Re: Canon 70-200 f4 IS USM
Κατά την ταπεινή μου άποψη, ο μόνος φακός τρίτου κατασκευαστή που μπορεί να σταθεί μπροστά σε αυτούς τους Canon οπτικά είναι ο Ταμρον 70-200/2.8.
Αλλά:
1. η εστίασή του ανήκει σε χαμηλότερη κατηγορία και όχι μόνο από άποψη ταχύτητας αλλά και, δυστυχώς, ακρίβειας, τουλάχιστον στις πιο δύσκολες συνθήκες. Σε σώματα που παρέχουν μικρορύθμιση εστίασης σε preset το τελευταίο μπορεί να μην ισχύει.
2. Κατασκευαστικά ενώ είναι μεταλλικός και εκ πρώτης όψεως εμπνέει εμπιστοσύνη, δεν στέκεται στο ίδιο επίπεδο. Με έχει στεναχωρήσει το πόσο γρήγορα πήρε σκόνη. Βέβαια κάνει τα μισά χρήματα από τον αντίστοιχο Canon. Πραγματικά τα μισά (κάτι παραπάνω από 600 ευρώ νομίζω έχει πλέον). Εάν έπαιρνε σκόνη ο αντίστοιχος Κάνον, φαντάζομαι θα είχα στεναχωρηθεί περισσότερο.
Οι ζουμ αυτοί, όλοι ανεξαιρέτως οι 70-200/2.8, είναι ογκώδεις. Δεν είναι κάτι που θα το πάρεις εύκολα για βόλτα, θα πρέπει να υπολογίσουμε και το βάρος του συνόλου σώματος-φακού (πάνω από 2 κιλά) αλλά και το ότι αυτόματα πάμε και σε μεγαλύτερη και πιο ογκώδη τσάντα μεταφοράς. Βέβαια και το 2.8 είναι μεγάλο πράγμα. Πάντως εάν έπαιρνα τώρα φακό, θα προτιμούσα τον Canon φ/4 (με το is), πρωτίστως για λόγους μεγέθους, φορητότητας και ευκολίας, και δευτερευόντως για τη σταθεροποίηση και την εστίαση. Η όποια διαφορά σε οπτικά δεν θα μετρούσε για εμένα, εάν υπάρχει είναι ασήμαντο πράγμα για εμένα, μεταξύ οπτικών της κορυφαίας κατηγορίας. Μην φτάνουμε στο σημείο να διυλίζουμε τον κώνωπα δηλαδή.