Εξωτικά υλικά για enclosure

StratosSK

New member
25 September 2007
28
Έχει χρησιμοποιήσει κανείς εξωτικά υλικά για την κατασκευή enclosure?
(Για να επιτευχθεί το ιδανικό σχήμα αυγού που έχει ένα σωλήνα που σβήνει...)

Κάποιες αρχικές ιδέες

1. Κατασκευή του σχήματος με πηλό -> Δημιουργία καλουπιού -> χρησιμοποιήσουμε το καλούπι για τη δημιουργία του σχήματος απο κερί-> Θάβουμε το καλούπι σε τσιμέντο-> το θερμαίνουμε για να φύγει το κερί...->
  2. Άλλες τρελές ιδέες...(...? Με πλαστικά ή κάτι άλλο?)

ΥΓ.
α) Πιθανός να μην αξίζει το κόπο αλλά άμα κολλήσεις το μικρόβιο του audiophile ...
β) Στην αρχή σκεφτόμουνα να χρησιμοποιήσω κυλινδρική συμμετρία (βρίσκεις εύκολα αλουμινίου σε κυλινδρική συμμετρία)

Corian, αλλά τρομερά δύσκολο στην κατεργασία και την διαμορφωσή του.
Παρεπιπτώντος η διαδικασία που περιγράφεις είναι η κλασσική γιά
δημιουργία μεταλλικών γλυπτών!

Το πήλινο μοιάζει πιο εύκολο, [από το τσιμεντένιο που σκεφτόμουνα]...

ασε που αν της εβαζες τσιμεντενιο ηχειο στο σαλονι θα σε κρεμαγε με το σεμεδακι....

παντως ο πηλος μου εχει κεντρισει το ενδιαφερον

ασε που αν της εβαζες τσιμεντενιο ηχειο στο σαλονι θα σε κρεμαγε με το σεμεδακι....

Θα τον φοβόμουν τον πηλό, μήπως και σπάσει σε κανένα ξέσπασμα των μπάσων.

Το ξύλο είναι ευκολότερο στην κατεργασία και συναρμολόγηση, τα μέταλλα διευκολύνουν στην μορφοποίηση γλυπτού.

Δεν θέλω να κάνω τον έξυπνο, αλλά με το MDF που κυκλοφορεί, θεωρώ ότι και το κόντρα πλακέ είναι εξωτικό υλικό.

Εχω φτιαξει προ 20ετίας τα ηχεία μου, από δύο φύλλα κόντρα πλακέ 18mm κολλημένα μεταξύ τους. Στο εσωτερικό των τοιχωμάτων κολλήθηκε φύλλο καουτσούκ πάχους 1cm. Εσωτερικά δεν φαίνεται καθόλου το ξύλο. Και τέλος στο εσωτερικό της καμπίνας μπήκε αραιή ποσότητα συνθετικού "μαλλιού" για έλεγχο των στάσιμων.

Τα ηχεία δεν είναι μεγάλα (25lt), και τα 36mm του τοιχώματος αξιοποιήθηκαν για την έντονη καμπύλωση των ακμών. Επίσης δεν έχει χρησιμοποιηθεί ούτε ένα καρφί, αλλά καβίλιες και ξυλόκολλα - για να μην υπάρχουν καρφιά - πηγές ταλάντωσης στις ακμές, αλλά και για να μπορεί να γίνει η καμπύλωση των ακμών.

Σε συνδυασμό με καλοπερασμένη και γυαλισμένη λευκή λάκα, δείχνουν αρκετά εξωτικά σε σχέση με τα καφέ κουτιά που κυκλοφορούσαν.

Δεν θα μπουν στο σαλόνι αλλά στο ημιυπόγειο μεζονέτας (playroom + Homecinema)

Θα τον φοβόμουν τον πηλό, μήπως και σπάσει σε κανένα ξέσπασμα των μπάσων.

Το ξύλο είναι ευκολότερο στην κατεργασία και συναρμολόγηση, τα μέταλλα διευκολύνουν στην μορφοποίηση γλυπτού.

Δεν θέλω να κάνω τον έξυπνο, αλλά με το MDF που κυκλοφορεί, θεωρώ ότι και το κόντρα πλακέ είναι εξωτικό υλικό.

Εχω φτιαξει προ 20ετίας τα ηχεία μου, από δύο φύλλα κόντρα πλακέ 18mm κολλημένα μεταξύ τους. Στο εσωτερικό των τοιχωμάτων κολλήθηκε φύλλο καουτσούκ πάχους 1cm. Εσωτερικά δεν φαίνεται καθόλου το ξύλο. Και τέλος στο εσωτερικό της καμπίνας μπήκε αραιή ποσότητα συνθετικού "μαλλιού" για έλεγχο των στάσιμων.

Τα ηχεία δεν είναι μεγάλα (25lt), και τα 36mm του τοιχώματος αξιοποιήθηκαν για την έντονη καμπύλωση των ακμών. Επίσης δεν έχει χρησιμοποιηθεί ούτε ένα καρφί, αλλά καβίλιες και ξυλόκολλα - για να μην υπάρχουν καρφιά - πηγές ταλάντωσης στις ακμές, αλλά και για να μπορεί να γίνει η καμπύλωση των ακμών.

Σε συνδυασμό με καλοπερασμένη και γυαλισμένη λευκή λάκα, δείχνουν αρκετά εξωτικά σε σχέση με τα καφέ κουτιά που κυκλοφορούσαν.

Υπάρχει τρόπος να τοποθετηθεί πηλός εσωτερικά σε ηχείο από συμβατικό υλικό MDF/ή και κόντρα πλακέ, ώστε να έχουμε εσωτερικά ένα σχήμα σχεδόν σφαιρικό ? Πώς θα κόλαγε ο πηλός μόνιμα ? [Μπορεί να μην γίνεται....] Κάποιο άλλο υλικό που θα μπορούσε να έμπαινε μέσα σε συμβατικό ηχείο ?...

Βλέποντας τι έκανε ο Ισπανός

http://www.mundohi-fi.com/portal/index.php?module=pagesetter&func=viewpub&tid=8&pid=8

μου ήρθε μια έμπνευση​

Αν θέλουμε να κάνουμε ένα σχήμα σαν τη σφαίρα του BW 800 που έχει ένα κώνο,
http://www.tnt-audio.com/casse/bw801e.html

Θα μπορούσα να πάρω ΜDF να κόψω πολλούς κυκλικούς δίσκους που όταν τοποθετηθούν / κολληθούν / + καβίλιες να έχουμε το σχήμα που θέλουμε. Μπορούμε να έχουμε εξαιρετικά παχιά τοιχώματα (είναι η διαφορά των δύο ακτίνων). Πάχος του MDF πρέπει να είναι σχετικά μικρό για να βάλουμε αρκετούς δίσκους και να έχουμε καλή ακρίβεια στον z άξονα.​
Επίσης Για το κόλλημα τρύπες και καβίλιες για να μην υπάρχουν μέταλλα

Για 50 cm χρειαζόμαστε 50 δίσκους από MDF (To ΜDF πάχος 1 cm).​