Εξωτερικός σκληρός=εσωτερικός + dock station?

manosfp

AVClub Addicted Member
30 July 2008
1,538
Γεια και χαρά σας ομοιοπαθείς.
Θέλω να αγοράσω ένα sata δίσκο για θέαση mkv κ.τ.λ.
Το ερώτημά μου είναι το εξής:

Έχω αγοράσει ήδη αυτό:

http://www.play247.gr/index.php?main_page=product_info&products_id=17545

Στην περιγραφή του αναφέρεται ως συμβατό με δίσκους sata.

Έψαξα στο Πλαίσιο για εσωτερικό σκληρό να του κοτσάρω αλλά έχει μόνο sata 2 και 3.

Ερώτηση:

Είναι συμβατό με sata 2,3?

Άν όχι, προτείνετε κάποιο αξιόπιστο και φτηνό sata 1 στο 1,5 tb.

Επίσης,το θεωρείτε αξιόπιστη λύση;Θα έχει ίδιες επιδόσεις και σταθερότητα με ένα εξωτερικό usb δίσκο;

Θέλω να υλοποιήσω την παραπάνω ιδέα πρωτίστως λόγω κόστους αλλά και γιατί ο δίσκος προορίζεται αργότερα για να φωλιάσει σε σταθερό htpc.

Eυχαριστώ εκ των προτέρων όσους ασχοληθούν....

Γεια και χαρά σας ομοιοπαθείς.
Θέλω να αγοράσω ένα sata δίσκο για θέαση mkv κ.τ.λ.
Το ερώτημά μου είναι το εξής:

Έχω αγοράσει ήδη αυτό:

http://www.play247.gr/index.php?main_page=product_info&products_id=17545

Στην περιγραφή του αναφέρεται ως συμβατό με δίσκους sata.

Έψαξα στο Πλαίσιο για εσωτερικό σκληρό να του κοτσάρω αλλά έχει μόνο sata 2 και 3.

Ερώτηση:

Είναι συμβατό με sata 2,3?

Άν όχι, προτείνετε κάποιο αξιόπιστο και φτηνό sata 1 στο 1,5 tb.

Επίσης,το θεωρείτε αξιόπιστη λύση;Θα έχει ίδιες επιδόσεις και σταθερότητα με ένα εξωτερικό usb δίσκο;

Θέλω να υλοποιήσω την παραπάνω ιδέα πρωτίστως λόγω κόστους αλλά και γιατί ο δίσκος προορίζεται αργότερα για να φωλιάσει σε σταθερό htpc.

Eυχαριστώ εκ των προτέρων όσους ασχοληθούν....

ειναι συμβατο με ολους τους sata δισκους ειτε 2.5" ειτε 3.5"

θα δουλεψει 100% απλα να γνωριζεται οτι αν κοτσαρτεις πανω του εναν sata 2(300mb/s) και το μηχανακι που εχεις υποστιρηζει μονο sata 1 απλα η ταχυτητα δεδομενον θα ειναι στα 150mb/s. τοσο απλα -bye-
SATA I = SATA/150 = 1.5 Gb/s [Maximum data transfer speed]

SATA II = SATA/300 = 3.0 Gb/s [Maximum data transfer speed

SATA IIΙ = SATA/600 = 6.0 Gb/s [Maximum data transfer speed]

Last edited:
Το έχω (με τίτλο άλλου κατασκευαστή) και μου έχει λύσει τα χέρια, καθώς έχω δίσκους χύμα.
Απλά ακόμη και για 2,5" δισκάκια απαιτεί και πάλι τροφοδοσία άσχετα αν είναι σε USB 2.0
Τώρα περιμένω ένα νέο μοντέλο που εκτός απο USB 2.0 έχει και σύνδεση e-sata με τον υπολογιστή. Εκεί θα δεις διαφορά στις επιδόσεις. Τώρα όπως είπαν και οι προηγούμενοι, την στιγμή που συνδέεται με USB 2.0 οι ταχύτητες ακόμη και SATA 3 να βάλεις θα είναι μικρές.

Φίλε manosfp,

Συμφωνώ με τα παιδιά ως προς την "προς τα πίσω" συμβατότητα των Sata 1,2,3. Επομένως δε θα έχεις πρόβλημα υποστήριξης οποιουδήποτε σκληρού δίσκου συνδέοντάς το πάνω στον μετατροπέα που αγόρασες.

Φίλε DD-jimakos,

Έγραψες:

SATA I = SATA/150 = 1.5 Gb/s [Maximum data transfer speed]

SATA II = SATA/300 = 3.0 Gb/s [Maximum data transfer speed

SATA IIΙ = SATA/600 = 6.0 Gb/s [Maximum data transfer speed]

Μήπως έχεις δοκιμάσεις ποιά είναι η πραγματική ταχύτητα διαμεταγωγής δεδομένων του SATA I; Ρωτάω γιατί γνωρίζω πως η ταχύτητα του USB 2.0 είναι 480MBps δηλαδή 480/8=60ΜΒ ανά δευτερόλεπτο. Αλλά η πραγματική ταχύτητα του USB 2.0 είναι μάλλον η μισή (ίσως και λιγότερη) δηλαδή <30MB/sec. Σε περίπτωση που η ταχύτητα του SATA I είναι περίπου 1500/8=187.5ΜΒ/sec τότε υπερβαίνει κατά πολύ την ταχύτητα του USB 2.0 οπότε ο λόγος υποστήριξης μιας τέτοιας συσκευής USB 2.0 σκληρών δίσκων SATA 2/3 είναι ανύπαρκτος. Με το USB 3.0 ή eSATA τα πράγματα σαφώς είναι διαφορετικά.

Φιλε th-pantazis οχι δεν το εχω δοκιμασει να σου πω την αληθεια.
βασικα οτι και να βαλουμε στις μερες μας οπως αναφερες και στο ποστ σου με usb2 συνδεση τα πραματα παραμενουν τα ιδια σε μεταφορα δεδομενον,η μονη ''λυση'' να το πω ετσι ειναι τα usb3.
αν και θελω να πιστευω πως τετοιες ταχυτητες ειναι πιο πολυ για τους xtreme pc boys.οχι οτι δεν θα μας βολευε και εμας να μεταφερουμε τα αρχεια μας σε σχεδον μηδενικο χρονο,αλλα οκ αρκει να υπαρχει ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ;)

Μια λιγο οφ τοπικ ερωτηση .

Θα υπαρχει προβλημα οσο αφορα την αναπαγωγη mkv αν ενας δισκος ειναι στις 5400 στροφες (εσωτερικος με dock station ,usb συνδεση) ?

Μια λιγο οφ τοπικ ερωτηση .

Θα υπαρχει προβλημα οσο αφορα την αναπαγωγη mkv αν ενας δισκος ειναι στις 5400 στροφες (εσωτερικος με dock station ,usb συνδεση) ?

οχι. με 2,5'' στις 5400 βλεπω και εγω mkv(720p & 1080p). ειτε μεσω pc η' του WDTV (πρωτης γενιας).

Ευχαριστώ φίλε μου για την απάντηση!

Όντως έχω την εντύπωση πως με USB 2.0 τα πράγματα είναι αργά (για να το πω μονολεκτικά). Βέβαια στο πλείστον των περιπτώσεων κάνεις τη δουλειά σου μια χαρά (βλέπεις ταινίες FullHD σε μεγάλα bitrates) κάνεις αντιγραφές κτλ. Αλλά αν θέλεις κάτι ταχύτερο ως τώρα η μόνη σίγουρη λύση ήταν το Fireware 800 (ήδη κυκλοφορούσε από το 2002 (!)) ή το e-SATA (μεταγενέστερο). Τώρα το USB 3.0 θα βοηθήσει την προώθηση της ταχύτητας αρκετά (αν κι εγώ θα μείνω με το FW800 μιάς κι έχει ταχύτητες εφάμιλλες -σχεδόν- της Gigabit σύνδεσης δικτύου). -bye-

Φίλε rider,

Συμφωνώ με τον DD-jimakos.
H ταχύτητα του USB 2.0 που έχεις έχει ταχύτητες κοντά στα 30MB ανά δευτερόλεπτο. Μ' αυτή την ταχύτητα κάνεις streaming >2 βίντεο 1080p.
Επίσης η ταχύτητα του 2.5" σκληρού στις 5400rpm είναι αισθητά μεγαλύτερη από τα 30MB/s που δίνει το USB 2.0 (π.χ. εγώ έχω τον ST9120817AS που είναι ακριβώς προδιαγραφών που αναφέρεις και 120GB χωρητικότητας και η ελάχιστη ταχύτητά του είναι 35MB/s ενώ η μέγιστη 65MB/s Μόλις μετρήθηκε :D)

σε βρισκω σωστο.
ας ειμαστε μερικα βηματα πισω απο την τεχνολογια κανεναν δεν βλαπτει,ισα ισα γλιτονουμε και καποια στην τσεπη μας.-bye-

Αγόρασα αυτόν:

http://www.plaisio.gr/Computers/Har...HDD-3-5inches-64MB-Cache-7200RPM-SATA-3Gb.htm

1η απορία: Είναι sata ή sata 2;Στην περιγραφή λέει sata αλλά στην ταχύτητα διαμεταγωγής 3gb/s.
2η απορία: Οι ταχύτητες που πιάνει κουμπωμένο στο προαναφερθέν dock ανέρχονται στο εξευτελιστικό 9,5 mb/s.Αν τον κάνω xfat θα δω διαφορά;

Φίλε μου,

Ο σκληρός δίσκος που αγόρασες είναι SATA-2 δηλαδή υποστηρίζει ταχύτητες διαμεταγωγής 3GBit/s.
Είναι όμως συμβατός και με SATA-1, δηλαδή 1.5GBit/s.
To dock σου, αν δεν κάνω λάθος, υποστηρίζει SATA-2 άρα συνδέεται μέσω αυτού στο Dock.
Ερώτηση: Το Dock πώς το συνδέεις στον Η/Υ; Μέσω USB ή μέσω eSATA;

H αλήθεια είναι ότι η ταχύτητα των 9.5MB/s είναι πολύ μικρή, ακόμα κι αν τον συνδέεις μέσω USB.
Πολλοί λόγοι μπορεί να υπάρχουν:
1) Συνδέεις το Dock στον Η/Υ μέσω Hub. Σε συνδέσεις που απαιτείται γρήγορη μεταφορά δεδομένων αποφεύγουμε τη λύση του USB Hub.
2) Η ταχύτητα αναφέρεται σε μεταφορά δεδομένων από το νέο σου σκληρό δίσκο στον νέο σου σκληρό. Κάνε μετρήσεις αντιγράφοντας αρχεία με προέλευση το νέο σκληρό και προορισμό ένα εσωτερικό σκληρό που ήδη έχεις και το αντίστροφο.
3) To σύστημα αρχείων του νέου σου σκληρού είναι ακατάλληλο. Τι σύστημα αρχείων έχει; Το xFAT που προανέφερες δεν ξέρω τι είναι. Μήπως εννοείς exFAT; Ούτε το exFAT το έχω δοκιμάσει. Αν χρησιμοποιείς Windows λειτουργικό σύστημα, ίσως το NTFS να είναι το καλύτερο.
4) Είναι ολόκληρος 1 μεγάλο partition. Αν τον θέλεις έτσι, μην το χωρίζεις. Συνήθως όμως η δημιουργία 2 ή περισσοτέρων κατατμήσεων σε μεγάλους σκληρούς δίσκους βοηθάει καλύτερα στην οργάνωση των αρχείων μας και προσφέρει μεγαλύτερες επιδόσεις (ειδικά στο 1ο partition και εφ' όσον έχει γεμίσει κάπως ο δίσκος)

Θα πρότεινα ανεπιφύλακτα να αγοράσεις ένα μετατροπέα SATA σε eSATA που κοστίζει λίγα ευρώ. Αν η μητρική σου δεν έχει έξοδο eSATA, θα δεις τεράστιες διαφορές στην ταχύτητα με αυτό.
Αν η μητρική σου δεν έχει ούτε SATA (ή έιναι όλα κατειλημμένα) μπορείς να αφοράσεις έναν ελεγκτή/controller eSATA. Αυτός θα κοστίσει ίσως λίγο πάνω από 20 ευρώ.

Φίλε pantazis ευχαριστώ για τις απαντήσεις!
Έχουμε και λέμε:

Ο σκληρός δίσκος που αγόρασες είναι SATA-2 δηλαδή υποστηρίζει ταχύτητες διαμεταγωγής 3GBit/s.
Είναι όμως συμβατός και με SATA-1, δηλαδή 1.5GBit/s.

Τι εννοείς με αυτό;Δεν εννοείται ότι ένας δίσκος που υποστηρίζει 3gb/s θα υποστηρίζει και 1.5 gb/s????
Αν ο δίσκος είναι sata 2 δεν θα έπρεπε να το γράφει στην ετικέτα του; Γράφει σκέτο sata.

1) Συνδέεις το Dock στον Η/Υ μέσω Hub. Σε συνδέσεις που απαιτείται γρήγορη μεταφορά δεδομένων αποφεύγουμε τη λύση του USB Hub.

Το dock συνδέεται με το laptop μου απευθείας (χωρίς hub) με Usb2.

2) Η ταχύτητα αναφέρεται σε μεταφορά δεδομένων από το νέο σου σκληρό δίσκο στον νέο σου σκληρό. Κάνε μετρήσεις αντιγράφοντας αρχεία με προέλευση το νέο σκληρό και προορισμό ένα εσωτερικό σκληρό που ήδη έχεις και το αντίστροφο.

Please ξαναδιατύπωσε το ,μάλλον το μπέρδεψες.

3) To σύστημα αρχείων του νέου σου σκληρού είναι ακατάλληλο. Τι σύστημα αρχείων έχει; Το xFAT που προανέφερες δεν ξέρω τι είναι. Μήπως εννοείς exFAT; Ούτε το exFAT το έχω δοκιμάσει. Αν χρησιμοποιείς Windows λειτουργικό σύστημα, ίσως το NTFS να είναι το καλύτερο.

Ναι, exFAT εννοούσα. Τώρα είναι NTFS.

4) Είναι ολόκληρος 1 μεγάλο partition. Αν τον θέλεις έτσι, μην το χωρίζεις. Συνήθως όμως η δημιουργία 2 ή περισσοτέρων κατατμήσεων σε μεγάλους σκληρούς δίσκους βοηθάει καλύτερα στην οργάνωση των αρχείων μας και προσφέρει μεγαλύτερες επιδόσεις (ειδικά στο 1ο partition και εφ' όσον έχει γεμίσει κάπως ο δίσκος)

Λες αν τον κόψω να έχει σημαίνουσα διαφορά στην ταχύτητα;

Θα πρότεινα ανεπιφύλακτα να αγοράσεις ένα μετατροπέα SATA σε eSATA που κοστίζει λίγα ευρώ. Αν η μητρική σου δεν έχει έξοδο eSATA, θα δεις τεράστιες διαφορές στην ταχύτητα με αυτό.
Αν η μητρική σου δεν έχει ούτε SATA (ή έιναι όλα κατειλημμένα) μπορείς να αφοράσεις έναν ελεγκτή/controller eSATA. Αυτός θα κοστίσει ίσως λίγο πάνω από 20 ευρώ.

Δεν έχω καθόλου sata, μιλάμε για ένα laptop με intel core duo στο 1.83.

Φίλε manosfp,

Τι εννοείς με αυτό;Δεν εννοείται ότι ένας δίσκος που υποστηρίζει 3gb/s θα υποστηρίζει και 1.5 gb/s????
Αν ο δίσκος είναι sata 2 δεν θα έπρεπε να το γράφει στην ετικέτα του; Γράφει σκέτο sata.

Σωστά, εννοείται... Εννοείται από αυτούς που το ξέρουν.
Δεν ήξερα ότι το γνωρίζεις ήδη αυτό. Γενικά σε ότι γράφω προσπαθώ να μη λαμβάνω υπ' όψιν μου το γνωσιακό πεδίο του συνομιλητή μου.
Κανονικά θα έπρεπε να γράφει SATA-2. Μπορεί να μη το γράφει όμως γιατί αυτό το -2 είναι έκδοση του προτοκόλλου. Θα φέρω ένα παράδειγμα: Όταν θέλεις να στείλεις μία εικόνα σ' ένα φίλο σου μέσω κινητού, τον ρωτάς: Το κινητό σου έχει Bluetooth 2.1;
Θεωρώ ότι λόγω του ιδιαίτερα νέου μοντέλου/χωρητικότητας/λοιπών προδιαγραφών, η πιθανότητα να είναι SATA-1 είναι μηδαμινή.

Το dock συνδέεται με το laptop μου απευθείας (χωρίς hub) με Usb2.
Δεν έχω καθόλου sata, μιλάμε για ένα laptop με intel core duo στο 1.83.

Κατάλαβα πως δεν είναι εφικτή η σύνδεση μεταξύ eSATA.
Κάνε δοκιμές (αν θέλεις) και σύνδεσέ το και σε άλλες USB θύρες. Η πιθανότητα να μην είναι όλες USB 2.0 (όπως συνέβαινε με παλιότερα φορητά) είναι μηδαμινή. Υπάρχει όμως μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει εσωτερικό HUB και η συγκεκριμένη θύρα USB να μοιράζεται εσωτερικά π.χ. με την κάμερα.

Originally Posted by th-pantazis

Αυτό που έγραψα είναι μπερδεμένο. Με αλλα λόγια:
Όταν κάνεις τεστ αντιγράφεις από μία διαδρομή/path A σε μία διαδρομή Β.
Προτείνω οι διαδρομές να βρίσκονται σε διαφορετικούς φυσικούς δίσκους και όχι στον ίδιο για να πάρεις σωστές μετρήσεις.

Γενικά, να τον χωρίσεις σε partition ή να αλλάξεις το file system δεν πιστεύω ότι θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές. Ελάχιστες ίσως... Τη στιγμή όμως που δεν χρησιμοποιείς το εύρος της USB 2.0 (που είναι περί τα 30MB/s ίσως και λίγο μεγαλύτερο), αμφιβάλλω αν θα δεις διαφορά με τέτοιους τρόπους.
Επίσης κάνε μία δοκιμή με άλλον Η/Υ (σταθερό ή φορητό) για να δούμε αν φταίει το σετ σκληρός-Dock ή ο Η/Υ.

Παρένθεση:

Το ότι ένας σκληρός δίσκος υποστηρίζει ταχύτητες 3Gbps δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μπορεί να χαρακτηριστεί SATA 2. Μπορεί κάλλιστα να είναι (απλά) SATA με ταχύτητα 3Gbps. Είχε γίνει ολόκληρη ιστορία για αυτό παλιότερα..

Περισσότερα εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/SATA_2#SATA_II_misnomer

Φίλε Δημήτρη,

Το ότι ένας σκληρός δίσκος υποστηρίζει ταχύτητες 3Gbps δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μπορεί να χαρακτηριστεί SATA 2. Μπορεί κάλλιστα να είναι (απλά) SATA με ταχύτητα 3Gbps. Είχε γίνει ολόκληρη ιστορία για αυτό παλιότερα..

Ευχαριστώ για την πληρογορία!
Δεν το είχα καθόλου υπ' όψιν μου αυτό το ενδεχόμενο.
Άρα λύθηκε έτσι και η απορία του manosfp.