Ευρωπαϊκό όριο για την ένταση των mp3-players στα 85db ?

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,629
Ευρωπαϊκό όριο για την ένταση των mp3-players στα 85db ?

Το BBC έκανε πάλι αναφορά στην προοπτική να υπάρξει Κοινοτική οδηγία που να περιορίζει την ένταση των mp3-players.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/politics/8410302.stm

Ως πάνω όριο προτείνονται τα 85db. Το οποίο σίγουρα είναι χαμηλό.

Τα επιλεγμένα σχόλια δίνουν διάφορες οπτικές γωνίες… άλλος δεν ακούει αρκετά καλά και το θεωρεί μικρό το όριο. Άλλος, ρίχνει το φταίξιμο στην ηχοδιαπερατότητα και την κακή εργονομία των ακουστικών.
Γενικά όλα φταίνε.

Αλλά, εάν επιβληθεί το όριο των 85db … βλέπω να μπαίνουμε στην επόμενη φάση των loudness wars. Τα επόμενα δισκάκια θα είναι μιξαρισμένα ακόμα πιο δυνατά…

Αλλά, εάν επιβληθεί το όριο των 85db … βλέπω να μπαίνουμε στην επόμενη φάση των loudness wars. Τα επόμενα δισκάκια θα είναι μιξαρισμένα ακόμα πιο δυνατά…

όμως έχουμε ήδη μπει στη δημιουργία μιας νέας γενιάς βαρήκοων παιδιών.
-bye-

Για να μη παρεξηγηθούν οι προθέσεις μου… συμφωνώ ότι καλό είναι να υπάρχει όριο.
Αλλά υπάρχουν πολλές επιπτώσεις από ένα όριο στα 85db.

(αλήθεια θυμάμαι κανείς τι εντάσεις έφταναν τα walkman της εποχής μας ? Θα έλεγα εκκωφαντικές )

λίγοι ξέρουν να ακούσουν σωστά

δυστυχως εχεις δικιο.Βλεπω τη φιλη μου οποτε παει να ακουσει με τα ακουστικα μου,συνεχεια δυνατα ακουει.Ο περισσοτερος κοσμος ακουει δυνατα ειναι η αληθεια.Ειναι η νοοτροποια σημερα ετσι,κυριαρχει η υπερβολη και οχι τα νορμαλ πραματα.Και τα ακουστικα δεν ειναι παιξε γελασε,με τον καιρο υπαρχει κινδυνος να σου κανουν ζημια σιγα σιγα,ακομα και σε λογικες σταθμες να ακους.

Σκεφτομαι ομως πως μπορεις να αλλαξεις νοοτροπια στον κοσμο που αρεσκεται στις πολυ υψηλες εντασεις,στα πολα μπασα πριμα κτλ.Δυσκολο.Κατι που κανουν ολοι το κανουν ολοι εγω βλεπω,και ας ειναι στραβο και αναποδο.

Παντως το τελευταιο discman sony που αγορασα(δε θυμαμαι το μοντελο,40 ευρω εκανε και ειναι απλο),δινει πολλες εντασεις,αισθητα περισσοτερες απο ενα παλιοτερο 3 ετιας που ειχα παλι sony.Μου δινει τη εντυπωση πως θα δωσει ενταση ακομα και στα hd 600 που απο φορητη συσκευη δε...Αυτο μου φαινεται περιεργο,διοτι σαν τελευταια(σχετικα)φουρνια που ηταν,θα επρεπε να μη δινει πολυ ενταση.

Καταλαβαινω τον προβληματισμο που αναφερθηκε για ακομη πιο συμπιεσμενες και δυνατες ηχογραφησεις,ωστε να ακουγονται δυνατα σε τετοια player κτλ.Μαλλον θα πρεπει να μαθουμε να ζουμε με αυτο,δηλαδη με το οτι οι δημοφιλεις ηχογραφησεις δε θα ειναι γενικα και παραδειγματα "σωστων"ηχογραφησεων.Και ειναι κριμα διοτι πολλα τραγουδια τα οποια θεωρουνται "εμπορικα",τα βρισκω πολυ ωραια και ειναι κριμα να πα να τα βαζεις να τα ακουσεις και να μη ειναι καλη η ποιοτητα του ηχου.

Πάντως οι κουφοί δεν ακούνε καθόλου...Η πλάκα είναι,ότι ελάχιστοι βαρήκοοι,ξέρουν ότι έχουν πρόβλημα...

μονίμως ταξιδεύω στο λεωφορείο και ακούω κανονικότατα τα κομμάτια που ακούν νεαροί και νεαρές με τις ψείρες στ αυτιά τους...

εγώ στο στράτευμα άκουγα απο τα πρώτα walk-man Sony με ακουστικά τέρατα
και δεν είχε σχέση με το εγκεφαλικό παρέμβυσμα του σήμερα
που σου τρυπάει τα π.αντα

Last edited:
Καλά, θα ψάχνουμε για hacked firmwares για τα iPod στο μέλλον.. για να ξεκλειδώνουμε την ένταση..! ;)

Προσωπικά το θεωρώ too much το μέτρο, τη στιγμή που απευθύνεται και σε ενήλικες. Αν μιλάμε για συσκευές που απευθύνονται μόνο σε ανηλικους, μάλιστα. Αλλά και αυτό με parental lock, όχι μόνιμα κλειδώματα από τους κατασκευαστές.

Παιδιά, θα το κάνουν και θα το κάνουν χωρίς ξεκλειδώματα και ο λόγος είναι καθαρά οικονομικός.

Αν έχουν δει ότι επιβαρύνονται τα ασφαλιστικά ταμεία με εξετάσεις για ακοή, φάρμακα, ακουστικά βαρηκοΐας και άλλα συναφή από ανθρώπους που ακούν/άκουγαν με ακουστικά, πολύ απλά ξεχνάμε τις μεγάλες εντάσεις.

That's it και πολύ καλά θα κάνουν. 85db μέσα στο αυτί δεν είναι λίγα, μην τρελαθούμε τώρα. Σκεφτείτε ότι κυκλοφορούν και ακουστικά στα καλάθια με το κιλό που δεν χρειάζεται να ανεβάσεις την ένταση για να σου χαλάσουν τα αυτιά...

Last edited:
Re: Απάντηση: Ευρωπαϊκό όριο για την ένταση των mp3-players στα 85db ?

85 db είναι μια χαρά αν έχεις ακουστικά που απομονώνουν τελείως τους εξωτερικούς ήχους.
Βέβαια δεν ξέρω κατά πόσο
1) Αυτό είναι ασφαλές για κάποιον που κυκλοφορεί στο δρόμο
2) Κάποιος θα πληρώσει το αντίτιμο που θέλουν αυτά τα ακουστικά για να τα βάλει σε ένα walkman...

ΠΩΣ ΕΙΠΕΣ?

EEEEEEE;;;

Σα λατρης των ακουστικων,παρατηρω με ενδιαφερον τα σχολια σας σε αυτο το νημα,τα οποια ειναι ευστοχα πιστευω.

Και εγω βλεπω καποιες φορες στα λεοφωρεια κτλ αυτο που αναφερθηκε,οτι ακουγεται αυτο που ακουει στις ψειρες ο αλλος,και μαλιστα πολλες φορες ακουγεται ενα πραμα παραμορφωμενο απο την ενταση,σε σημειο που να απορω πως αντεχουν και ακουνε ετσι.Καποια στιγμη μαλιστα ειχα πει σε καποιον με ευγενικο τροπο να το αποφευγει αυτο,και φανηκε να τον επεισα καπως,η αντιδραση του ηταν θετικη.

Κατα τη γνωμη μου πρεπει να γινει μια εκστρατεια "μαρκετινκ" απο τα media κτλ,ωστε να ενημερωθει αλλα και να ταρακουνηθει λιγο ο κοσμος.

Και δεν ειναι μονο τα ακουστικα.Ειναι ο ηχος στα κλαμπ,στα πειραγμενα και μη αυτοκινητα,στη συγχρονη ζωη των πολεων ποτυ υπαρχει θορυβος κτλ.

Αλλα δε παυει ομως οσον αφορα στα ηχοσηστηματα γενικοτερα,να ειναι γεγονος οτι πολυ πιο συχνα θα συναντησεις δυνατους,ενοχλητικης ποιοτητας ηχους,παρα σωστα και ισορροπημενα αποτελεσματα.Αυτο το πραμα κατα τη γνωμη μου,αυτες οι υπερβολες,που υπερβολες συνανταει καποιος πλεον σε πολλους τομεις της ζωης σημερα,ειναι ανησυχητικο φαινομενο και πρεπει πιστευω να μας προβληματιζει ολους.Το να μην αναζητας την ποιοτητα στη ζωη σου και να κανεις υπερβολες,αποτελει πραγματικα προβλημα.

85db μέσα στο αυτί δεν είναι λίγα, μην τρελαθούμε τώρα. Σκεφτείτε ότι κυκλοφορούν και ακουστικά στα καλάθια με το κιλό που δεν χρειάζεται να ανεβάσεις την ένταση για να σου χαλάσουν τα αυτιά...

Ακριβως,και δυστυχως φοβαμαι οτι το 90% αυτων που ακουνε δυνατα εξω στο δρομο,στα λεοφωρια κτλ,ακουν με τετοια.

Υπαρχουν και καλα,συνηθως ακριβα ακουστικα IEM η και full size κλειστου τυπου,αλλα ποιος ασχολειται σημερα με τετοια πραματα,ελαχιστοι.

...........

Και δεν ειναι μονο τα ακουστικα.Ειναι ο ηχος στα κλαμπ,στα πειραγμενα και μη αυτοκινητα,στη συγχρονη ζωη των πολεων ποτυ υπαρχει θορυβος κτλ.
.............

Τι μου θύμησες τώρα... Την τελευταία φορά που πήγα στα Village Cinemas και είπα ότι δεν θα ξαναπατήσω το πόδι μου εκεί, βγήκα από την αίθουσα στο τέλος της ταινίας γεμάτος νεύρα από την εκκωφαντική ένταση.... πως το αντέχει ο κόσμος, δεν καταλαβαίνω. Μήπως "σκούριασα"? Γιατί βλέπω ότι οι αίθουσες είναι γεμάτες.

Εγώ αυτό που έχω να πω στους νέους που ακούν μουσική τέρμα, πως υπάρχουν και μπατονέτες μετά το λούσιμο.

Δε γίνεται να παραμορφώνεται ο ήχος και να το ακούν μέσα στα αυτιά τους αυτό, εκτός αν απλά βάζεις κάτι για να μην ακούς τους γύρω σου.

Αν αυτό είναι άποψη το δέχομαι.

Επίσης στα clubs είναι εντελώς εκνευριστικό το να μη μπορείς:
1) να ακούσεις τι λέει ένα τραγούδι &
2) να μην μπορείς να μιλήσεις στον διπλανό σου, ούτε καν δίπλα στο αυτί του δε σε ακούει. Πρέπει να έχεις εξασκήσει την νοηματική.
Θα ήταν πολύ ωραία να είχαν 4-5 ηχεία παραπάνω να κάλυπταν όλους τους χώρους του καταστήματος σωστά ώστε να μη χρειάζεται να τα βάζουν τέρμα.

Επίσης ο μόνος λόγος να πηγαίνεις cinema σήμερα είναι επειδή μπορεί να έχεις μεγάλη παρέα όπου σπίτι δε γίνεται να χωρέσουν όλοι και να δουν την ταινία.

To HTPC και ο ενισχυστής να είναι καλά, δεν τα αλλάζω με τίποτα. Εκτός αν είναι να αγοράσω κάτι καλύτερο.

Πιστεύω το μέτρο είναι προς την σωστή κατεύθυνση, το αυτί είναι ευαίσθητο όργανο..

Για το θέμα της μουσικής στα club, έχοντας εργαστεί ως dj σε μερικά μαγαζιά, ελάχιστα ενδιαφέρονται για καλό ήχο, που όταν είσαι μέσα απολαμβάνεις μουσική και όταν βγεις δεν σε πονάνε τα αυτιά σου από την ένταση, και τον "κακό" ήχο.

Προσωπικά χρησιμοποιώ εδώ και 2-3 χρόνια τα Sony MDR V700DJ, τα οποία θεωρώ κορυφαία στο είδος τους.
Καταπληκτική ποιότητα και ποιότητα ήχου, κόβουν οποιοδήποτε εξωτερικό θόρυβο, και εύχρηστα στην δουλειά, αλλά και όταν τα συνδέω σπίτι με κάποιο mp3 player.