Φακοί για m4/3

https://drive.google.com/file/d/0BzXpNy2MdkE6X3RxLTh1MksxTXM/view

Εμπιστευτικό έγγραφό της Pany,
αμα δείτε σελίδα 21, λέει θα πάρουν και οι παλιότεροι φακοί OIS-II ...
τι να πώ, ποιός θα πάει να αγοράσει τους καινούργιους F2.8 τότε; shoot in the foot που λένε..

Λάθος ήταν η πληροφορία στο pdf. Η πρόσφατη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της Panasonic είναι ότι δεν μπορούν να δεχτούν το Dual I.S.2 μέσω αναβάθμισης λογισμικού οι 12-35/2.8 και και 35-100/2.8 λόγω περιορισμών στο hardware.

Last edited:
H Kowa θα ανακοινώσει τον 90mm f/2.5 Μacro m43 στο Cp+ show. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τιμή, χαρακτηριστικά και χρόνο διάθεσης

Kowa_90mm_macro.jpg

Δεν ξέρω αν το έχει ποστάρει κανένας άλλα παρακάτω ένας πλήρης κατάλογος με όλους τους φακούς για το σύστημα..

http://www.four-thirds.org/en/common/pdf/catalog2017_en.pdf

Ωραίος!
Πολύ χρήσιμο ειδικά για αυτούς που δεν είναι (ακόμα) στο σύστημα, δεδομένου ότι με την πληθώρα πληροφορίας στο internet και τις ονοματολογίες χάνεις την μπάλα.

Ωραίος!
Πολύ χρήσιμο ειδικά για αυτούς που δεν είναι (ακόμα) στο σύστημα, δεδομένου ότι με την πληθώρα πληροφορίας στο internet και τις ονοματολογίες χάνεις την μπάλα.

Ναι βοηθάει πολύ....γενικότερα πλέον θα έλεγα ότι το σύστημα m4/3 είναι ολοκληρωμένο...ελάχιστοι φακοί λείπουν πλέον και συγκρίνεται άνετα με την ποικιλία φακών των FF Canon/Nikon....καλά γα τα υπόλοιπα συστήματα δεν το συζητάω καν έχει φύγει πολύ μπροστά το m4/3...είναι πλέον ο βασικότερος λόγος να μπει κάποιος στο σύστημα, έχει φακούς για όλα τα βαλάντια και δύσκολα δεν θα καλυφθεί κάποιος....

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Απο εδώ και πέρα βλέπω υπερφωτεινοϋς prime απο OLYMPUS με τιμές φωτιά (ακολουθώντας την ΕΜ1.2) αλλά και εξαιρετικό ΙQ, προσωπικά θα με ενδιέφερε να δώσουν και ένα tilt shift ευρυγώνιο σταθερό απο 10-12mm και ας ήταν και f=3.5, εκτος και αν με μετακίνηση του αισθητήρα το περάσουν στο hardware και μου δίνουν έτοιμο raw απο συνθεση 4+1=5 tilt shift αρχείων :music-smiley-005:

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Απο εδώ και πέρα βλέπω υπερφωτεινοϋς prime απο OLYMPUS με τιμές φωτιά (ακολουθώντας την ΕΜ1.2) αλλά και εξαιρετικό ΙQ, προσωπικά θα με ενδιέφερε να δώσουν και ένα tilt shift ευρυγώνιο σταθερό απο 10-12mm και ας ήταν και f=3.5, εκτος και αν με μετακίνηση του αισθητήρα το περάσουν στο hardware και μου δίνουν έτοιμο raw απο συνθεση 4+1=5 tilt shift αρχείων :music-smiley-005:

Βασικά η Olympus και panasonic αλληλοκαλύπτονται και αλληλοσυμπληρώνονται όσον αφορά τους φακούς. Οτι δεν έχει η μια το έχει η άλλη, πολύ βολικό να έχεις 2 εταιρίες να βγάζουν φακούς για την μηχανή σου!!
Σίγουρα είναι πολύ ενδιαφέροντες αυτοί οι νέοι φακοί f1,2 άλλα μεταξύ μας σε ποιους απευθύνονται?? πόσοι θα τους πάρουν??? Το βασικό πλεονέκτημα του m4/3 είναι ο όγκος και το βάρος και με τέτοιους φακούς και ειδικά με τέτοιες τιμές χάνετε κάθε νόημα....είναι μόνο για super φανατικούς του m4/3 και κυρίως για άτομα με πολύ βαθιά πορτοφόλια, με λίγα λόγια έχουν πάρα πολύ περιορισμένο κοινό.....μιλάμε για το Olympus 25mmf1,2 ότι ζυγίζει 410 γρ.. και κάνει 1.200 - 1.300 ευρώ!!!!! π.χ. με πολύ λιγότερα (συνολικά κάτω από 900 ευρώ) μπορεί να πάρει κάποιος μια Nikon D7100 με τον Nikon 35mmf1,8 και να έχει τον ίδιο έλεγχο σε βάθος πεδίου και ότι χάνει σε φωτεινότητα το κερδίζει με τον καλύτερο αισθητήρα.....ή γιατί όχι αγοράζει μια Fuji Xt1 με τον 35mmf1,4 με τα ίδια ή και λιγότερα λεφτά!!!
Είναι σημαντικοί φακοί μεν οι f1,2 άλλα αν δεν ρίξουν τις τιμές σε ποιο normal επίπεδα 600-700 ευρώ, σχεδόν όλοι μας θα τους βλέπουμε μόνο σε βιτρίνες ή σε εκθέσεις....
Για τον Tilt και shift σίγουρα θα φτιάξουν έναν κάποια στιγμή!! Το να το περάσουν στο Hardware μου φαίνεται απίθανο!!!χαχα

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

οσο και αν φαίνεται παράξενο σε εσενα πολλοί θα τους αγοράσουν, ο 25/1.2 ειναι ένας απο τους πιο καλοπουλημένους φακούς, όσοι ήρθαν Ελλάδα πουλήθηκαν ..
η διαχείρηση του βάθους πεδίου είναι ένας παραγοντας σημαντικός αλλά δεν είναι ο μόνος για την αγορά αυτων των φακών, τραβηγμενο παραδειγμα θα δώσω .. προχθες που έτυχε να είμαι σε μαγαζι του κεντρου γελαγα γιατί μου είπαν ότι καποιος που τον ήθελε πάρα πολύ τον αγόρασε για την PL7 του δηλ. για μηχανη που δεν εχει καν γκριπ και στοιχιζει 300ευρω το σωμα...και όμως τον καταλαβαινω εν μερη μιας και ο αισθητήρας της PL7 δεν εχει να ζηλεψει κατι απο αυτόν π.χ. της ΕΜ5ΙΙ και το παλικαρι προτιμησε να τα χωσει στο γυαλί και όχι στο σώμα ξεροντας οτι ετσι θα αναβαθμιστεί περισσότερο σε IQ. Προφανως και αυτος ο χρήστης δεν ειναι το target group μιας και οι φακοί αυτοί απευθυνονται στους κατόχους ΕΜ1/5 pro σωματων. Μακάρι να πέσουν σε τιμή αλλά δεν το βλέπω, όχι τουλάχιστον άμεσα.

Τωρα τα διπλα τριπλά συστηματα για να έχεις μισο στοπ συν ή πλην ή καλυτερη διαχείρηση βαθους πεδιου είναι φυσικά εναλλακτικές αλλά δεν συγκινουν όλους.

Κοίταξε πως το βλέπω, αν κάποιος θέλει έναν φακό 50mm σε FF, αγοράζει τον Panasonic 25mmf1,7 στα 170 ευρώ....αν θέλει κάτι καλύτερο απλά αγοράζει τον Panasonic 25mmf1,4 στα 450 ευρώ και τέλος...από εκει και πάνω να σκάσεις τα τριπλά σε σχέση με τον Panasonic 25mmf1,4 για ποιο λόγο?? για να πάρεις έναν πολύ ποιο ογκώδη και βαρύ φακό, 0,2f ποιο φωτεινό και ίσως ελάχιστα καλύτερο οπτικά?? Δεν υπάρχει λογική σε αυτό, αν δεν σε καλύπτει ο Panasonic 25mmf1,4 απλά είσαι σε λάθος σύστημα....από το να πάρω έναν τέτοιο φακό προτιμώ να πάρω π.χ. έναν fuji 35mmf1,4 και με ''δώρο'' μια Fuji xt1 κολλημένη πάνω στον φακό!!! και έτσι δεν χρειάζεται να αλλάζω και φακούς και έχω και άλλο ένα σύστημα να παίζω....
Φυσικά ο καθένας κρίνει σύμφωνα με τις ανάγκες του, άλλα προσωπικά δεν είμαι ''ταγμένος'' σε κανένα σύστημα....αν ο σκοπός κάποιου είναι ο απόλυτος έλεγχος του βάθους πεδίου ε μάλλον λάθος επέλεξε το m4/3 και υπάρχουν πολύ καλύτερες και φτηνότερες λύσεις αλλού....δεν είναι ανάγκη να έχεις ΜΟΝΟ m4/3 μηχανή....τουλάχιστον έτσι το βλέπω εγώ...
Π.Χ. έχω φίλο με ένα πλήρες σύστημα m4/3 άλλα αν χρειάζεται ρηχό βάθος πεδίου και πολύ υψηλό iso απλά έχει και μια Nikon D610 με 1-2 primes και καθάρισε, δεν είναι ανάγκη να δώσει ένα βουνό λεφτά για κάτι που το κάνει εύκολα με μια FF...

Δυστυχώς όπως σε όλα τα πράγματα, όταν ξεφεύγεις από το πολύ καλό (π.χ. panasonic 25/1,7 με ~180 ) για να πας στο εξαιρετικό, εξωτικό, γκουρμέ ή όπως αλλιώς θέλετε ονομάστε το, το κόστος είναι δυσανάλογο - επί 6 έως 7 στην συγκεκριμένη περίπτωση. Αυτό συμβαίνει στους περισσότερους τομείς (μου έρχονται στο μυαλό κάτι παλικάρια στα νήματα του ήχου :bigcry: :flipout:), και δυστυχώς μάλλον είναι αναπόφευκτο - κάποιους πρέπει να ξεζουμίσουν οι εταιρείες για να βγαίνουν τα υπόλοιπα σε σχετικά νορμάλ τιμές. Επιπλέον πιστεύω ακράδαντα ότι το κάνουν και επίτηδες, για να νοιώθουν ολίγοι και εκλεκτοί όσοι είναι διατεθειμένοι (και μπορούν) να δώσουν αυτά τα χρήματα - αλλιώς πως θα ζηλεύουμε εμείς οι υπόλοιποι? ;)

Ολο το ζουμί είναι σε αυτό που είπες '''Επιπλέον πιστεύω ακράδαντα ότι το κάνουν και επίτηδες, για να νοιώθουν ολίγοι και εκλεκτοί όσοι είναι διατεθειμένοι (και μπορούν) να δώσουν αυτά τα χρήματα - αλλιώς πως θα ζηλεύουμε εμείς οι υπόλοιποι?'''

Ακριβώς αυτό συμβαίνει όπως το περιγράφεις...προσωπικά πάντως έχοντας και τον Panasonix 25mmf1,7 και τον Panasonix 25mmf1,4 πραγματικά δυσκολεύτηκα πολύ να βρω οπτικές διαφορές, υπάρχουν μεν άλλα είναι μικρές και μόνο σε μεγάλες μεγεθύνσεις και πολύ ξεψείρισμα...ενώ και η διαφορά σε φωτεινότητα και έλεγχο σε βάθους πεδίου είναι πολύ μικρή. Μάλιστα τολμώ να πω ότι λόγο βάρους και κυρίως λόγω ποιο γρήγορης και ποιο αθόρυβης εστίασης του Panasonix 25mmf1,7 ίσως και να τον προτιμώ από τον Panasonix 25mmf1,4 όσο περίεργο και αν ακούγεται!!!! Εκει που θέλω να καταλήξω είναι ότι πολλές φορές δίνομε τα 3πλα και 4πλά για απλός μια πολύ μικρή βελτίωση......

Πραγματικά πολύ θα ήθελα να δω μια σύγκριση ανάμεσα στον Panasoni f1,7 και τον Olympus f1,2 ακόμα και εκει πιστεύω θα εκπλαγούμε με το πόσο κοντά θα είναι οπτικά ο φτηνός Panasonic!!!

Δεν ξέρω με τι κριτήρια κάνει ολα καθένας τις δικές του μετρήσεις αλλά ναι υπάρχουν διαφορές μεταξϋ των φακών πολυ σημαντικές για εμένα ασήμαντες σε καποιον άλλο. Όπως και εγω αν ακούσω ένα hi end σϋστημα μπορεί να μην καταλαβω διαφορά απο ένα ραδιοφωνάκι. Επιπλεον ο 25/1.2 δεν ειναι τεράστιος όπως νομίζεις , βαρύς ναι μεγάλος πολϋ οχι, βαρύτερος είναι ο Voigtlander 25/0.95 που χω και δεν τον αλλαζω με τίποτε παρότι έχω τον 25/1.4 που είναι μικρότερος και οξύτερος στα άκρα ανοιχτός.

Βαρύ και ταυτόχρονα μεγάλο φακό θαλεγα για το σύστημα τον 7-14/2.8 , τον 12-100/4 κλπ. αλλά όσο ζητάς απο τους ζουμ φακούς οπτική αποδοση των prime, αδιαβροχοποίηση κλπ. καμιά εταιρια δεν θα τα χαρίσει. Οκ και με τον μικρούλη 9-18 μπορώ να κάνω μια χαρά δουλίτσα αλλά ο 7-14/2.8 είναι άλλη κλάση. Αν καποιος μπορεί να βρεϊ φθηνότερα σε μια ή δύο εστιακές σύστημα επιλογή του είναι να το κάνει, όπως επιλογή του χρήστη m43 είναι να μείνει στο βασικό σύστημα του και να μην θυσιάσει την εργονομϊα του με την μηχανή που έχει μάθει ή την σταθεροποίηση των 4-5 στοπ που θα χάσει αν παρει μια FF μηχανή με prime.

Αυτο που έγραψα εξαρχής είναι ότι το σύστημα είναι πλήρες για τον ερασιτέχνη αφου έχουν καλυφθεί όλες σχεδόν οι εστιακές, καιρός είναι λοιπόν να καλυφθεί ο επαγγελματίας και πιθανώς να απολαύσει και ο ψαγμένος ερασιτέχνης πιο εξωτικοϋς φακοϋς και να εκτιμήσει τα ειδικά χαρακτηριστικά τους.

Last edited:
Μμμ... βρήκαν "τρύπα" και μπήκαν οι Κινέζοι, θεωρώ ότι είναι λίγο τσιμπημένος - στα 400 θα τον αγόραζα χθες - αλλά ελπίζω να εξομαλυνθεί κάπως σε μερικούς μήνες.

Και άλλη μια πρόταση που μας ξέφυγε ως ανακοίνωση : http://www.pttl.gr/slr-magic-8mm-f4-announcement-03704/ , η SLR Magic ανακοϊνωσε ένα φακουδάκι 110γρ. 8mm/4 με σπείρωμα φιλτρου 43mm και χρήση φυσικά μεταξϋ άλλων για για drone, τα 350$ τον κάνουν ίσως πιο ελκυστική πρόταση για υπερευρυγώνιο.

Λιλιπούτειος ο φακουδάκος, δεν καταλαβαίνω από τις λήψεις αν είναι διορθωμένος ή fish-eye?