Φακοί για m4/3

Για να περπατήσει θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ισάξιος με τους μεταχειρισμένους "επώνυμους"...

πήξαμε στους φακούς, κανά μικρό σώμα της προκοπής θα δούμε? Έχουν βουήξει όλα τα forum παγκοσμίως ότι το m4/3 έχει χάσει τον βασικό στόχο/πλεονέκτημα...

• Like
Reactions: LongTom
Αν και θα καθυστερήσει λίγο, η επόμενη αγορά θα είναι τηλεφακός κι έχω ξεκινήσει την έρευνα. Σώμα om5, βασικός zoom PL 12-60.

100-300/75-300 απορρίπτονται λόγω μεγέθους και υπερβολικής εστιακής
35-100/2.8 απορρίπτεται λόγω μικρού εύρους
40-150/4 είναι λίγο εκτός μπάτζετ και μου φαίνεται ακριβός γενικά για την φωτεινότητα του
45-200 απορρίπτεται λόγω χαμηλής ποιότητας
olympus 40-150/4-5.6 απορρίπτεται λόγω πλαστικού mount

Αν δεν μου διαφεύγει κάτι, μας μένουν panasonic 45-150 και 45-175, γνώμες για αυτούς τους 2;
Επίσης, έχουν μεγάλη διαφορά με τους superzoom 14/150ii και 14-140/3.5?
Με ενδιαφέρουν σε εστιακές απο τα 80mm και πάνω.

Τον 45-175 τον είχα, η διαφορά με τους 2 που αναφέρεις είναι σχετικά μικρή αλλά εξαρτάται από τις ανάγκες σου αν είναι κρίσιμη. Αυτό που έχω να προσθέσω βέβαια, είναι η ευκολία χρήσης λόγω ηλεκτρικού ζουμ, που έχει (αν θες) και προκαθορισμένες εστιακές 45-70-100-125-150-175 αν θυμάμαι καλά, πολύ ομαλό και γρήγορο βήμα, συν το σπουδαίο (για μένα) σταθερό μήκος - ο φακός δεν μακραίνει/κονταίνει. Η κόπια που είχα πολύ καλή, σαφώς καλύτερα αποτελέσματα από τους mzuiko 14-150 που επίσης είχα, και τον lumix 14-140 II που έχω και είναι τουλάχιστον αξιοπρεπείς. Αναμενόμενο βέβαια αφού το εύρος τους είναι υπερδιπλάσιο. Πακέτο με τον 12-32 κι έναν μικρό υπερευρυγώνιο, καλύπτει το 99% των λήψεων τουλάχιστον με καλό φως. Το βράδυ, τριποδάκι ή... χρήμα + όγκος/βάρος για εξωτικές λύσεις.

Αν είσαι Αθήνα, τον... Ξαναγόρασα (!!!) για περίεργα πειράματα, και αναμένεται εντός της εβδομάδας... ;)

• Like
Reactions: dimitris.v
Ξαναγόρασα (!!!) για περίεργα πειράματα, και αναμένεται εντός της εβδομάδας... ;)
Αυτό τα λέει όλα νομίζω. (Από το γνωστό site εξωτερικού; )
Electronic zoom είχα δουλέψει μια φορά στο 12-50, δεν ήταν άσχημο. Την αξιοπιστία του δεν ξέρω, που ειδικά η panasonic δεν φημίζεται για την ευκολία στις επισκευές.
Ότι δεν επεκτείνεται, είναι ο λόγος που τον κοιτούσα περισσότερο από τον 45-150, δευτερευών τα extra 25mm.

ΥΓ: Είμαι σε νησί, οπότε δύσκολες οι δοκιμές.

Τον 45-175 τον είχα, η διαφορά με τους 2 που αναφέρεις είναι σχετικά μικρή αλλά εξαρτάται από τις ανάγκες σου αν είναι κρίσιμη. Αυτό που έχω να προσθέσω βέβαια, είναι η ευκολία χρήσης λόγω ηλεκτρικού ζουμ, που έχει (αν θες) και προκαθορισμένες εστιακές 45-70-100-125-150-175 αν θυμάμαι καλά, πολύ ομαλό και γρήγορο βήμα, συν το σπουδαίο (για μένα) σταθερό μήκος - ο φακός δεν μακραίνει/κονταίνει. Η κόπια που είχα πολύ καλή, σαφώς καλύτερα αποτελέσματα από τους mzuiko 14-150 που επίσης είχα, και τον lumix 14-140 II που έχω και είναι τουλάχιστον αξιοπρεπείς. Αναμενόμενο βέβαια αφού το εύρος τους είναι υπερδιπλάσιο. Πακέτο με τον 12-32 κι έναν μικρό υπερευρυγώνιο, καλύπτει το 99% των λήψεων τουλάχιστον με καλό φως. Το βράδυ, τριποδάκι ή... χρήμα + όγκος/βάρος για εξωτικές λύσεις.

Αν είσαι Αθήνα, τον... Ξαναγόρασα (!!!) για περίεργα πειράματα, και αναμένεται εντός της εβδομάδας... ;)
Εγώ προσωπικά το ηλεκτρικό ζουμ το σιχαίνομαι , είναι χρήσιμο μόνο για βίντεο και εγώ βίντεο δεν …

Δοκίμασα 45-175 vs 40-150/4 pro και έκλαψαν μάνες για τα παιδιά τους.

Αν και θα καθυστερήσει λίγο, η επόμενη αγορά θα είναι τηλεφακός κι έχω ξεκινήσει την έρευνα. Σώμα om5, βασικός zoom PL 12-60.

100-300/75-300 απορρίπτονται λόγω μεγέθους και υπερβολικής εστιακής
35-100/2.8 απορρίπτεται λόγω μικρού εύρους
40-150/4 είναι λίγο εκτός μπάτζετ και μου φαίνεται ακριβός γενικά για την φωτεινότητα του
45-200 απορρίπτεται λόγω χαμηλής ποιότητας
olympus 40-150/4-5.6 απορρίπτεται λόγω πλαστικού mount

Αν δεν μου διαφεύγει κάτι, μας μένουν panasonic 45-150 και 45-175, γνώμες για αυτούς τους 2;
Επίσης, έχουν μεγάλη διαφορά με τους superzoom 14/150ii και 14-140/3.5?
Με ενδιαφέρουν σε εστιακές απο τα 80mm και πάνω.
Με κλειστά μάτια βρες μτχ. 40-150/4 pro είναι μια κατηγορία μόνος του σε ποιότητα εικόνας από f4 , εφάμιλος με τον 40-150/2.8 pro και τον 50-200/2.8 , πολύ μαζεμένος σε μέγεθος βάρος κλειστός , ταμάμ για την ΟΜ5 , αδιάβροχος , με 62αρι φίλτρο. Αν έπαιρνε και πολ/στες θα ήταν τέλειος , αψεγάδιστος

Ο τηλεφακός που έρχεται σταθερά μαζί μου στα ταξίδια.

• Like
Με κλειστά μάτια βρες μτχ. 40-150/4 pro είναι μια κατηγορία μόνος του σε ποιότητα εικόνας από f4 , εφάμιλος με τον 40-150/2.8 pro , πολύ μαζεμένος σε μέγεθος βάρος, αδιάβροχος , κλειστός με 62αρι φίλτρο. Αν έπαιρνε και πολ/στες θα ήταν ο ένας μοναδικός
Τον έχω υπόψη συνάδελφε.

• Like
Reactions: kbouk
Εξαιρετικός και σε hires αρχειο, γιατί κακά τα ψέματα τι να την κάνεις την μεγαλύτερη ανάλυση αν ο φακός είναι μούφα και δίνει λάσπη
Τώρα αυτό είναι ένας σοβαρός λόγος.. Δεν έχω κοιτάξει στατιστικά, αλλά υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιώ το hhhr περισσότερο από το normal mode. Κυρίως νύχτα σε ακίνητα για ελάττωση του θορύβου, αλλά και ημέρα για την έξτρα ανάλυση.

(Επίσης κάτι που δοκίμασα πρόσφατα για λύση ανάγκης.. Ο PL στα 60mm f4, ανοιχτός ο digital teleconverter του σώματος x2 και ταυτόχρονα hires.)

Εκτός από την κόπια που θα πέσει στα χέρια μας, που φυσικά στους pro και panaleica είναι πιο δύσκολο να πέσεις σε "λεμόνι", η χρήση που κάνει ο καθένας παίζει μεγάλο ρόλο. Εμένα ας πούμε ο PL 12-60 δεν με εντυπωσίασε, τον κράτησα 2-3 μήνες και επειδή δεν είδα κάποια διαφορά από τον απλό 12-60 που είχε αντικαταστήσει, τον έδωσα γιατί μου έπεφτε ογκώδης και βαρύς σε σχέση με το εύρος του. Περίπου τα ίδια ένας 35-100/f2.8 - που η μινιατούρα 35-100/3.5-5.6 του έριχνε στα αυτιά σε ίδια διαφράγματα.

Σε ότι αφορά την χρήση, αν τραβάει κανείς Hires ο καλός φακός ξεκάθαρα μετράει, αλλά με την OM5 είναι επίπονο - η μηχανή καθυστερεί χαρακτηριστικά λόγω αδύναμου επεξεργαστή, ενώ τα αρχεία θέλουν ειδική μεταχείριση με το OM Workspace - το οποίο επίσης είναι αργόσυρτο καράβι. Αν χρειάζεται βέβαια κανείς την υψηλή ανάλυση και τον χαμηλό θόρυβο, είναι μια καλή προσέγγιση. Προσωπικά προτιμώ άλλο workflow που μου επιτρέπει να είμαι γρήγορος στο πεδίο: απλές λήψεις, και μετά επεξεργασία στο DxO ανεβάζοντας την διόρθωση φακού από το τυπικό 1 στο 1,6-1,8 + Deepprime XD/XD2s. ΑΝ (σπάνια) η ανάλυση δεν μου επαρκεί - γιατί π.χ. θέλω να κροπάρω - υπάρχει το Topaz Gigapixel. Όλα αυτά όμως μετά, στον υπολογιστή, με ηρεμία χωρίς να με κυνηγάει κάποιος ( η γυναίκα μου ή/και η παρέα δηλαδή :ROFLMAO: ).

Αυτό τα λέει όλα νομίζω. (Από το γνωστό site εξωτερικού; )
Electronic zoom είχα δουλέψει μια φορά στο 12-50, δεν ήταν άσχημο. Την αξιοπιστία του δεν ξέρω, που ειδικά η panasonic δεν φημίζεται για την ευκολία στις επισκευές.
Ότι δεν επεκτείνεται, είναι ο λόγος που τον κοιτούσα περισσότερο από τον 45-150, δευτερευών τα extra 25mm.

ΥΓ: Είμαι σε νησί, οπότε δύσκολες οι δοκιμές.
Από το γνωστό site ναι, αλλά επαναλαμβάνω πάω να κάνω κάτι "παλαβά" δικά μου. Επίσης αν προχωρήσεις μπορείς να προσθέσεις με χαμηλό κόστος ~10% της αξίας άλλα 2 χρόνια εγγύηση στο τυπικό ένα. Αν πας στον mzuiko 40-150 μάλλον αξίζει να τα δώσεις...

Last edited:
  • Like
Μπα Δημητρη αν δουλέψει η σταθεροποίηση σωστά και δεν έχεις κουνημένο αρχείο (έστω και ελάχιστα) το hires που παίρνω ακόμα και χερατα είναι μια χαρά στο JPEG . Δεν μπλέκομαι με τα RAW. Τα τρίποδατα είναι ακόμα καλύτερα.

Πράγματι η ΟΜ5 αργεί αλλά πλέον παίζει στο χιλιάρικο η ΟΜ5.2 που είναι πιο γρήγορη ακόμη και ακόμη καλύτερα αν βρείτε μια ΟΜ1 (την πρώτη που έχει πολύ καλύτερη σταθεροποίηση) . Aν τραβάτε αρχιτεκτονικό (όπου εξαφανίζεις κι τους ανθρώπους σε αργή κίνηση το βράδυ) , τοπία κλπ αναβαθμίστε σε μια μηχανή με γρηγορότερη εσωτερική επεξεργασία.

Δεν προλαβαίνω μετά από μια εκδρομή να ρίξω τις 1000 φωτό σε μεγάλου χρόνου επεξεργασίες . Έτσι κιαλλιως ένα πασπατεμα το θέλουν το πολύ 1 λεπτό , παραπάνω άντε να το κάνω για ελάχιστες . Πλέον τραβώ τις περισσότερες φορές 2 φωτο μια απλή και μια hires (στο χέρι) και σπάνια κρατώ την απλή.

Last edited:
  • Like
Ακριβώς την ίδια χρήση κάνω.. Όλα jpeg, καμία όρεξη μετά από ταξίδια για επεξεργασία. Όντως είναι λίγο αργή η om5, αλλά για 2-3 φορές τον χρόνο που την χρησιμοποιώ (και για την τιμή που την πήρα), μικρό το κακό. OM1 πολύ μεγάλη για την χρήση που κάνω. Αν σε μια 2ετία βγάλει om5.3 με διαφορετικό αισθητήρα και πιο γρήγορο hhhr, το συζητάμε για αγορά το 2030 που θα έχει πέσει η τιμή της :ROFLMAO::ROFLMAO: μέχρι τότε καλά είμαστε.
αλλά πλέον παίζει στο χιλιάρικο η ΟΜ5.2
(om5, 17/1.8, pl12-60, ακόμα και ένα 40-150 να προσθέσω, δεν το έχω φτάσει το ποσό..)

• Like
Reactions: kbouk

Όχι ιδιαίτερα ενδιαφέροντες αλλά το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι τους έβγαλε, άρα περιμένει να πουλήσει...

Viltrox air, αν βγάλουν τους 9/2.8, 15/1.7 και 56/1.7, θα πουλήσουν πολλά κομμάτια. Ο τελευταίος υπάρχει σε ένα παλιό roadmap τους, οπότε ίσως κυκλοφορήσει σύντομα.

• Like
Reactions: cacau

Όχι ιδιαίτερα ενδιαφέροντες αλλά το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι τους έβγαλε, άρα περιμένει να πουλήσει...
Παρουσιάστηκαν επίσημα στην Κίνα

1784876159160.jpeg