Φακοί για D90

Γιώργος.Χ

Moderator
Staff member
23 June 2006
5,880
Αττική
Ανοιγω το θεματάκι αυτό για τον φιλο μου που πρόσφατα απόκτησε την εν λογω μηχανη και επιθυμει μια βοήθεια στο τι φακους να παρει.

Επιπεδο : Αρχάριος
Τρεχον εξοπλισμος : το σώμα και ο φακός 18-105 του κιτ

Αναγκες (οσο γνωρίζω και μπορεσα να καταλάβω)

-- Τοπια (σε εκδρομές κυρίως με την οικογένεια, δεν ειναι ο τυπος που θα βγεί μονο για φωτογράφηση)
-- Φωτογραφίες των παιδιών του (εχει και τρία παιδάκια ζωή να έχουνε ) σπιτι, σχολείο, αθλητικές εκδηλώσεις
-- Παρτυ και οικογενειακές εκδηλώσεις

Budget : Κοντά στα 800-1000 Ευρώ. Απαιτηση του οπως ειπώθηκε να καλύψει όσο μεγαλύτερο εύρος από τα παραπάνω γίνεται εαν ειναι δυνατόν με 2 φακούς. Δεν εχει προβλημα σε κουβαλημα αλλαγές φακών κλπ

(Για τσαντουλα θα κοιτάξω το σχετικο sticky θέμα)

Μια ιδέα που ειχα ειναι

Sigma 17-70 DC OS HSM
Nikon 70-300 4-5.6 EF-S ED VR

η εναλλακτικό τηλεφακό (που τον σκέφτομαι και εγώ για την D60)

Sigma 70-200 2.8 EX DG HSM

Tι λέτε ;

Ανοιγω το θεματάκι αυτό για τον φιλο μου που πρόσφατα απόκτησε την εν λογω μηχανη και επιθυμει μια βοήθεια στο τι φακους να παρει.

Επιπεδο : Αρχάριος
Τρεχον εξοπλισμος : το σώμα και ο φακός 18-105 του κιτ

-- Τοπια (σε εκδρομές κυρίως με την οικογένεια, δεν ειναι ο τυπος που θα βγεί μονο για φωτογράφηση)
-- Φωτογραφίες των παιδιών του (εχει και τρία παιδάκια ζωή να έχουνε ) σπιτι, σχολείο, αθλητικές εκδηλώσεις

Budget : Κοντά στα 800-1000 Ευρώ. Απαιτηση του οπως ειπώθηκε να καλύψει όσο μεγαλύτερο εύρος από τα παραπάνω γίνεται εαν ειναι δυνατόν με 2 φακούς. Δεν εχει προβλημα σε κουβαλημα αλλαγές φακών κλπ

(Για τσαντουλα θα κοιτάξω το σχετικο sticky θέμα)

Μια ιδέα που ειχα ειναι

Sigma 17-70 DC OS HSM
Nikon 70-300 4-5.6 EF-S ED VR

η εναλλακτικό τηλεφακό (που τον σκέφτομαι και εγώ για την D60)

Sigma 70-200 2.8 EX DG HSM

Tι λέτε ;

Να κρατήσει τον 18-105 και να πάρει τον 70-300. Αν πάρει το SIGMA δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να τον κρατήσει. Βέβαια στις σχολικές εκδηλώσεις, αν μοιράζει καρτούλες θα βγάλει και αρκετά χρήματα (ο ΣΙΓΜΑ δείχνει αλλιώς).

Πάντως θα έλεγα ότι άνετα καλύτεται στην αρχή για όλα αυτά μόνο με τον 18-105.

Ο 18-105 πώς του φαίνεται στα παραπάνω? Αισθάνεται πως του λείπει κάτι και τι? Ή δεν τον έχει δοκιμάσει ακόμη?
Δεν νομίζω πως αξίζει να τον αντικαταστήσει με τον 17-70, εάν βέβαια θεωρήσουμε πως η απόδοση του 18-105 είναι σε ανάλογα επίπεδα με τον 18-55vr απλώς με μεγαλύτερο τελε.

Να κρατήσει τον 18-105 και να πάρει τον 70-300. Αν πάρει το SIGMA δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να τον κρατήσει. Βέβαια στις σχολικές εκδηλώσεις, αν μοιράζει καρτούλες θα βγάλει και αρκετά χρήματα (ο ΣΙΓΜΑ δείχνει αλλιώς).

Πάντως θα έλεγα ότι άνετα καλύτεται στην αρχή για όλα αυτά μόνο με τον 18-105.

:flipout:
Βλάση το πρόβλημά του ειναι η καλή ποιότητα σε εκδηλώσεις των παιδιών του που ασχολουνται με αθλήματα και κανουν συχνά επιδείξεις σε γυμναστήρια και εσωτερικους χώρους. Αυτός θελει ενα καλο τελέ να μπορεί να τραβάει σωστές φωτογραφίες υπο τις συνθηκες αυτες (μετριος φωτισμος, οχι εξασφαλισμενη καλη θεση για τον φωτογράφο, αποσταση 20-40 μετρα)

Εαν ο sigma ειναι καλύτερος να πάει εκεί ; Το μεγεθος από οσο κατάλαβα δεν τον ενδιαφέρει.. (και δεν εχει πρόβλημα με το βάρος, παλαιός καταδρομέας γαρ...)

Last edited:
Ο 18-105 πώς του φαίνεται στα παραπάνω? Αισθάνεται πως του λείπει κάτι και τι? Ή δεν τον έχει δοκιμάσει ακόμη?
Δεν νομίζω πως αξίζει να τον αντικαταστήσει με τον 17-70, εάν βέβαια θεωρήσουμε πως η απόδοση του 18-105 είναι σε ανάλογα επίπεδα με τον 18-55vr απλώς με μεγαλύτερο τελε.

Τάσο εχει κανει μικρή χρήση και του φαίνεται αρκετά καλός. Μην ξεχναμε οπως οτι ειναι αρχάριος οπως και εγώ (και περισσότερο θα έλεγα) οπότε οτι και να δει τώρα του φαινεται ΟΚ αλλά πιστευω σε λιγο καιρό που θα καταπιάνεται περισσότερο θα αναζητήσει καλύτερη ποιότητα. (ισως ενα φωτεινότερο φακό;)

Ηδη παντως θέλει περισσότερο τελέ (200 ; 300 ;)

Ηδη παντως θέλει περισσότερο τελέ (200 ; 300 ;)

Σε αναλογία 35mm κανείς δεν χρειάζεται σε καθημερινή χρήση πάνω από 140-150.
Για αυτό άλλωστε στις φιλμάτες μεσουρανούσαν οι 28-105 για casual χρήση.

Το ''200'' ή το ''300'' δεν ''δουλεύεται'' εύκολα και απαιτεί πεπειραμένο φωτογράφο που να γνωρίζει τις ανάγκες του.
Επιπλέον οι 200άρηδες και οι 300άρηδες φακοί σε DX σώματα γίνονται...τηλεσκόπια του αστεροσκοπίου.
Προσωπικά προτιμώ να κάνω μια βόλτα στο...Πλανητάριο! :p :flipout:

Δεν συμφωνώ με το τελευταίο, 150mm (σε croped sensor πάντα) και σε αποστάσεις ακόμη και 40 μέτρων (αφού για τέτοια χρήση προορίζεται ο τηλεφακός και όχι καθημερινή) είναι μάλλον οριακά, για να μην πω ανεπαρκή. Και πού θα τα βρει τα 150mm? Μόνο ο Sigma 50-150/2.8 μου έρχεται κατά νου.

Προσωπικώς θα επέλεγα τον Sigma EX 70-200/2.8 και ένα μονόποδο με μία κεφαλή μπίλιας (έχει κάτι κινέζικα το πλαίσιο μια χαρά και πολύ φθηνά), ώστε να μπορέσει να αντισταθμίσει την έλλειψη σταθεροποίησης, μια και μιλάμε για λήψεις από δεδομένη θέση, λογικώς περιορισμένη ώστε να μπορέσει να ανοιχθεί κανονικό τρίποδο.

Και δεν χρειάζεται να πάρει άλλον φακό, ας κρατήσει τον 18-105 μέχρι να του φανεί, εάν του φανεί, λίγος. Ο 70-200 κάνει και για πορτραίτο, φυσικά. Εάν του περισσεύει μπάτζετ, μπορεί να πάρει και τον σταθερό Sigma 30/1.4, για νορμάλ λήψεις με λίγο φως αλλά και ως στάνταρ φακό γενικής χρήσης.

Last edited:
Απάντηση: Re: Φακοί για D90

Προσωπικώς θα επέλεγα τον Sigma EX 70-200/2.8 και ένα μονόποδο με μία κεφαλή μπίλιας (έχει κάτι κινέζικα το πλαίσιο μια χαρά και πολύ φθηνά), ώστε να μπορέσει να αντισταθμίσει την έλλειψη σταθεροποίησης, μια και μιλάμε για λήψεις από δεδομένη θέση, λογικώς περιορισμένη ώστε να μπορέσει να ανοιχθεί κανονικό τρίποδο.

Και δεν χρειάζεται να πάρει άλλον φακό, ας κρατήσει τον 18-105 μέχρι να του φανεί, εάν του φανεί, λίγος. Ο 70-200 κάνει και για πορτραίτο, φυσικά.

O Sigma 70-200 f/2,8 είναι εξαιρετικός φακός και σε επιδόσεις αλλά και σε ποιότητα κατασκευής. Είναι απο εκείνους που μία φορά αγοράζεις.
Τον έχω σχεδόν 10 χρόνια (απο την φιλμάτη εποχή), δεν είναι σαν καινούριος. Καινούριος είναι!!
Ειλικρινά δεν βρίσκω διαφορές με τον Nikkor 80-200 σε οπτική απόδοση, μιά ιδέα πιο κοντράστ είναι ο τελευταίος χωρίς αυτό να εχει ιδιαίτερη σημασία πλέον.

Επειδή δεν έχω AF ζουμ φακό στο τελε άκρο, είναι από τους φακούς που εξετάζω ως επόμενη αγορά για την Canon μου. Οι έτεροι υποψήφιοι (περίπου της αυτής κατηγορίας τιμής), οι EF 70-300is και EF 70-200/4L. Βασικά τους δύο πρώτους θεωρώ πιθανότερες επιλογές... Εάν δε καταλήξω στον Sigma, θα έχω ένα πλήρες σύστημα μόνο με φακούς σειράς EX Sigma:
15-30, 24-60/2.8, 105/2.8 macro ήδη υπάρχουν. Είναι καλή σειρά η EX, εάν δεν κάτσει κακό δείγμα.

Δεν συμφωνώ με το τελευταίο, 150mm (σε croped sensor πάντα) και σε αποστάσεις ακόμη και 40 μέτρων (αφού για τέτοια χρήση προορίζεται ο τηλεφακός και όχι καθημερινή) είναι μάλλον οριακά, για να μην πω ανεπαρκή. Και πού θα τα βρει τα 150mm? Μόνο ο Sigma 50-150/2.8 μου έρχεται κατά νου.

Προσωπικώς θα επέλεγα τον Sigma EX 70-200/2.8 και ένα μονόποδο με μία κεφαλή μπίλιας .
Ο 70-200 κάνει και για πορτραίτο, φυσικά. Εάν του περισσεύει μπάτζετ, μπορεί να πάρει και τον σταθερό Sigma 30/1.4, για νορμάλ λήψεις με λίγο φως αλλά και ως στάνταρ φακό γενικής χρήσης.

οπτικα καμμια σχεση δεν εχει ο 50-150 με τον 70-200.

Αν και προσφατα η τιμη του δευτερου επεσε πολυ η διαφορα στην κατασκευη τους ειναι πολυ μεγαλη. Ακομα και σε βαρος μιλαμε για το διπλασιο βαρος :flipout::flipout:

Αλλωστε στον 70-200 εχουν χρησιμοποιηθει ELD κρυσταλλα που θεωρουνται τα κορυφαια της Sigma.

Για τον 30αρη δεν εχω να πω τιποτα αλλο.

Ειναι ηδη ο αγαπημενος μου φακος (και επεται ο 70-200)

Μιλάμε πάντα για φακούς που θα φορεθούν σε DX σώμα.

Ενοοώ εστιακό μήκος 150mm σε αναλογία 35mm.
Δηλαδή έναν DX φακό με 100-105 ''άνω'' άκρο ας πούμε.

Προσωπικά φωτογραφίζω σχεδόν τα πάντα με έναν 28-105 (18-70 DX)
Κάποιες φορές κάτι μου λείπει...ας είναι καλά τα ποδαράκια μου.

Αν με ενδιέφερε να πάω στην ζούγκλα για σαφάρι και επειδή φοβάμαι τα λιοντάρια, θα έπαιρνα έναν 300άρι @ 35mm (450@DX), θα καθόμουν στο Κάιρο και θα τραβούσα στο Γιοχάνεσμπουργκ. :p :flipout:

Επίσης να υπενθυμίσω:

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Φακοί για D90

O Sigma 70-200 f/2,8 είναι εξαιρετικός φακός και σε επιδόσεις αλλά και σε ποιότητα κατασκευής. Είναι απο εκείνους που μία φορά αγοράζεις.
Τον έχω σχεδόν 10 χρόνια (απο την φιλμάτη εποχή), δεν είναι σαν καινούριος. Καινούριος είναι!!
Ειλικρινά δεν βρίσκω διαφορές με τον Nikkor 80-200 σε οπτική απόδοση, μιά ιδέα πιο κοντράστ είναι ο τελευταίος χωρίς αυτό να εχει ιδιαίτερη σημασία πλέον.

Φαντάζομαι οτι τετοιος φακός (1 κιλό και κατι εαν ειδα καλά :AFADF0:) δεν κρατιέται με το χέρι έ ;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για D90

Φαντάζομαι οτι τετοιος φακός (1 κιλό και κατι εαν ειδα καλά :AFADF0:) δεν κρατιέται με το χέρι έ ;

Ειναι περισσότερο θέμα συνήθειας και πείρας. Πάντως σε κάποιες περιπτώσεις επιβάλλεται η χρήση μονόποδου, οπότε το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει. Πολύ καλό bokeh λόγω f/2,8 και φοβερή οξύτητα στο f/4. Aυτά δεν τα παίρνεις με φακό μικρού/μεταβλητού διαφράγματος.

Μιλάμε πάντα για φακούς που θα φορεθούν σε DX σώμα.

Ενοοώ εστιακό μήκος 150mm σε αναλογία 35mm.
Δηλαδή έναν DX φακό με 100-105 ''άνω'' άκρο ας πούμε.

Εντελώς ανεπαρκή για D90 και φωτογράφιση αθλητικών εκδηλώσεων παιδιών από τα 40 μέτρα, όπως αναφέρεται παραπάνω. Θέλει σίγουρα μέχρι και 200ρη (κανονικό, όχι "αντίστοιχο", εννοώ).

Για τα συνήθη θέματα, συμφωνώ πλήρως. Κι εγώ μέχρι 135mm κουβαλώ συνήθως μαζί μου καλύπτομαι πλήρως. Βέβαια δεν είμαι παπαράτσι ούτε κηνυγώ πουλιά. Τα 135mm είναι ένα μήκος που το δουλεύω -σε μικρό αισθητήρα εννοώπ- αρκετά.