- 21 January 2007
- 21,629
‛ έξυπνα ‛ noise cancelation
Όλο και περισσότερες υλοποιήσεις βλέπουμε με ‛ έξυπνο ‛ Noise cancelation
Στη ουσία πρόκειται για αλγόριθμους που πέραν του να μπλοκάρουν (με όποια επιτυχία) τους περιβαλλοντικούς θορύβους
Μπορούν επιλεκτικά να αφήνουν κάποιους ήχους από το περιβάλλον να ακουστούν
Το σημαντικό είναι να αφήνουν την ανθρώπινη φωνή να ακουστεί
Έτσι και απομονωμένοι είμαστε από μηχανικούς θορύβους και τη βαβουρα της πολης (AirConditioning, keyboards, car/airplane engine sounds, busy places like train/metro stations)
Και ταυτόχρονα να ακούμε εάν ο διπλανός μας μιλήσει
Η sony παρουσίασε ένα μοντέλο είδη με διαφορετικές επιλογές, full noise cancellation, ανθρώπινες φωνές να περνάνε, και τέλος να περνάνε και κάποιοι τρίτοι ξεχωριστοί ήχοι.
Sony MDR-1000X
http://www.theverge.com/2016/9/1/12734848/sony-headphones-noise-cancellation-lets-voices-through
Γενικότερα έχω δει και άλλες προσπαθειες τον τελευταίο καιρό, οπότε δε γράφω μόνο για τα sony.
Στο μέλλον προβλέπω ακόμα πιο εξελιγμένα μοντέλα
Πρόσφατα διάβαζα για ένα προγραμματιστή, έφτιαξε ένα τεχνίτης νοημοσύνης υποβοηθούμενο σύστημα , το οποίο αναλαμβάνει να ακούει τις βαρετές τηλεφωνικές συσκέψεις. Εάν κάποιος πει το όνομα του, τότε αυτόματα το σύστημα τον ειδοποιεί για να συμμετάσχει στην συζήτηση. … Σχεδόν σα να παρακολουθούσε τι γινόταν τόση ώρα.
Άρα στο μέλλον, με cloud υπηρεσίες, θα έρθει ένα τεχνίτης νοημοσύνης noise cancellation, με πολλές επιλογές.
Να ακούμε πάντα την γυναίκα αλλά ποτέ την πεθερά
Να περνά πάντα το κλάμα μωρού, αλλά ποτέ το γαύγισμα του σκύλου
Να ακούμε μόνο προτάσεις που ξεκινούν με το όνομα μας
Να ακούμε τις ανακοινώσεις για τις στάσεις του μετρό αλλά όχι τη βαβούρα
Κ.ο.κ.
Και είμαι σίγουρος ότι και εσείς θα έχετε ιδέες για πιο έξυπνα noise cancelation, :afro:
ή δε ξέρω πώς να τα πούμε, noise isolation συστήματα
Όλο και περισσότερες υλοποιήσεις βλέπουμε με ‛ έξυπνο ‛ Noise cancelation
Στη ουσία πρόκειται για αλγόριθμους που πέραν του να μπλοκάρουν (με όποια επιτυχία) τους περιβαλλοντικούς θορύβους
Μπορούν επιλεκτικά να αφήνουν κάποιους ήχους από το περιβάλλον να ακουστούν
Το σημαντικό είναι να αφήνουν την ανθρώπινη φωνή να ακουστεί
Έτσι και απομονωμένοι είμαστε από μηχανικούς θορύβους και τη βαβουρα της πολης (AirConditioning, keyboards, car/airplane engine sounds, busy places like train/metro stations)
Και ταυτόχρονα να ακούμε εάν ο διπλανός μας μιλήσει
Η sony παρουσίασε ένα μοντέλο είδη με διαφορετικές επιλογές, full noise cancellation, ανθρώπινες φωνές να περνάνε, και τέλος να περνάνε και κάποιοι τρίτοι ξεχωριστοί ήχοι.
Sony MDR-1000X
http://www.theverge.com/2016/9/1/12734848/sony-headphones-noise-cancellation-lets-voices-through
Γενικότερα έχω δει και άλλες προσπαθειες τον τελευταίο καιρό, οπότε δε γράφω μόνο για τα sony.
Στο μέλλον προβλέπω ακόμα πιο εξελιγμένα μοντέλα
Πρόσφατα διάβαζα για ένα προγραμματιστή, έφτιαξε ένα τεχνίτης νοημοσύνης υποβοηθούμενο σύστημα , το οποίο αναλαμβάνει να ακούει τις βαρετές τηλεφωνικές συσκέψεις. Εάν κάποιος πει το όνομα του, τότε αυτόματα το σύστημα τον ειδοποιεί για να συμμετάσχει στην συζήτηση. … Σχεδόν σα να παρακολουθούσε τι γινόταν τόση ώρα.
Άρα στο μέλλον, με cloud υπηρεσίες, θα έρθει ένα τεχνίτης νοημοσύνης noise cancellation, με πολλές επιλογές.
Να ακούμε πάντα την γυναίκα αλλά ποτέ την πεθερά

Να περνά πάντα το κλάμα μωρού, αλλά ποτέ το γαύγισμα του σκύλου
Να ακούμε μόνο προτάσεις που ξεκινούν με το όνομα μας
Να ακούμε τις ανακοινώσεις για τις στάσεις του μετρό αλλά όχι τη βαβούρα
Κ.ο.κ.
Και είμαι σίγουρος ότι και εσείς θα έχετε ιδέες για πιο έξυπνα noise cancelation, :afro:
ή δε ξέρω πώς να τα πούμε, noise isolation συστήματα