Εξοπλισμος για home cinema ηχος και εικονα

yiannisz3

New member
23 September 2007
75
Καλημερα στην παρεα,

Πριν μερικα χρονια ο κουμπαρος μου φτιαχνοντας το σπιτι του ειχαμε κανει μια προβλεψη στο υπογειο για κατασκευη playroom-home cinema.
Ειχαν γινει καποιες καλωδιωσεις οπως ηχου-εικονας-ethernet και γενικα τον βοηθησα οσο μπορουσα και γνωριζα.
Τωρα ηρθε η ωρα υλοποιησης και θελω την βοηθεια σας.

Τα δεδομενα ειναι τα παρακατω:

-Ο χωρος ειναι υπογειος και αρκετα σκοτεινος ακομα και την μερα
-Εχει βαση προεγκατεστημενη vogels γιατι τοτε ειχε βρει εναν προβολεα Sony αλλα δεν προχωρησε η αγορα του
-Καλωδια ηχου σε αναμονη, στην γυψοσανιδα πανω εχουμε βαλει 2 ethernet CAT5, 2 HDMI τα οποια δεν θυμαμαι τι version ειναι αλλα τα εχω σε φωτο τον τυπο αν μπορειτε να μου πειτε εσεις αν κανουν για μεταδοση 3D και φυσικα καλωδιο παροχης.Σημειωση οτι ολα ειναι μεσα σε καναλι που καταλησουν πισω απο τον τοιχο προβολης και αλλαζουν πολυ ευκολα.Τα καλωδια εχουν μηκος 10 μετρα.
-Το budjet ειναι 2000-2200 ευρω.

Τι ζηταμε:

ΕΙΚΟΝΑ
-Προβολεας που να εχει δυνατοτητα μεταδοσης 3D.Το ποσο εδω σκεφτομαι να ειναι γυρω στα 1400-1500.
DLP η LCD? τι ειναι καλυτερο γιατι εχω μεινει πισω.Φανταζομαι εδω δεν υπαρχει οπως στις τηλεορασεις active/passive ε?
Τα γυαλια ειναι μεσα στην συσκευασια η πανε εξτρα?
Παρακαλω για τις προτασεις σας.

ΗΧΟΣ
-Οι απαιτησεις και απο εμπειρεια προσωπικη δεν ειναι μεγαλες λογω υπαρξης μικρων παιδιων αλλα και το οτι το υπογειο δεν εχει πορτα να απομονωθει καθως κατεβαινεις με σκαλα εσωτερικη μεγαλη.
Οποτε εγω σκεφτομαι να βαλει κατι σαν το παρακατω σαν ετοιμη λυση η αλλιως αν εχετε καποια προταση μεχρι 400 ευρω περιπου.
Τα ηχεια θα μπουνε ψηλα στις γωνιες οπως εχω στο σχεδιο.
http://www.mediamarkt.gr/el/product/_onkyo-ht-s-3705-black-1158319.html

ΟΘΟΝΗ
-Επειδη η βαση ειναι σταθερη οποτε ο προβολεας και η αποσταση θα καθορισουν τις ιντσες προβολης (σωστα?) νομιζω οτι η λυση της οθονης μας καθοδηγει σε προβολη στον τοιχο η κατασκευη σταθερης οθονης με πλαισιο.
Οι λυσεις που εχω διαβασει ειναι ειτε βαφουμε τον τοιχο με καποια ειδικα μπογια και ισως να βαψουμε και μαυρο πλαισιο γυρω-γυρω η να κατασκευασουμε καποια οθονη με μουσαμα ειδικο πανω στον τοιχο με πλαισιο παλι απο ξυλο.
http://www.goosystemsglobal.com/index2237.html
http://avclub.gr/forum/showthread.php/81738-Ύφασμα-για-οθόνη-(ιδιοκατασκευή)
Παρακαλω για τις προτασεις σας.

ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΑ
-Ups η κατι αλλο για προστασια?
-Calibration αμα καταφερουμε και εξοικονομησουμε χρηματα απο το budjet σε τι τιμη παιζει?

Ενδεικτικα καποιες φωτο τον χωρο καθως και τον τυπο καλωδιου που εχουμε περασει
IMG_2685.jpgIMG_2686.jpgIMG_2687.jpgIMG_2683.jpgkatopsi.jpg

ευχαριστω προκαταβολικα και αν το θεμα δεν ειναι στο σωστο νημα παρακαλω ας το μεταφερετε

Attachments

• IMG_2680.jpg
    IMG_2680.jpg
    97.8 KB · Views: 205
  • IMG_2679.jpg
    IMG_2679.jpg
    102.6 KB · Views: 206
Εφόσον με τον ήχο δεν παίζει καλή σχέση, μπορείτε να ρίξετε το μεγαλύτερο μέρος του ποσού στον τομέα της εικόνας.
Προσωπικά στο budget σας θα πήγαινα σε έναν BenQ W1070+ ( 900 ευρώπουλα ) που είναι υπέρ του δέοντως ποιοτικό μηχάνημα, με κρυστάλλινη εικόνα και πάρα πολύ καλά χρώματα.
Τα γυαλιά είναι χωριστά, δεν κάνουνε αυτά από τηλεοράσεις γιατί οι προβολείς DLP απαιτούνε την ύπαρξη της "τεχνολογίας" DLP Link.
Οι τιμές παίζουνε περί τα 50-80 ανά τεμάχιο ανάλογα το μοντέλο που θα επιλέξεις.
Τα υπόλοιπα πάνε είτε σε μια σταθερή οθόνη μεσσαίας κατηγορίας, είτε σε υλικά για βαφή του τοίχου ( αν και δεν είμαι υπέρ της λύσης αυτής ) και τα περισσεύματα στα ηχητικά.

UPS θες αρκετά ακριβό για να έχει την κατάλληλη έξοδο ρεύματος ( θες ημιτονοειδή έξοδο ), και δεν είναι απαραίτητο.
Πάρε 1-2 πολύμπριζα ασφαλείας της APC για προστασία από υπερτάσεις και είσαι κομπλέ.

Last edited:
Εφόσον με τον ήχο δεν παίζει καλή σχέση, μπορείτε να ρίξετε το μεγαλύτερο μέρος του ποσού στον τομέα της εικόνας.
Προσωπικά στο budget σας θα πήγαινα σε έναν BenQ W1070+ ( 900 ευρώπουλα ) που είναι υπέρ του δέοντως ποιοτικό μηχάνημα, με κρυστάλλινη εικόνα και πάρα πολύ καλά χρώματα.
Τα γυαλιά είναι χωριστά, δεν κάνουνε αυτά από τηλεοράσεις γιατί οι προβολείς DLP απαιτούνε την ύπαρξη της "τεχνολογίας" DLP Link.
Οι τιμές παίζουνε περί τα 50-80 ανά τεμάχιο ανάλογα το μοντέλο που θα επιλέξεις.
Τα υπόλοιπα πάνε είτε σε μια σταθερή οθόνη μεσσαίας κατηγορίας, είτε σε υλικά για βαφή του τοίχου ( αν και δεν είμαι υπέρ της λύσης αυτής ) και τα περισσεύματα στα ηχητικά.

UPS θες αρκετά ακριβό για να έχει την κατάλληλη έξοδο ρεύματος ( θες ημιτονοειδή έξοδο ), και δεν είναι απαραίτητο.
Πάρε 1-2 πολύμπριζα ασφαλείας της APC για προστασία από υπερτάσεις και είσαι κομπλέ.

Απο οτι ειδα ο προβολεας που προτεινεις απο την αποσταση την προκαθορισμενη βγαζει 142".
http://www.projectorcentral.com/BenQ-W1070-projection-calculator.htm
Υπαρχει τετοια οθονη να πεσει ακριβως?
Μηπως τελικα οι 142" ειναι πολλες?
Επισης νομιζω οτι καλυτερα θα ειναι να πεσουν τα πιο λεφτα στην εικονα παρα να μεινουν 1100 ευρω για ηχο και παρελκομενα πχ προβολεας 1100-1200 /ηχος 300-400/ γυαλια 300/ ρεστα για οθονη 300-400 max
Το καλωδιο απο την φωτο μπορεις να καταλαβεις αν κανει για μεταδοση 3D?
Γιατι δεν εισαι υπερ του τοιχου ?δεν βγαζει καλο αποτελεσμα? χανει καπου?

Με τον προβολέα σταθερό στην Χ απόσταση από την οθόνη/τοίχο μπορείς να προβάλεις διάφορα μεγέθη εικόνας.
Μπορείς να προβάλεις minimum ( 1.00x lens zoom, δηλαδή χωρίς να δώσεις zoom από τον φακό του προβολέα ) 124" εώς και 162" ( max zoom του φακού ).
Κατά προτίμηση αν παίρνεις τις ίντσες που θες με καθόλου zoom είναι καλύτερα, γιατί οι περισσότεροι φακοί δίνουν την καλύτερη εικόνα εκεί ( όσο κάνεις zoom τόσο "χαλάει" και η εικόνα, δεν γίνεται χάλι, αλλά αν πούμε ότι η εικόνα στο 1.00x [ no zoom ] είναι 100% ποιότητα, στο full zoom είσαι στο 85% ποιότητα, mid-range zoom ~90-95% ) [ ένα ελαφρύ-μεσσαίο ζούμ συνήθως δεν είναι αντιλήψιμη η επίπτωσή του στην εικόνα στην πράξη, παρά μόνο σε test patterns, κλπ ].

Οθόνες βγαίνουνε σε διάφορα μεγέθη, οι έτοιμες έχουνε συνήθως συγκεκριμένες διαστάσεις ανά εταιρία, αλλά υπάρχουνε και built to order ( π.χ. Stewart, αλλά καλύτερα να μην μάθεις τις τιμές τους :p )

Είμαι κατά του τοίχου σαν μέσο προβολής γιατί χάνεις λεπτομέρεια.
Μπορεί να μην σε ενοχλεί εσένα και να το θεωρείς εξίσου τέλειο όσο με κάποιο μέτριας ποιότητας πανί, μπορεί και όχι.
Άλλες οι απαιτήσεις και τα γούστα του καθενός.
Αν ο τοίχος σου είναι πολύ λείος, και τον περάσεις και με καλές βαφές κάνοντας καλή δουλειά στο βάψιμο φυσικά, μπορεί να έχεις ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα πάντως, προσωπικά πάντως δεν θα αναλάμβανα την υλοποίηση :p

Τα ρέστα στα άφησα για να πάρεις μια καλή σταθερή οθονούλα προβολής ( π.χ. Elite Screens ) και όχι του κιλού στα 100-200-300 .

Να ανέβεις σε προβολικό μέσο, να πας π.χ. στο επόμενο επίπεδο, ένας BenQ W7500 π.χ. έχει 1700 ευρώπουλα.
Δεν θα έχεις budget για πανί.
Θα λιγοστέψει και το budget σου γενικότερα, δίχως να παίρνεις αντίστοιχη ( με την διαφορά τιμής ) διαφορά στην εικόνα.

Για τις ίντσες της οθόνης, εξαρτάται από την απόσταση που θα κάθεσαι να βλέπεις.
Από τα 4.2μ π.χ. εγω ευχαριστιέμαι δίχως το παραμικρό πρόβλημα τις ταινίες σε οθόνη 135".
Ο καθένας έχει βεβαίως τα "γούστα" και τις γωνίες όρασης του, αλλουνού μπορεί να του φαίνεται μεγάλη.
Κάτω από 120" πάντως στα 4.2μ απόστασης θέασης δεν θα πήγαινα για κανένα λόγο.

Last edited:
ναι ειχα διαβασει παλια για τις Stewart και ξερω τι παιζει...
Γενικα θα ξεκινησουμε με προβολη στον τοιχο και μετα θα δουμε αν θα παμε σε πανι σταθερο/βαψιμο η οθονη ετσι το εχω στο μυαλο μου
Διαβαζω τωρα για τονπροβολεα που προτεινες και στα αρνητικα του βρηκα αυτα
3D specs cost extra
Wireless kit costs extra
Δηλαδη εκτος απο τα γυαλια που τα παιρνεις εξτρα χρειαζεται και καποιος αλλος eξοπλισμος για να δεις 3D?

επισης για τι γραφουν 3D ready? ειναι οπως λεγανε παλια HD ready και μετα βγηκε το Full HD?

ναι ειχα διαβασει παλια για τις Stewart και ξερω τι παιζει...
Γενικα θα ξεκινησουμε με προβολη στον τοιχο και μετα θα δουμε αν θα παμε σε πανι σταθερο/βαψιμο η οθονη ετσι το εχω στο μυαλο μου
Διαβαζω τωρα για τονπροβολεα που προτεινες και στα αρνητικα του βρηκα αυτα
3D specs cost extra
Wireless kit costs extra
Δηλαδη εκτος απο τα γυαλια που τα παιρνεις εξτρα χρειαζεται και καποιος αλλος eξοπλισμος για να δεις 3D?

επισης για τι γραφουν 3D ready? ειναι οπως λεγανε παλια HD ready και μετα βγηκε το Full HD?

Οχι, για να δείς 3D χρειάζεσαι μόνο τα γυαλιά.

Το wireless kit είναι επί της ουσίας ένας wifi adapter για να παίρνεις αν θες ταινία που έχεις σε PC στο δίκτυό σου κατευθείαν μέσω wireless connection από τον προβολέα ( δίχως να παρεμβάλεις κάποια πηγή/PC/media center ).

Λέγοντας 3D Ready εννοούν ότι μπορείς να παίξεις ταινίες 3D format.
Το ποιές μορφές ( side by side, over/under, stereoscopic, anaglyph, κλπ ) θα παίξεις εξαρτάται από το συνδυασμό προβολέα/πηγή σου.
Δεν είναι όπως στην ανάλυση που παλιά με HD Ready εννοούσαν 720p και Full HD = 1080p.

διαβασα λιγο για τον BenQ W1070+ δεν ειναι και ασχημα αυτα που προσφερει λιγο τα db του θεωρω ανεβασμενα γιατι σε ταινιες χωρις ενταση η αληθεια ειναι ενοχλει λιγο το ανεμηστηρακι.
Τα γυαλια που χρεαζονται με λιγο ψαξιμο βρηκα αυτα βαση κωδικου με 27 ευρω το ενα
http://www.ebay.com/itm/BenQ-3D-Gla...ble-N44-DLP-3D-Glasses-DLP-Link-/360803320880

Περιμενω απο καναν αλλον καμια προταση ακομα για τον προβολεα η και για τον ηχο και βλεπουμε.
Οποιος μπορει ας μου λυσει και την απορια για το καλωδιο που εχουμε ριξει αν κανει για 3D.

Επισης ετσι οπως εχω χρησιμοποιησει τον υπολογισμο για τον BenQ W1070+ βγαινουν σωστα οι ιντσες που θα προβαλονται? 142" μου βγαζει
Θεωρω πολυ δεσμευτικο το οτι η βαση προυπαρχει και το αποτελεσμα θα εξαρτηθει απο αυτο στις ιντσες προβολης.

διαβασα λιγο για τον BenQ W1070+ δεν ειναι και ασχημα αυτα που προσφερει λιγο τα db του θεωρω ανεβασμενα γιατι σε ταινιες χωρις ενταση η αληθεια ειναι ενοχλει λιγο το ανεμηστηρακι.
Τα γυαλια που χρεαζονται με λιγο ψαξιμο βρηκα αυτα βαση κωδικου με 27 ευρω το ενα
http://www.ebay.com/itm/BenQ-3D-Gla...ble-N44-DLP-3D-Glasses-DLP-Link-/360803320880

Περιμενω απο καναν αλλον καμια προταση ακομα για τον προβολεα η και για τον ηχο και βλεπουμε.
Οποιος μπορει ας μου λυσει και την απορια για το καλωδιο που εχουμε ριξει αν κανει για 3D.

Επισης ετσι οπως εχω χρησιμοποιησει τον υπολογισμο για τον BenQ W1070+ βγαινουν σωστα οι ιντσες που θα προβαλονται? 142" μου βγαζει
Θεωρω πολυ δεσμευτικο το οτι η βαση προυπαρχει και το αποτελεσμα θα εξαρτηθει απο αυτο στις ιντσες προβολης.

Σου είπα για τις ίντσες.
Ανάλογα που θα βάλεις το zoom του φακού θα πάρεις τις ανάλογες ίντσες.
Από την απόσταση που είναι η βάση, θα πάρεις από ~120" εώς ~160".
Δεν είναι "καρφωτό" το μέγεθος, το μέγεθος της εικόνας αλλάζει πειράζοντας το zoom του φακού.

Καλό φαίνεται το καλώδιο σου.
Λογικά ( σίγουρα δεν μπορεί να σου πεί κανείς, εκτός και αν έχει το ίδιο καλώδιο και παρόμοιο εξοπλισμό ) θα παίξει κομπλέ 1080p 3D.

Καλημερα,

Το ηχοσυστημα αγοραστηκε χθες ηδη.
Ο προβολεας μπαινει σε παραγγελια σημερα απο γνωστο μαγαζι του χωρου καθως ο κουμπαρος δεν ηθελε αγορα απο εξωτερικο οποτε μας βλεπω για Σ-Κ να κανουμε εγκατασταση.

Το μονο που με ανησυχει στην εγκατασταση ειναι ο περιορισμος με την βαση που εχουμε και αν θα ταιριαξει το offset και το αν θα κανει η βαση αλλιως μας βλεπω για πατεντες.
Θυμαμαι οταν ειχα κανει τον δικο μου εγκατασταση ειχα καποια θεματα.
Μολις τελειωσουν αυτα θα δουμε τι ιντσες θα καταληξουμε και μετα κοιταμε το θεμα της οθονης

Απάντηση: Re: Εξοπλισμος για home cinema ηχος και εικονα

Γιατι δεν εισαι υπερ του τοιχου ?δεν βγαζει καλο αποτελεσμα? χανει καπου?[/QUOTE]

Εγω παντως θα σου προτινω αν εχεις ανοιχτοχρωμο τοιχο η Λευκο προβαλε σε αυτον ! Καλυτερη εικονα και πιο πολλες Ιντζες χωρις την οικονομικη επιβαρυνση της οθονης ......

εγω σε τοιχο προβαλω στις 160 ιντζες και καθε φορα μενω εντυπωσιασμενος !

εχω τον BenQ W 1070 τον παλιο !

για τον ηχο ενας καλος μεταχειρισμενος απο ΕΒΑΥ ενισχιτης ( πχ οπως ο δικος μου PIONEER VSX D 2011 ) και 5 καλα ηχεια θα κανουν πολυ καλη δουλεια !

δεν χρειαζονται πολλα απλα καλος συνδιασμος και τοποθετηση !

Γεια σας δεν ξέρω αν έχω μπει στο σωστό νήμα .Αν έχω κάνει λάθος παρακαλώ να με μεταφέρεται στο σωςτο Το θέμα μου ειναι οτι έχω προβλημα με εγκατάσταση ηχείων τοιχου.Αρχικα αγόρασα βασεις ηχείων αλλά λόγω ύπαρξης μικρού παιδιού τις έριχνε συνέχεια κατω .Οποτε ειναι μονόδρομος η εγκατάσταση ηχείων στον τοίχο .Τα ηχεια λέω να τα βάλω στον τοίχο πισω απο το πανί προβολής δεξιά και αριστερα .Η αποςταςη πανιού και τοιχου ειναι 70cm και η αποςταςη ηχείων με θέση ακρόασης 4.20μετρα.Φυσικα δεξιά και αριστερα του πανιού υπάρχει κενό όσο σχεδον των διαστάσεων των ηχειων.ΤΟ ερώτημα ειναι θα μου κόβει η οθόνη προβολής τον ήχο των ηχειων;Ποντάρω στο γεγονός οτι υπάρχει κάποιο κενό και δεν ειναι ακριβώς απο πισω .Σας παραθέτω φωτο [
ATTACH]121471[/ATTACH]ImageUploadedByTapatalk1447594032.053956.jpgImageUploadedByTapatalk1447594048.726642.jpgImageUploadedByTapatalk1447594062.917255.jpgImageUploadedByTapatalk1447594076.257269.jpgImageUploadedByTapatalk1447594032.053956.jpg