Extreme Overclocking και απαιτήσεις εξοπλισμού

kernel

Established Member
25 November 2014
169
Welcome to Mars
Ανοίγω αυτό το thread για εμένα και για όποιον μελλοντικά θελήσει να clockarei το σύστημά του.Για να κάνει κανείς μεγάλο overclocking υπάρχουν πολλές προυποθέσεις τις οποίες θα ήθελα να αναλύσουμε εδώ.Μετράει ο επεξεργαστής που έχεις,η ψύκτρα που θα χρησιμοποιήσεις και γενικά η μέθοδος ψύξης,η μητρική πλακέτα που διαθέτεις,το κουτί που χρησιμοποιείς και τι άλλο;
Για παράδειγμα πρόσφατα διαπίστωσα ότι η μητρική πλακέτα μπορεί να σου κόψει το overclocking λόγω της ταχύτητας των μνημών που υποστηρίζει [υπάρχει βέβαια ένας φίλος που επιμένει ότι γίνεται overclocking και ας τρέχουν χαμηλά οι μνήμες].Όπου κι αν έψαξα βέβαια βλέπω ότι πράγματι αν η μητρική δεν υποστηρίζει μεγάλες ταχύτητες μνήμης,τότε game over για μεγάλο overclocking.Ποια η άποψή σας;
Τι άλλο μπορεί να σου κόψει ένα μεγάλο clockarisma;

Ένα τροφοδοτικό της πλάκας μπορεί να σου κόψει τη φόρα γρήγορα.

Σχετικά με τις μνήμες, ανάλογα με το multiplier που υποστηρίζει η μητρική μπορείς να κλοκάρεις και με πιο αργές. Παράδειγμα, τον i5-750 μου μπορώ να τον φτάσω στα 4GHz με μνήμες 2000MHz (200x10) ή 1600MHz (200x8). Στην περίπτωση που είχα διαθέσιμο μόνο το x10 multiplier θα αναγκαζόμουν να αγοράσω τις ακριβές. Με το x8 μπορώ να αγοράσω τις πολύ πιο κοινές 1600άρες. (για την ιστορία αγόρασα 2000MHz CL9 :P)

Αλλά είναι δύσκολο να μιλήσουμε για settings σε γενικότερο κλίμα, μιας και κάθε πλατφόρμα είναι ξεχωριστή και δίνει διαφορετικές δυνατότητες στο O/C.

Σωστά ένα τροφοδοτικό μπορεί να σε κόψει.

Ε ναι δηλαδή πρέπει να υποστηρίζει η μητρική το 10χ200=2000 ΜΗΖ.Επομένως οι σχετικά παλιές μητρικές που υποστηρίζουν μέχρι 1333 ή με overclock 1600 σημαίνει ότι αν φτάσει εκεί η συχνότητα της μνήμης από κει και πάνω game over.Συμφωνείς;

Διαφωνώ,υπάρχουν κάποιες προυποθέσεις που είναι ίδιες σε όλα τα συστήματα,για αυτές θέλω να μιλήσουμε