Εξωτερικό flash στην E-pl5

lentozo

AVClub Enthusiast
25 May 2012
788
Περιστέρι
Καλημέρα στο forum και καλή χρονιά!

Μετά από εξόρμηση σε μπαράκι προχτές και κάποιες φωτογραφίες, άρχισα να ψάχνομαι για λύσεις flash.

Αυτό που με καίει περισσότερο στην παρούσα φάση είναι πως δεν μπορώ να χρησιμοποιώ ταυτόχρονα τον Vf4 και το κιτ φλας.
Δυστυχώς καλόμαθα με το viewfinder και δεν μπορώ να το αποχωριστώ.
Προφανώς θα έπρεπε να είχα πάρει άλλο σώμα αλλά η φτήνια τρώει τον παρά και αφού ήδη έκανα υπέρβαση με την αγορά της μηχανής όταν την πήρα προσπαθώ με ημίμετρα βήμα -βήμα να σώσω την κατάσταση ΑΝ σώζεται.

Αυτό που σκεφτόμουν (ίσως βλακωδώς) είναι αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποια θύρα (UC1;) ώστε να τοποθετήσω εξωτερικά κάποιο φλας ασύρματα ή ενσύρματα, ώστε να μείνει ελεύθερο το shoe με τον VF4.

Άσχετο με το παραπάνω, νομίζω πως δεν καλύπτει το κιτ φλας. Δεν με καλύπτει ούτε η ένταση, ούτε η φορά/προσανατολισμός του, με καλύπτει όμως το εκπληκτικά μικρό μέγεθός του!!
Εντάξει, με τον προσανατολισμό του ίσως κάνω καμιά πατέντα και καταργήσω το "stop" στην άνω θέση ή αν δουλεύει η ιδέα μου να το βάλω σε άλλη θέση/κλίση.
Φαντάζομαι βέβαια πως αν τελικά το κάνω να χτυπά ταβάνι, θα έχω καλύτερα και πιο ομοιόμορφα αποτελέσματα οπότε ίσως δεν χρειαστώ άλλο.
Αν όμως χρειαστώ που να κοιτάξω;
Διαβάζοντας διάφορα και εδώ και αλλού, βλέπω πως πολλοί προτείνουν το Nissin i40 & κάποια μοντέλα Metz.
Τα έχει δουλέψει κανείς και πως "κάθονται" πάνω στις μικρές mirrorless;

Επειδή είμαι άσχετος με το θέμα, αυτά δουλεύουν σε συγχρονισμό με τη μηχανή όπως της Olympus;
Δηλαδή, λειτουργούν με το πάτημα του κουμπιού στη μηχανή; Και αν ναι θα μπορώ να τα ρυθμίσω όπως και το original;(ταχύτητα,red eye,WB,σε ποια κουρτίνα θα λειτουργεί κ.τ.λ.).

Και τέλος αν η "ιδέα" μου δουλεύει, θα μπορεί να δουλέψει ΚΑΙ με τα 3rd party φλας ή μόνο με το FL-LM1;

Αν έχει καμιά πρόταση/άποψη κανείς...

Ειδικός στα φλας δεν είμαι (κάθε άλλο - άσχετος είμαι), αλλά αν θυμάμαι καλά η E-PL5 παίζει με ασύρματα φλας, οπότε θα μπορείς να έχεις το EVF στην μηχανή, και το φλας "ελεύθερο" που είναι σημαντικό πλεονέκτημα με την κατάλληλη χρήση. Βέβαια δεν γνωρίζω ποιά ασύρματα είναι συμβατά με την μηχανή σου - πλήν olympus που τσούζουν αρκετά...

δυστυχως δεν υπαρχει κανενας γνωστος (τουλαχιστον σε εμενα) τρόπος να δουλεψεις φλας και ηλεκτρονικο σκοπευτρο στην μηχανουλα.

Το μικρο εσωτερικο φλας και να καταφερεις να το στριψεις (που δεν ..) προς τα πανω σε σκηνη δεν ειναι αρκετα δυνατο για να φωτισει σκηνή σε TTL ειδικα αφου δεν εχει λειτουργια bounce για να αυξομειωσει την ενταση μονο του, θα πρεπει εσυ να το οδηγησεις σε ενταση χειροκινητα, υπαρχουν επίσης διαχυτες για τα μικρα εσωτερικα φλαςτων μηχανων που ομως συνηθως κανουν χρηση του θερμου πεδιλου για στηριξη (gary phong puffer : https://www.garyfong.com/products/puffer-plus-pop-diffuser) που εσενα όμως δεν σου κανουν μιας εκει μπαινει το φλασακι. Το μεγαλυτερο προβλημα με το εσωτερικο φλας δεν ειναι τοσο η μικρη του ισχυς (για κοντινες αποστασεις ειναι μια χαρα) αλλά ότι με φακους λιγο πιο μακριούς π.χ. τον κιτ 12-50 βρισκει η δεσμη του πανω .... αρα θελεις κατι πιο ψηλο για να ανοιγει η δεσμη του και να μην υπαρχουν σκοτεινες περιοχες ...

Λυσεις για εξωτερικο φλας συμβατες σε TTL , ασυρματες κλπ. υπαρχουν αρκετες αλλά ανεβαινεις οικονομικα (i40, FL600 κλπ), οριακα κατω απο 100 ευρω μπορεις να βρεις καποια μτχ. Ολυ FL36 ή τα αντιστοιχα μικρά Metz (AF-24) που δεν ειναι ομως ασυρματα και είναι λίγο μεγαλουτσικα για την μηχανή σου. Προσωπικά για καθημερινη χρήση με τα μικρα σωματα Ολυ και Πανυ που εχω και οταν δεν θελω να παρω μαζι μου τα μεγαλα (FL600,FL50R) ειχα ψαξει και ειχα βρει ενα μικρο και πολυ ελαφρυ Olympus FL20 σε καλη τιμή (http://www.skroutz.gr/s/5060525/Olympus-FL-20.html , ηταν φλας που εβγαινε κυριως για τις pocket Oly και περνει 2 ΑΑ) που ειναι αρκετα δυνατο να καλυψει εως και 5-7μ, έχει διαχυτη και σηκωνεται λιγο πιο ψηλα για να μην δινει σκοτεινες γωνιες, φυσικά δεν ειναι ασυρματο. Δυστυχως ενω μεχρι τωρα ηταν συμβατο με ολες ανεξαιρετως τις Olympus και Panasonic με την GM5 δεν συνεργαζεται καλα (ειναι θεμα μηχανης που συχρονιζει εως 1/50 ταχυτητα) και εχω και εγω προβληματιστει αν θα πρεπει να το αντικαταστήσω...Για την σειρα Πεν η Ολυ ειχε βγαλει και το FL14 (αλλά καθεται πιο χαμηλα απο το FL20, ειναι πιο αδυναμο GN14 αναντι GN20 και η τιμή του αλμυρή για τα χαρακτηριστικά του, http://www.skroutz.gr/c/593/flash-aksesouar-fotografikwn.html?keyphrase=olympus+fl+14 ), ενω και μτχ. αν το βρεις συνήθως είναι πιο ακριβό απο το FL20.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Επίσης ειχε βγαλει και το μικρό ασυρματο FL300r (http://fotodesmos.gr/olympus-flash-300r-p-1835.html ) αλλα στην ιδια τιμη περίπου περνεις το πολυ καλυτερο i40...

Υ.Σ.
Δημητρη η EPL5 σε αντιθεση με τις Ε-P3,E-P5 και τις φθηνές E-PL1,2 δεν εχουν ενσωματωμενο φλας αλλά εξωτερικό και το φλασακι παροτι οδηγει ασυρματα αλλο εξωτερικό φλας περνει ρευμα απο την ειδική τρυπα τροφοδοσιας που περνει και το EVF.

Last edited:
Απάντηση: Re: Εξωτερικό flash στην E-pl5

καταρχην δεν ειναι TTL αυτα τα σετ και σπανια θα βρεις για Olympus ΤΤL trigger ακομη και σε επωνυμα, δευτερευοντως οχι δεν κανουν γιατι το trigger δεν περνουν ρευμα απο το USB καλωδιο που ερχεται απο το πλάι αλλα πέρνουν απο το hotshoe που αν καλυφθει γιαυτο τον λογο απο το trigger δεν μπορει να μπει ταυτόχρονα το VF4 (περνει ρευμα απο την σχισμή εσωτερικά του accessory port και οχι απο το πανω pass through θερμο πεδιλο του trigger) και το ανάποδο (αυτο που ζητας εσυ δηλαδη),

το καλώδιο που βλεπεις ουσιαστικά λειτουργει για αλλο λόγο, μετατρέπει το φλας trigger σε shutter release για να μπορεις με τηλεχειρισμό με ασυρματο πομπο να χειριστεις την μηχανή απο μακρια ή ενσυρματα απο το trigger αν το βγαλεις πανω απο το θερμο πεδιλο.