Φακοί για m4/3

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Μπα όχι υπάρχει ο 7-14/2.8 , δεν θα βγει άλλος τόσο ακριβός φακός στο ευρυγώνιο. Λογικά αν προχωρήσει η κατασκευή του (που είναι αμφίβολο) θα είναι φακός στεγανός για την σειρά ΕΜ5/EM1 στην μεσαία κατηγορία φακών με κύριο χαρακτηριστικό χαμηλό βάρος μέγεθος. Η συνέχεια του κιτ αναμενόμενου 12-45/4 δηλ. προς τα κάτω.

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Θυσιάστηκε σήμερα ο 25/1.2 για την απόκτηση ενός τηλεφακού που θα μείνει καιρό μαζί μου και ευελπιστώ να μην αφήνω πίσω αφου παρόλο το βάρος του (1.2kgr) είναι μικροκαμωμένος :flipout:

Παρελήφθη σήμερα, αγορά από Amazon Uk με bonus (έξτρα) τριετή εγγύηση κάλυψης από την Panaonic UK (δεν ξέρω αν γίνεται δεκτή η επέκταση εγγύησης Ελλάδα). Ήρθε ειδοποίηση σήμερα πρωί από Amazon οτι θα παραλάβω και όντως πριν λιγο ηρθε το πακέτο και έγινε το unboxing. H μηχανή που είχα μαζί μου σήμερα ήταν η πρώτη ΕΜ5 που πριν λίγο καιρό έλαβε ειδικό update από την Olympus (μετά από 8 χρόνια) ώστε να δουλεύει σωστά με τον συγκεκριμένο φακό :worshippy: Πραγματι σφαιρα η εστίαση σε SAF και ακριβέστατη με μηχανή οχταετίας.

B158E6DB-CEEE-4169-B7A7-1B1AD4B2FCDB.jpg

8241B86C-31DD-4A7D-9BBF-70383FD54211.jpg

CB8AD9DF-2B5F-45FD-9C95-6C50E90617C5.jpg

36303CD1-36C0-47C1-8094-30F757EDC3A6.jpg

Στο χερι κάθεται πολύ καλά, δεν καταλαβαινεις οτι εχεις πάνω από κιλό βάρος. Εστιάζει πάρα πολύ κοντά κάτι παραπάνω απο 1μ, έριξα μερικες προειδοποιητικές βολές :violent-smiley-030:. Έρχεται μαζί με τον 1.4 X τηλεμετατροπέα ο οποιος τον μετατρέπει σε φακό 280mm/4.

Το TC είναι λιλιπούτειο , γιαυτο το έβαλα δίπλα στον 20αρη pancake για σύγκριση. Το παπούτσι του φακού μικρό και βολικό (θα ήθελα όμως ναχει έτοιμη βάση Arca Swiss όπως είναι του ZD 300/4). Βαζοντας το πάνω στο φακό και ξεσφιγγοντας μια δεύτερη βίδα μπορείς να περιστρεψεις άμεσα την μηχανή σε portrait mode δεξιά ή αριστερά πάνω στο τριποδι. Εκτός από τα κλασσικά κουμπιά AF/MF , Power office ON/OFF και Focus Limiter (Full και 3μ-άπειρο) υπάρχει ένα πολύ χρησιμο πληκτρo προγραμματιζόμενο FN όπως και στους φακούς της Olympus. Δεν ξέρω αν αυτό προγραμματίζεται σε σώμα Olympus όπως στις G9/G90/GH5, σίγουρα δουλεύει default και σε Olympus ως AF stop σε CAF mode. Επιπλέον όμως (και αυτό θα είναι η βασική του χρήση) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποθηκευσεις προσωρινά στην μνήμη του φακού (όχι της μηχανής) μια απόσταση και να πας γρήγορα σε αυτή πατώντας το στρογγυλό button πάνω από αυτό. Πάρα πολύ χρησιμο όταν φωτογραφίζεις μακριά με το Limiter πάνω από 3μ και εχεις αποθηκεύσει να τραβάς και μερικες κοντινές στο 1.5-2μ. Η αν έχεις πολύ κόσμο μπροστά σου , καγκελα, φραχτες κλπ. και θες να κλειδωσεις μακρία την εστίαση. Πάρα πολύ καλή αίσθηση η φαρδια ροδέλα χειροκίνητης εστίασης αλλα και το δαχτυλιδι επιλογής διαφράγματος που στην ΕΜ1.2 είναι άχρηστο (άρε Olympus τι μας κανεις :argue:). Το hood όταν το φοράς στον φακό αναποδα σκεπάζει τα 2/3 του είναι υπερβολικά μακρύ (δες τε την τελευταία φωτό).

Αν στεναχωριέμαι για κάτι είναι οτι χάνω το Procapture L mode σε σώμα Olympus (δυστυχώς δουλεύουν μόνο σε Procapture Η οι Lumix). Και ότι δεν θα εχω το αυτόματο focus stacking (εκτός και αν βάλω σπασμένο firmware), κριμα γιατι ο φακός εστιάζει στο 1.15μ με μεγένθυση αριακά macro (0.4X σε 35mm). Ο φακός επιλέχθηκε μαζί με το 1.4Χ ως βασικός τηλεφακός μου ως πιο ευέλικτος από τον Olympus 300/4 αφού εξυπηρετεί πιο χρήσιμες σε εμένα εστιακές και είναι σαφώς μικρότερος από τον ξάδερφο. θα συμπληρώνει τον Lumix 100-300ΙΙ και τους legacy ζουμ 50-200/2.8-3.5 & ZD 150/2 με τα 2 TC που έχω, oι οποίοι όμως θέλουν ανταπτορα για να χρησιμοποιηθούν σε σώμα m43. Θα πέσουν τα τσιμέντα σύντομα στα συγκριτικά, με τρώει η περιέργεια να δω αν και πόσο έχουν βελτιωθεί οι σχεδιάσεις σε μια 10ετια.
Κάποια στιγμή μπορεί να πάρω και το Lumix 2.0X ΤC, είναι πανάκριβος και από τα λίγα που έχω διαβάσει η πτώση στο IQ δεν με πείθει ως αγορά. (δυστυχώς οι δυο εταιρίες επέλεξαν οι πολ/στες τους να είναι ασύμβατοί).

Last edited:
Από μια πολύ σύντομη βόλτα στην Πνύκα χθες, μερικά δείγματα των φθηνών m4/3 zoom: Lumix 100-300 II vs mzuiko 75-300 II τερματισμένοι στα 300mm και στο μέγιστο διάφραγμα: https://app.box.com/s/aglhn3nic2nstpffgsm8z5qlc0dbnklv

Τα δικά μου μάτια βλέπουν μικρές αλλά διακριτές διαφορές υπέρ του Lumix, ειδικά αν σκεφθούμε ότι είναι και πιο ανοιχτός. Στην παρέα υπήρχε κι ο mzuiko 40-150/f2,8 pro αλλά δυστυχώς τα δείγματα είναι μη συγκρίσιμα (είναι διαφορετικά καρέ).

Επίσης κατασκευαστικά ο lumix είναι σαφώς ανώτερος, ενώ παράλληλα έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με τον 75-300, που όμως έχει στα υπέρ του το μικρότερο φίλτρο και το ότι ξεκινάει από τα 75mm που τον καθιστά λίγο πιο ευέλικτο, ενώ παράλληλα είναι περίπου 80-100 φθηνότερος.

Υπάρχουν και κάποια ακόμα από υφή βράχου στα ~25 μέτρα, τα συμπεράσματα είναι ίδια: υπάρχει μικρή αλλά ορατή διαφορά. Προσωπικά ΑΝ ήθελα οικονομικό τηλεφακό που να φθάνει στα 300mm (600 σε FF) θα έδινα την διαφορά και θα αγόραζα τον lumix.

Δημήτρη είμαι στο ταμπλετ και δεν μπορώ να κατεβάσω τα αρχεία να δω ποιο είναι ποιο , πάντως βλέπω διαφορές ειδικά στο κέντρο, κάποιος έχει σαφώς πιο καλό contrast στο κέντρο. Όπως και να είναι όμως είναι άδικο να κριθούν οι φακοί για την απόδοσή τους στα 300mm. Κανονικά τους δϋο συγκεκριμένους φακούς για μακρινά θέματα πρέπει να τους τσεκάρεις στα 100-150-200-250 και τέλος ... τα 300mm είναι για emergency

Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Μπορεί και παραπάνω από τα 700μμ να υποθέσω.

από το λόφο της Πνύκας μέχρι μετά την Πειραιώς, λίγο πιο κάτω από το Γκάζι.

Και πόσο μάλλον με ατμόσφαιρα Αθήνας.

Δημήτρη είμαι στο ταμπλετ και δεν μπορώ να κατεβάσω τα αρχεία να δω ποιο είναι ποιο , πάντως βλέπω διαφορές ειδικά στο κέντρο, κάποιος έχει σαφώς πιο καλό contrast στο κέντρο. Όπως και να είναι όμως είναι άδικο να κριθούν οι φακοί για την απόδοσή τους στα 300mm. Κανονικά τους δϋο συγκεκριμένους φακούς για μακρινά θέματα πρέπει να τους τσεκάρεις στα 100-150-200-250 και τέλος ... τα 300mm είναι για emergency

Υπάρχουν και κάποια ακόμα από υφή βράχου στα ~25 μέτρα, τα συμπεράσματα είναι ίδια: υπάρχει μικρή αλλά ορατή διαφορά. Προσωπικά ΑΝ ήθελα οικονομικό τηλεφακό που να φθάνει στα 300mm (600 σε FF) θα έδινα την διαφορά και θα αγόραζα τον lumix.

Tράβηξες και μερικες νομίζω Ακρόπολη με πλάγιο το φως και μπόλικο haze λόγω ηλίου , εκεί είδες διαφορες? Εδώ να πούμε οτι η Olympus έχει σε μεγάλη ιδέα τις επιστρώσεις των φίλτρων της και την αντίσταση στο flare και δεν δίνει μαζί παρασολειγ στον 75-300, :BDGBGDB55:ντροπη τους , προφανώς κοροϊδεύω και άντε να το φάω σε νορμαλ φακό αλλά σε τηλεφακό:slapface: ? για εμένα απo την στιγμή που δίνουν στην σειρά pro δεν τίθεται θέμα οτι έπρεπε να δίνουν και στην απλή σειρά. Η Panasonic στο συγκεκριμένο τεστ έκανε ευγενική χορηγία το παρασολειγ στον ξάδερφο για τις ανάγκες του τεστ.

Πάρα πολύ haze, τόσο που δεν βγαίνει συμπέρασμα στα δικά μου μάτια, δεν φταίνε οι φακοί - τι να κάνουν να καταργήσουν τις συνθήκες περιβάλλοντος? Από την άλλη, στα δείγματα που ανέβασα ναι μεν υπάρχει πρωϊνή υγρασία + κάποια ρύπανση, αλλά επειδή το φως έρχεται από πίσω είναι ικανοποιητικές. Εκεί λοιπόν βλέπω ελάχιστη διαφορά στο πρώτο πλάνο (την επιγραφή) και περισσότερη στο δεύτερο δηλ. στον διάσπαρτο αστικό ιστό. Δείχνει να έχει καλύτερη αναλυτική ικανότητα ο Lumix, και στα 2 δείγματα (2 με zuiko + 2 με lumix). Επίσης όταν αγοράζω έναν ΧΧ - 300 θέλω να τον χρησιμοποιώ σε όλο το εύρος, οπότε ο έλεγχος γίνεται στα 300. Αυτός είναι κι ο λόγος που έχω "κολλήσει" με τον φτηνό/μικρό 35-100, έχει κάποια μικροθεματάκια αλλά από οξύτητα "σκοτώνει" σε όλο το εύρος...

Και ποιος δεν θέλει να τερματίζει ένα τηλεφακό :rifle: αλλά επειδή δεν είναι μονοεστιακός αλλά ζουμ φακός και η συνήθης χρήση των εστιακών ενός τηλεφακού είναι απο 150-300mm είναι πολύ σημαντικό να ελέγχονται οι ενδιάμεσες στάσεις που θα καλύψουν το 50-70% των φωτό ενός τηλεφακού εκτός φυσικά αν υπάρχει άλλος φακός που τις καλύπτει. Στα δικά μου παλιά τεστ ο 75-300II που είχα τερμάτιζε και έδινε αρκετά καλό αρχείο στα 200-220mmm ενω ο Lumix στα 240-270mm (αυτή η διαφορα είναι σημαντική στο m43 λόγω 2Χ crop). Υπόψην οτι τους έχω συγκρίνει με τον ΖD 50-200/2.8-3.5 που έχω άριστη κόπια σε συνδιασμό και με τον 1.4Χ. Ειδικά ο Lumix 100-300II (που δοκίμασες στο τεστ) στα 200mm πλησίασε πολύ κοντά στο αρχείο του 50-200mm χωρίς TC. Βέβαια ο ZD 50-200 είναι πιο φωτεινός στα 200mm και αυτό είναι που μετράει σε βάρος και λ7 στους τηλεφακούς.

Ως ζουμ τηλεφακοί συγκρίνονται συνήθως από τον περισσότερο κόσμο σε extreme καταστάσεις όπως στο τεστ που τους κάναμε και εμείς (500-700μ) αλλά αυτό πραγματικά τους αδικεί. Σε τέτοιες αποστάσεις και μονοεστιακό τηλεφακό μεγαλύτερης εστιακης και πολλαπλάσιων χρημάτων να τεστάρουμε θα ζοριστεί. Δεν είναι αυτή η πραγματική χρήση ενός τηλεφακού εκτός αν θελουμε με ένα 500αρικο να έχουμε τηλεσκόπιο. :Banane0:

Η μικρή ή μεγάλη διαφορά που είδες μεταξύ των 2 φακών στα 500-700μ θα είναι πολύ πιο κρίσιμη όταν θα πρέπει να δώσει πιο κοντινο αποτέλεσμα στα 50-150μ., εκεί είναι η λογική χρήση αυτών των φακών σε μακρινό θέμα. Εκεί αυτές οι διαφορές θα αποτυπώσουν ακόμη καλύτερα το πτέρωμα ενός πουλιού , την αρχιτεκτονική λεπτομέρεια ενός κτιρίου κλπ. Και αν ξέρεις πολύ καλά τον φακό και τα όρια του σε ανάλυση ανάλογα την απόσταση του στόχου μπορεί να τραβήξεις στο sweet point απόδοσης π.χ. στα 260-280mm και να κροπαρεις λίγο με τον 20αρη αισθητήρα για να πάρεις ανώτερο αποτέλεσμα από τα 300mm που δίνει ο φακός.:idea:

Ετσι για να έχετε μια εποπτεία που ήταν το κτίριο που στόχευε ο Δημήτρης

_1123787.jpg

Last edited:
Re: Αγορές εξωτερικού/ Προσφορές και χαμηλότερες τιμές εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο P

Απλα σκεφτομαι γιατι να μην παει καποιος στον πολυ πιο χρησιμο ως εστιακο μηκος 8-18mm ?

Μακραν το καλυτερο ευρυγωνιο ζουμ που εγω εχω δοκιμασει.

Απάντηση: Re: Αγορές εξωτερικού/ Προσφορές και χαμηλότερες τιμές εξοπλισμού - Διαβάσ

Για δυο λόγους σταθερό διάφραγμα και αν κυρίως τον ενδιαφέρει το Max σε ευρυγώνιο κάδρο. Εγώ επέλεξα τον 8-18 επειδή δέχεται φιλτρα και είναι πιο ελαφρύς και όχι τόσο για την εστιακή του ή την απόδοση.

Re: Αγορές εξωτερικού/ Προσφορές και χαμηλότερες τιμές εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο P

Ειναι ακριβως ο ιδιος λογος που στο FF εγω θα προτιμουσα εναν 16-35mm (ή τον νεοτευκτο RF 15-35mn) αντι των 14-24mm ή 16-28mm κλπ.

Απάντηση: Re: Αγορές εξωτερικού/ Προσφορές και χαμηλότερες τιμές εξοπλισμού - Διαβάσ

Ετςι είναι παρότι έχω πολλούς φακούς ο 8-18 (ή αντίστοιχα ένας 16-35mm σε FF) με το εύρος του και την απόδοση του μπορεί να μου καλύψει άνετα κατά 90% αυτά που φωτογραφίζω. Και ο 12-100/4 δεν πολύ μπαίνει στην μηχανή.

Απάντηση: Αγορές εξωτερικού/ Προσφορές και χαμηλότερες τιμές εξοπλισμού - Διαβάστε τ

Κώστα
ο 12-100 πως τα πάει από παραμόρφωση εγγενή
-όχι διορθωμένη -
στα 24-50 mm περιπου;

Για βαρελοειδη μιλας ?

Προσωπικα πανω απο 15mm δεν εχω δει κατι αξιοπροσεκτο στον ομοσταυλο 12-40 pro αρα υποθετω με ασφαλεια οτι και αυτος το ιδιο θα ειναι .