Φακοί για m4/3

επόμενο δίλημμα oly 75-300 ή pani 100-300 ή για φθηνότερη επιλογή oly 70-300 4/3 ίδωμεν

επόμενο δίλημμα oly 75-300 ή pani 100-300 ή για φθηνότερη επιλογή oly 70-300 4/3 ίδωμεν
Μεταξύ των 2 πρώτων ψηφίζω 100-300 ΙΙ ...
Ο παλιός 70-300 θέλει και ανταπτορα όπως ξέρεις αλλά σίγουρα θα σου βγει πολύ φθηνότερα . Έχω δανεικό ένα 100-300 ΙΙ φίλου και θα μου δώσουν μες τη βδομάδα ένα 70-300 για δοκιμή. Αν είσαι Αθήνα έρχεσαι και τους δοκιμάσεις να έχεις δική σου άποψη

• Like
Reactions: Binis
Μεταξύ των 2 πρώτων ψηφίζω 100-300 ΙΙ ...
Ο παλιός 70-300 θέλει και ανταπτορα όπως ξέρεις αλλά σίγουρα θα σου βγει πολύ φθηνότερα . Έχω δανεικό ένα 100-300 ΙΙ φίλου και θα μου δώσουν μες τη βδομάδα ένα 70-300 για δοκιμή. Αν είσαι Αθήνα έρχεσαι και τους δοκιμάσεις να έχεις δική σου άποψη
τον είχα αρκετά παλιά (Ε520) τον 70-300 και ήταν καλός, περιμένω το πάντα αξιόπιστο συγκριτικό σου τέστ (δεν έχω χρόνο αυτήν την εποχή αλλιώς θα ερχόμουν)

Οκ αλλά θα περιμενεις και στην πραξη δεν ξερω αν θα προλαβω να κανω το συγκεκριμένο test τόσο λογω δουλειας αλλά και αλλων τεστ που προηγουνται

τον ειχα και εγω τον 75-300 στα 4/3 αλλά δεν ηταν στο επιπεδο του 50-200 SWD (δεν αναφερομαι σε φωτεινοτητα), αντιθετα ο 100-300 ΙΙ ετριξε τα δόντια στον HG 50-200/2.8-3.5 σε παλιο τεστ. Μιλω παντα για τη συγκεκριμένη κοπια του 100-300 ΙΙ σε συγκριση με εξαιρετικη κοπια του 50-200

ο δανεικος 100-300 ΙΙ ηρθε στα χερια μου για να τεσταρω αλλη μια κοπια του 100-400 (εγινε πριν μερες το σχετικο τεστ) και θα επιστρεψει στον ιδιοκτητη του συντομα , τον 75-300 ακομα δεν μου τον εδωσαν , αν τον εχω συντομα στα χερια μου θα προσπαθησω να βρω χρονο να τραβηξω μερικες φωτο και με τους δυο και να στις ανεβασω σε Wetransfer

• Like
Φακός διαμαντι και μικρος και φωτεινος και οπτικα πολυ καλος , τον ειχα δωσει αλλα καταλαβα το λαθος μου και τον ξαναψωνισα καποια στιγμη . Μοναδικο μειονεκτημα του για εμενα η απουσια στεγανοτητας , περιμενω καποια στιγμη μια ανανεωμενη βερσιον ΙΙ οπως εγινε με τον Leica 25/1.4

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Panasonic Leica DG Summilux 9 mm f/1.7 ASPH

το αναλυτικό review του Lenstip (στην Αγγλική του μεταφραση από τα πολωνικά) , είναι ένα από τα review που συνήθως περιμένω να διαβασω για να σχηματίσω γνώμη για ένα νέο φακό (ειδικά αυτούς που δεν έχω καταφερει να δοκιμάσω)

Ειχα ήδη δοκιμασει του Δημήτρη τον φακό (ήταν αμεση η αγορά του όταν ανακοινώθηκε) και μάλιστα είχα κάνει και ένα προχειρο συγκριτικό όταν βρεθήκαμε για καφέ , με το Olympus fisheye 8/1.8 (σε defish απευθείας αρχεία από την μηχανή με τη λειτουργία που έχει ενσωματωμένη)

ο μικρός LEICA 9/1.7 δείχνει να είναι άξιος συμπαραστάτης του LEICA 15/1.7 , τα πήγε πολύ καλά , δεν έφτασε προφανώς το ευρύ πεδίο που μπορεί να σου δώσει ο 8αρης fisheye με defish στην 1η full σκάλα ρύθμισης αλλά με την 2η που είναι κοντά στα 9mm είχε πολύ καλό sharpness στο κέντρο / περιφέρεια, άκρα λίγο πιο αδύναμα στα ανοιχτά διαφραγματα αλλά όχι σούπα, εστιάζει από 10εκ περίπου και πάνω , έχει διαχείρισιμο CA ακόμα και σε Olympus μηχανή (στην ΟΜ1 το δοκίμασα δεν ξέρω σε πιο παλιές μηχανές αν είναι πιο οξύ το πρόβλημα) , πολύ καλό contrast , ομορφα χρώματα (λίγο πιο ζεστά από των Olympus), καλή σχετικά γεωμετρία (στο διορθωμένο jpeg) και αποδεκτό flare.

Μετά από όσα είδα από το τεστακι που έκανα αποφάσισα να τον αγοράσω για να υπαρχει και ένα ελαφρύς φωτεινός ευρυγωνιος παρέα με το βασικό μου εργαλείο τον mad 8-25/4 pro . Έδιωξα πρόσφατα το fisheye και έχω κάνει παραγγελία τον φακό και τον αναμένω προς το τέλος του Γενάρη (δυστυχώς δεν τον βρήκα ετοιμοπαραδοτο). Τώρα πρέπει να ψάξω για step up από 55mm σε 58mm ή step down στα 46mm,52mm να δοκιμάσω τα φιλτρα μου ND, CPL και να δω αν βινιεταρουν. Κρυφή μου σκεψη είναι να πηγαίνει καλά και σε υπέρυθρη full spectrum μηχανή όπως ο 15/1.7 με το 58mm B+W 092 φίλτρο μου δηλ. χωρίς hot spot, εκεί θα είναι Jack pot η αγορά του για εμένα.

Last edited:
  • Like
Reactions: cacau
τον είχα αρκετά παλιά (Ε520) τον 70-300 και ήταν καλός, περιμένω το πάντα αξιόπιστο συγκριτικό σου τέστ (δεν έχω χρόνο αυτήν την εποχή αλλιώς θα ερχόμουν)
Οκ αλλά θα περιμενεις και στην πραξη δεν ξερω αν θα προλαβω να κανω το συγκεκριμένο test τόσο λογω δουλειας αλλά και αλλων τεστ που προηγουνται

τον ειχα και εγω τον 75-300 στα 4/3 αλλά δεν ηταν στο επιπεδο του 50-200 SWD (δεν αναφερομαι σε φωτεινοτητα), αντιθετα ο 100-300 ΙΙ ετριξε τα δόντια στον HG 50-200/2.8-3.5 σε παλιο τεστ. Μιλω παντα για τη συγκεκριμένη κοπια του 100-300 ΙΙ σε συγκριση με εξαιρετικη κοπια του 50-200

ο δανεικος 100-300 ΙΙ ηρθε στα χερια μου για να τεσταρω αλλη μια κοπια του 100-400 (εγινε πριν μερες το σχετικο τεστ) και θα επιστρεψει στον ιδιοκτητη του συντομα , τον 75-300 ακομα δεν μου τον εδωσαν , αν τον εχω συντομα στα χερια μου θα προσπαθησω να βρω χρονο να τραβηξω μερικες φωτο και με τους δυο και να στις ανεβασω σε Wetransfer

αφου στο υποσχεθηκα το εκανα στα πεταχτα το πρωι στοχος στα 10μ , 30μ , και μακρινος στα 150μ , ελεεγχος των 2 φακων στα 100mm-150mm-200mm-250mm-300mm απο ανοιχτα διαφραγματα μεχρι f6.3

τα αποτελέσματα αφορουν αποκλειστικα τις κοπιες που εχω στα χερια μου , μτχ. και οι δυο , ο παλιος χαριζεται κυριολεκτικα στα λ7 που τον βρισκεις στα μτχ. (τρεις φορες πιο κατω απο τον Lumix) οπως συμβαινει και με αλλους πιο καλους 4/3 φακους

τα καλα νεα , ο παλιος εστιαζει πολυ γρηγορα με την ΟΜ1 ακομα και σε CAF με μοναδικο ψεγαδι οτι ακουγεται λιγο το μοτερ (για βιντεο δεν κανει) . Σε μηκος ειναι περιπου ιδιοι αλλα ο παλιος θελει και τον εξτρα ανταπτορα

Τα ασχημα νεα (οχι και τοσο ασχημα βεβαια) ειναι οτι η οπτική αποδοση του παλιου 70-300 σε γενικες γραμμες ειναι ενα κλικ κατω απο του Lumix 100-300ΙΙ αλλα το σημαντικο ειναι οτι οι διαφορες μικραινουν στις μακρινες εστιακες απο 200-300mm , Αναμενομενο βεβαια μιας και εχει περασει μια δεκαετια σχεδον στην σχεδιαση των φακων και ο 70-300 ηταν φθηνος φακος αλλα ειχε ενσωματωμενη και CDAF εστιαση , δηλαδη μπορει να χρησιμοποιηθει χωρις προβλημα και απο σωματα που δεν εχουν PDAF εστιαση

Απο 100-150mm το f4-4.5 του 100-300ΙΙ ισοδυναμει κεντρο με f5.6 του παλιου ενω στα ακρα ειναι σχεδον ισοδυναμοι (θελει πιθανως και αλλο κλικ ο παλιος )

στα 200mm οι διαφορες μικραινουν αλλα γενικα εως 200mm ο παλιος πρεπει να δουλευεται τουλαχιστον απο f5.6 και πανω

Aπο 250-300mm θελει αλλο ενα κλικ ο παλιος στα f6.3 για να αρχισει να ζωντανευει και να πιασει την αποδοση του 100-300ΙΙ σε f5.6

Μπορει βεβαια αλλες κοπιες να δωσουν αλλα αποτελεσματα.

Σε γενικες γραμμες αυτο που ειδα (και το εχω δει και με αλλους παλιους φακους) ειναι οτι αν καποιος θελει να κανει φθηνα την δουλιτσα του με τηλεφακο σε m43 η αγορα του παλιου ακομη και με το κοστος ενος Viltrox ανταπτορα που ειναι γυρω στα 50-70 ευρω ειναι VFM επιλογη. Και με το ιδιο περιπου βαρος, ογκο

Και μετα την αγορα του ανταπτορα μπορει να συμπληρωσει και αλλους 4/3 μτχ. φακους (αρκει να εχει σωμα με PDAF) με πολυ καλυτερη οπτικη αποδοση που να ειναι και στεγανοι και πιο φωτεινοι απο αλλες m43 επιιλογες με μειονεκτημα την ελαφρως μειωμενη ταχυτητα εστιασης και καποιες μοντερνες ηλεκτρονικες λειτουργιες (pro capture κλπ) που οι παλιοι φακοι δεν μπορουν να εκτελεσουν

ΥΣ
Τα δειγματα υπαρχουν στην καρτα , αν κανεις τον κοπο να ερθεις στα δινω να τα δεις , δεν θα μεινουν αιωνια εκει παντως ;)

Last edited:
  • Love

Και μια φωτό του νέου Laowa 6mm/f2 πάνω στην ΟΜ1 (να σας προλάβω , όχι δεν είναι η δικη μου μηχανή :) )

1672471850217.jpeg

δεν έχω λόγια σ' ευχαριστώ για την βοήθεια (y)
(y)(y)
Σου βαζω και μερικα jpeg δειγματα που εβγαλα στο τελος απο περιστερια στα συρματα στα 15-20μ περιπου για να δεις την αποδοση στα 300mm με ανοιχτο τελειως διαφραγμα του παλιου 70-300 που οπως ειδα απο το συγκριτικο δεν ειναι οτι καλυτερο μπορει να δωσει , αν ομως κλεισεις το διαφραγμα απο f6.3 και πανω περνεις πολυ πιο sharp αποτελεσμα

_C303663.JPG

_C303668.JPG

_C303660.JPG

_C303670.JPG

• Like
Συμπληρωματικά χαρακτηριστικά που διερευσαν για τον νεο Υongnuo-12-35mm/f2.8-4

1672646243321.png

• Internal zoom lens
  • Internal autofocusing lens
  • Minimum focusing distance: 13mm (wide angle)
  • Weight: 318g
  • Lens design: 14 elements in 11 groups
  • Number of aperture blades: 7
  • Autofocusing: stepping motor
  • Filter size: 67mm
  • Lens dimsnisons: 72×94mm
  • Weight: 318g

Read more: https://photorumors.com/2023/01/01/...ns-for-mft-updated-information/#ixzz7pDlKdE9P

Panasonic Leica DG Summilux 9 mm f/1.7 ASPH

το αναλυτικό review του Lenstip (στην Αγγλική του μεταφραση από τα πολωνικά) , είναι ένα από τα review που συνήθως περιμένω να διαβασω για να σχηματίσω γνώμη για ένα νέο φακό (ειδικά αυτούς που δεν έχω καταφερει να δοκιμάσω)

Ειχα ήδη δοκιμασει του Δημήτρη τον φακό (ήταν αμεση η αγορά του όταν ανακοινώθηκε) και μάλιστα είχα κάνει και ένα προχειρο συγκριτικό όταν βρεθήκαμε για καφέ , με το Olympus fisheye 8/1.8 (σε defish απευθείας αρχεία από την μηχανή με τη λειτουργία που έχει ενσωματωμένη)

ο μικρός LEICA 9/1.7 δείχνει να είναι άξιος συμπαραστάτης του LEICA 15/1.7 , τα πήγε πολύ καλά , δεν έφτασε προφανώς το ευρύ πεδίο που μπορεί να σου δώσει ο 8αρης fisheye με defish στην 1η full σκάλα ρύθμισης αλλά με την 2η που είναι κοντά στα 9mm είχε πολύ καλό sharpness στο κέντρο / περιφέρεια, άκρα λίγο πιο αδύναμα στα ανοιχτά διαφραγματα αλλά όχι σούπα, εστιάζει από 10εκ περίπου και πάνω , έχει διαχείρισιμο CA ακόμα και σε Olympus μηχανή (στην ΟΜ1 το δοκίμασα δεν ξέρω σε πιο παλιές μηχανές αν είναι πιο οξύ το πρόβλημα) , πολύ καλό contrast , ομορφα χρώματα (λίγο πιο ζεστά από των Olympus), καλή σχετικά γεωμετρία (στο διορθωμένο jpeg) και αποδεκτό flare.

Μετά από όσα είδα από το τεστακι που έκανα αποφάσισα να τον αγοράσω για να υπαρχει και ένα ελαφρύς φωτεινός ευρυγωνιος παρέα με το βασικό μου εργαλείο τον mad 8-25/4 pro . Έδιωξα πρόσφατα το fisheye και έχω κάνει παραγγελία τον φακό και τον αναμένω προς το τέλος του Γενάρη (δυστυχώς δεν τον βρήκα ετοιμοπαραδοτο). Τώρα πρέπει να ψάξω για step up από 55mm σε 58mm ή step down στα 46mm,52mm να δοκιμάσω τα φιλτρα μου ND, CPL και να δω αν βινιεταρουν. Κρυφή μου σκεψη είναι να πηγαίνει καλά και σε υπέρυθρη full spectrum μηχανή όπως ο 15/1.7 με το 58mm B+W 092 φίλτρο μου δηλ. χωρίς hot spot, εκεί θα είναι Jack pot η αγορά του για εμένα.

Λίγα λόγια από προσωπική εμπειρία χρήσης του 9άρη:

- Είναι "μαζεμένος" αλλά όχι τόσο μικρός όσο ο 15/1.7 ή ο Laowa 7,5/2. Περίπου ίδιο μέγεθος με τον zuiko 9-18, οπότε χωράει μαζί με άλλους 1-2 φακούς και την GX9 σε πολύ μικρά τσαντάκια, ιδανικά για να περνάς απαρατήρητος. Η κατασκευή από καλά συνθετικά θυμίζει περισσότερο τυπικό Lumix G, αλλά αυτό σίγουρα δεν είναι αρνητικό αφού ποτέ δεν είχα πρόβλημα εδώ και πάνω από 10 χρόνια, ενώ παράλληλα διατηρεί το βάρος χαμηλά.

- Με step-up/step-down rings 55-58-55 ως κοντό αλεξήλιο (hood) υπάρχει ελάχιστη βινιέτα τέρμα ανοιχτός, οπότε αν θέλετε φίλτρα κοιτάχτε να είναι λεπτά.

- Οπτικά είναι όπως τα λέει το Lens Tip δηλαδή πολύ καλός έως άριστος, ενώ το φωτεινό διάφραγμα σου λύνει τα χέρια το βράδυ ή σε σκοτεινούς χώρους. Όταν βγαίνεις πάλι στον ήλιο, το ηλεκτρονικό κλέιστρο ή/και η ένδειξη χρόνου που αναβοσβήνει στο 1/16.000sec σου θυμίζουν ότι πρέπει να κλείσεις διάφραγμα - για να γλυτώσεις την υπερέκθεση και να πάρεις κάμποσο βάθος πεδίου.

- Η άριστη κεντρική περιοχή έχει εύρος (και οι γωνίες μια χαρά είναι), οπότε μπορείς να κροπάρεις άνετα για λίγο πιο σφιχτό κάδρο, έως ότου σε καλύψει ο 15/1.7 .

Μέρα και (ειδικά) νύχτα λοιπόν μπορείς να παρατήσεις σπίτι τον ευρυγώνιο ζουμ, έχοντας στο τσαντάκι αυτούς τους δυό + τον 35-100/2.8, ενώ αν δεν χωράει κι ο 12-32 τον βάζεις σε μια τσέπη.

• Like
Reactions: kbouk
Σου βαζω και μερικα jpeg δειγματα που εβγαλα στο τελος απο περιστερια στα συρματα στα 15-20μ περιπου για να δεις την αποδοση στα 300mm με ανοιχτο τελειως διαφραγμα του παλιου 70-300 που οπως ειδα απο το συγκριτικο δεν ειναι οτι καλυτερο μπορει να δωσει , αν ομως κλεισεις το διαφραγμα απο f6.3 και πανω περνεις πολυ πιο sharp αποτελεσμα

View attachment 207642

View attachment 207643

View attachment 207644

View attachment 207645
δεν είναι σούπερ αλλά δεν είναι και άσχημο !!!

δεν είναι σούπερ αλλά δεν είναι και άσχημο !!!
Ετσι ειναι , απλα οπως σου ειπα ειναι οτι πιο αδυναμο σε εικονα μπορει να δωσει ο φακος (και λογω τελε) , με μισο - ενα κλικ στο διαφραγμα αλλάζει προς το καλυτερο

• Like
Ο παλιός zuiko 70-300, οι δυο m4/3 zuiko 75-300 και lumix g 100-300, είναι απίστευτο VFM - ειδικά αν δει κανείς πόσο κοστίζουν αντίστοιχοι ff...

• Like
Πάντως έναν 75-300 που είχα, ίσως έφταιγε η κόπια, δεν ξέρω, με ψιλοαπογοήτευσε και τον εδωσα(ήθελε πολύ φως, καθόλου λεπτομέρεια σε 10μ απόσταση. Μπορεί να φταίω κι εγώ, δεν είμαι και έμπειρος δα).
Τώρα ψαχνω κι εγώ κάτι σε 300mm φθηνό, γιατί μου λείπουν τα επιπλέον mm στη φύση που γυρνώ

Ο παλιός zuiko 70-300, οι δυο m4/3 zuiko 75-300 και lumix g 100-300, είναι απίστευτο VFM - ειδικά αν δει κανείς πόσο κοστίζουν αντίστοιχοι ff...

Υπαρχουν FF σουπερ ζουμ οπως ο Sigma 100-400 contemporary που δεν το χωρα ο νους ποσο καλοι ειναι και κοστιζουν συχνα κοντα στο 500-600αρικο

Μην βλεπετε μονον τους μαμισιους υπερτιμημενους φακους.

Πάντως έναν 75-300 που είχα, ίσως έφταιγε η κόπια, δεν ξέρω, με ψιλοαπογοήτευσε και τον εδωσα(ήθελε πολύ φως, καθόλου λεπτομέρεια σε 10μ απόσταση. Μπορεί να φταίω κι εγώ, δεν είμαι και έμπειρος δα).
Τώρα ψαχνω κι εγώ κάτι σε 300mm φθηνό, γιατί μου λείπουν τα επιπλέον mm στη φύση που γυρνώ
Πιθανότατα το συγκεκριμένο κομμάτι, αν και γενικά μετά τα 230-240mm ο mzuiko χάνει αρκετά και δεν έχεις πολλά περιθώρια να κλείσεις διάφραγμα, αφού στο f8 αρχίζει η περίθλαση και το... κούνημα. Αν πάς για καινούριο, ψωνίζεις από... κάπου που να δέχονται επιστροφή, και ακολουθείς τις διαδικασίες μέχρι να πετύχεις καλή κόπια.

• Like
Reactions: kalev
Υπαρχουν FF σουπερ ζουμ οπως ο Sigma 100-400 contemporary που δεν το χωρα ο νους ποσο καλοι ειναι και κοστιζουν συχνα κοντα στο 500-600αρικο

Μην βλεπετε μονον τους μαμισιους υπερτιμημενους φακους.
super zoom για FF θα εννοείς γιατί εδω στο m43 ο συγκεκριμένος αντιστοιχει με τηλεφακό 50-200 ,

Ενταξει πήρα και εγώ για την FF S1R 1 κιλακι τηλεφακό έως τα 200mm που δεν είναι και φωτεινός (τον Lumix S 50-200/4) και έχει σκάσει στα γέλια δίπλα του ο mzd 40-150/4 (80-300mm αντιστοιχα σε FF) των 560γρ. που είναι νάνος μπροστά του

στο μικρό σύστημα πραγματι ο super zoom είναι ο mzd 100-400 (200-800mm) και ο αντίστοιχης εστιακης Lumix , στην πράξη o πρώτος είναι ο ίδιος ακριβώς Sigma 100-400 σε νεο αμπαλάζ για m4/3 ,

εγώ πάντως δεν έμεινα ευχαριστημένος από τον mzd 100-400 (και δίστασα να πάρω και τον Sigma για Lmount, προτίμησα τα TC ) , 3 κοπιες δοκίμασα κατα διαστήματα προσπαθωντας να βρω μια καλή κόπια (συγκρίνοντας τους με τον ίδιο Lumix 100-300II) και δεν μου έκατσε ,

είναι βέβαια άλλοι χρήστες που λένε τα καλύτερα και έχω δει δείγματα τους εξαιρετικά και άλλοι που δεν εμειναν ευχαριστημένοι από την απόδοση οπως και εγώ , είμαι σίγουρος οτι τα ανόμοια αποτελέσματα δεν οφείλονται στον χειρισμό του τηλεφακού που σαφώς είναι δύσκολος λόγω μεγάλης εσταικης αλλά στις κοπιες και στην ανεπάρκεια καλής συνεργασίας της σταθεροποίησης.

Λίγα λόγια από προσωπική εμπειρία χρήσης του 9άρη:

- Είναι "μαζεμένος" αλλά όχι τόσο μικρός όσο ο 15/1.7 ή ο Laowa 7,5/2. Περίπου ίδιο μέγεθος με τον zuiko 9-18, οπότε χωράει μαζί με άλλους 1-2 φακούς και την GX9 σε πολύ μικρά τσαντάκια, ιδανικά για να περνάς απαρατήρητος. Η κατασκευή από καλά συνθετικά θυμίζει περισσότερο τυπικό Lumix G, αλλά αυτό σίγουρα δεν είναι αρνητικό αφού ποτέ δεν είχα πρόβλημα εδώ και πάνω από 10 χρόνια, ενώ παράλληλα διατηρεί το βάρος χαμηλά.

- Με step-up/step-down rings 55-58-55 ως κοντό αλεξήλιο (hood) υπάρχει ελάχιστη βινιέτα τέρμα ανοιχτός, οπότε αν θέλετε φίλτρα κοιτάχτε να είναι λεπτά.

- Οπτικά είναι όπως τα λέει το Lens Tip δηλαδή πολύ καλός έως άριστος, ενώ το φωτεινό διάφραγμα σου λύνει τα χέρια το βράδυ ή σε σκοτεινούς χώρους. Όταν βγαίνεις πάλι στον ήλιο, το ηλεκτρονικό κλέιστρο ή/και η ένδειξη χρόνου που αναβοσβήνει στο 1/16.000sec σου θυμίζουν ότι πρέπει να κλείσεις διάφραγμα - για να γλυτώσεις την υπερέκθεση και να πάρεις κάμποσο βάθος πεδίου.

- Η άριστη κεντρική περιοχή έχει εύρος (και οι γωνίες μια χαρά είναι), οπότε μπορείς να κροπάρεις άνετα για λίγο πιο σφιχτό κάδρο, έως ότου σε καλύψει ο 15/1.7 .

Μέρα και (ειδικά) νύχτα λοιπόν μπορείς να παρατήσεις σπίτι τον ευρυγώνιο ζουμ, έχοντας στο τσαντάκι αυτούς τους δυό + τον 35-100/2.8, ενώ αν δεν χωράει κι ο 12-32 τον βάζεις σε μια τσέπη.

Δυο λόγια και από εμένα για το μέγεθος του 9αρη , πάντα έχει να κάνει με τι τον συγκρίνεις

Η δικη μου σκέψη οταν παρήγγειλα τον 9αρη ηταν να τον ματσαρω με ένα μικρό στεγανό σώμα πιο σύγχρονο από την GX9 και γιαυτο διάλεξα την ΟΜ5 , δυστυχώς στο site δεν τον έχουν βαλει ως επιλογή οποτε βάζω αντί αυτού τον 15/1.7 που είναι ο δεύτερος φακός που θα κουμπώνει στην ΟΜ5 (δυστυχώς χωρις στεγανότητα)

δεξια βάζω και το fisheye 8/1.8 που ήταν μέχρι τώρα η στεγανή φωτεινή επιλογή μου στους ευρυγωνιους prime , όταν βρεθήκαμε και έκανα το τεστ είδα οτι ο ο LEICA 9/1.7 ηταν μικρότερος και ελαφρύτερος και κάθεται κάπου ανάμεσα στον 15αρη και το fisheye , σε σχέση με τους φωτεινούς Laowa (ειδικά το νέο 6mm/2 που τον σκέφτηκα ως επιλογή) έχει το πλεονέκτημα του AF και της στεγανότητας

Η ΟΜ5 τον περιμένει λοιπόν να ζευγαρώσουν για πολύ καιρό …. ελπίζω να βγει καλή η κόπια και να έχει σχετικά χαμηλό CA

89355219-87CC-45C3-8A34-9DADD2A79A8A.jpeg

• Like
Reactions: Binis and cacau