Ευρυγωνιος για Canon ή μηπως για ΝΕΧ?

vasada

Supreme Member
19 August 2007
4,616
Κόρινθος
Κοιταζω για εναν ευρυγωνιο φακο για Canon, κυριως για εσωτερικους χωρους.

Λιγο πολυ οι λυσεις ειναι γνωστες:

ΤΟΚΙΝΑ 11-16 πολυ καλος 600ε
SIGMA 10-20 καλος 500ε
SIGMA 15-30 καλος 300ε
CANON 10-22 πολυ καλος 800ε

SAMYANG 14 2.8 καλος αλλα με δυσκολες παραμορφωσεις 340ε

Και μετα σκεφτηκα γιατι οχι ο 16αρης για τη ΝΕΧ με 170ε?
16x1.5 = 24

Kατα τη γνωμη σας χρειαζομαι το ευρος 10-15? Με την εννοια οτι δημιουργει πολυ αφυσικο αποτελεσμα και μεγαλες παραμορφωσεις, οποτε δεν θα παρω πολλες αξιοποιησιμες.

Λογω της εποχης, με ενδιαφερει πολυ το οικονομικο. Επισης, αφου οι φωτογραφιες θα χρησιμοποιηθουν κυριως σε ιστοσελιδες, δεν εχω πολλες απαιτησεις ποιοτητας.

Last edited:
Sigma 8-16. Όταν μάθεις λίγο το υπερευρυγώνιο θα τον έχεις μόνιμα πάνω στο σώμα σου :p

Eχω και τον Τοκινα 11-16 και τον 16αρη της nex.
Αν δεν εχεις πολλες απαιτησεις, παρε τον 16αρη νεχ.
Μικρος , οικονομικος, f/2.8 , υπαρχει και προφιλ διορθωσης στο lightroom.
Εγω τον ειχα μαζι μου στις διακοπες τις γιορτες και ειμαι πολυ ικανοποιημμενος.

Ο Τοκινα εξαιρετικος, αλλα πολυ βαρυς και ογκωδης.
Ειναι για πιο ευρυγωνιες καταστασεις και φυσικα πολυ πιο ακριβος.

Εχεις δοκιμασει με τον 16αρη σε ενα τυπικο δωματιο σπιτιου?

Χωραει ας πουμε απο τη μια γωνια τους δυο απεναντι τοιχους? Αν οχι τοτε ισως χρειαζομαι πιο ευρυγωνιο.

Το ιδανικο θα ειναι να δανειστω καποιον για να δοκιμασω και να δω.

Το 8-16 παλι, μου φαινεται πολυ ανοιχτο...

Βασίλη, τώρα ετοιμάζομαι να κάνω φασίνα λίγο το σπίτι, μόλις τελιώσω θα ανεβάσω δείγμα για να δείς. Το μικρό μου σαλονάκι έχει διαστάσεις 3,5 πλάτος χ 4,20 μήκος. Κάθομαι στον καναπέ με απόσταση περίπου 3 μέτρα απο τον τοίχο με 3,5μ πλάτος και ο φακός βλέπει σχεδόν το μισό δωμάτιο. Δλδ είναι αρκετά ευρωυγώνιος.
Αλλά όπως είπα θα ανεβάσω μετά δειγμα να δεις και με τα μάτια σου!

Δεν εμεινα ικανοποιημενος απο τον Σιγμα 10-20 στην Κανον 40d , κυριως γιατι πεφτει πολυ η αποδοση στα ακρα αλλα ο 8-16 απ'οτι φαινεται ειναι εντελως αλλη ιστορια και πιστευω ειναι οτι καλυτερο αυτη την στιγμη .
Ο Samyang 14mm ειναι εξαιρετικος φακος για τα γουστα μου αλλα για φακος εσωτερικων χωρων δεν νομιζω να ειναι καλη ιδεα κυριως γιατι ειναι 14mm και θα κοβει και η διορθωση υποθετω απο το πλανο.
Στην θεση σου θα δοκιμαζα τους 8-16 και 11-16 πανω στην μηχανη και θα αγοραζα αυτον που θα μου εκανε το κλικ.
Οσο για τον Κανον 10-22 νομιζω οτι θα πεταγες τα λεφτα σου.

Ο Sigma 8-16 είναι αντίστοιχος του Tokina 11-16, ίσως και καλύτερος, απλά είναι αρκετά πιο σκοτεινός. Και οι 2 είναι σαφώς καλύτεροι από τον Sigma 10-20.

Εγώ προσωπικά αν δε βρω used Sigma 10-20, θα πάω για τον 8-16 όταν μαζέψω χρήμα. Απλά ένας used 10-20 στα ~300 θεωρώ ότι είναι αρκετά καλό VFM, ειδικά σε σχέση με τα 700 του 8-16.

Ο Canon 10-22 θεωρώ πως είναι κάτι αντίστοιχο με τον 10-24 της Nikon, έχουν το όνομα και ένα καλό εύρος αλλά είναι μέτριοι οπτικά, ειδικά για τα λεφτά που ζητάνε.

Ο Sigma 8-16 είναι αντίστοιχος του Tokina 11-16, ίσως και καλύτερος, απλά είναι αρκετά πιο σκοτεινός. Και οι 2 είναι σαφώς καλύτεροι από τον Sigma 10-20.

Εγώ προσωπικά αν δε βρω used Sigma 10-20, θα πάω για τον 8-16 όταν μαζέψω χρήμα. Απλά ένας used 10-20 στα ~300 θεωρώ ότι είναι αρκετά καλό VFM, ειδικά σε σχέση με τα 700 του 8-16.

Ο Canon 10-22 θεωρώ πως είναι κάτι αντίστοιχο με τον 10-24 της Nikon, έχουν το όνομα και ένα καλό εύρος αλλά είναι μέτριοι οπτικά, ειδικά για τα λεφτά που ζητάνε.

Δεν ειναι κακος φακος ο 10-20 αν πεσεις σε καλο κομματι αλλα δεν ειναι και να σε ενθουσιαζει , απο την αλλη οταν μιλαμε για υπερευρυγωνιο ισως ειναι υπερβολη να γκρινιαζω για τραβηγμενα η θολα ακρα ιδιαιτερα στα 300~ ευρω .

OK, ευχαριστω.
Εχεις ελευθερη Κυριακη, ε?

Συνήθως ελεύθερες είναι ευτυχώς. Ευκαιρία να κάνω κανα δυο δουλειές στο σπίτι! Απο βδομάδα που αρχίζω και τις εφημερίες βέβαια αλλάζουν τα πράγματα...

Λοιπόν εδώ είναι η φωτογραφία. Η μηχανή είναι κολλημένη στον τοίχο. Η απόσταση απο τον απέναντι τοίχο που είναι η τηλεόραση είναι 4,20μ. Το πλάτος του δωματίου είναι 3,5μ
Οριακά φαίνεται και το πόδι μου που κάθομαι στον καναπέ ενώ κρατάω την μηχανή. Το γραφείο στα δεξιά αρχίζει περίπου στο 1,5 μέτρο απο τον τοίχο που στέκεται η μηχανή.

Είναι ένα γενικά μικρό δωμάτιο όπως καταλαβαίνεις κιόμως τα 16mm αρκούν για να πάρουν το μεγαλύτερο μέρος του μέσα.

attachment.php

Attachments

• DSC00085.jpg
    DSC00085.jpg
    34.4 KB · Views: 373
Πάντως το 16άρη ή 17άρη καρέ, πόσο μάλλον το 14άρη (σε FF) είναι πολύ πολύ πιο ευρυγώνιο από αυτό που δείχνεις Αλέξη.

Δύσκολο, αλλά πολύ διαφορετικό. Αυτό το λέω γιατί ο 8-16 παίζει σε πραγματικά εστιακά μήκη εκεί μέσα (δηλ. 14, 16, 17).

Καθολου παραμορφωση δεν βλεπω.

Γωνια καλυψης καμια 80ρια μοιρες εχει?
Φανταζομαι οτι αν παρεις απο γωνια αντι για τη μεση του τοιχου θα δινει καλυτερη αποψη του χωρου.

Ωραιο σπιτι. Ωραια χωρα. Εισαι πολυ καλα εκει, φροντισε να το ευχαριστηθεις...

Θενκς.

Πάντως το 16άρη ή 17άρη καρέ, πόσο μάλλον το 14άρη (σε FF) είναι πολύ πολύ πιο ευρυγώνιο από αυτό που δείχνεις Αλέξη.

Δύσκολο, αλλά πολύ διαφορετικό. Αυτό το λέω γιατί ο 8-16 παίζει σε πραγματικά εστιακά μήκη εκεί μέσα (δηλ. 14, 16, 17).

Δεν χωράει αμφιβολία Βλάσση. Το θέμα είναι πόσο είναι αρκετό. Το ευρυγώνιο είναι πραγματικά δύσκολο στην σύνθεση. Εντυπωσιακό σίγουρα αλλά δεν βολέυει για τα πάντα. Είναι μετά θέμα του καθενός να βρεί το "χρυσό" εστιακό μήκος που να είναι αρκετά ευρύ και να του επιτρέπει παράλληλα να συνθέσει επιτυχώς.
Για εμένα είναι ήδη αρκετά ευρύ αυτό. Για άλλους όχι.
Βέβαια ούτε με ένα παράδειγμα μπορεί ο Βασίλης να βγάλει άκρη αν τον βολεύει η όχι, αλλά μια γενική ιδέα τουλάχιστον βοηθάει.

@Vasada
Ευχαριστώ μαν! Το σπιτάκι το "χτίζω" μήνα με τον μήνα, αλλά είμαι πολύ ευχαριστημένος ώς τώρα. Σε όλα τα επίπεδα.

Τα 24μμ (αντίστοιχα, δλδ 15μμ πραγματικά σε Canon) φτάνουν οριακά για εσωτερικούς χώρους. Λιγάκι πιο ευρυγώνιο να έχει κανείς δεν θα ήταν άσχημα. Το 14 με το 15 έχουν μια κάποια διαφορά (το πρώτο δίνει 22,5mm που είναι πραγματικά ευρυγώνιο).

To 16 της ΝΕΧ ειναι λιγο πιο κλειστο απο το 14 σε Κανον κροπ.
Οποτε μπορει να βγει εκτος ο Samyang 14 και o 15-30 που μια χαρα τον βλεπω στις φωτογραφιες του Τασου.

Αν πουμε οτι περιοριζουμε λιγο την αναζητηση, σκεφτομαι οτι μπορω να κοιταξω για εναν 10-20 καλομεταχειρισμενο και αν δεν βρεθει κατι, τοτε παιρνω εναν 16αρη για τη ΝΕΧ.

Tι διαφορα εχει ο 3.5 με τον 4-5.6 εκτος απο την προφανη? Πιο καινουριος ειναι ο δευτερος?