Φακοί για m4/3

Το καλό με έναν φακό ευρυγώνιο σαν τον Olympus 9-18 είναι ότι σου δίνει την δυνατότητα να πειραματιστείς με νέα διαφορετικά κάδρα που δεν μπορείς με φακούς με ποιο σφιχτό εστιακό εύρος. Ενα παράδειγμα παρακάτω από φωτογραφία το ΣΚ κατευθίαν από την μηχανή (olympus em10II)....πάντα χρειάζεται ένας υπερυρυγώνιος, θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να είναι και ο μόνος φακός που χρειάζομαι σε ένα ταξίδι κυρίως.

Attachments

• P5284949a.jpg
    P5284949a.jpg
    225.9 KB · Views: 286
Αν εξαιρέσουμε το decentering μια χαρά τα πάει, αλλά καλό είναι να περιμένει κανείς να τον βγάλει για πώληση το amazon...

edit: από την άλλη μεριά βέβαια ο lumix 7-14/f4... παίζει καινούριος στα 550 gray market οπότε είναι πειρασμός...

Last edited:
Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

από την άλλη μεριά βέβαια ο lumix 7-14/f4... παίζει καινούριος στα 550 gray market οπότε είναι πειρασμός...

Σταθερή αξια αν θες να συνδιάσεις χαμηλό σχετικά βάρος στο μέγιστο δυνατό FOV σε ζουμ φακό και με πολύ καλή ποιότητα εικόνας , τον ξαναγόρασα και θα μεϊνει μαζί μου έως ότου βρώ μαϊντανό για τον Lumix 8-18/2.8-4, ο τριπλος λόγος που θα πάω στο νεο φακό θάναι για το WR, η δυνατότητα χρήσης φίλτρων και το εϋρος απο 14-18mm, η καλυτερη φωτεινοτητα στο ευρυγώνιο θάναι το κερασάκι αλλά δεν είναι για εμένα ο βασικός λόγος πιθανής αγοράς ειδάλως θα κράταγα τον mzuiko 7-14/2.8.

Θα πρέπει να "σπρώξω" τον 9-18 βέβαια, από τους πιο αγαπημένους μου φακούς...

Το ημιτελές review του cameralabs για τον PL 8-18/2.8-4: https://www.cameralabs.com/leica-dg-8-18mm-f2-8-4-review/ με αρκετά όμως δείγματα που δειχνουν την απόδοση του φακού στην πράξη και το video review απο το mirrorlessons (το ξαναβάζω για λόγους εποπτείας):

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Last edited:
Σχεδόν δεν έχω επαφή με τα νέα πράγματα :flipout:, αλλά οι χρωματικές εκτροπές δεν είναι πολύ μεγάλες για τόσα χρήματα?

Μαλλον εννοεϊς το flare που συνιθίζει λόγω των επιστρώσεων του αισθητήρα να έχει απόχρωση που βλέπουμε συνήθως σε χρωματικές εκτροπές, ολοι οι υπερυρυγώνιοι στο m43 το παρουσιάζουν ακόμη και ο πιο ακριβός mzuiko 7-14/2.8 αλλά λιγότερο απο τον Lumix 7-14/4 που είναι αυτος με το πιό εντονο πρόβλημα. Περίμενα ο 8-18 λογω καλύτερης σκίασης και λιγότερο έντονου εμπρός καμπύλου στοιχείου να μην είχε σημαντικό θέμα αλλά απο ότι φαίνεται ειδικά στα κλειστά διαφράγματα θα το δείς με την φωτεινή πηγή μέσα στο κάδρο.

Λέω για το 4:40 στο βίντεο. Οι εκτροπές με κόντρα φως στην άκρη της πολεμίστρας.

Δεν το βλεπω τόσο πρόβλημα σε αυτό το μέγεθος και μόνο στο 8mm και στο 2.8 , σε ολα τα review δεϊχνουν πολϋ μικρό CA, και ένα ακόμη review : http://www.photobyrichard.com/reviewbyrichard/leica-dg-vario-elmarit-8-18mm-f2-8-4-0-asph-review/

Re: Versus

Για προτείνετε, ποιον zoom φακό θα έπρεπε να κοιτάξω για να συνοδεύει την OM-D E-M5II για φωτογραφήσεις από εκδηλώσεις των παιδιών μου ή και συναυλίες? Προς το παρόν χρησιμοποιώ τον 12-40 2.8 αλλά χρειάζομαι μεγαλύτερο tele. Βλέπω πχ τον Panasonic 35-100 2.8, θα με κάλυπτε θεωρείτε?

Απάντηση: Re: Versus

αν το 2.8 δεν σε προβληματίζει ναι είναι ιδανικός τελέ φακός με ποιότητα αντίστοιχη του 12-40/2.8 και μεγάλο πλεονέκτημα το μέγεθός και το βάρος του και ότι δέχεται 58αρι φίλτρο. Εναλλακτικά σε prime ο 75/1.8 που είναι στους 3-4 καλύτερους φακούς που έχω για να έχεις 1 στοπ ακόμη διαθέσιμο αλλά χάνεις την ευκολία του ζουμ και τα 100mm. Τους έχω και τους 2 και μέχρι τώρα δεν έχω αποφασίσει να πουλήσω κανένα τους μιας και τους χρησιμοποιώ αρκετά.

Re: Απάντηση: Re: Versus

αν το 2.8 δεν σε προβληματίζει ναι είναι ιδανικός τελέ φακός με ποιότητα αντίστοιχη του 12-40/2.8 και μεγάλο πλεονέκτημα το μέγεθός και το βάρος του και ότι δέχεται 58αρι φίλτρο. Εναλλακτικά σε prime ο 75/1.8 που είναι στους 3-4 καλύτερους φακούς που έχω για να έχεις 1 στοπ ακόμη διαθέσιμο αλλά χάνεις την ευκολία του ζουμ και τα 100mm. Τους έχω και τους 2 και μέχρι τώρα δεν έχω αποφασίσει να πουλήσω κανένα τους μιας και τους χρησιμοποιώ αρκετά.

Σ ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Θεωρείς ότι θα άξιζε να μεταβώ στο εύρος του 75-300 ΙΙ?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Versus

Έχει άλλα συν αυτός ο φακός όπως το μεγάλο εστιακό ευρος και καλή σχετικά αποδοση έως και 200-220mm αλλά δυστυχώς είναι ακατάλληλος για αυτό που αρχικά ζητησες. Σε κλειστό χώρο, εκδηλώσεις , χορούς κλπ. απαιτείται φωτεινός τηλεφακός γιατι ο μικρός αισθητήρας θα σε προδώσει σε χαμηλό φωτισμό και θα σε αναγκάσει να κάνεις χρήση υψηλών ISO ειδικά στα κινούμενα θέματα όπου η σταθεροποίηση δεν βοηθά.
Αν το εύρος του 35-100/2.8 δεν βοηθά πας υποχρεωτικά στον mzuiko 40-150/2.8 ή για μακρύτερα ακόμη με αντάπτορα στον παλιό ZD 50-200/2.8-3.5 μόνο όμως αν έχεις ΕΜ1.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Versus

Έχει άλλα συν αυτός ο φακός όπως το μεγάλο εστιακό ευρος και καλή σχετικά αποδοση έως και 200-220mm αλλά δυστυχώς είναι ακατάλληλος για αυτό που αρχικά ζητησες. Σε κλειστό χώρο, εκδηλώσεις , χορούς κλπ. απαιτείται φωτεινός τηλεφακός γιατι ο μικρός αισθητήρας θα σε προδώσει σε χαμηλό φωτισμό και θα σε αναγκάσει να κάνεις χρήση υψηλών ISO ειδικά στα κινούμενα θέματα όπου η σταθεροποίηση δεν βοηθά.
Αν το εύρος του 35-100/2.8 δεν βοηθά πας υποχρεωτικά στον mzuiko 40-150/2.8 ή για μακρύτερα ακόμη με αντάπτορα στον παλιό ZD 50-200/2.8-3.5 μόνο όμως αν έχεις ΕΜ1.

Σ Ευχαριστω για τις πληροφορίες, νομιζω ο mzuiko 40-150,αν και φαντάζει ιδανικός εστιακά, εινσι μεγάλος και βαρύς άρα χάνει τον στόχο του το εγχείρημα. Όποτε θα πάω για τον Panasonic 35-100

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Versus

φαίνεται πολύ καλή περίπτωση φακού και ότι είναι ίσως καλύτερη αγορά από τους ζουμ. Το μόνο που παρατήρησα είναι ότι στα δείγματα στο κέντρο του καρέ έχει σαφώς μειωμένο κοντράστ σε σχέση με τον leica 8-18.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Versus

Ο LEICA 8-18 σου δϊνει την δυνατότητα να έχεις ένα WR ελαφρύ σχετικά ζουμ φακό απο 16-35mm, είναι μοναδική περίπτωση αν δεν θες να έχεις και ένα δευτερο φακό μαζι π.χ. 12-40 και προτιμάς φωτεινους μικρούς prime απο 35-80mm.

Δυστυχώς όμως η αγορά του καβαλάει το χιλιάρικο. Έχω ήδη τον Lumix 7-14/4 ο οποίος απο ολα τα τεστ που ειδα εϊναι ανάλογος σε απόδοση με τον 8-18/2.8-4 και σε χρηματα τον βρίσκεις μτχ. επειδη κυκλοφορεεί χρόνια σε αρκετά συμπαθητική τιμή, VFM θα λεγα αν θέλεις την ευχρηστϊα του zoom, AF και να ξεκινά ο φακός από 14mm εϋρος. Με τα λ7 που θα εξοικονομήσει κανεις αγοράζοντας τον πλησιαζει σε αγορά και του Laowa αν περιμένει να ισσοροπησει λίγο η τιμουλα του και ενδιαφερθούν στην Ευρώπη να τον αντιπροσωπεύσουν δυναμικά.

Βλάση για το κοντράστ, λέει στο κείμενο ότι όταν τράβαγε με τον "μικρό" είχε τον ήλιο λίγο κόντρα, ίσως είναι ένας λόγος. Γενικά πάντως είναι ενδιαφέρων φακός - ίσως λίγο υπερτιμημένος, λογικό ως νέα κυκλοφορία, οπότε ο δρόμος που λέει ο Κώστας μου ακούγεται δελεαστικός...

Last edited: