Φακοί για m4/3

Ωραία γράφει ο άτιμος...τον σκέφτομαι κι εγώ ειδικά για κλειστούς χώρους με χαμηλό φωτισμό.

Μην ξεχνάτε και τον 20/1,7 - είναι λίγο αργός αλλά για πολλούς (και για μένα) είναι πιο "τρισδιάστατος" από τα γαλαζοαίματα αδέλφια του. Κατά μια άποψη αυτό οφείλεται στην παλιά καλή συνταγή: όσο πιο λίγα κρύσταλα βάζεις, τόσο πιο καλή αίσθηση έχεις...

Δημήτρη εξαιρετικός ο 20/1.7 αλλά από τότε που πήρα τον 25/1.4 δεν τον ξαναχρησιμοποίησα. Το IQ του Pleica είναι σε άλλη κατηγορία, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Συμφωνω με τον Νικο, δεν μπορω να εξηγησω ευκολα τις διαφορες γιατι σε οξυτητα ειναι θαλεγα ισοδυναμοι αλλα ο PLeica εχει πολυ καλυτερο γραψιμο (Δημητρη βλέποντας τον 15/1.7 καταλαβαινεις τι εννοω) ενω ο 20αρης ως ατου αντιπαραθέτει το μεγεθος του, είναι οτι πιο φορητό υπαρχει σε αξιόλογο m43 φωτεινό φακο και γιαυτο στην ουσία βρίσκει σχεδόν πάντα τον δρόμο και είναι καρφωμένος στην καθημερινή μηχανή μου. Τον πρωτο θα τον αποχωριστω μονο αν αλλάξω σύστημα και τον δευτερο αν βγει κατι αναλογα φορητό στα 15-17mm.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

αυτο ειναι ενα σχετικα ευκολο συμπερασμα θαλεγα και αφορά τους περισσοτερους m43 φακους αλλα αν εξαιρέσουμε την αδιαβροχοποιηση που απο την πρωτη στιγμη έγραψα οτι έπρεπε ναχει ένας premium φακος Ζuiko σε αυτη την κατηγορία τιμης με εξεπληξε ευχάριστα (οσον αφορα τον Zuiko) η συγκριση στο μποκε των φακων (που συνάμα εμπεριέχει και έως ένα σημειο και συγκριση DOF των 2 συστημάτων) ειδικά στο f=2.8 στα περιβαλλοντικά πορτετα.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Θα ηθελα να δω καποια στιγμή και την αντιστοιχη συγκριση του Fujinon 56/1.2 με τον Noctitron 42.5/1.2 και φυσικα περιμένω να δώ την καλοκαιρινή φουρνιά των νέων prime mzuiko f=1.2 (25mm,...)

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Eμένα αυτό που με στεναχωρεί στα συγκριτικά δείγματα είναι η ψηφιακίλα και η έλλειψη ζωντάνιας-αληθοφάνειας στις λήψεις με m4/3.
Η ίριδα του ματιού με τον Oly δεν έχει αυτή τη γυαλάδα και ζωηρότητα που έχει η λήψη με Fuji. Στο f/2 βελτιώνεται κάπως, αλλά δεν φτάνει τη ζωντάνια του ματιού που βλέπουμε με τον Fuji τέρμα ανοιχτό στο f/2.
Το δε ασπράδι του ματιού είτε στο f/1.8 είτε στο f/2 του Oly σαν χαρτί είναι.

EtvIAV.jpg

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

ναι ισως αλλα εξαρταται απο που πηρες τα crop γιατι αν τα πηρες απο τις φωτο που η Χεδερ σε κοιτα καταματα στην Ολυ η φωτο στο 1.8 είναι εστιασμενη στη μυτη ενω στην Fuji όχι αλλά το σημείο εστίασης είναι στο μάτι, για να κρινεις με ασφαλεια ζωντανια, αληθοφανια κλπ πρεπει να εχεις ακριβως ιδιο σημειο εστιασης και να κανεις ανάλογη επεξεργασια στο Raw converter (τα jpeg του τα μισα ειναι με το Iridient και τα αλλα μισα με LR) ευτυχως για τετοιες καταστασεις μπορει κανεις για σωστή εστίαση στις Ολυμπους να αξιοποιησει το πολυ καλό face recogntion+eye detection (αριστερο - δεξι- πιο κοντινο κλπ.).

Θα συμφωνήσω ομως ότι ο mZuiko 75/1.8 δεν έχει την ζεστασια του Ζuiko 4/3 35-100/2 που ειχα ή του <μικρου> 14-35/2 ή του Leica 25/1.4 και ειμαι σιγουρος και του Notictron 42.5/1.2, αυτο είναι χαρακτηριστικό του φακου και όχι του συστήματος κατα την γνώμη μου.

μερικες παλιες δικες μου φωτο με τον 75/1.8 σε εσωτερικό ψηλοταβανο χωρο με flash χωρις bounce (δεν ειχε γινει και καταλληλη προετοιμασια για soft box:flipout:) : https://goo.gl/photos/Dsf9wWjGB48Xe3rn6

Last edited:

Μια έξυπνη προωθητική ενέργεια τρέχει η OLYMPUS στην Αμερική (ας ελπίσουμε καποια στιγμη να γίνει κατι παρόμοιο και Ευρώπη):

http://www.getolympus.com/cleanandcheck?ref=CJ

Λιγο off topic αλλά είπα να μην ανοίξω νέο νήμα...

Δεν έχω διαβάσει κάτι, μόνο για φωτεινούς prime λένε. Σχετικά κοντά σε αυτό που ζητάς είναι ο νέος Πανασόνικ 12-60/3.5-5.6 και φυσικά ο φοβερός και τρομερός Ολυ 12-40/2.8-4

Ο φακος διαμάντι ηταν ο 4/3 Zuiko 12-60/2.8-4 SWD (μαλλον ο ΝΙΚΟΣ αυτον εννοεί), ταχύτατος σε εστίαση, με μεγαλο ευρος και φοβερα χρηστικός φακος, απέδιδε σουπερ σε ολες τις εστιακες, δυστυχως μονο σε ΕΜ1 δουλευει σωστα και θελει εξτρα ανταπτορα, κατεμε ο 12-40/2.8 ειναι μεν καλος αλλα δεν εχει την ευχρηστια του 12-60 γιαυτο και οσο ειχα τον 12-60 ο 12-40 αναπαύονταν ...

δεν νομιζω να βγαλει τετοιο φακο ουτε η Panaosonic ουτε η OLYMPUS, εχουν κανει ηδη τις επιλογες τους σε εστιακες στους ζουμ αλλα και στα διαφραγματα που πρεπει να ξεκινούν οι pro φακοι (f=2.8) και το f=4 ειναι πολυ σκοτεινο για τον μικρο αισθητηρα, κανεις δεν θα επερνε τετοιο φακό....

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μια λιστα με σχεδον οτι μπορει να φορεθεί σε σώμα m43: http://www.four-thirds.org/en/common/pdf/catalog2016_en.pdf

Last edited:
Ο τελευταιας γενιας Πανασονικ 14-42 mk2 ειναι απροσμενα καλος, αν και για μενα ο πρωτης γενιας 14-45 παραμενει ο κορυφαιος κιτ