Φακοί για m4/3

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Eτσι κιαλλιως με FF 600/4 πρεπει να συγκριθει αφου ο νεος 300mm Olympus δεν ειναι f=2.8 οπως εγραψα απροσεχτα.

Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Σωστά, o 300άρης Olympus είναι f/4.

Εγώ αναφερόμουν στον Olympus 40-150 2.8 όμως, παρασυρόμενος από το 2.8 που έγραψε ο Kώστας πιο πάνω για τον νέο 300άρη Olympus. Μπέρδεμα :smile:

Last edited:

Eτσι κιαλλιως με FF 600/4 πρεπει να συγκριθει αφου ο νεος 300mm Olympus δεν ειναι f=2.8 οπως εγραψα απροσεχτα.

Το έχουμε ξαναγράψει και αλλού. Έχουν νόημα τέτοιες συγκρίσεις; Και τι συγκρίνουν;

Εάν θέλουμε να εξομοιώσουμε κάδρο αλλά και βάθος πεδίου, η ορθή σύγκριση θα έπρεπε να είναι όντως με φακό 600ρη αλλά f/8 (600/8.0) εάν μιλάμε για σύγκριση με FF σύστημα ή με φακό 400/5.6 εάν μιλάμε για APS σύστημα.

Ο 40-150/2.8 φαίνεται να καταλαμβάνει περίπου τη θέση που είχε ο (μακρύτερος) 50-200/2.8-3.5 στο 4/3 σύστημα. Ωραίος φακός ο τελευταίος, νομίζω το μεγαλύτερο μήκος του στο τέλε θα ήταν προτιμότερο.

Last edited:

Το ηξερα οτι θα τραβηξω την προσοχή σου, :ears:

Προσωπικά θεωρω πλεονεκτημα το αυξημενο DOF (διπλασιο περιπου του FF) των ΤΗΛΕΦΑΚΩΝ του 4/3 συστηματος απο την στιγμή που αποδίδουν εκπληκτικα καλα με τελειως ανοιχτό διαφραγμα και εχεις νετ ολο το θεμα σου, ενω η μηχανη φωτομετρει οπως και η αντιστοιχη σε FF αρα κρατας και την ταχυτητα του κλειστρου αρκετα ψηλα, βεβαια δεν τρεχει και κατι αν χαμηλώσεις σε ταχυτητες κατω απο 1/FL γιατι εχεις και μια πενταξονικη σταθεροποιηση να σε βοηθαει.

Βεβαια και μπορει το θεμα σου να θελει περισσοτερο ξεφονταρισμα (πιο ρηχο DOF) αλλα νομίζω οτι τις περισσοτερες φορες δεν ειναι αυτο το κρισιμο για την συγκριση τηλεφακου αυτου του επιπεδου χρηματων, αλλα η ποιοτητα συνολικα που δινει ο τηλεφακος (κοντραστ, λεπτομερεια, εναλλαγη φωτεινων σκοτεινων περιοχων) και ο γλυκος τροπος που περνα το θεμα σου στο backround.

Το θεμα ειναι <τα υποτιθεμεθα μειονεκτηματα> του συστηματος σου να βρισκεις τροπους να τα προσπερνας και να τα μετατρεπεις αν μπορεις σε πλεονεκτήματα μαζί με αυτα που δεν αμφισβητουνται (βάρος μεγεθος)

Last edited:
Ξυράφι , στις φωτό με τους σιδηρόδρομους όμως που έχει εστιάσει ?

Κάπου πριν η μετα το τρένο δες δίπλα τους καθετους στυλους , εμένα εντύπωση μου κανει οτι οι περισσότερες εχουν τραβηχθει με το χαμηλο ISO 100, προφανώς η διαπίστωση που εχει κανει το imagine resource οτι εκεί παρότι εχεις μειωμένο δυναμικό ευρος εχεις καλύτερη αποδοςη - υφή χρωμάτων ευσταθεί και ειναι ενας απο τους λόγους της χρήσης του.

Εσάς ναι , εγώ θα σταματήσω στον 12-40 , όταν πέσει η τιμή σαν μτχ φυσικά , για καινούριο με τίποτε .

Απο εμας στην ομυγηρη ελαχιστοι θα σκασουν τα 1400 Ευρω ειδικα αν εχουν τον ευρυτερης εστιακης αποστασης ζουμ 50-200/2.8-3.5, προσωπικα προτιμω να τα σκασω(αν τα βρω ποτέ) για τον φωτεινο 7-14/2.8 που αντικαθιστα πληρως σε εστιακη τον Panasonic 7-14/4

Απαντήσεις δείγματα και κροπ σε μακρο, πορτρέτο, κλπ θα βρει κανεις μεταξύ αλλων στο πολυ ενδιαφέρον review του Robin Wong, παρότι δεν ειναι ο πλέον αξιόπιστος reviewer, αφου ειναι επίσημα υπάλληλος της Mαλαισιανης Olympus τα δείγματα του μιλούν απο μόνα τους.

Εγώ προςωπικα έψαχνα να δώ κυρίως φουλ δείγματα στο f=2.8 και σε τελε για να δώ την συνολική αποδοςη του φακού στα ανοιχτά διαφραγματα, εδώ βρήκα κάμποσα :

http://robinwong.blogspot.ca/2014/10/olympus-mzuiko-40-150mm-f28-pro-lens.html

Για κάποιον που τον ενδιαφέρει σοβαρά το συςτημα , δεν εχει επενδύσει σε ακριβούς prime πανω απο 40mm και δεν εχει φωτεινους τηλεφακους απο τα 4/3 νομίζω πως ειναι εξαιρετική επιλογή

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Στην τιμη που τον πουλάνε θα έπρεπε να προσέχουν περιςςοτερο , το εχουν ηδη αντιμετωπίσει αρκετοί:

http://tomnguyenstudio.com/blog/2014/10/9/panasonic-leica-425mm-nocticron-glue-problem

Είναι από τον εσωτερικό προστατευτικό δακτύλιο πίσω από τον οποίο σφίγγει η βίδα.
Για να μη φεύγει από τη θέση του ο δακτύλιος από την υποδοχή του, έχουν βάλει κόλλα, που αν αφαιρείς συχνά το σκίαστρο, θα αφήνει ίχνη.
Και στον δικό μου θυμάμαι κάποια ίχνη, σαν υπόλοιπα κόλλας, που με μια κίνηση και με σκέτο δάχτυλο έφυγαν.
Παρά την ύπαρξη του εσωτερικού δακτυλίου αυτού, πάλι η βίδα αφήνει κάποιο ελάχιστο ίχνος από το σφίξιμο στο μέταλλο.

Τίποτε όμως ανησυχητικό. Δεν θα ήταν αυτός λόγος να μην ξαναγοράσω τον φακό, που κατά τα άλλα έχει εξαιρετική κατασκευή, λειτουργικότητα και αίσθηση.

Last edited:
Ηλία ποιές οι εντυπώσεις σου από τον 12-32;

Aν εννοεις τον υποφαινομενο, δεν εχω ακομη βγει παγανια για φωτο. Μονο κατι βραδυνες σε ενα μπαρακι, που δεν ειναι το φορτε της G5 ...
Μεσα στο Σ/Κ ελπιζω να καταφερω να βγαλω κατι.
Αυτο που με ενοχλει βεβαια, ειναι οτι πρεπει να γυρισω πρωτα το δαχτυλιδι για να ξεκλειδωσει.....
Επισης το οτι δεν εχει δαχτυλιδι χειροκινητης εστιασης, που δεν ειναι βεβαια στα highlights της G5...
Aυτα προς το παρον...

Αυτα ειναι όντως τα δυο αρνητικά του, μεγάλη έλλειψη οτι δεν εχει δαχτυλίδι χειροκίνητης εςτιαςης ωςτε στα δύσκολα βραδυνα να τσιμπήσεις κατι πιο δίπλα και να το διορθώσεις, αλλα πάλι φακός κιτ ειναι και η πιο σοβαρή χρηση του ειναι ημέρα, εκεί κατα κανόνα δεν υπάρχει ανάγκη για χειροκίνητη εστίαση.

Aν εννοεις τον υποφαινομενο, δεν εχω ακομη βγει παγανια για φωτο. Μονο κατι βραδυνες σε ενα μπαρακι, που δεν ειναι το φορτε της G5 ...
Μεσα στο Σ/Κ ελπιζω να καταφερω να βγαλω κατι.
Αυτο που με ενοχλει βεβαια, ειναι οτι πρεπει να γυρισω πρωτα το δαχτυλιδι για να ξεκλειδωσει.....
Επισης το οτι δεν εχει δαχτυλιδι χειροκινητης εστιασης, που δεν ειναι βεβαια στα highlights της G5...
Aυτα προς το παρον...

Ηλία το πρώτο χαρακτηριστικό, ότι πρέπει ο φωτογράφος να περιστρέψει το δαχτυλίδι για να ξεκινήσει, το θεωρώ εξαιρετικό χαρακτηριστικό και θα πρέπει να ανάψουμε ένα κεράκι στην Panasonic που επέλεξε αυτή τη λύση κι όχι του powerzoom μόλις ανάβει η μηχανή. Φαντάσου να έχεις τη μηχανή σβηστή μέσα σε θήκη (και σφιχτή κιόλας) και να πατηθεί μόνο του το κουμπί έναρξης και να εξαχθεί ο φακός και να βρει αντίσταση. Και να πιέζεται και να προσπαθεί να εξαχθεί. Πάπαλα ο μηχανισμός. Μη μου πείς ότι δεν έχεις συναντήσει αυτή την περίπτωση στις κόμπακτ.

Πολύ σωστή παρατήρηση , έχω συνέχεια το νου μου όταν φοράω τον Lumix 14-42EZ .

Ηλία το πρώτο χαρακτηριστικό, ότι πρέπει ο φωτογράφος να περιστρέψει το δαχτυλίδι για να ξεκινήσει, το θεωρώ εξαιρετικό χαρακτηριστικό και θα πρέπει να ανάψουμε ένα κεράκι στην Panasonic που επέλεξε αυτή τη λύση κι όχι του powerzoom μόλις ανάβει η μηχανή. Φαντάσου να έχεις τη μηχανή σβηστή μέσα σε θήκη (και σφιχτή κιόλας) και να πατηθεί μόνο του το κουμπί έναρξης και να εξαχθεί ο φακός και να βρει αντίσταση. Και να πιέζεται και να προσπαθεί να εξαχθεί. Πάπαλα ο μηχανισμός. Μη μου πείς ότι δεν έχεις συναντήσει αυτή την περίπτωση στις κόμπακτ.

ΑΝ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΊ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ναι είναι σωτήριο. Ο κακομοίρης ο 14-42 όμως δεν θέλει τέτοια για να ξεκινήσει. . Μόνο όταν ζουμάρει, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει με κουμπί ( κανεις από τους 2 δεν είναι pz) μέσα σε τσάντα.
Ας το καταπιώ. Δεν είναι δα και τόσο σπουδαίο πρόβλημα.