Εξυπνο σπίτι

Φίλε Σωκράτη στο τέλος θα μου εξοικονομήσεις τόσα χρήματα που θα σου χρωστάω μεγάλο δώρο! :grinning-smiley-043

Το ενιαίο κλείσιμο το σκέφτηκα λόγω των 3 επιπέδων που θα έχει το σπίτι ώστε το βράδυ ή φεύγοντας να ξέρεις ότι δεν μένει τίποτα ανοικτό. Μάλιστα η somfy έχει και σύστημα με τηλεκοντρόλ που τα κλείνει όλα μαζί ή σε σενάρια. Δεν ξέρω βέβαια πόσο κάνει!

Πάντως τα ηλεκτρικά ρολά πιστεύω ότι πρέπει να τα βάλουμε, καινούριο σπίτι να μην έχουμε πάλι τους γνωστούς ιμάντες που φθείρονται, ή τους τραβάς δυνατά και μπλοκάρει το ρολό κλπ.

Επίσης θα χρειαστώ ηλεκτρική αυλόπορτα που να ανοίγει-κλείνει μέσα από το σπίτι, με μια θυροτηλεόραση λογικά.
Από εξώπόρτες χάζευα κάποιες με ηλεκτρονικές κλειδαριές, αλλά δεν ξέρω αν αξίζουν.

Οπως σου έγραψα και παραπάνω, αν θες να δείς το σύστημα να λειτουργεί, μένω Καλαμαριά.
Θετικά σαφώς και έχει, απλά δεν είμαι σίγουρος αν θα τα ξαναπλήρωνα. Το πιό σημαντικό για μένα είναι ότι οι τοίχοι δεν είναι γεμάτοι διακόπτες και σε κάθε χώρο 1 με 2 πολυδιακόπτες επιτελούν πολλές λειτουργίες. Σημαντικό επίσης ότι κάθε χώρος ελέγχεται από δικό του θερμοστάτη. Χρήσιμη επίσης είναι η παύση των φώτων μετά από κάποιο διάστημα που δεν ανιχνεύεται κίνηση στο χώρο, όπως και η ομαδοποίηση συγκεκριμένων λειτουργιών. Η χρήση δεν μας προκάλεσε δυσκολίες αφού ακόμη και τα 2 τετράχρονα παιδιά μου γνωρίζουν τα πάντα.
Σταμάτησε να λειτουργεί μία τέντα. Ο ηλεκτρολόγος έφαγε πολύ ώρα ώσπου να ανακαλύψει ότι δεν έφταιγε α) το μοτέρ της τέντας β) το καλώδιο μέχρι το κέντρο διανομής του δωματίου γ)ο διακόπτης δ) το καλώδιο από το κέντρο στο πίνακα ε) η ασφάλεια στον πίνακα, αλλά έφταιγε το module των ρολών στο πίνακα. Αυτό έχει κόστος κανένα 400 αρι μόνο αγορά του ανταλακτικού συν την εργασία του ηλεκτρολόγου συν το προγραμματισμό του.

Τα ηλεκτρικά ρολλά είναι αναγκαίο κακό στις μεζονετες δυατυχώς και λέω δυστυχώς γιατι εχουν αρκετά προβλήματα.Φροντισε ο αλουμινας σου να ειναι κοντά γιατι πιθανον να χρειαστει να τον καλέσεις αφού μπεις στο σπίτι.
Ένα ωραίο γκατζετ που όμως δεν σου γλυτώνει λεφτα,είναι το άνοιγμα της κεντρικής πόρτας μέσω του ασύρματου τηλεφώνου.Αντι δηλαδή να βάλεις θυροτηλεόραση,βάζεις στην εισοδο μια καμερούλα για να βλέπεις μεσω του dvr που στέλνει την εικόνα σε όλες τις τηλεοράσεις του σπιτιού.Συνδέεις την πόρτα μεσω τηλεφωνικού κέντρου και κάθε φορά που κάποιος σου χτυπάει την πόρτα,αντι να σηκωθεις να ανοίξεις από το θυροτηλέφωνο,απλά σηκώνεις το ασυρματο τηλέφωνο,ρωτας ποιός ειναι και μετά πατώντας κάποιο αριθμό από το τηλέφωνο,ανοίγεις την πόρτα.
Πολύ χρήσιμο αφού ειδικά το καλοκαιρι που θα κάνεις το μπάνιο σου στη δεξαμενή πυρόσβεσης,δεν εισαι αναγκασμένος να βγεις από αυτή για να ανοίξεις.
Και αυτό δεν το έβαλα,λογω περιορισμενου μπάτζετ και έλλειψης δεξαμενης πυρόσβεσης.