την επίγεια κεραία, και στις άλλες δυο τα LNB που επιθυμώ να εγκαταστήσω στο ίδιο δορυφορικό πιάτο. Στην συνέχεια, την έξοδο απο το ANTTRON S153 SAT DISEqC 2.0 να την συνδέσω στις πρίζες TV-SAT-FM απο τις οποίες οι 7 θα είναι διελευσεως και η μια(τελευταία) τερματική.

Δεν θα λειτουργησει πιστευετε κατα αυτόν τον τρόπο η εγκατάσταση;

Τέλος η Skystar HD 2 δεν διαθέτει CI ενωματωμένο και γιαυτό προσανατολίζομαι στην αγορά εξωτερικού USB card reader. Σε αυτή την περίπτωση προτείνεται κατι το οποίο σίγουρα λειτουργεί ώστε να παίζει NOVA το σύστημα;

Δώστε μου τα φώτα σας.

Φιλικά
Γιώργος

Last edited:
Για πές μας γιατί έχεις 8 πρίζες . Εχει γίνει η ηλεκτρολογική εγκατάσταση ή τώρα την σχεδιάζεις γιατι άν την σχεδιάζεις τώρα κάνε την λύση του dektadikou

Για πές μας γιατί έχεις 8 πρίζες . Εχει γίνει η ηλεκτρολογική εγκατάσταση ή τώρα την σχεδιάζεις γιατι άν την σχεδιάζεις τώρα κάνε την λύση του dektadikou

Τώρα κατασκευάζεται το σπίτι. Δηλαδή η λύση που σκέφτηκα εγώ δεν "παίζει" ή δεν ενδείκνυται για κάποιο λόγο;

Τις πρίζες τις ανέφερα αυθαίρετα στον αριθμό 8 για να δω αν χρειάζεται και κάποιος ενισχυτής στην λύση που σκαρφίστηκα εγώ. Επι της ουσίας, θα είναι 3 σε ισάριθμα δωμάτια και δύο στο σαλόνι(αν μελλοντικά βάλω και κάποιον dreambox εκτός του HTPC).

ΥΓ. Ο φίλος που μαου απάντησε στο 2ο post, αναφέρεται και σε κάποιο οπτικό υλικό, το οποίο όμως δεν μπορώ να δω. Αν είναι ευκολο να ξανανέβει με κάποιον τρόπο θα με βοηθούσε περισσότερο.

Last edited:
Τώρα κατασκευάζεται το σπίτι. Δηλαδή η λύση που σκέφτηκα εγώ δεν "παίζει" ή δεν ενδείκνυται για κάποιο λόγο;

Τις πρίζες τις ανέφερα αυθαίρετα στον αριθμό 8 για να δω αν χρειάζεται και κάποιος ενισχυτής στην λύση που σκαρφίστηκα εγώ. Επι της ουσίας, θα είναι 3 σε ισάριθμα δωμάτια και δύο στο σαλόνι(αν μελλοντικά βάλω και κάποιον dreambox εκτός του HTPC).

ΥΓ. Ο φίλος που μαου απάντησε στο 2ο post, αναφέρεται και σε κάποιο οπτικό υλικό, το οποίο όμως δεν μπορώ να δω. Αν είναι ευκολο να ξανανέβει με κάποιον τρόπο θα με βοηθούσε περισσότερο.

Aφου κατασκευάζεται τώρα το σπίτι η λύση με multiswitch είναι η πλέον ενδεδειγμένη καθώσ με ανεξάρτητο καλώδιο σε κάθε πρίζα έχει αυτονομη χρήση SAT KAI TV δηλαδή μπορείς να έχει πχ 8 δεκτες (λεμε τωρα) σε κάθε πρίζα και να βλέπεις διαφορετικά πράγματα.

Αν δεν είναι γνώστης ο ηλεκτρολόγος σου να πάς σε μαγαζί με δορυφορικά που σε συνεργασία με τον ηλεκτρολόγο να σου κάνει σωστό σχεδιασμό. (επίσης με και το φτιάχνεις φρόντισε και να περάσεις και δίκτυο σε κάθε πρίζα )

Last edited:
Aφου κατασκευάζεται τώρα το σπίτι η λύση με multiswitch είναι η πλέον ενδεδειγμένη καθώσ με ανεξάρτητο καλώδιο σε κάθε πρίζα έχει αυτονομη χρήση SAT KAI TV δηλαδή μπορείς να έχει πχ 8 δεκτες (λεμε τωρα) σε κάθε πρίζα και να βλέπεις διαφορετικά πράγματα.

Αν δεν είναι γνώστης ο ηλεκτρολόγος σου να πάς σε μαγαζί με δορυφορικά που σε συνεργασία με τον ηλεκτρολόγο να σου κάνει σωστό σχεδιασμό. (επίσης με και το φτιάχνεις φρόντισε και να περάσεις και δίκτυο σε κάθε πρίζα )

Ευχαριστώ για την απάντηση φίλε μου.

Η λύση που σκαρφίστηκα εγώ δηλαδη δεν λειτουργεί καθόλου δηλαδή; Αν στο σαλόνι βλέπω εγω Supersport 1(λέμε τώρα) στο δωμάτιο δεν θα μπορεί να δει κάποιος άλλος κάποιο free to air δορυφορικό κανάλι η κάποιο επίγειο;

Ψιλοεπιμένω γιατι μου φαίνεται λίγο τεχνολογικά η δική σου πρόταση. Αν γνωρίζεις, σου είναι ευκολο να μου παραθέσεις τα μειον και συν δύο προτάσεων;

Για εσωτερικό δίκτυο όυτως ή άλλως έχω προνοήσει. Αλήθεια, υπάρχουν πρίζες που να τα έχουνε όλα μαζι;(TV-SAT-FM-LAN-Τηλέφωνο)

ΦΙΛΙΚΑ
Γιώργος

Last edited:
Αγαπητέ papalos,

σε κάθε περίπτωση και για να έχεις την υποδομή στο μέλλον να έχεις δυνατότητες διασύνδεσης και
χρήσης δορυφορικού σήματος αλλά όχι μόνο
σου προτείνω να τοποθετήσεις σε κάθε χώρο από

- μια πρίζα TV-FM-SAT ( για σύνδεση συσκευών )
- ρεύματος ( για τροφοδοσία )
- δικτύου ( για υπολογιστή και για πιθανή σύνδεση LAN του δορυφορικού σου δέκτη ).
- τηλεφώνου ( για να μιλάς και με τους φίλους ).

όπου όλα τα καλώδια εκτός του ρεύματος θα καταλήγουν σε έναν κεντρικό κατανεμητή και
θα γίνονται όλες οι απαραίτητες συνδεσμολογίες.
Σε μερικές περιπτώσεις προτείνεται η τοποθέτηση ενός μικρού rack 3U έως 5U
που θα φιλοξενεί ένα patch panel και ένα switch
καθώς και ενός μικρού κατανεμητή ( ρεγκλέτες ) για τα τηλέφωνα.
Εκεί θα πρέπει να έρχεται και το καλώδιο του ΟΤΕ και να καταλήγουν
και όλες οι καλωδιώσεις από δορυφορική και επίγεια.

Να προσθέσω ότι στο διάγραμμα που έχω ποστάρει απουσιάζει ο ενισχυτής για την επίγεια λήψη,
που τοποθετείται ανάλογα την περιοχή σου και τον αριθμό των πριζών που θα κάνεις χρήση.

Θα πρέπει να συμβουλευτείς κάποιον τοπικό εγκαταστάτη - εξιδεικευμένο τεχνικό σε δορυφορικά
και σε δίκτυα αν θές να έχεις την μέγιστη δυνατή απόδοση και πρόβλεψη για τις μελλοντικές σου συνδεσμολογίες.
Αυτός ίσως να σου δώσει και περαιτέρω λύσεις για καλωδιώσεις πχ βιντεοπροβολέων, homecinema,
τηλεχειριζόμενων διακοπτών, για ηλεκτρικά στόρια και χίλια ακόμα καλούδια που μπορείς να κάνεις χρήση.

Επίσης μπορείς να δεις, συνδέσεις σε IP κάμερες αν θες να κάνεις χρήση καλωδίου και όχι ασύρματες ή Χ10
αρκεί να μεριμνήσεις για καλωδιώσεις.

Ίσως τώρα να σε μπέρδεψα περισσότερο, αλλά πίστεψέ με αξίζει τον κόπο ο προβληματισμός για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Καλή επιτυχία.

Last edited:
Αγαπητέ papalos,

σε κάθε περίπτωση και για να έχεις την υποδομή στο μέλλον να έχεις δυνατότητες διασύνδεσης και
χρήσης δορυφορικού σήματος αλλά όχι μόνο
σου προτείνω να τοποθετήσεις σε κάθε χώρο από

- μια πρίζα TV-FM-SAT ( για σύνδεση συσκευών )
- ρεύματος ( για τροφοδοσία )
- δικτύου ( για υπολογιστή και για πιθανή σύνδεση LAN του δορυφορικού σου δέκτη ).
- τηλεφώνου ( για να μιλάς και με τους φίλους ).

όπου όλα τα καλώδια εκτός του ρεύματος θα καταλήγουν σε έναν κεντρικό κατανεμητή και
θα γίνονται όλες οι απαραίτητες συνδεσμολογίες.
Σε μερικές περιπτώσεις προτείνεται η τοποθέτηση ενός μικρού rack 3U έως 5U
που θα φιλοξενεί ένα patch panel και ένα switch
καθώς και ενός μικρού κατανεμητή ( ρεγκλέτες ) για τα τηλέφωνα.
Εκεί θα πρέπει να έρχεται και το καλώδιο του ΟΤΕ και να καταλήγουν
και όλες οι καλωδιώσεις από δορυφορική και επίγεια.

Να προσθέσω ότι στο διάγραμμα που έχω ποστάρει απουσιάζει ο ενισχυτής για την επίγεια λήψη,
που τοποθετείται ανάλογα την περιοχή σου και τον αριθμό των πριζών που θα κάνεις χρήση.

Θα πρέπει να συμβουλευτείς κάποιον τοπικό εγκαταστάτη - εξιδεικευμένο τεχνικό σε δορυφορικά
και σε δίκτυα αν θές να έχεις την μέγιστη δυνατή απόδοση και πρόβλεψη για τις μελλοντικές σου συνδεσμολογίες.
Αυτός ίσως να σου δώσει και περαιτέρω λύσεις για καλωδιώσεις πχ βιντεοπροβολέων, homecinema,
τηλεχειριζόμενων διακοπτών, για ηλεκτρικά στόρια και χίλια ακόμα καλούδια που μπορείς να κάνεις χρήση.

Επίσης μπορείς να δεις, συνδέσεις σε IP κάμερες αν θες να κάνεις χρήση καλωδίου και όχι ασύρματες ή Χ10
αρκεί να μεριμνήσεις για καλωδιώσεις.

Ίσως τώρα να σε μπέρδεψα περισσότερο, αλλά πίστεψέ με αξίζει τον κόπο ο προβληματισμός για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Καλή επιτυχία.

Ευχαριστώ φίλε μου για τις απαντήσεις σου και τις συμβουλές σου. Σχετικά με τα δίκτυα τα έχω προβλέψει να τα εγκαταστήσω όπως τα λες εσύ.

Γνωρίζει κανείς σας αν η Skystar έχει κάποιο πρόβλημα συνεργασίας με πολυδιακόπτες(τους αναγνωρίζει;) ή δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

ΦΙΛΙΚΑ
Γιώργος