Εξωτερική μονάδα Dolby B/C/S. Πώς μπορούμε να την φτιάξουμε;

Καλημέρα σέ όλους,

Κάποτε, την εποχή της κασσέττας (και της ανοιχτής ταινίας) ήτανε hot. Υπήρχαν ξεχωριστές έτοιμες μονάδες, όπως η Dolby 422-B/-C/-S Encoder/Decoder, αλλά και kits που τα έφτιαχνες μόνος σου, αν το κασσεττόφωνο (ή μαγνητόφωνο) δεν το είχε ενσωματωμένο.

Πώς μπορεί σήμερα να φτιάξει κανείς κάτι τέτοιο, φτηνά φυσικά;
-

Στο e-bay υπάρχουν σασί και κάρτες της Dolby που παλιότερα χρησιμοποιούνταν σε σταθμούς. Ψάξε λ.χ. για Dolby 22, Dolby SR μη τυχών και σε βολέψει κάποιος αντίστοιχος παλιός επαγγελματικός εξοπλισμός.

Dolby A module

Στο e-bay υπάρχουν σασί και κάρτες της Dolby που παλιότερα χρησιμοποιούνταν σε σταθμούς. Ψάξε λ.χ. για Dolby 22, Dolby SR μη τυχών και σε βολέψει κάποιος αντίστοιχος παλιός επαγγελματικός εξοπλισμός.

Καλησπέρα.

Επαναφέρω το θέμα, διότι πριν 2 μέρες απέκτησα ένα μαγνητόφωνο Akai GX-630D, το οποίο δεν έχω ακόμα παραλάβει βέβαια, αλλά θεωρώ εκ των ουκ άνευ την ανάγκη προσθήκης μιας εξωτερικής μονάδας αποθορυβοποίησης, για να πω ότι θα κάνω σωστές εγγραφές.

Έχω εντοπίσει μια εξωτερική μονάδα (module) Dolby A, χωρίς άλλες λεπτομέρειες στην περιγραφή. Πριν την αγοράσω, υπάρχουν ερωτήσεις φυσικά:

(1) Θα μπορέσει να συνεργαστεί με το μαγνητόφωνο, ώστε να γίνεται εγγραφή με Dolby A και μετά η ταινία να αναπαράγεται μέσω της μονάδας, ενεργοποιώντας έτσι το σύστημα αποθορυβοποίησης? Μήπως είναι απλά μια μονάδα, που για να δουλέψει, θέλει να κουμπώσει σε κάτι άλλο, οπότε από μόνη της δεν δουλεύει?
(2) Το Dolby A, πώς συγκρίνεται με τα γνωστά Dolby B, C και S?
(3) Σε περίπτωση που η ερώτηση (1) είναι καταφατική, τί είδους συνδέσεις χρειάζονται? Απαιτούνται γενικά τίποτα περίεργες συνδέσεις ή όχι?

Ευχαριστώ.
-

Μοντούλα για σασί

Μην είναι κάρτα–άρθρωμα-module για σασί ?

'Ετσι φαίνεται τελικά, Τάσο. Όχι ακριβώς κάρτα, μοντούλα για αρθρωτό σασί. Είδα κάτι μονάδες Dolby στο ebay, μια από αυτές είναι η CP50, που δέχεται αυτού του είδους τη μοντούλα και άλλες φυσικά. Επικοινώνησα πάντως με τον πωλητή ρωτώντας τον τα ίδια πάνω-κάτω. Φαντάζομαι ότι θα μου απαντήσει και μακάρι να διαθέτει και το αρθρωτό σασί.
-

Έχω βρει κι άλλα, αλλά θέλω τη βοήθειά σας...

Συνεχίζω....

Λοιπόν, ψάχνοντας, βρήκα κι άλλες αυτόνομες εξωτερικές μονάδες, όλες παλιές φυσικά, από την εποχή των μαγνητοφώνων, αλλά στην εποχή τους από καλές έως αρκετά αξιόλογες.

Τρεις από αυτές είναι μονάδες της Teac, οι εξής:

1) AN-60 (η μικρότερη - σε σετ των δύο)
2) ΑΝ-80 (η μεσαία)
3) AN-180 (η μεγάλη)

Και μία της DBX, με το δικό της σύστημα αποθορυβοποίησης, φυσικά, το οποίο στην εποχή του εθεωρείτο κατά κάποιους πιο αποτελεσματικό από το Dolby και γι αυτό το εύρισκες κυρίως στις επαγγελματικές εφαρμογές και στα στουντιακά.

Είναι η:

DBX 155, η οποία μάλιστα είναι και οκτακάναλη(!).

Το κακό με όλες αυτές είναι ότι κανένας από τους πωλητές δεν τις έχει τσεκάρει αν πράγματι δουλεύουνε, αλλά όλοι ρεπορτάρουνε ότι είναι σε καλή κατάσταση. Επίσης το κακό είναι ότι είναι όλες από την Αμερική, πλην μιας (AN-80) που είναι από Αγγλία, και μολονότι είναι φτηνές, θα έχουν πολλά μεταφορικά (λογικά) και βέβαια και κάποια έξοδα εκτελωνισμού.

Πώς τις βλέπετε;
-

Συνεχίζω ακόμα.....

Αυτές τις δυο μέρες έχω φάει το πληκτρολόγιο, ψάχνοντας δεξιά και αριστερά για εξωτερική μονάδα αποθορυβοποιήσης.

Έχω πρόσφατα εντοπίσει, στην Αμερική κυρίως, και μονάδες DBX, τα μοντέλα 222 και 224 type II. Από ότι πρόλαβα να διαβάσω, το 224 είναι νεότερο του 222 και συμπεριφέρεται ηχητικά καλύτερα, αν και τα δύο - λένε οι χρήστες τους - αφήνουν σκόνη στις αντίστοιχες μονάδες της Dolby.

Έχει κάποιος άποψη επί του θέματος;
-

Παναγιώτη όπως το πας,. Σε λίγο θα έχεις καλύτερη άποψη από τους περισσότερους :music-smiley-005: Σε βλέπω να στήνεις συγκριτικό :music-smiley-005:

Τριγυρίζοντας το μάτι μου έπεσε και εδώ.
Δεν μπορώ, θα το πω. Εντυπωσιάστηκα. Επίσης ζήλεψα.

Dolby A. Ότι καλύτερο. Δεν υπάρχει αναλογική ηχογράφηση της χρυσής εποχής, που να μην έχει γραφτεί χωρίς Dolby A. Βασικό εργαλείο, για μας τους ψηφιακούς που διαβάζουμε την βιβλιογραφία της αναλογικής ηχογράφησης.
Καμμία σχέση με το καταναλωτικό Dolby B, C κλπ, που ξέρουμε από τα κασσετόφωνα.

Υπάρχουν θέματα όμως και θα επιστήσω την προσοχή πριν προβείς σε αγορά. Το Dolby A είναι φτιαγμένο για να συνεργάζεται με επαγγελματικά μαγνητόφωνα. Π.χ. Studer, Ampex, κλπ. Αυτό σημαίνει λογικά ύπαρξη, πρόβλεψη κάποιας θύρας, εισόδου-εξόδου, κάτι ανάλογο τέλος πάντων. Επίσης αντίστοιχα καλώδια, βύσματα, αν και δεν μου έχει τύχει να δουλέψω με κάποιο.
Εξάλλου η σύνδεση στις ηχογραφήσεις γινόταν πάντοτε μέσω της κονσόλας με Balanced συνδέσεις τύπου είτε καρφί (TRS) είτε XLR.

Το Akai GX-630D που σκέφτεσαι ν' αγοράσεις είναι καταναλωτικό (consumer) μηχάνημα και δεν μπορεί να διαθέτει τέτοιες ευκολίες. Ερεύνησε λοιπόν προσεκτικά πριν από οπιαδήποτε κίνηση! -bye-

Πειράματα.....

Τριγυρίζοντας το μάτι μου έπεσε και εδώ.
Δεν μπορώ, θα το πω. Εντυπωσιάστηκα. Επίσης ζήλεψα.

Dolby A. Ότι καλύτερο. Δεν υπάρχει αναλογική ηχογράφηση της χρυσής εποχής, που να μην έχει γραφτεί χωρίς Dolby A. Βασικό εργαλείο, για μας τους ψηφιακούς που διαβάζουμε την βιβλιογραφία της αναλογικής ηχογράφησης.
Καμμία σχέση με το καταναλωτικό Dolby B, C κλπ, που ξέρουμε από τα κασσετόφωνα.

Υπάρχουν θέματα όμως και θα επιστήσω την προσοχή πριν προβείς σε αγορά. Το Dolby A είναι φτιαγμένο για να συνεργάζεται με επαγγελματικά μαγνητόφωνα. Π.χ. Studer, Ampex, κλπ. Αυτό σημαίνει λογικά ύπαρξη, πρόβλεψη κάποιας θύρας, εισόδου-εξόδου, κάτι ανάλογο τέλος πάντων. Επίσης αντίστοιχα καλώδια, βύσματα, αν και δεν μου έχει τύχει να δουλέψω με κάποιο.
Εξάλλου η σύνδεση στις ηχογραφήσεις γινόταν πάντοτε μέσω της κονσόλας με Balanced συνδέσεις τύπου είτε καρφί (TRS) είτε XLR.

Το Akai GX-630D που σκέφτεσαι ν' αγοράσεις είναι καταναλωτικό (consumer) μηχάνημα και δεν μπορεί να διαθέτει τέτοιες ευκολίες. Ερεύνησε λοιπόν προσεκτικά πριν από οπιαδήποτε κίνηση! -bye-

Καλησπέρα ή μάλλον καλημέρα, Μιχάλη

Όντως το GX-630D είναι consumer συσκευή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί με εξωτερικές συσκευές αποθορυβοποίησης. Αρκεί φυσικά το είδος της αποθορυβοποίησης που θα εφαρμοστεί κατά την εγγραφή να είναι το ίδιο στην αναπαραγωγή.

Όλες οι αυτόνομες συσκευές που κυκλοφορούσαν στο εμπόριο για τα μαγνητόφωνα (και κασσεττόφωνα) consumer, είχαν δυνατότητα σύνδεσης με αυτά, ώστε να μπορεί ο χρήστης να γράφει και να αναπαράγει μια ταινία (ή κασσέττα) με το ίδιο σύστημα αποθορυβοποίησης. Έκανα μια συζήτηση περί αυτού στα ξένα fora και πήρα απαντήσεις, λίγο-πολύ αναμενόμενες. Μερικά συμπεράσματα από τις συζητήσεις:

1) Ο θόρυβος της ταινίας είναι φυσικά πιο έντονος και ενοχλητικός, ως φαινόμενο, στις χαμηλές ταχύτητες εγγραφής. Βελτιώνεται κατά πολύ στη μεγάλη ταχύτητα των 15 ips, αλλά το GX-630D δεν την διαθέτει. Εκτός τούτου, ακόμα κι αν την διέθετε, δεν είμαι σίγουρος αν θα την χρησιμοποιούσα εκτεταμένα, διότι καταναλώνει τις ταινίες εν ριπή οφθαλμού (και δεν είναι φτηνές).

2) Άρα, η αποθορυβοποίηση είναι αναγκαία, ειδικά στις χαμηλές ταχύτητες. Εδώ όμως υπεισέρχεται ο παράγοντας "αποκοπή συχνοτήτων", εγγενές πρόβλημα στα συστήματα αποθορυβοποίησης. Και ο χρήστης καλείται να επιλέξει ανάμεσα στον θόρυβο και την "λειψή" πληροφορία. Το ζήτημα όλο θέλει αρκετό πειραματισμό για να πάρεις από το μέσον, που λέγεται αναλογική μαγνητική ταινία και από μηχάνημα εγγραφής/αναπαραγωγής, το βέλτιστο.

3) Ως γνωστόν, εξωτερικές συσκευές Dolby κυκλοφόρησαν πολλά χρόνια πριν, τότε που η ταινία ήταν στο ζενίθ της. Ταυτόχρονα, είχαν κυκλοφορήσει και συσκευές DBX. Το Dolby A είναι συμβατό με τις άλλες μορφές consumer (B, C, S) και μπορεί να εναλλάσσεται με αυτές. Ως σύστημα αποθορυβοποίησης υπολείπεται έναντι του DBX, αλλά "συγχωρεί" περισσότερο κατά την εγγραφή, με την έννοια ότι αποκόπτει (ή μάλλον συμπιέζει) λιγότερο την πληροφορία από το DBX, Από την άλλη μεριά, το DBX "αφήνει στη σκόνη" (όπως είπε κάποιος σε ένα ξένο forum) το Dolby, αλλά δεν συγχωρεί. Προκειμένου να αυξήσει την αποθορυβοποίηση, συμπιέζει πιο πολύ την πληροφορία και η επιτυχία του εξαρτάται από την ταχύτητα εγγραφής, το μηχάνημα και την ποιότητα της ταινίας.

Προσωπικά, αποφάσισα να πειραματιστώ όσο μπορώ περισσότερο. 'Ετσι παρακολούθησα επισταμένα τις διάφορες δημοπρασίες στο ebay και πέτυχα δυο πολύ καλές εξωτερικές συσκευές αποθορυβοποίησης σε πολύ καλή τιμή:
- Μια DBX 224X-DS Type II, εντελώς καινούργια στο κουτί της, στα 157 δολάρια συν μεταφορικά (που μπορεί να μην τα χρεωθώ).
- Μια Teac AN-80 Dolby A, μόλις στις 51 λίρες συν μεταφορικά, πλήρως λειτουργική.

Έτσι, υπολογίζω να πειραματιστώ και στα δυο συστήματα, και να καταλήξω ποιό από τα δυο ταιριάζει στο όλο εγχείρημα. Αλλά ακόμα δεν έχω παραλάβει ούτε το μαγνητόφωνο ούτε τις συσκευές.
Έχουμε δρόμο μπροστά μας.

Καλό ξημέρωμα.
-

Re: Πειράματα.....

Καλησπέρα ή μάλλον καλημέρα, Μιχάλη

Όντως το GX-630D είναι consumer συσκευή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί με εξωτερικές συσκευές αποθορυβοποίησης. Αρκεί φυσικά το είδος της αποθορυβοποίησης που θα εφαρμοστεί κατά την εγγραφή να είναι το ίδιο στην αναπαραγωγή.

Όλες οι αυτόνομες συσκευές που κυκλοφορούσαν στο εμπόριο για τα μαγνητόφωνα (και κασσεττόφωνα) consumer, είχαν δυνατότητα σύνδεσης με αυτά, ώστε να μπορεί ο χρήστης να γράφει και να αναπαράγει μια ταινία (ή κασσέττα) με το ίδιο σύστημα αποθορυβοποίησης. Έκανα μια συζήτηση περί αυτού στα ξένα fora και πήρα απαντήσεις, λίγο-πολύ αναμενόμενες. Μερικά συμπεράσματα από τις συζητήσεις:

1) Ο θόρυβος της ταινίας είναι φυσικά πιο έντονος και ενοχλητικός, ως φαινόμενο, στις χαμηλές ταχύτητες εγγραφής. Βελτιώνεται κατά πολύ στη μεγάλη ταχύτητα των 15 ips, αλλά το GX-630D δεν την διαθέτει. Εκτός τούτου, ακόμα κι αν την διέθετε, δεν είμαι σίγουρος αν θα την χρησιμοποιούσα εκτεταμένα, διότι καταναλώνει τις ταινίες εν ριπή οφθαλμού (και δεν είναι φτηνές).

2) Άρα, η αποθορυβοποίηση είναι αναγκαία, ειδικά στις χαμηλές ταχύτητες. Εδώ όμως υπεισέρχεται ο παράγοντας "αποκοπή συχνοτήτων", εγγενές πρόβλημα στα συστήματα αποθορυβοποίησης. Και ο χρήστης καλείται να επιλέξει ανάμεσα στον θόρυβο και την "λειψή" πληροφορία. Το ζήτημα όλο θέλει αρκετό πειραματισμό για να πάρεις από το μέσον, που λέγεται αναλογική μαγνητική ταινία και από μηχάνημα εγγραφής/αναπαραγωγής, το βέλτιστο.

3) Ως γνωστόν, εξωτερικές συσκευές Dolby κυκλοφόρησαν πολλά χρόνια πριν, τότε που η ταινία ήταν στο ζενίθ της. Ταυτόχρονα, είχαν κυκλοφορήσει και συσκευές DBX. Το Dolby A είναι συμβατό με τις άλλες μορφές consumer (B, C, S) και μπορεί να εναλλάσσεται με αυτές. Ως σύστημα αποθορυβοποίησης υπολείπεται έναντι του DBX, αλλά "συγχωρεί" περισσότερο κατά την εγγραφή, με την έννοια ότι αποκόπτει (ή μάλλον συμπιέζει) λιγότερο την πληροφορία από το DBX, Από την άλλη μεριά, το DBX "αφήνει στη σκόνη" (όπως είπε κάποιος σε ένα ξένο forum) το Dolby, αλλά δεν συγχωρεί. Προκειμένου να αυξήσει την αποθορυβοποίηση, συμπιέζει πιο πολύ την πληροφορία και η επιτυχία του εξαρτάται από την ταχύτητα εγγραφής, το μηχάνημα και την ποιότητα της ταινίας.

Προσωπικά, αποφάσισα να πειραματιστώ όσο μπορώ περισσότερο. 'Ετσι παρακολούθησα επισταμένα τις διάφορες δημοπρασίες στο ebay και πέτυχα δυο πολύ καλές εξωτερικές συσκευές αποθορυβοποίησης σε πολύ καλή τιμή:
- Μια DBX 224X-DS Type II, εντελώς καινούργια στο κουτί της, στα 157 δολάρια συν μεταφορικά (που μπορεί να μην τα χρεωθώ).
- Μια Teac AN-80 Dolby A, μόλις στις 51 λίρες συν μεταφορικά, πλήρως λειτουργική.

Έτσι, υπολογίζω να πειραματιστώ και στα δυο συστήματα, και να καταλήξω ποιό από τα δυο ταιριάζει στο όλο εγχείρημα. Αλλά ακόμα δεν έχω παραλάβει ούτε το μαγνητόφωνο ούτε τις συσκευές.
Έχουμε δρόμο μπροστά μας.

Καλό ξημέρωμα.
-
Καλησπέρα Παναγιώτη,
Ελπίζω να φτάσουν σύντομα τα μηχανήματα που περιμένεις και να τεθούν πάραυτα επί το έργον.
Η δική μου εκπαίδευση και εμπειρία, ως ηχολήπτης, είναι αποκλειστικά της ψηφιακής εποχής.
Τα αναλογικά μέσα ηχογράφησης αποτελούν για μένα αντικείμενο της βιβλιογραφίας και θεωρητικής μελέτης, αλλά δυστυχώς δεν έτυχε να έλθω σ' επαφή και να πειραματιστώ μ' αυτά.

Καταλαβαίνεις λοιπόν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον μου.
Ως προς τη θεωρία:
- Το Dolby A μπορεί να προσθέσει έως 20 dB στη σχέση σήματος προς θόρυβο. Εαν πρόκειται για ηχογράφηση προεγγεγραμμένης μουσικής π.χ. βινύλιο, πολύ λίγο αναμένεται να προσθέσει στις ήδη εξαιρετικές επιδόσεις ενός μέσου όπως το μαγνητόφωνο ταινίας. Τα πράγματα αλλάζουν -και τότε η χρήση του Dolby A απογειώνεται- όταν πρόκειται για ηχογράφηση ζωντανής μουσικής. Σημειωτέον ότι το Dolby A επιδρά σ' όλο το συχνοτικό φάσμα κι' όχι μόνο στις υψηλές συχνότητες, όπως οι φτωχοί συγγενείς Dolby B, C, κλπ.

- Το DBX είναι ακόμη εν χρήσει, στην ψηφιακή του εκδοχή. Όχι πλέον ως αποθορυβοποιητής, αλλά ως Compressor-Limiter. Ορίστε κι' ένα σύγχρονο παράδειγμα: DBX DRIVE RACK PA+
Και ναι, η ιστορία της εποχής αναφέρει ότι το DBX επέφερε αλλοιώσεις στον ήχο εν αντιθέσει με το Dolby.

Εν πάση περιπτώσει στη διάθεση σου πάντα για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, όταν με το καλό έλθουν τα μηχανήματα!

Καλό βράδυ... -bye-