Εύρος Συχνοτήτων Lp vs Cd

1) The Audible Spectrum

Humans can detect sounds in a frequency range from about 20 Hz to 20 kHz. (Human infants can actually hear frequencies slightly higher than 20 kHz, but lose some high-frequency sensitivity as they mature; the upper limit in average adults is often closer to 15–17 kHz.) Not all mammalian species are sensitive to the same range of frequencies. Most small mammals are sensitive to very high frequencies, but not to low frequencies. For instance, some species of bats are sensitive to tones as high as 200 kHz, but their lower limit is around 20 kHz—the upper limit for young people with normal hearing. One reason for these differences is that small objects, including the auditory structures of these small mammals, are better resonators for high frequencies, whereas large objects are better for low frequencies (which also explains why the violin has a higher pitch than the cello).

βεβαια υπαρχει και αυτο

2)James Boyk at Caltech has posted an interesting paper on the frequencies generated by musical instruments between 20kHz and 102 kHz! He also cites a paper that states that people react to sounds above 26 kHz even when they cannot consciously hear the sound.

Πρέπει να το προσέχεις. Έχω 15 ετών και είναι μια χαρά και οι συνθήκες δεν είναι και οι πλέον ιδανικές.
Όσο για το ξύδι δεν βλάπτει αλλά κάνει καλό στην υγεία. Λ.Σ.

[OT]
Λουκά μου θα σε λυπήσω, αλλά στατιστικά έχεις ξύδι χρώματος κεραμιδί... :p
Όσο για το ξύδι, δεν αντιλέγω, καλό αντισταμινικό, αλλά αν έχεις πληρώσει πάνω από 10 ευρώ για ένα μπουκάλι είναι κρίμα να το κάνεις κομπρέσες...
[/OT]

[OT]
Λουκά μου θα σε λυπήσω, αλλά στατιστικά έχεις ξύδι χρώματος κεραμιδί... :p
Όσο για το ξύδι, δεν αντιλέγω, καλό αντισταμινικό, αλλά αν έχεις πληρώσει πάνω από 10 ευρώ για ένα μπουκάλι είναι κρίμα να το κάνεις κομπρέσες...
[/OT]
Τσιμισκή το κρασί μου είναι μια χαρά και ποτέ δεν ξύνισε κανένα, καμία από τις .000 φιάλες μου! Το ξύδι βρίσκεται στην φαντασία των ψηφιάκιδων μάλλον, ενώ το καλό παλιό κόκκινο κρασί είναι για εμάς τους βινυλιάκιδες φιλόμουσους και αναλογικούς. Αν βρεθείς προς τα μέρη μας που σε τιμά στην μία από τις δύο κεντρικές οδούς, τότε θα έχεις και ιδίαν άποψη, όχι μόνο για το κρασί αλλά και για τον καλό αναλογικό λαμπάτο ήχο.
Είμαστε πάλι εντός θέματος, δεν αντιλέγω! Λ.Σ.

Καλά, και εγώ αναλογικό λαμπάτο ήχο ακούω...
Για εμένα καλό, για άλλους μπορεί να είναι χάλια.

Αλλά από τις γνώσεις μου σαν οινολόγος, κόκκινο κρασί 15 ετών μπορεί να απολαμβάνει μόνο ο Μπομπ ο σφουγγαράκης στα βάθη κάποιου ωκεανού, δηλαδή υπό πίεση και με 0 οξυγόνο... :p
Ευχαριστώ πάντως για την πρόσκληση, αν και λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων μάλλον θα αργήσω να ανέβω Θεσσαλονίκη. :smile:

Απάντηση: Re: Εύρος Συχνοτήτων Lp vs Cd

Κ
Αλλά από τις γνώσεις μου σαν οινολόγος, κόκκινο κρασί 15 ετών μπορεί να απολαμβάνει μόνο ο Μπομπ ο σφουγγαράκης στα βάθη κάποιου ωκεανού, δηλαδή υπό πίεση και με 0 οξυγόνο... :p

Ελεος ρεεεεεεε.......:flipout::flipout::flipout:

Πέρα από τεχνικά, όσες φορές έτυχε ν ακούσω σοβαρά συστήματα με ψηφιακή και αναλογική πηγή πάντα υπερίσχυσε η δεύτερη. Σε μερικά μάλιστα υπήρχε η δυνατότητα για το ίδιο θέμα και στα δύο μέσα.

δε μιλάμε μόνο για τα σοβαρά Μανώλη.
Υπάρχουν και κοινοί θνητοί ή έστω θνητοί μερικά κλικ πιό πάνω.

Μιλάμε για το μέσον και πως πιάνει τον ακροατή μέσου budget.
Όχι ακραίες καταστάσεις.

Εγώ ομολογώ ότι σε σύστημα με περίπου ίδιας κατηγορίας αναλογικές και ψηφιακές πηγές (Tzimisce) το βινύλιο κατάφερε να φτάσει το SACD σε ποιότητα ήχου. Η δοκιμή έγινε με υλικό hi end καταβολών το οποίο ήταν εγγυημένα mastered με τον ίδιο τρόπο για το βινύλιο και το SACD (ίσως θυμάται ο Tzim ποιο ακριβώς ήταν.. το είχε φέρει ο Κοψ αν θυμάμαι καλά).

Εντυπωσιακό αποτέλεσμα για το βινύλιο.. αλλά και πάλι IMO το SACD σαν φορμά κερδίζει άνετα λόγω ευχρηστίας.

Θα ήθελα να είχαμε την ίδια ηχογράφηση και σε απλό CD.. θα είχε ενδιαφέρον η σύγκριση.

Το έχω αναφέρει αρκετές φορές οτι υπάρχει το ιδιο υλικό από ταυτόχρονη έκδοση με ίδιο τρόπο σε όλες τις μορφές, LP/CD/SACD και LP/CD/DVD, DVD-A. Κάντε μια τέτοια σύγκριση. Την έχω κάνει και παρά του ότι βλέπει κανείς την εξέλιξη της ψηφιακης τεχνολογίας, βλέπει παράλληλα και την υπεροχή του αναλογικού βινυλίου. Λ.Σ.

δε μιλάμε μόνο για τα σοβαρά Μανώλη.
Υπάρχουν και κοινοί θνητοί ή έστω θνητοί μερικά κλικ πιό πάνω.

Μιλάμε για το μέσον και πως πιάνει τον ακροατή μέσου budget.
Όχι ακραίες καταστάσεις.

Το αντίθετο απ αυτό που υποθέτεις. ΙΜΟ ελάχιστα ψηφιακά παίζουν. Κι αυτά είναι δυστυχώς αρκετά ακριβότερα από ένα αντίστοιχο αναλογικό setup.

Το αντίθετο απ αυτό που υποθέτεις. ΙΜΟ ελάχιστα ψηφιακά παίζουν. Κι αυτά είναι δυστυχώς αρκετά ακριβότερα από ένα αντίστοιχο αναλογικό setup.

μα δεν υποθέτω.
Πιστεύω.

αλλά γούστα είναι αυτά. Όπως επίσης δεν πιστεύω στα μονόδρομα.:ernaehrung004:

μα δεν υποθέτω.
Πιστεύω.

αλλά γούστα είναι αυτά. Όπως επίσης δεν πιστεύω στα μονόδρομα.:ernaehrung004:

Εγώ μόνο υποθέτω. Η θέση-πιστεύω μόνο αν κάποτε καταφέρω να έχω ακούσει τα πάντα.

σε βλέπω κάπως απόλυτο πρόσφατα.
Δεν μπορείς να ακούσεις τα πάντα.
Διαμορφώνεις τα πιστεύω σου ανάλογα με το δείγμα σου.

Εγώ ομολογώ ότι σε σύστημα με περίπου ίδιας κατηγορίας αναλογικές και ψηφιακές πηγές (Tzimisce) το βινύλιο κατάφερε να φτάσει το SACD σε ποιότητα ήχου. Η δοκιμή έγινε με υλικό hi end καταβολών το οποίο ήταν εγγυημένα mastered με τον ίδιο τρόπο για το βινύλιο και το SACD (ίσως θυμάται ο Tzim ποιο ακριβώς ήταν.. το είχε φέρει ο Κοψ αν θυμάμαι καλά).

Εντυπωσιακό αποτέλεσμα για το βινύλιο.. αλλά και πάλι IMO το SACD σαν φορμά κερδίζει άνετα λόγω ευχρηστίας.

Θα ήθελα να είχαμε την ίδια ηχογράφηση και σε απλό CD.. θα είχε ενδιαφέρον η σύγκριση.
Στο δικο μου setup το cd επαιζε πολυ καλυτερα απο το sacd... Σαν sacd χρησιμοποιουσα ενα sony dvd 999es ( δεν ειχα ασχοληθει με το format) ενω σαν cd ενα "τουμπανιασμενο" xa50es. Η διαφορα ηταν χαωδης. Προφανως δε μπορω να ισχυριστω οτι το cd παιζει καλυτερα απο το sacd...

σε βλέπω κάπως απόλυτο πρόσφατα.
Δεν μπορείς να ακούσεις τα πάντα.
Διαμορφώνεις τα πιστεύω σου ανάλογα με το δείγμα σου.
Το "δειγμα" που εχει καποιος στο συστημα του δεν ειναι και κατ'αναγκη το μονο που ακουσε.Απλα ειναι αυτο που πειστηκε να βαλει στο συστημα του.

και μιλάω πάντα με γνώμονα αυτό

27139.jpeg

yellowphilipsplayer6.jpg

Το "δειγμα" που εχει καποιος στο συστημα του δεν ειναι και κατ'αναγκη το μονο που ακουσε.Απλα ειναι αυτο που πειστηκε να βαλει στο συστημα του.

Μπορεί να είναι και αυτό που έμεινε αφού πείστηκε να βγάλει κάποιο άλλο...:a0210:

Μπορεί να είναι και αυτό που έμεινε αφού πείστηκε να βγάλει κάποιο άλλο...:a0210:
Σωστο και αυτο.

Ομως οσον αφορα τους οπαδους του βινυλιου,αυτο που εχουν σε ψηφιακο, μαλλον το εχουν διοτι βαρεθηκαν τα λογια,και απλα εμειναν εκει,αναμενοντας για κατι πιο πειστικο γι'αυτους.

Στην περιπτωση των οπαδων του ψηφιακου,αμφιβαλλω αν ξερουν τι υπαρχει μετα που τα παρατησαν με το αναλογικο τους.

Σωστο και αυτο.

Ομως οσον αφορα τους οπαδους του βινυλιου,αυτο που εχουν σε ψηφιακο, μαλλον το εχουν διοτι βαρεθηκαν τα λογια,και απλα εμειναν εκει,αναμενοντας για κατι πιο πειστικο γι'αυτους.

Στην περιπτωση των οπαδων του ψηφιακου,αμφιβαλλω αν ξερουν τι υπαρχει μετα που τα παρατησαν με το αναλογικο τους.

Αν μιλαμε και για νεολαια καποιας ηλικιας και κατω,αμφιβαλλω επισης αν ακουσαν ποτε πικαπ,ασε που δεν τους ενδιαφερει καν η ποιοτητα στον ηχο,και ενα βημα παρα κατω,δεν ξερουν ως επι το πλειστον ποιος ηχος ειναι καλυτερος.