εξωτερική επένδυση ηχείων????

spongebob

New member
26 September 2008
36
Αθήνα/Ελλάδα
έχω κατασκευάσει ένα ζεύγος ηχείων 3 δρόμων....(αν και ίσως 2 δρόμοι είναι προτιμότεροι ωστόσο οφείλω να ομολογήσω ότι οι μεσαίες δίνουν την εντύπωση ότι ο τραγουδιστής βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο)...τι μπορώ να χρησιμοποιήσω για να ντύσω τις καμπίνες εξωτερικά???που θα το βρω...επίσης έχω να καταγγείλω ότι κανένα εργαστήριο ξυλείας δεν μου κόβει πηχάκια για να φτιάξω την πρόσοψη στην οποία θα εφαρμόσω το προστατευτικό ύφασμα...ξέρετε κανένα εργαστήριο ξυλείας που εξυπυρετεί τέτοιες περιπτώσεις...????

Το απλουστερο είναι να ντύσεις όλο το ηχείο με μια κάλτσα από το προστατευτικό ύφασμα!

σκέφτηκα κάτι τέτοιο αλλά θα προτιμούσα ένα υλικό με την όψη ξύλου..αυτοκόλλητο αν υπάρχει..η κατασκευή είναι φυσικά από mdf 19mm..δεν θα ήθελα να μπλέξω με λούστράρισμα...

Θα έπρεπε να το φτιάξεις εξ' αρχής απο καπλαμαρισμένο ξύλο. Δεν νομίζω να μπαίνει εκ των υστέρων. Υπάρχει ένα ελαστικό υλικό με απομίμιση ξύλου το οποίο κολλάει από πάνω και είναι τέλειο σε εμφάνιση, αλλά σε ειδικό θάλαμο με ατμό, οπότε δεν μπορείς να το κάνεις μόνος σου. Σε κανονικό αυτοκόλητο μάλλον θα βρεις σε χαρτί, αλλά δεν νομίζω να φαίνεται πολύ ωραίο.

Μπορείς να το βάψεις βέβαια. Άλλη ωραία ιδέα είναι η δερματίνη.

Για την "κάλτσα" μπορείς να την κάνεις αρκετά κομψή. Δες τα Vandersteen.
Quatro.jpg

Βασικά η "κάλτσα" είναι σφηνωμένη ανάμεσα σε δύο μασίφ ξύλα (επάνω και κάτω).

Last edited:
για τον καπλαμά έχεις δίκιο...αν δεν αγοράσεις έτοιμο καπλαμαρισμένο ξύλο από την αρχή και προσπαθήσεις να κολλήσεις μετά...με απλά λόγια δεν γίνεται...το δοκίμασα..αγόρασα ένα μεγάλο φύλλο καπλαμά..πραγματικά πολύ όμορφο..αλλά όταν προσπάθησα να το κόψω στις διαστάσεις που ήθελα σκίστηκε σαν χαρτί...αυτό το αυτικόλλητο που λες νομίζω εφαρμόζει ακόμα κι αν το σιδερώσεις...απο κάτω έχει κόλλα η οποία όταν ζεσταθεί αποκτά ιξώδες και κολλάει...μόλις κρυώσει στερεοποιείται... που μπορώ να βρω τέτοιο γνωρίζεις..ή τουλάχιστον το χαρτί...πως είναι αυτό????όπως και να'χει σε ευχαριστώ φίλε μου...
αν έχει κανείς κάποια άλλη γνώμη..ευπρόσδεκτη..

Έχω καταλάβει εδώ και χρόνια ότι τα χέρια μου δεν πιάνουν. Απλά ξέρω τι υπάρχει λόγω της ενασχόλησής μου με τα ηχεία, αλλά δεν ξέρω από που μπορείς να βρεις τα υλικά. Πάντως αν σιδερώνεται το "ελαστικό" είναι τέλειο γιατί μπορεί να ακολουθήσει και γωνίες, οπότε το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό.

Το καλύτερο παράδειγμα για το υλικό που λέω είναι τα Triangle:
4608_s.jpg

Άψογο! Κι όμως δεν είναι φυσικός καπλαμάς.

αυτό έχει περαστεί από πάνω???τέλειο αποτέλεσμα...κατι ανάλογο θέλω να φτιάξω κι εγώ...ούτε τα δικά μου χέρια πιάνουν πολύ σε ό,τι αφορά καλλιτεχνίες..γι'αυτό άλλωστε δεν θα ήθελα να τα περάσω με λούστρο...η αλήθεια είναι ότι το δέσιμο που έχω κάνει στις καμπίνες (εννοώ την συναρμογή) έχει πετύχει 100% και θα είναι κρίμα να τις καταστρέψω αισθητικά...αν γνωρίζει κάποιος που μπορώ να βρω τέτοια υλικά θα του ήμουν υπόχρεος...ή τουλάχιστον πως λέγεται αυτό για να το ψάξω στο internet ή στο εμπόριο...

Τηλεφώνησα σε έναν φίλο μου ξυλουργό. Λέει ότι το υλικό είναι PVC και μπαίνει πάνω στο ξύλο σε θάλαμο με κενό αέρα... Η σωστή διαδικασία είναι να μπει πριν διπλώσει η καμπίνα. Γι' αυτό η Triangle το έχει γύρω-γύρω κι όχι και μπροστά. Μπαίνει στο επίπεδο φύλλο και τσακίζεται εκ των υστέρων στις γωνίες.
Αν το PVC είναι χοντρό μπορεί να κολληθεί με βενζινόκολλα. Το αποτέλεσμα με το χοντρό δεν είναι τόσο όμορφο όσο με το ψιλό, αλλά το ψιλό θα καεί με την κόλλα. Επίσης είναι δύσκολο να στρώσει με το χέρι.
Τελικά συνιστά ή βάψιμο ή δερματίνη ως καλύτερη αισθητικά λύση.

σε ευχαριστώ πολύ για όλες τις πληροφορίες...δεν θέλω να το περάσω στην πρόσοψη, μόνο γύρω γύρω...η οπίσθια πλευρά δεν με ενδιαφέρει επίσης...μπορείς να μου δώσεις διεύθυνση μαγαζιού του φίλου σου...???ίσως περάσω μια βολτίτσα αν είναι στην Αθήνα...για βάψιμο δεν το βλέπω γιατί δεν έχω κάνει φαλτσογωνίες..βλέπεις υπολόγιζα να το έντυνα οπότε θα καλύπτονταν αυτές οι ατέλεις στις γωνίες...από την άλλη η δερματίνη λες να ταιριάζει και να δώσει ωραίο αποτέλεσμα..???σαν έσχατη λύση σκέφτομαι και την μαύρη τσόχα με τις αντίστοιχες πλαστικές γωνίες (στυλ επαγγελματικού ηχείου)..αλλά νομίζω είναι too much για ηχεία 3 δρόμων..άσε που θα πρέπει να βάλω σχάρες μπροστά στα μεγάγωνα..πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να τα ξεβιδώσω..και ξέρεις αν ξεβιδώσεις βίδα από mdf και προσπαθήσεις να τη βιδώσεις ξανά..το έχασες το παιχνίδι..

με ενδιαφερει πολυ το θεμα γιατι κατασκευαζω τα δευτερα ηχεια μου και ειμαι στη φαση βαψιμο η επικαλυψη ;;;;

μου αρεσε πολυ το τριανγκλε ....

αλλα το θεμα ειναι που βρισκουμε αυτο το υλικο;

ο ln() μου έχει δώσει το τηλέφωνο ενός φίλου του που είναι ξυλουργός και ξέρει από αυτά...θα μιλήσω μαζί του Τρίτη ή Τετάρτη...αν θες κάνε λίγη υπομονή μέχρι τότε να δω αν υπάρχει κάτι που είναι αξιόλογο και εύκολα εφαρμόσιμο και σε ενημερώνω...αν δεν έχει πρόβλημα ο ln() μπορώ να σου στείλω το τηλ. του να μιλήσεις κι εσύ μαζί του...

Μετά την όλη συζήτηση με τον τεχνικό και την όποια απόφαση… θα εκτιμούσα και εγώ μια ενημέρωση για το εάν καταφέρατε να χρησιμοποιήσετε την τεχνοτροπία αυτή.
Καλή τύχη!