Φακοί για m4/3

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Δεν θα παρεις εύκολα καλο αποτελεσμα με την GX7 για πανω απο 250mm, σε καμια περίπτωση δεν έχει την σταθεροποίηση της ΕΜ1,5 ΙΙ σε μακρύς τηλεφακούς, απο εκεί και πανω θέλει 1 στοπ κλείσιμο το διάφραγμα για να αυξηθεί το κοντραστ του φακού και να γράψει καλύτερα.

Περιμένω κι εγώ τον 75-300, ίσως Πέμπτη ή Παρασκευή, από amazon uk. Θα χρησιμοποιηθεί με την OM D M10 II. Για να δούμε...

Έστησα την GX7 με τον m.zuiko 75-300 στο Velbon Q53D έκλεισα την σταθεροποίηση, και... επιβεβαιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα προηγούμενα. Στα 300mm (600 στα 35mm για να μην ξεχνιόμαστε), η κατάσταση είναι μέτρια στο 1:1 ακόμα και κλείνοντας στο f8. Για να είμαι ειλικρινής δεν είδα καμιά αισθητή διαφορά μεταξύ f6,7 - f8. Με επεξεργασία των raw κερδίζεις κάτι βέβαια, αλλά παραμένει μια έλλειψη λεπτομέρειας. Όμως σε κανονική θέαση, οι φωτογραφίες είναι απολύτως ικανοποιητικές για τις δικές μου απαιτήσεις.

Κατεβαίνοντας στα ~250mm, έχουμε σοβαρή βελτίωση - όχι τέλεια (αυτό έλειπε με "φακουδάκι" αντιστοιχίας 150-600 των ~400 ), αλλά είμαστε πολύ καλά. Λίγο καλύτερα στα ~220-230, και στα 200mm δεν ξέρω αν βλέπω τα όρια του φακού ή του αισθητήρα (ή και των δυο). Όλα αυτά στην 24άρα Dell 2412, και για όποιον ενδιαφέρεται ανεβαίνει ένα πλήρες σετ jpeg+raw test shots. Μόλις είναι έτοιμο θα βάλω το σχετικό link.

edit: https://www.mediafire.com/folder/o7rzoqo9rcue4/m.zuiko_75-300

Last edited:

Νομίζω ότι ο φακός μεταξύ 100-200mm ειναι παρα πολυ καλός, υπερέχει όλων των <φθηνών> άλλων τηλεφακών και απο το στρατόπεδο της OLYMPUS και της Panasonic, απο εκει και πανω δεν θα δώσει άριστο αποτέλεσμα αλλά δεν είναι και σούπα, πρόσφατα τον συγκρινα και με το mzuiko 14-150 II, τον αφήνει αρκετά πισω σε λεπτομέρεια ειδικά στα άκρα.
Απο ότι βλέπω και οι μετρήσεις του Δημήτρη συμφωνοϋν με τις δικές μου μετρήσεις.

Η επόμενη (μάλλον άδικη) κίνηση θα είναι να τον συγκρίνω με τον panny 45-150/f4-5,6 που είναι βέβαια μισός σε όγκο-βάρος, τον βάζεις χαλαρά στην τσέπη του μπουφάν...

Φυσικά και πρέπει να κάνεις τέτοιες συγκρίσεις, είναι φακοί που υπερκαλύπτει και αν κανείς δεν τους χρησιμοποιει συχνά και δεν πιάνουν την αποδοσή του η γνώμη μου είναι οτι πρέπει να ταξιδέψουν και να αντικατασταθούν στην χειρότερη με τον λιλιποϋτειο 35-100.

Μέχρι να κάνω το συγκριτικό, να πω ότι η σταθεροποίηση της GX7 είναι καλή, δίνει στον συγκεκριμένο φακό 1-2 στοπ αναλόγως συνθηκών. Καμία σχέση με την 5αξονική, αλλά στο περίπου ίδια με τις pen (Ε-PLχ κ.λ.π.). Τραβάω δηλαδή εντελώς χεράτα στα 300 (600) με 1/300 άνετα, 1/125 με προσοχή και κάποιες αποτυχημένες. Ακόμα και με 1/80 μου βγήκαν αρκετά καλές περίπου οι μισές.

edit: υπόψη ότι είμαι πλέον "τρεμούλης"...

έφτασε και κουμπώθηκε στην GX80 ο 12-35 f2.8 της Πάνυ.
Ειναι βάρυς και φαίνετε πολύ στιβαρή κατασκευή!

Τι φιλτράκι να βάλω μπροστά για προστασία του μπροστινού κρύσταλλου?
UV ή clear?
Τι προτείνετε απο εταιρεία?
Αξίζει η αγορά του?

βαρυς ο Pany 12-35 ? Που να δεις τον Ολυ 12-40 τοτε... !

Εγω οταν τον ειχα , οπως και τον πανυ 35-100 2.8 μου φαινονταν "αστεια" μικροι κι ελαφριοι...

Το σκιαστρο βαλε καλυτερα μονιμα στο φακο, φιλτρα δεν εβαλα ποτε.

Δυστυχως υπαρχει σοβαρο bug στις olympus μηχανες (οχι στις Panasonic) που καθιστα "προβληματικο" το focus peaking με καποιους φακους που εχουν snap back focus , που εχουν δηλ. δαχτυλιδι εστιασης με δυνατοτητα ενεργοποιησης manual focus με "τραβηγμα" προς τα πισω... οπως πχ ο 17mm 1.8 που εχω kai o 12mm f/2 που επισης δοκιμασα !

Το περιεργο ειναι οτι δεν ενεργοποιιειται το focus peaking σε ολυμπυς σωματα με olympus φακους, ενω σε panasonic ενεργοποιειται!

Και πρεπει ετσι να αφιερωσω ενα Fn button γι αυτη τη δουλεια.

Αλλα οταν το κανω αυτο, χανω το high refresh rate στο monitor-evf ! Μυλος η κατασταση....

Πάλι σε έξοδα βλέπω ότι θα μπώ (μαζί με πολλους άλλους :bigcry:), ελπίζω να είναι πολύ προσεγμενος και σε coma (ο 25mm/1.4 ανοιχτός δεν τα πάει καλά σε αυτο τον τομέα) ωστε να μπορει να χρησιμοποιηθεί ευρέως σε νυχτερινή φωτό και κυρίως σε αστροφωτογράφηση.

Απο εδώ και πέρα βλέπω τσουνάμι φωτεινών και ακριβών prime μιας και όλα τα αλλα τα έχουν καλύψει 2 και 3 φορές...

62αρι φιλτρο δειχνει ότι θαχει μπόι ... χμ...

Last edited:
Μια ερωτησούλα, έχει κανείς τον Panasonic 12-60??? Ψάχνω reviews για αυτόν και δεν βρίσκω κάτι, ενδιαφέρομαι να αντικαταστήσω τον panasonic 12-32 με αυτόν λόγω μεγαλύτερου εύρους ζουμ άλλα δεν βρίσκω κάτι, λέτε να είναι καλύτερος από τον Olympus 12-50, για τον οποίο δεν ήμουν ευχαριστημένος...

Υ.Γ. Τούμπανο ο Panasonic 12f1,4...λεφτά δεν έχουμε να τον πάρουμε όμως!!!

Μια ερωτησούλα, έχει κανείς τον Panasonic 12-60??? Ψάχνω reviews για αυτόν και δεν βρίσκω κάτι, ενδιαφέρομαι να αντικαταστήσω τον panasonic 12-32 με αυτόν λόγω μεγαλύτερου εύρους ζουμ άλλα δεν βρίσκω κάτι, λέτε να είναι καλύτερος από τον Olympus 12-50, για τον οποίο δεν ήμουν ευχαριστημένος...

Υ.Γ. Τούμπανο ο Panasonic 12f1,4...λεφτά δεν έχουμε να τον πάρουμε όμως!!!

μια απλή -μάλλον -παρουσίαση http://www.photographyblog.com/revi...vario_12_60mm_f3_5_5_6_asph_power_ois_review/

εγω θα ηθελα να ειχαν βγαλει πανκεικ 12μμ στα φ2,5 η 2,8 ...η και κανεναν 10μμ-11μμ πανκεικ, να ειναι φτηνοι:)
να δουμε μηπως πεσει λιγο στη τιμη ο 12/2

Απάντηση: Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Κώστα με φώναξες? :bigcry:

Ειμαστε στο ίδιο μήκος κύματος Δημήτρη, ο νεος mzuiko 25/1.2 θάναι διαμάντι πιστεύω αλλα δεν νομίζω να αξίζει να σκοτώσω τον LEICA 25/1.4, αντίθετα ενας φωτεινός 12mm(24mm)/1.4 με τιμή κοντα ή χαμηλότερη απο αυτη του mzuiko 12/2 θα με κάνει να δώσω τον 12-40/2.8 και να μεινω με τους prime και το θηρίο τον Zuiko 14-35/2...

Όταν δοκίμασα τον μικρό mzuiko 12/2 παράλληλα με τον 12-40/2.8 έκρινα οτι δεν άξιζε η αγορά του για τα χρήματα που ζητά, ναι μεν είναι πολύ καλός φακός αλλα στα ίδια διαφραγματα δεν είναι οξυτερος ο prime, δικαιολογει την τιμη του λογω μεγεθους και της εξτρα φωτεινότητας, εδω όμως με τον LEICA 12/1.4 η διαφορά στην φωτεινότητα είναι μεγάλη και αν έχει καλή απόδοση θα γίνει απαραίτητος για αρχιτεκτονικά θεματα και όχι μόνο.
Αντε να βγάλουν και ένα αντίστοίχο στα 10.5(21mm) για να μην ξέρουμε που θα στρίψουμε κεφάλι απο τα χαστούκια :slapface:
Αν τυχόν περνας απεξω τις ημέρες αυτές απο Ανοβερο δεν μπαίνεις μήπως και έχουν κανένα πρωτότυπο ? :idea:
http://fotofestival-hannover.de/en.html

Last edited:
Το θεωρώ απίθανο ο νέος 12αρης της Panasonic να βγεί ίδια τιμή με τον Olympus 12/2, λογικά σε επίπεδα του 16αρη της fuji θα είναι (χιλιάρικο).

Μπορει θα δουμε, ο ασημι mzuiko 12/2 κυκλοφόρησε στα 750 xωρίς hood και ο μαύρος αρχικα βαπτίστηκε limited edition και βγηκε στα 950 με hood, καποια στιγμή ξαναβγήκε με λογικότερη τιμή..

Ο PL 25/1.4 είχε λογικη τιμολόγηση ώς νορμαλ μόλις 100-150 παραπανω απο τον 25/1.8, γύρω στα 450-500 , ο PL15/1.7 ανέβηκε κανενα κατοστάρικο ... Θα δουμε που θα κατσει η μπίλια ... δεν θάναι και f1.2 για να ανέβει τόσο πολύ...