Φακοί για m4/3

οχι δεν ειναι αυτος ο λογος.

Μτχ δεν τον βρισκεις γενικα γιατι δεν αξιζει να τον δωσεις οταν τον εχεις παρει πανω απο 500 συνηθως και μεχρι και 800 ισως καποιοι καποτε και στο gray ο καινουργιος κανει κατω απο 500.

Αλλα οτι εχει ελλειψη τωρα ισως ειναι αυτο που λεει ο Κωστας, οτι σταματησε να ειναι σε κιτ και να τα σπανε. Θα φανει σε λιγο καιρο ισως.

Δεν ειμαι βεβαιος οτι τον χρειαζομαι ισως αντι για αυτον οπου χρειαστω μεσαιο ζουμ να παω στον Sigma 18-35 με metabones (κατι που προτιμων να αποφυγω).

Την εστιακη αποσταση του την εχω και σε primes και πιο φωτεινους. Αλλα ειναι πολυ χρησιμος φακος ομολογουμενως .Ο πιο χρησιμος οπως λες για τα δικα μου θελω χωρις να θυσιαζει την ποιοτητα και την φωτεινοτητα.

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Εγώ προσωπικά έχω πάθει πλάκα με τον 12-100/4 ακόμη και σε στατικά βραδυνά όπου το 1 στοπ διαφορά από τον 12-40 το παίρνω από τη συνδιαστική σταθεροποίηση με πιο χαμηλό ISO. Μου έχει ακυρώσει ο άτιμος λόγω σχεδόν εφάμιλου IQ όλους τους prime ακόμη και τους pro f1.2 , αφού τους βάζω πια μόνο αν θέλω σούπερ low light με κινούμενα θέμα ή όταν θελω πιο ρηχό DOF

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Εγώ προσωπικά έχω πάθει πλάκα με τον 12-100/4 ακόμη και σε στατικά βραδυνά όπου το 1 στοπ διαφορά από τον 12-40 το παίρνω από τη συνδιαστική σταθεροποίηση με πιο χαμηλό ISO. Μου έχει ακυρώσει ο άτιμος λόγω σχεδόν εφάμιλου IQ όλους τους prime ακόμη και τους pro f1.2 , αφού τους βάζω πια μόνο αν θέλω σούπερ low light με κινούμενα θέμα ή όταν θελω πιο ρηχό DOF

Προσωπικά και εγώ θα ήθελα τον 12-100, λίγο τον δούλεψα δανεικό στην πρώτη μάλιστα em1 Και έπαθα σοκ από την σταθεροποίησή του....είδα και τα αρχεία μετά στον υπολογιστή και έπαθα το δεύτερο σοκ....άλλα μεγάλος και βαρύς δυστυχώς και κυρίως πολύ ακριβός, για μένα τουλάχιστον.

Last edited by a moderator:
Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Προσωπικά και εγώ θα ήθελα τον 12-100, λίγο τον δούλεψα δανεικό στην πρώτη μάλιστα em1 Και έπαθα σοκ από την σταθεροποίησή του....είδα και τα αρχεία μετά στον υπολογιστή και έπαθα το δεύτερο σοκ....άλλα μεγάλος και βαρύς δυστυχώς και κυρίως πολύ ακριβός, για μένα τουλάχιστον.

τον 12-100 ειχα δοκιμασει και εγω Κωστα οταν ειχαμε βρεθει περσι στον γερακα ?

Στο τελε του ξυριζε οντως. Τρομακτικη σταθεροποιηση σε συνδυασμο με την καμερα.

Στο ευρυγωνιο ομως δεν ηταν τοσο καλος.

5 αστέρια ο 45 1.2 από τον Klaus.
https://opticallimits.com/m43/1071-olympus45f12

Και ένα αστεράκι να βάλω και εγώ επιπλέον :award:

από προχθές δοκιμάζω τον 17/1.2 , θα ανεβάσω δειγματακια σύντομα, περιμένω να τα δω και σε μεγάλο monitor για να μην πω καμία μπούρδα από αυτά που βλέπω στην LCD της μηχανής και στο Ipad.

ΥΣ
Ναθ, δεν θυμάμαι ίσως, είναι πάντως καρατσεκαρισμενο οτι στα 12mm είναι καλός (μιλώ για τη δικη μου κόπια).

Bάζω 4 αρχεία jpeg απείραχτα απο f=1.2-2.8 με τον mzuiko 17mm/1.2 για όσους έχουν όρεξη να ψαξουν διαφορές (με εξαιρεση την βινιέτα στπ 1.2), αν δείτε κάτι περίεργο μου λέtε και εμένα : https://www.dropbox.com/sh/3r14xljz1wgka2b/AADahW6-xXSfMaW_u53MbXA9a?dl=0

Με f1.2 , ISO 640 λιγο πριν βραδυάσει (7.15μμ) :

_A042762.jpg

Last edited:
oly-lens-roadmap.jpg

Μετά και τις τελευταίες αγορές φακών, πιστεύω ότι έφτασα στο τέλος του δρόμου στο χτίσιμο του συστήματος μ4/3 μου. Πλέον απομένει η απόκτηση κάποιου νέου και πιο σύγχρονου σώματος με IS, αλλά αυτό εν καιρώ...

Θα ήθελα να αναφέρω τους πιο συχνά χρησιμοποιούμενους και τη χρήση τους. Είμαι πιστός στη φίρμα και δεν έχω κάνει προς το παρόν δοκιμή mix & match. Θα παραθέσω και δείγματα από τους 3 πρώτους (SOTC)

1. Summilux 15mm/1,7
Φακός πασπαρτού. Οξύς τη μέρα υπό κάθε συνθήκη, απίστευτος το βράδυ, μικρός και δεν έχει αστοχήσει ποτέ στο AF. Βγαίνει από τη μηχανή μόνο όταν το εστιακό μήκος είναι ανυπέρβλητο εμπόδιο. Συχνότερη χρήση του: Landscape, wide night street. Αν είχα ένα φακό θα ήταν αυτός.

Bologna old town by Jakis 13, on Flickr

2, Lumix 42.5/1,7
Η τελευταία αγορά, κατευθείαν στην κορυφή. Παρότι είναι portrait φακός / short telephoto, τον βρήκα ιδανικό ως βραδινό street καθώς περνάς απαρατήρητος, το μακρινό κάδρο είναι πολύ πιο ελεγχόμενο και καθαρό από κόσμο σε σχέση με τα 15mm και η απόδοσή του είναι αρκετά κοντά στον 15mm. Έχει και σταθεροποίηση.

Izakaya by Jakis 13, on Flickr

3. Lumix 35-100
Όχι η πρώτη προτίμηση, αλλά όταν έρθει η ώρα του, τίποτα δεν τον αναπληρώνει. Στα επίπεδα πιστεύω του 12-32 kit, Workhorse. Το αντίστοιχο των 200mm σε μέγεθος αστείο.

Traditional wedding :) by Jakis 13, on Flickr

Fuji by Jakis 13, on Flickr

4. Lumix 12-32. Αν και εξαιρετικός σε απόδοση τη μέρα και σε wide, o 15mm τον εκτόπισε. Πλέον τον χρησιμοποιώ μόνο για το 12mm

5. Lumix 20mm/1,7. Επίσης εκτοπίστηκε από τον 15mm μιας και η διαφορά των 5mm είναι σημαντική σε ότι τραβάω. Το λίγο φως τον δυσκολεύει κάποιες (λίγες) φορές στο AF

6. Lumix 30mm/2.8 macro. Ειδικού σκοπού, είδε και λίγη χρήση ως short tele αλλά πλέον μόνο indoor χρήση. Είναι και ο πιο beefy σε όγκο και βάρος, συνήθως κόβεται από την πεντάδα που μπαίνει στην τσάντα.

Χάρη στις μινιατούρες του συστήματος, συνήθως έχω τους 5 πρώτους φακούς μόνιμα μαζί μου. Εξαίρεση τα βουνά που πλέον παίρνω τους 15mm και τον 35-100.

Αυτά. Ελπίζω να φανεί χρήσιμο σε κάποιον που ψάχνει για προτάσεις στο συγκεκριμένο σύστημα.
Στα δικά μου μάτια, αν και οι μεγαλύτεροι / pro φακοί του συστήματος καταπίνουν τους ανωτέρω για πρωινό, αναιρούν το λόγο που βρίσκομαι στο σύστημα : τη φορητότητα.

Παρα πολύ χρησιμο το post που ανέβασες. Πραγματι οι φακοί που διάλεξες και προτείνεις είναι η επιτομή φορητότητας - κόστους -απόδοσης και έχοντας δοκιμασει όλους εκτός του 42.5/1.7 συμφωνώ 100% με τις παρατηρήσεις σου. Είναι ιδανικοί μάλιστα αν εχεις μικρό σώμα.

Ο 15/1.7 ήταν ο μόνιμος φακός δρόμου μέχρι πριν 15 ημέρες με σώματα τις GX800/Penf. Κάποιες λίγες φορές που ήθελα νορμαλ φακό ημέρα βάζω τον 20/1.7 (το βράδυ η εστίαση του είναι αργή) μιας και μου αρέσει πολύ η εστιακή των 40mm. Επειδή η απόδοση τους είναι πολύ καλή και σε infrared φως, οι δυο φακοί έβρισκαν συχνά χρήση και στην μετασκευασμένη μου Lumix G3 IR που κουβαλώ καθημερινά μαζί μου.

Αποφάσισα να κρατήσω για την ώρα ένα μόνο βασικό σώμα την ΕΜ1.2 (και την μικρή GX800 της συζύγου ως backup) αφοϋ παρότι την έχω 2 χρόνια, την έχω χρησιμοποιήσει ελάχιστα, κυρίως λόγω Penf. Οπότε ο κορυφαίος λιλιπούτειους 15/1.7 που δεν είναι στεγανός εχει μπει για πώληση και αντικαταστάθηκε ήδη στην τσάντα με τον σημαντικά βαρυτερο και ακριβότερο 17/1.2 pro. Η αλλαγή έγινε κυρίως για 2 λόγους, ο πρώτος είναι η στεγανότητα σε μια εστιακή που χρησιμοποιώ συνεχώς και ο δεύτερος η απόδοση σε low light σε κινούμενα αντικείμενα όπου το ISO δεν θέλω να ανεβεί ψηλά. Ο φακός είναι εκπληκτικός, το είχα δει σε τεστ αλλά δεν περίμενα τέτοια απόδοση, ξυρίζει από άκρη σε άκρη ανοιχτός από f1.2 , μπορώ να τον αφήσω εκεί και να ξέρω οτι αν έχει εστιασει σωστά η εικόνα θα είναι αυτή που θέλω και με πολύ χαμηλότερο θόρυβο όταν θέλω να κρατήσω χαμηλό ISO. Δεν έχει τέτοια απόδοση στα άκρα ο Lumix 15/1.7 ανοιχτός, τουλάχιστον η δικη μου κόπια που την θεωρώ άρτια και την είχα συγκρίνει και με δεύτερη. Αλλά είναι απόλυτα λογικό αν συγκρίνεις τιμές και βάρος οπτικών.

Ενα τρίτο πλεονέκτημα του 17/1.2 βγήκε από σπόντα ενω κανονικά θα έπρεπε να ήταν μειονέκτημα, πέρνει μεγαλύτερα και ακριβότερα φιλτρα 62mm. Έχω σχεδόν ολα τα καλά μου φιλτρα ND (από 2-10 stop) σε διάσταση 67-72 mm , έτσι με ένα μικρό ανταπτορακι stepup ο φακός -μιας και έχει κορυφαίο IQ - μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για LE .

Τον πήγα νυχτερινή βόλτα το ΣΚ με την ΕΜ1.2 και έχω τραβήξει δοκιμαστικά extreme βραδυνά με 2-5 δευτερόλεπτα στο χέρι με f1.2. Παίρνω φωτογραφία που είναι φωτισμένη σαν ημέρα και μπροστά μου δεν βλέπω καλά καλά να εστιάσω :flipout:. Επίσης απορώ πως καταφέρνει να εστιασει άμεσα σε τόσο χαμηλό φωτισμό. Και στην εστίαση στα βραδυνά βλέπω διαφορές με τον 15/1.7 αλλά μιλώ για μαύρα σκοτάδια, στις άλλες περιπτώσεις ο 15/1.7 ήταν σφαίρα. Βέβαια έχω χάσει πια το πλεονέκτημα του 15/1.7 που είναι η max φορητότητα, εκεί οπότε χρειαστώ κάτι ανάλογο θα έχω την GX800+20/1.7+12-32 ή την LX15.

Last edited:
Κωστα ,γνωστο μαγαζι εχει τον 45mm 1.8 στα 199 . Τι γνωμη εχεις για τον φακό και την τιμη?

Εστιάζω στο πορτραίτο και λιγότερο DOF σε σχέση με τους 2.8pro που εχω (10-40,40-150)

Για πορτρέτα είναι ταμάμ, οξύτατος στο κέντρο, ωραίο bokeh και αρκετά ευέλικτος, μια και δεν είναι πολύ στενό το οπτικό πεδίο του. Τον πήρα σχεδόν μαζί με τον 75/1,8 ο οποίος "σκονίζεται στο ράφι" και λόγω μεγέθους (στην πραγματικότητα όχι αφού είναι σε βιτρίνα :p). Μειονεκτήματα? Δεν κάνει καλό closeup σε αντίθεση με τον αντίστοιχο panasonic και είναι "πλαστικός"...

Είχα πάρει ένα από τους πρώτους που ήρθαν Ελλάδα και είναι όπως τα έγραψε ο Δημητρης , μόνη παραφωνία έκανα το λάθος και πάτησα το κουμπί του βίντεο για μια από τις ελάχιστες φορές στη ζωή μου και εκεί και μόνο εκεί δηλ. στη λειτουργία βίντεο το μοτέρ εστίασης έκανε ένα γρέζι στο θόρυβο. Γκρίνιαξα στην Intersys (τοτε αυτή είχε το σερβις) και μου έστειλαν άλλο (ολόμαυρο ενω ο πρώτος ήταν ασημι) που δεν έκανε θόρυβο.
Φυσικά μην περιμένεις να δεις στα άκρα απόδοση του 12-40 ή του 75/1.8 στα ανοιχτά διαφραγματα, αυτή είναι μεταξύ άλλων μια βασική διαφορα με τον ακριβό pro 45/1.2. Ανοιχτός έχει ολίγον CA και λίγο βινιετουλα το οποία εκλείπουν από f2.5 και πάνω. Για πορτρέτο με λίγα λόγια είναι μια χαρά αφού στο κέντρο είναι αρκετά οξύς από 1.8 και ξεφοντάρεις το θέμα σου εύκολα αν είναι σχετικά κοντά στα 2-4μ. Έχω ένα παλιό συγκριτικό κάνει στο dpgr με τον χειροκίνητο OM 50mm/1.8 , εκεί έχω γράψει περισσότερα: https://www.dpgr.gr/forum/index.php?topic=44477.60
Ο 75/1.8 έχει και χρήση κοντού φωτεινού τηλεφακού, είναι πολύ πιο ειδικος φακός, κάνει και για σπορ, εκδηλώσεις, θέατρα κλπ. σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και πρέπει να εχεις τη διπλάσια απόσταση από το θέμα σου για πορτρέτο κάτι που βολεύει π.χ. στη φωτό δρόμου

Πρόταση μου αν τον πάρεις τον 45αρη μην τον πάρεις σε ασημί , δείχνει πιο πλαστικός.

Ευχαριστώ Δημήτρη κ Κώστα. Το εξετάζω...εννοείται σε μαύρο.

@ΒΛΑΣΙΔΗΣ ο 40-150 pro είναι καταπληκτικός φακός και για πορτραιτο από λίγο πιο μακριά, πράγμα καλό γιατί δεν αγχώνεται πολύ και το θέμα σου :)

Sent from my Mi MIX 2S using Tapatalk

Θεωρώ οτι είναι κυρίως φακοί για βίντεο, δεν είναι φθηνοί, έχουν χειροκίνητη εστίαση και σχετικά μεγάλο βάρος. Υπάρχουν και άλλοι φακοί με αυτό το προφίλ που δεν περιλαμβάνονται στην λίστα π.χ. ο Voigtlander 10.5mm/0.95

Σήμερα αποχωρίζομαι ένα φακό που είχα σχεδόν κολημμένο στην Penf για 2 σχεδόν χρόνια και που αξιζει να του γράψω ένα επίλογο ως αποχεραιτισμό. Ισως είναι ο πιο χρήσιμος φακός του συστήματος, ειδικά για δρόμο και νυχτερινά, με εκπληκτικό IQ για το μέγεθός του και τα χρήματα που ζητά. Μιλώ για τον PanaLeica 15mm/1.7. Πιστευω ότι στο μέλλον θα τον ξαναγοράσω.

H πρόσφατη αγορά του πολύ ακριβότερου mzuiko 17/1.2 pro (που έγινε στοχευμένα για δυο κυρίως λόγους, στεγανότητα και για το 1 στοπ διαφορά) δεν μου επιτρέπει να κρατήσω και τους 2 φακούς για διαφορετικές καταστάσεις και μηχανές. Πριν φύγει ο φακός απο τα χέρια μου με ετρωγε να δω πόσο σημαντικές είναι οι διαφορές των δύο φακών. Σε γενικές γραμμές και χωρίς να δείξω ανούσια δείγματα σε διάφορες αποστάσεις σας λέω ότι είναι ελάχιστες οι διαφορες (να μην πώ τρίχες) σε οξύτητα και αυτό αποδυκνυει πόσο καλή δουλειά κάνει η Panasonic στην σειρά που υπογράφει η Leica. Οι διαφορές ειναι υπέρ του pro έως και f2.2 αλλά όπως εγραψα δσύσκολα θα τις διαπιστώσει ανειδικευτο μάτι σε συνήθη θέαση ακόμη και σε μεγένθυνση.
Βέβαια με τον pro έχεις επιπλέον καλύτερη διαχείρηση βάθους, σαφως καλύτερο bokeh, ακριβέστερη και ταχύτερη εστίαση στα σκοτεινα με την ΕΜ1.2,ΕΜ1Χ, υπέροχο δαχτυλίδι χειροκίνητης εστίασης στο ίδιο πακέτο, αλλά αυτα είναι χαρακτηριστικά που ενδιαφέρουν κυρίως τους επαγγελματίες και τους καμμένους ερασιτέχνες (όπως ο γράφων) και έως ένα βαθμό μπορούν να βοηθήσουν και δημιουργικά.

Συνολικά θα έλεγα ότι ο λιλιπουτειος Leica 15mm/1.7 είναι φακός που δεν πρέπει να λείπει απο την τσάντα οποιουδήποτε κάτοχου του συστήματος, ταχυς στην εστίαση, πολύ μικρός και με εξαιρετικό IQ, αν μάλιστα έχει κανείς μηχανή Panasonic έχει επιπλέον δυνατότητα να ορίσει και το διάφραγμα απο το εξτρα δαχτυλίδι. Τον προτείνω ανεπιφύλακτα και ελπίζω κάποια μέρα να τον ξαναπάρω ειδικά αν κάνει κάποια στιγμή την εκπληξη η Panasonic και τον βγαλει στεγανό οπως τον νέο Leica 25mm/1.4

ΥΣ
αν κανεις θελει να δεί δείγματα ευχαρίστως να τα βάλω για λιγες ημέρες σε ενα shared φακελο

Last edited: