Φακοί για m4/3

Ένα ακόμα review του Panasonic 25/1.7 Το δυνατό του σημείο φαίνεται να είναι η οξύτητα του τόσο κέντρο όσο και στα άκρα από τελείως ανοιχτός (f1,7) με μελανό σημείο όμως το CA στις "περιοχές με έντονο κονστρας" και στις "εκτός εστίασης"

Σε γενικές γραμμές δείχνει να αξίζει τα χρήματα του και με το παραπάνω, μένει να βρουν μερικά τεστ ακόμα για μιας πιο πλήρης εικόνα και ένα τεστ-σύγκριση με τον άμεσο του αντίπαλο τον 25/1,8 της Olympus

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

υποψην οτι αν διαβασει κανεις αυτα που γραφει για τις καλυτερες επιστρωσεις που θελουν οι φακοι της Πανασονικ, το αυξημενο CΑ και το flare (που εχει χροια) στοιχηματίζω ότι ισχυουν κατα πολυ λιγοτερο σε σωμα Panasonic, ο ιδιος δοκιμασε τον φακο σε σωμα ΕΜ10 που δεν διορθωνει καν το CΑ, δυστυχως εδω φταινε σε ενα βαθμο οι επιστρωσεις που δεν εχει ο αισθητηρας (στο ΑΑ φιλτρο) πολλων Ολυ μηχανων (ειδικα των παλιων σωματων) και οχι τόσο οι επιστρωσεις των φακων της Πανασονικ...

γιαυτο επαναλαμβανουμε συνεχως οτι αν καποιος θελει την μεγιστη συμβατοτητα παντρευει το σωμα με φακο της εταιριας του ειδαλλως καποιες φορες θα εχει λίγο περισσοτερη δουλεια στην επεξεργασία ...

Οικονομικοί σταθεροί σε κλασσικά εστιακά μήκη είναι νομίζω κάτι που έλειπε από το σύστημα. Μικροατέλειες σε flare και ca συγχωρούνται σε οικονομικούς φωτεινούς φακούς. Αυτός ο φακός μπαίνει σφήνα στου sigma 19mm και 30mm που ήταν οι μόνες οικονομικές λύσεις κοντά στα 25mm (50mm).

Το έχω ξαναγράψει πόσο σημαντικό θεωρώ συτόν τον φακό (μαζί και τον πρόσφατο lumix g 35-100) Η έλευσή του μπορεί να αλλάξει τον... προγραμματισμό σε κάποιον που τώρα ξεκινά να φτιάξει σύστημα από την αρχή χωρίς να θέλει/ μπορεί να πάει σε pro φακούς.

Έχουμε και λέμε: Στο wide mzuiko 9-18, όχι πολύ.. ultra wide αλλά τα 18mm είναι αρκετά κοντά στα 25mm οπότε μπορείς να "γλιτώσεις" panasonic 20mm, sigma 19mm. Μετά Lumix 25mm f1.7. Mzuiko 45mm, Lumix G 35-100. Σύνολο κόστους από skroutz: 1352 ευρώ, δίχως τα ενδεχόμενα cash back. Και έχεις καλύψει όλο το εύρος με μικρό μέγεθος/βάρος αξιοπρεπή ταχύτητα εστίασης, φωτεινά διαφράγματα εκεί που συνήθως θα χρειαστούν. Βάλε και το πολυεργαλείο 12-50 και ψιλοέχεις και το macro, συν αδιαβροχοποίηση + το εύρος για εξορμήσεις με 1 φακό + ομαλή αυτόματη εστίαση στο βίντεο. 1600 σύνολο. Αν βάλεις στον λογαριασμό και μια EM10 II / EM5, σύνολο 2200.

Ξέφυγα λίγο ε; έτσι πάνε αυτά, η μία σκέψη φέρνει την άλλη:operator:

Τα γράφω επειδή έως τώρα μια ένσταση για το σύστημα ήταν - και όχι άδικα ίσως - οι ακριβοί φακοί ειδικά οι σταθεροί. Είναι καλό να υπάρχουν οι εναλλακτικές.

spageo,

Υποδειγματικός (exemplary) χαρακτηρίζεται απο το ephotozine .. τι θα χρειαζόταν δηλ. για να ξεφύγει απο τον χαρακτηρισμό "οχι κατι ιδιαίτερο" !!

Much of the performance of this lens is exemplary, especially considering the modest cost. The only real drawback is the susceptibility to flare, which is very evident in shots taken into the light. If this can be accepted then the lens is without doubt an excellent proposition.

Μιλάμε για έναν VFM φακό που το ουσιαστικότερο πρόβλημα του από ότι λένε είναι το flare, αναλογιζόμενος τις πολύ καλές του επιδόσεις το σχεδόν μισό της τιμής του σε σχέση με τον 25/1,8 της Olympus δεν υπάρχει περίπτωση να μην πάει καλά και να γεμίσει η αγορά από αυτόν, είναι καταδικασμένος να πετύχει.

Πράγματι είναι υποδειγματικός με κύριο αβαντάζ την τιμή απόκτησης, που δύσκολα συναντά κανείς σε άλλους φακούς της οικογένειας. Αυτό ,όμως, δεν καθαγιάζει την μέτρια απόδοση σε κόντρα φώς, που μάλιστα πολύ δύσκολα μανιπουλάρεται σε φάση PP. Φυσικά ,αν κανείς προσέχει τι σκοπεύει, είναι μιά χαρά φακός και φυσικά θα πουλήσει σαν ζεστό ψωμί....!

Οπότε ποιος ο λόγος να δώσεις τα παραπάνω που ζητάει ο Olympus; Αν είναι να δώσεις κάτι παραπάνω, πας για τον Panaleica 1.4.. -που και αυτός δεν ξέρω κατά πόσο αξίζει τη διαφορά-.

Κατα την γνωμη μου αυτος ο φθηνός νορμαλ φακος της Πανυ επρεπε να ειχε βγει στην παραγωγή τουλαχιστον 3-4 χρονια πριν, που το μ43 ηταν στα ντουζενια του, στην τιμη αυτη και με αυτη την αποδοση εστω και με τα μειονεκτηματα που εχει θα βοηθούσε πολυ στην διάδοση του συστηματος... δηλ. αναλογο ρολο που έπαιξε ο ζούικο 45/1.8 για πορτρετο....

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Κατα την γνωμη μου αυτος ο φθηνός νορμαλ φακος της Πανυ επρεπε να ειχε βγει στην παραγωγή τουλαχιστον 3-4 χρονια πριν, που το μ43 ηταν στα ντουζενια του, στην τιμη αυτη και με αυτη την αποδοση εστω και με τα μειονεκτηματα που εχει θα βοηθούσε πολυ στην διάδοση του συστηματος... δηλ. αναλογο ρολο που έπαιξε ο ζούικο 45/1.8 για πορτρετο....

+1000. Ή έστω λίγους μήνες πριν ώστε να τον έπαιρνα αντί του Sigma :p

Οπότε ποιος ο λόγος να δώσεις τα παραπάνω που ζητάει ο Olympus; Αν είναι να δώσεις κάτι παραπάνω, πας για τον Panaleica 1.4.. -που και αυτός δεν ξέρω κατά πόσο αξίζει τη διαφορά-.

Μάλλον κανένας, καλά ένας εάν είσαι σαν και εμένα ανυπόμονος. Πάντως το timing ήταν φοβερό και η κυκλοφορία του ξεκίνησε να τρέχει παράλληλα με το μεγάλο cashback της Olympus, (το οποίο πάλι ξεκίνησε μόλις ένα μήνα αφού τελείωσε το προηγούμενο. Βέβαια οι μόνοι κερδισμένοι είμαστε εμείς οι τελικοί καταναλωτές αλλά με όλα αυτά που βλέπω μου γενάτε το ερώτημα θα έχει μέλλον το σύστημα η τσάμπα επενδύουμε σε φακούς.

βγάζει η sigma 25άρη?

Όχι βγάζει μόνο τους 19/2,8 (αυτόν έχει ο φίλος Τάσος) 30/2,8 και 60/2,8 σε τιμές κάτω των 200

Πήρα τον Sigma 19mm καθαρά λόγω κόστους. Αν υπήρχε τότε ο Panasonic στα 200 εννοείται θα τον προτιμούσα. 35/50mm δεν έχω θέμα, και τα 2 μου αρέσουν

Βέβαια οι μόνοι κερδισμένοι είμαστε εμείς οι τελικοί καταναλωτές αλλά με όλα αυτά που βλέπω μου γενάτε το ερώτημα θα έχει μελλον το σύστημα η τσάμπα επενδύουμε σε φακούς.

Δε νομίζω, όσο βελτιώνονται και οι αισθητήρες μόνο τα πάνω του έχει να πάρει πιστεύω. Στο 43rumors λένε και για νέα σειρά primes με f1 ή f1.2.

Δε νομίζω, όσο βελτιώνονται και οι αισθητήρες μόνο τα πάνω του έχει να πάρει πιστεύω. Στο 43rumors λένε και για νέα σειρά primes με f1 ή f1.2.

Oι υπερφωτεινοι prime δεν ειναι μονο φημη, ειναι ηλημενη αποφαση της Ολυ (μου το ειχε σφυριξει και ο τσεχος rep στην φετινή παρουσιαση εν Ελλαδι), οι τιμες ομως θα ειναι αρκετα υψηλες και δεν θα απευθυνονται στη μαζα (ιδε PanaLeica 42.5/1.2). Για εμενα το μεγαλο στοιχημα θα ειναι να δω σε τι μεγεθος θα βγουν ωστε να μην ακυρωνουν την φιλοσοφια ενος μικρου πακετου μηχανης και 2-3 prime (12,17,25mm), γιαυτο και πιστευω θα μεινουν στο f=1.2, οχι πιο κατω, φυσικα στα χρηματα που θα βγουν θα ειναι εγκλημα να μην εχουν στεγανοποιηση οπως ειχε ολη η σειρα HG,SHG φακων στα 4/3.

Last edited:
σημερα ηρθε ο ανταπτορας fotga nikon G to m4/3 εχω τον κλασικο helios 44-2 με "ροδελα" μετατροπη σε nikon και απο εκει με τον ανταπτορα το εβαλα στην em10 . δεν εχω εστιαση στο απειρο... δηλαδη να πω την αληθεια ο φακος εστειαζει μονο στα 5-10 εκατοστα... τον εχει κανεις να μου πει ? απο παλια ηξερα οτι δεν εχω εστιαση στο απειρο λογο οτι ο ανταπτορας δεν εχει εξτρα οπτικα... φταει ο νικον ανταπτορας για το τοσο χαλι η ο φακος ειναι πειραγμενος? ευχαριστω

Νίκο, απ' ότι κατάλαβα έβαλες στον helios αντάπτορα m42-Nikon και πάλι αντάπτορα Nikon-m4/3. Μήπως φταίει η χρήση δύο αντάπτορων που ίσως απομακρύνει το φακό από τον αισθητήρα και λειτουργεί κάπως σαν extension tube;

Δεν καταλαβαίνω γιατί απλά δεν πήρες έναν ανταπτορα m42-m4/3. Αυτή η μετατροπή που έχεις κάνει είναι μόνιμη? Αυτό που έχεις κάνει είναι σαν να έχεις βάλει το φακό σε Nikon, όπου ο φακός δεν έχει focus στο άπειρο χωρίς ανταπτορα με οπτικά στοιχεία.