EXOYN ΛΑΛΗΣΕΙ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΔΕΗ...??

Παιδιά θέλετε να το πούμε απλά?

Για όλους υπάρχει εξασφαλισμένη αξιοπρεπής ζωή μέσω της εργασίας του καθενός. Τα δεινά και τα ζόρια ξεκινούν από τη στιγμή που μερικοί αποζητούν τη κονόμα. Χορεύει ο πλανήτης καρσιλαμά για να τη βρίσκει ο κάθε τυχοδιώκτης. Χωρίς αυτούς (όποιοι και να'ναι) δεν θα στέναζε κανένας.

Πετάξτε τους στη θάλασσα...

Μπορείς να το αναλύσεις λίγο -αν και off topic- αυτό? Γιατί υποτίθεται πως τα αιολικά πάρκα δημιουργούνται με σκοπό την όσο το δυνατό λιγότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος, αν είναι να κάνουν ζημιά, βράστα... Είναι αποτέλεσμα της "φύσης" τους η επιβάρυνση, ή λόγω κακής λειτουργίας και διαχείρησης? Μιας και έχεις προσωπική άποψη από την λειτουργία τέτοιων μονάδων στην περιοχή σου, ρωτώ εσένα. -bye-

Mπορώ να στο αναλύσω όσο θές καθ ότι έχω εργαστεί στο διαφημηστικό τομέα τέτοιας εταιρείας επι 4 χρόνια συν του ότι ζώ στην περιοχή της Ελλάδας (Νότια Εύβοια) η οποία σήμερα παράγει το 22% της συνολικής παραγόμενης εν Ελλάδι αιολικής ενέργειας. Η προοπτική είναι η παραγωγή να φτάσει το 55%.
Δηλαδή 4 Δήμοι (Δυστίων, Στυρέων, Μαρμαρίου και Καρύστου) είναι καταδικασμένοι να δεχτούν στα βουνά και τις πλαγιές τους 16 εκατοντάδες (1600) ανεμογεννήτριες ύψους 120 μέτρων σύν την διάνοιξη εκατοντάδων χιλιομέτρων δρόμων, σύν την εγκατάσταση δεκάδων υποσταθμών με υπαίθριους μετασχηματιστές, σύν το τεράστιο δίκτυο πυλώνων που θα μεταφέρει το φορτίο. Την ζημιά που γίνεται στο περιβάλλον είναι φίλε mmoukiou αδύνατον να την φανταστεί κανείς εάν δεν επισκεφθεί επι τόπου τις εγκαταστάσεις αυτές. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, τα ΜΜΕ βγάζουν διαφορετική εικόνα απο την πραγματική, ωθούμενοι προφανώς απο συμφέροντα.
Τα κέρδη των επιχειρηματιών είναι σημαντικά καθ ότι πωλούν το ρεύμα στη ΔΕΗ στην τριπλάσια τιμή απ ότι το πουλά εκείνη στους καταναλωτές. Επίσης έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία αφού παράγουν "πράσινη" ενέργεια.

Η τοπική κοινωνία φοβάτοι την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής, οι νέες θέσεις εργασίας για τους ντόπιους και για τις οποίες επαίρονται είναι κοροϊδία. Ενας αιολικός σταθμός με 50-80 ανεμογεννήτριες χρειάζεται μόνο ένα άτομο-φύλακα, τα πάντα ελέγχονται με κλειστό κύκλωμα απο τα γραφεία των εταιρειών στην Αθήνα.

Δέν διακατέχομαι από εμπάθεια, κάθε άλλο, καθώς είμαι φωτογράφος τοπίου και η ευαισθησία μου σε θέματα περιβάλλοντος είναι -πώς να το κάνουμε- αυξημένη.
Δεν λέμε όχι στις ήπιες μορφές ενέργειας, αλλοίμονο! Όμως μια ολοκληρωμένη μελέτη και ένας χωροταξικός σχεδιασμός απο την πολιτεία δεν θα έβλαπτε!!
Μήν συγκρίνετε αυτά που βλέπετε στην Καλιφόρνια και στη Δανία, εκει οι αρμόδιοι είναι πολιτισμένοι!
Καλώ οποιον αμφιβάλλει να τον ξεναγήσω με το τζιπ, να τα δει ιδίοις όμασι!

Υ.Γ Συγγνώμη για το off topic και την κάποια ένταση στα γραπτά μου, αλλά το έβγαλα απο μέσα μου:grinning-smiley-043

Last edited:
Απάντηση: Re: EXOYN ΛΑΛΗΣΕΙ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΔΕΗ...??

Φαίνεται οτι μας περνάνε για πολύ μ....ες! Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, περίπου το 18-20% (κατ'άλλους μόνο το 7%) της συνολικής ενέργειας παράγεται απο καύση πετρελαίου-παρ'όλ'αυτά με πρόσχημα την αύξηση της τιμής του πετρελαίου πέρσι πέτυχε και πήρε αύξηση 21% σε βάθος 18 μηνών! Τώρα δε που το πετρέλαιο είναι κοντα στα $58, εμφανίζεται πιο διαλλακτική (!) για την επιβολή της ρήτρας καυσίμου..μήπως να τους πούμε κι ευχαριστώ;;; Ή να πάμε στον εναλλακτικό πάροχο:flipout:;;Όσο για τον μεγάλο manager, νομίζω οτι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, γιατί έτσι δε θα πάρει την αποζημίωση..αν τον "αποπέμψουν" όμως φαντάζομαι οτι θα τα παρει όλα κανονικά...στην υγειά μας

Something's running down to the gypsies...:flipout:

...

Δέν διακατέχομαι από εμπάθεια, κάθε άλλο, καθώς είμαι φωτογράφος τοπίου και η ευαισθησία μου σε θέματα περιβάλλοντος είναι -πώς να το κάνουμε- αυξημένη.
...

Επειδή ακριβώς το βλέπω αυτό στις φωτογραφίες σου, ήθελα την γνώμη σου. Ευχαριστώ.

Καποιοι θα το θυμαστε...προ 15ετιας,την περιοδο της μεγαλης λειψυδριας,ειχε αυξηθει το νερο 300% εν μια νυκτι και ο τοτε αρμοδιος υπουργος (aka Γ.Σ.) μας διαβεβαιωνε οτι μολις ξεπεραστει το προβλημα θα επανελθει η τιμη του κυβικου στα φυσιολογικα επιπεδα

ΑΠ ΟΣΑ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΧΑΚΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ.... ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΜΩΣ ΠΙΘΑΝΟΝ ΛΑΘΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΝΑ ΣΟΥ ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΕΙ Η ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΣΤΟ ΡΟΛΟΙ.
Λαθος.Και τα μονοφασικα πειραζονται αλλα ασε καλυτερα...Λαθος συνδεση σε τριφασικο η μονοφασικο δεν υπαρχει.Η ειναι σωστη και μετραει, ή ειναι λαθος και δεν μετραει καθολου.
@ tatiana: Απορω πως τοσο καιρο δεν εχεις κανει τιποτα.Μια λυση που σκεφτομαι ειναι να παρεις ενα ηλεκτρολογο να σου συνδεσει ενα αλλο μετρητη(υπαρχει στο εμποριο) για να συγκρινεις τις ενδειξεις τους.
Αληθεια μιλαμε για τριφασικο μετρητη ετσι;

Re: Απάντηση: EXOYN ΛΑΛΗΣΕΙ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΔΕΗ...??

Mπορώ να στο αναλύσω όσο θές καθ ότι έχω εργαστεί στο διαφημηστικό τομέα τέτοιας εταιρείας επι 4 χρόνια συν του ότι ζώ στην περιοχή της Ελλάδας (Νότια Εύβοια) η οποία σήμερα παράγει το 22% της συνολικής παραγόμενης εν Ελλάδι αιολικής ενέργειας. Η προοπτική είναι η παραγωγή να φτάσει το 55%.
Δηλαδή 4 Δήμοι (Δυστίων, Στυρέων, Μαρμαρίου και Καρύστου) είναι καταδικασμένοι να δεχτούν στα βουνά και τις πλαγιές τους 16 εκατοντάδες (1600) ανεμογεννήτριες ύψους 120 μέτρων σύν την διάνοιξη εκατοντάδων χιλιομέτρων δρόμων, σύν την εγκατάσταση δεκάδων υποσταθμών με υπαίθριους μετασχηματιστές, σύν το τεράστιο δίκτυο πυλώνων που θα μεταφέρει το φορτίο. Την ζημιά που γίνεται στο περιβάλλον είναι φίλε mmoukiou αδύνατον να την φανταστεί κανείς εάν δεν επισκεφθεί επι τόπου τις εγκαταστάσεις αυτές. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, τα ΜΜΕ βγάζουν διαφορετική εικόνα απο την πραγματική, ωθούμενοι προφανώς απο συμφέροντα.
Τα κέρδη των επιχειρηματιών είναι σημαντικά καθ ότι πωλούν το ρεύμα στη ΔΕΗ στην τριπλάσια τιμή απ ότι το πουλά εκείνη στους καταναλωτές. Επίσης έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία αφού παράγουν "πράσινη" ενέργεια.

Η τοπική κοινωνία φοβάτοι την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής, οι νέες θέσεις εργασίας για τους ντόπιους και για τις οποίες επαίρονται είναι κοροϊδία. Ενας αιολικός σταθμός με 50-80 ανεμογεννήτριες χρειάζεται μόνο ένα άτομο-φύλακα, τα πάντα ελέγχονται με κλειστό κύκλωμα απο τα γραφεία των εταιρειών στην Αθήνα.

Δεν λέμε όχι στις ήπιες μορφές ενέργειας, αλλοίμονο! Όμως μια ολοκληρωμένη μελέτη και ένας χωροταξικός σχεδιασμός απο την πολιτεία δεν θα έβλαπτε!!
Μήν συγκρίνετε αυτά που βλέπετε στην Καλιφόρνια και στη Δανία, εκει οι αρμόδιοι είναι πολιτισμένοι!
Καλώ οποιον αμφιβάλλει να τον ξεναγήσω με το τζιπ, να τα δει ιδίοις όμασι!

Υ.Γ Συγγνώμη για το off topic και την κάποια ένταση στα γραπτά μου, αλλά το έβγαλα απο μέσα μου:grinning-smiley-043

Ενδιαφέροντα όσα λες (δεν έχω δική μου άποψη, δεν έχω επισκεφτει ποτε την συγκεκριμένη περιοχή) και δεδομένου ότι ξερουμε σε τι χώρα ζούμε ...δεν αμφιβάλλω ότι υπήρξε έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και εδώ (όπως και παντού!)
Ομως....αν με την σειρά σου επισκεφτείς ή ζήσεις στην Πτολεμαίδα και τα περιξ...ειναι πολύ πιθανό να βρίσκεις μετα το τοπίο της περιοχής σου πολύ ελκυστικό! Δεν ειναι δυνατόν μία μόνο περιοχή να παράγει το 60-70% της ενέργειας που χρειάζεται όλη η χώρα και ως κάτοικος της ευρύτερης αυτής περιοχής (ευτυχώς όχι της ίδιας της Πτολεμαίδας) λεω ότι πρεπει και οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας να υφίστανται μία αντίστοιχη όχληση απο την παραγωγή ενέργειας (που θάπρεπε κανονικά να ειναι και ανάλογη με τον πληθυσμό της κάθε περιοχής). Υπο την έννοια αυτή εκνευρίστηκα αφάνταστα όταν σε κάποιο νησί δεν δεχόντουσαν να μπουν ανεμογενήτριες για να μην ενοχλούν οπτικά τους τουρίστες (έτσι ελεγαν καποιοι κατοικοι που ειδα στις ειδήσεις)! Καλύτερη μελέτη και σχεδιασμός εντάξει, αλλά όχι πλήρης αρνηση και να θέλουμε μετα να έχουμε ρεύμα (αρκει να το παράγουν άλλες περιοχές, υφιστάμενες εκείνες την όχληση). Εκτός και αν οσοι δεν θελουν ανεμογενήτριες προτιμούν εργοστάσια που θα καινε πετρελαιο, λιγνίτη ή φυσικό αέριο, νομίζω όμως ότι ειδικά οι περιοχές του Αιγαίου με τους ανέμους που έχουν ενδείκνυνται για ανεμογενήτριες και εν πάσει περιπτώσει έχω δει πολύ περισσότερες απο όσες στην Ελλάδα σε πολύ τουριστικές χώρες που επισκέφτηκα όπως η Ισπανία και η Αυστρία (που σίγουρα δεν έχουν και τα μποφωρ του Αιγαίου).
Καταλήγω λέγοντας (για την περιπτωσή σου της ΝΑ Εύβοιας) ...θα προτιμούσες μήπως καποιο εργοστάσιο λιγνίτη, ή φυσικού αερίου ή πετρελαίου απο τις ανεμογενήτριες; (γιατι η απάντηση....δεν θα ήθελα κανενα εργοστασιο παραγωγής ενέργειας όπως καταλαβαίνεις δεν ειναι αποδεκτή!)`

Απάντηση: Re: Απάντηση: EXOYN ΛΑΛΗΣΕΙ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΔΕΗ...??

Ενδιαφέροντα όσα λες (δεν έχω δική μου άποψη, δεν έχω επισκεφτει ποτε την συγκεκριμένη περιοχή) και δεδομένου ότι ξερουμε σε τι χώρα ζούμε ...δεν αμφιβάλλω ότι υπήρξε έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και εδώ (όπως και παντού!)
Ομως....αν με την σειρά σου επισκεφτείς ή ζήσεις στην Πτολεμαίδα και τα περιξ...ειναι πολύ πιθανό να βρίσκεις μετα το τοπίο της περιοχής σου πολύ ελκυστικό! Δεν ειναι δυνατόν μία μόνο περιοχή να παράγει το 60-70% της ενέργειας που χρειάζεται όλη η χώρα και ως κάτοικος της ευρύτερης αυτής περιοχής (ευτυχώς όχι της ίδιας της Πτολεμαίδας) λεω ότι πρεπει και οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας να υφίστανται μία αντίστοιχη όχληση απο την παραγωγή ενέργειας (που θάπρεπε κανονικά να ειναι και ανάλογη με τον πληθυσμό της κάθε περιοχής). Υπο την έννοια αυτή εκνευρίστηκα αφάνταστα όταν σε κάποιο νησί δεν δεχόντουσαν να μπουν ανεμογενήτριες για να μην ενοχλούν οπτικά τους τουρίστες (έτσι ελεγαν καποιοι κατοικοι που ειδα στις ειδήσεις)! Καλύτερη μελέτη και σχεδιασμός εντάξει, αλλά όχι πλήρης αρνηση και να θέλουμε μετα να έχουμε ρεύμα (αρκει να το παράγουν άλλες περιοχές, υφιστάμενες εκείνες την όχληση). Εκτός και αν οσοι δεν θελουν ανεμογενήτριες προτιμούν εργοστάσια που θα καινε πετρελαιο, λιγνίτη ή φυσικό αέριο, νομίζω όμως ότι ειδικά οι περιοχές του Αιγαίου με τους ανέμους που έχουν ενδείκνυνται για ανεμογενήτριες και εν πάσει περιπτώσει έχω δει πολύ περισσότερες απο όσες στην Ελλάδα σε πολύ τουριστικές χώρες που επισκέφτηκα όπως η Ισπανία και η Αυστρία (που σίγουρα δεν έχουν και τα μποφωρ του Αιγαίου).
Καταλήγω λέγοντας (για την περιπτωσή σου της ΝΑ Εύβοιας) ...θα προτιμούσες μήπως καποιο εργοστάσιο λιγνίτη, ή φυσικού αερίου ή πετρελαίου απο τις ανεμογενήτριες; (γιατι η απάντηση....δεν θα ήθελα κανενα εργοστασιο παραγωγής ενέργειας όπως καταλαβαίνεις δεν ειναι αποδεκτή!)`

Έχεις δίκιο απ άυτή την άποψη αλλά μην ξεχνάς ότι στην περιοχή αυτή της Νότιας Εύβοιας βρίσκεται και λειτουργεί ο ΑΗΣ Αλιβερίου καίγοντας λιγνίτη και προσεχώς λιθάνθρακα.
Σίγουρα η Πτολεμαϊδα είναι επιβαρυμένη περιοχή, όπως και η Μεγαλόπολη. Δεν πρέπει όμως να γίνει κανόνας και να τιμωρηθούν οι υπόλοιποι. Είναι σωστό αυτό;
Εδώ να τονίσω ότι το αιολικό δυναμικό ελάχιστα συνεισφέρει στο συνολικό ηλεκτρικό φορτίο των 12 Gigawatts που χρειάζεται η χώρα. Όλη η Ελλάδα να καλυφθεί με ανεμογεννήτριες το πρόβλημα δεν λύνεται.
Επίτρεψε μου όμως να εκφράσω τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μου σχετικά με το μέλλον του τόπου μας και την οικονομική και κοινωνική του ανάπτυξη. Επιτέλους σε όλα τα ζητήματα δεν υπάρχει μόνο μία «αλήθεια». Και μάλιστα μόνο αυτή που υποστηρίζουν οι εταιρείες και οι επενδυτές.
Παιρνοντας το θάρρος να μιλήσω εκ μέρους των συντοπιτών μου έχω να πώ τα εξής τα οποία ειπωθηκαν σε διημερίδα για τα αιολίκά πάρκα στο Δήμο Στυρέων:
Η Νότια Εύβοια δεν πρόβαλε καμία αντίσταση στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων όλα αυτά τα χρόνια. Έτσι στην περιοχή μας λειτουργούν σήμερα - κατ' ελάχιστο- 352 ανεμογεννήτριες. Που αλλού στη χώρα υπάρχει τέτοια συσσώρευση; Για τη μη αντίδραση μας δεν διεκδικούμε κάποιο παράσημο ή την αναγνώρισή. Θεωρούμε ότι πράξαμε το σωστό συμβάλλοντας και εμείς σαν περιοχή στις εξελίξεις, στο κομμάτι που μας αναλογούσε.

Κανένας από εμάς δεν αμφισβήτησε την αναγκαιότητα ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παραθέσαμε όμως την άλλη άποψη που μιλά για λαθεμένο τρόπο ανάπτυξης, με μοναδικό στόχο το κέρδος των εταιρειών και όχι την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνεισφορά των ανανεώσιμων πηγών στη λύση του προβλήματος.
Την αντίδρασή μας επέφερε η έως σήμερα πρακτική επί του θέματος, η άναρχη και χωρίς όρους εγκατάσταση αιολικών πάρκων και την ενδυνάμωσε ο «Χωροταξικός σχεδιασμός» που προτάθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Θεωρούμε δε ότι είναι δικαιολογημένη καθώς:

* Το κείμενο αυτό δεν επιφυλάσσει τον παραμικρό ρόλο στους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους κατοίκους της περιοχής.
* Επιχειρεί να συσσωρεύσει όλα τα αιολικά πάρκα της χώρας (ως επί το πλείστον) σε τρεις μόνο περιοχές, πέρα από κάθε επιστημονικό ή λογικό επιχείρημα, δημιουργώντας νέα βιομηχανικά τοπία. Δεν υπάρχουν λέτε άλλες περιοχές της χώρας που το αιολικό δυναμικό είναι το ίδιο αξιόλογο με αυτό της Νότιας Εύβοιας;
* Δεν θέτει κανέναν ουσιαστικό περιορισμό στην εγκατάσταση των νέων ανεμογεννητριών.
* Δεν ανακαλεί και επανεξετάζει (σύμφωνα με τα κριτήρια αυτού έστω του Χωροταξικού) τις δεκάδες άδειες που έχουν δοθεί από το 2001 ως σήμερα και δεν έχουν υλοποιηθεί επειδή δεν υπήρχε τρόπος μεταφοράς της ενέργειας.
* Δεν κάνει λόγο, ούτε στο ελάχιστο, για κανένα από τα συνοδά έργα που απαιτούνται (δρόμοι, εκχερσώσεις, γραμμές σύνδεσης των εγκαταστάσεων με το δίκτυο) και κυρίως δεν αναφέρει κουβέντα για τις γραμμές υψηλής τάσης.
* Τέλος, το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έδωσε την παραμικρή σημασία στις προτάσεις που καταθέσαμε όλοι από τον Μάρτιο του 2007. Τι ζητήθηκε; Η προστασία του φαραγγιού του Δημοσάρι, των δρακόσπιτων και ορισμένων ακόμα σημαντικών τοποθεσιών για εμάς καθώς ο σεβασμός των περιοχών που είναι ενταγμένες στο Natura.

Σήμερα, η ΔΕΗ επιχειρεί την κατασκευή μιας νέας γραμμής υψηλής τάσης που θα συνδέει τον Πλατανιστό με τον Αλμυροπόταμο (περίπου 60km). Στόχος η μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας από τα αιολικά πάρκα που έχουν αδιοδοτηθεί από το 2001-2003.

Μια απλή ματιά στη μελέτη κατασκευής και το χάρτη όδευσης της γραμμής θα σας ενημερώσει για τα ακόλουθα:

* Η γραμμή είναι υπέργεια από την πλευρά της Εύβοιας (εξαιτίας του κόστους ή δε γνωρίζω για ποιο άλλο λόγο) και γίνεται υπόγεια από την πλευρά της Αττικής!
* Η όδευση της γραμμής γίνεται μέσα από κατοικημένες περιοχές και οικισμούς.
* Δεν έχει ούτε καν την ίδια χάραξη με την υπάρχουσα ώστε να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες, αλλά σε μεγάλο κομμάτι της μετακινήθηκε βορειότερα, ώστε να πλησιάσει τα σημεία εγκατάστασης των νέων επενδύσεων.

Κλείνοντας θέλω να επαναλάβω την πάγια θέση μας. Δεν είμαστε ενάντιοι στην ανάπτυξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο. Θεωρούμε όμως ότι εξαντλήσαμε κάθε όριο ανοχής, υπομονής και διάθεσης διαλόγου.

Δεν αντιμετωπίζεις τον καρκίνο στην Πτολεμαϊδα καταστρέφοντας τη ζωή και το μέλλον άλλων ανθρώπων.

Δεν αποφεύγεις τα πυρηνικά εργοστάσια ισοπεδώνοντας τόπους.

Η απάντησή μας είναι, ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τρόπο ορθολογικό και διασπορά τους σε όλη την επικράτεια, όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν. Δεν είναι θεμιτό να προσπαθούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα και το πρώτο μας μέλημα να είναι η διευκόλυνση των επενδυτών!

Αναρωτιέμαι πραγματικά, μετά απ` όλα αυτά όλοι εσείς τι θα κάνατε; Αν όλα αυτά συνέβαιναν στην περιοχή σας τι θα λέγατε;
"

Νομίζω πως σας κούρασα, αλλά δυστυχώς αυτή η πραγματικότητα επικρέμεται πάνω απο τα κεφάλια μας
Και για να προλάβω την -συνηθισμένη για μένα ερώτηση- 'μήπως θα προτιμούσες να χτιστεί πυρηνικό εργοστάσιο" απαντώ το εξής. Οι κάτοικοι της Νότιας Εύβοιας αντέδρασαν σθεναρά στα μέσα της δεκαετίας του 70 όταν είχε αποφασιστεί η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Κάρυστο απο Βρεττανούς επιχειρηματίες.

Last edited:
Η κατάσταση στην Πτολεμαΐδα δεν συγκρίνεται, μιλάμε για άλλο επίπεδο υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Μάλλον, μιλάμε για μόλυνση, με δραματικές επιπτώσεις και στην υγεία των κατοίκων, όχι για αισθητική κυρίως υποβάθμιση. Φυσικά θα συμφωνήσω στα όσα λες Βασίλη, ιδίως σχετικά με το χάριν ποιών υποβαθμίζεται το περιβάλλον, καθώς και σχετικά με την ανυπαρξία αντισταθμιστικών οφελών.
Σίγουρα το να συγκεντρώνονται τόσες ανεμογεννήτριες σε μία μικρή περιοχή, τις καθιστά εκτρώματα, ενώ μία αραιότερη διασπορά σε ευρείες περιοχές τις χώρας ενδεχομένως να τις ενέτασσε στο ήδη εμφανέστατα επηρεασμένο από τον άνθρωπο και στις περισσότερες των περιπτώσεων ήδη υποβαθμισμένο περιβάλλον τους. Με σωστή διασπορά και διάταξη θα μπορούσαν να μοιάζουν με υπερφυσικών διαστάσεων γλυπτά. Πχ τι θα χάλαγε τον Θεσσαλικό κάμπο να πετάγεται κάθε λίγο και μία (δεν ξέρω εάν έχει αέρα αλλά φαντάζομαι κάτι θα έχει)? Θα έσπαγε και την μονοτονία.

Τόσα καραφλά βουνά και νησιά που το μόνο που φύεται είναι χλόη υπάρχουν, πρέπει δηλαδή να βάλουμε τα αιολικά πάρκα σε δενδρόφυτες εκτάσεις;

Λύσεις για όλα υπάρχουν, διάθεση δεν υπάρχει, αυτό καταλαβαίνω...

Τόσα καραφλά βουνά και νησιά που το μόνο που φύεται είναι χλόη υπάρχουν, πρέπει δηλαδή να βάλουμε τα αιολικά πάρκα σε δενδρόφυτες εκτάσεις;

Λύσεις για όλα υπάρχουν, διάθεση δεν υπάρχει, αυτό καταλαβαίνω...

Bρε εσύ με τα πούρα σου κάνεις την Πτολεμαϊδα να ωχριά σε κάπνα :flipout::flipout::flipout:

Εννοείται πως δεν ζητάει κανείς να μολύνει όλες τις περιοχές επειδή μολύνεται η Πτολεμαίδα, αν όμως γίνουν αρκετές μονάδες σε άλλα μέρη μπορει κάποια στιγμή να κλεισει και καμιά της Πτολεμαίδας και να μειωθεί η μόλυνση στην περιοχή.
Παρεπιμπτόντως στο ενδιάμεσο των απαντήσεων μου εδώ ειδα την καλύτερη εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης, τον Εξάντα στη ΝΕΤ όπου το θέμα ήταν η μόλυνση του Αμαζονίου στο κρατος του Ισημερινού απο τις εξορύξεις πετρελαίου πρώτα της Texaco και απο το 1992 της κρατικής εταιρείας που συνεχίζει στις εγκαταστάσεις της Texaco και όπου ολες οι κυβερνήσεις της χώρας (δεξιές ή αριστερές) αδιαφορούν πλήρως για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αρκεί να ρεουν οι κρουνοί (γιατι αν σταματήσουν χάνονται 3 εκατ. δολάρια ημερησίως...). Οι κατοικοι στα περιξ ειναι βεβαια ιθαγενείς και όταν περυσι ξεσηκώθηκαν, κατέφθασαν οσονούπω τα ΜΑΤ και έβαλαν τα πράγματα στην θέση τους! Ουσιαστικά πάντως έμεινα με την εντύπωση πως θα δεχόντουσαν και κάποια μόλυνση οι κατοικοι, αρκεί τουλάχιστον να έμενε και κάποιο χρήμα στην περιοχή τους ως ανταπόδοση. Επίσης έχουν καταφέρει να φέρουν σε δικη την Texaco (που όταν λήξει η δίκη, ίσως πάρουν σημαντική αποζημίωση) αλλά...κανείς δεν έχει μηνύσει την κρατική εταιρεία που συνεχίζει να τους μολύνει απο το 1992 με τα ίδια εργοστασια εξόρυξης!

Γιατί έχει μηνύσει κανείς την κάθε ΔΕΗ για τη μόλυνση στην κάθε Πτολεμαϊδα?
Και αν κάποιος το κάνει, δεν ξέρει εκ των προτέρων ποιά θα είναι η έκβαση της δίκης?
Φυσικά δε θα είναι υπέρ του..
Οπότε γιατί να το κάνει?

Re: Απάντηση: Re: EXOYN ΛΑΛΗΣΕΙ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΔΕΗ...??

Bρε εσύ με τα πούρα σου κάνεις την Πτολεμαϊδα να ωχριά σε κάπνα :flipout::flipout::flipout:

Εμ τι νομίζεις;

Θέλει πολύ προσπάθεια για να δημιουργείς φαινόμενο του θερμοκηπίου όπου στέκεσαι!:flipout:

Η κατάσταση στην Πτολεμαΐδα δεν συγκρίνεται, μιλάμε για άλλο επίπεδο υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Μάλλον, μιλάμε για μόλυνση, με δραματικές επιπτώσεις και στην υγεία των κατοίκων, όχι για αισθητική κυρίως υποβάθμιση. Φυσικά θα συμφωνήσω στα όσα λες Βασίλη, ιδίως σχετικά με το χάριν ποιών υποβαθμίζεται το περιβάλλον, καθώς και σχετικά με την ανυπαρξία αντισταθμιστικών οφελών.
Σίγουρα το να συγκεντρώνονται τόσες ανεμογεννήτριες σε μία μικρή περιοχή, τις καθιστά εκτρώματα, ενώ μία αραιότερη διασπορά σε ευρείες περιοχές τις χώρας ενδεχομένως να τις ενέτασσε στο ήδη εμφανέστατα επηρεασμένο από τον άνθρωπο και στις περισσότερες των περιπτώσεων ήδη υποβαθμισμένο περιβάλλον τους. Με σωστή διασπορά και διάταξη θα μπορούσαν να μοιάζουν με υπερφυσικών διαστάσεων γλυπτά. Πχ τι θα χάλαγε τον Θεσσαλικό κάμπο να πετάγεται κάθε λίγο και μία (δεν ξέρω εάν έχει αέρα αλλά φαντάζομαι κάτι θα έχει)? Θα έσπαγε και την μονοτονία.

Δυστυχώς δεν έχει αέρα. Η Εύβοια έχει πολύ, το ίδιο και μερικά κυκλαδονήσια.

Η περιοχή Κοζάνης-Πτολεμαίδας δυστυχώς ή ευτυχώς δεν συγκρίνεται με καμιά άλλη στην Ελλάδα (η Μεγαλόπολη είναι περιβαλλοντικό πάρκο μπροστά της). Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι νέες μορφές ενέργειας θα πρέπει να καταστρέφουν το περιβάλλον ή να αλλάζουν τη μέχρι τώρα ζωή των κατοίκων...