Φακοί για m4/3

Τον 12-100f4 τον περιμένω πως και πως...είναι ο φακός που μου έλειπε και αυτός που αναζητούσα...από τα σχόλια στο dpreview βλέπω ότι πολύς κόσμος τον περιμένει με αγωνία...άντε να δούμε.....για μένα ο φακός αυτός (αν είναι καλός) είναι λόγος να πάει κάποιος στο σύστημα m4/3...

Υ.Γ. Κώστα ενδιαφέρον link..ευχαριστούμε....

Μα ναι ένας τέτοιος φακός σου λύνει τα χέρια, έχοντας αυτόν και έναν φωτεινό prime π.χ. Panasonic 25mmf1,7 είσαι καλυμμένος για ένα πολύ μεγάλο ποσσοστό και δύσκολα ένας μέσος ερασιτέχνης θα χρειαστεί τίποτα άλλο...χτυπάς και ένα φλασάκι και τέλος!! Εχεις φτιάξει σύστημα έτοιμο για όλα!! Ενώ π.χ. ο olympus 12-40f2,8 όσο εξαιρετικός και αν είναι σε περιορίζει αισθητά το εύρος σου και σε αναγκάζει να κουβαλάς και έναν τηλεφακό μαζί σου, ενώ το f2,8 του δεν είναι τόσο φωτεινό, ούτε ξεφοντάρει τόσο τον φόντο ώστε να γλιτώσεις και την αγορά ενός φακού με διάφραγμα f1,8 ή και φωτεινότερο....

Τον 12-100f4 τον περιμένω πως και πως...είναι ο φακός που μου έλειπε και αυτός που αναζητούσα...από τα σχόλια στο dpreview βλέπω ότι πολύς κόσμος τον περιμένει με αγωνία...άντε να δούμε.....για μένα ο φακός αυτός (αν είναι καλός) είναι λόγος να πάει κάποιος στο σύστημα m4/3...

Υ.Γ. Κώστα ενδιαφέρον link..ευχαριστούμε....

Χε χε .. πωλείται RX10 ??

Χε χε .. πωλείται RX10 ??

χαχα σωστά το έπιασες!!!....απλά περιμένω να ανακοινωθεί πρώτα και πάει κατευθείαν για πώληση η rx10...ο λόγος που την έχω είναι ο φακός της, αν μπορώ να έχω τον ίδιο πάνω κάτω φακό άλλα σε σώμα m4/3 δεν το συζητάω καν!!!.......σκέφτομαι να χτυπήσω και την νεα panasonic g80, καθώς ήμουν έτοιμος να πάρω την panasonic g7 άλλα μια μέρα πριν την πάρω, διάβασα για την g80 Και έτσι περιμένω και αυτήν!!!

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Καταρχην φοβαμαι οτι δεν θάναι καθόλου φθηνος φακός, δευτερον αποκλειεται να ειναι στο επιπεδο ΙQ του 12-40 σε ολες τις εστιακες του, τριτο ο φακός με f=4 θάναι αρκετα περιοριστικός όταν το φως πεφτει με τις δυνατότητες του αισθητήρα m43, για καθημερινή χρήση αν έχει την γραμμική ποιοτητα του Πανασονικ 14-140 II ή του ευρυγώνιου 12-32 θάμαι ευχαριστημενος και θα τον παρω να καλυψω μαζι με τους prime (15/20/25/50/75) που εχω το ευρος απο 12-100mm και θα αποχωριστώ τον OLYMPUS 12-40/2.8 και ίσως και τον LUMIX 35-100/2.8

Συμφωνώ Μου φαντάζει αδύνατον να έχει το IQ του 12-40 και το F:4 θα με περιορίζει σημαντικά σε αρκετές χρήσεις. Για καθημερινή χρήση, εκδρομές κλπ θα είναι σούπερ, όχι όμως για κάτι παραπάνω, όπου ο συνδυασμός 12-40 και 35-100/2.8 δείχνει ακόμα αχτύπητος

Συμφωνω με kbouk κ pepper δεν νομιζω να μπορει να ανταγωνιστει τον 12-40 σε iq, πραγμα λογικο βεβαια, και να μην ξεχνατε και το μεγεθος που θα εχει, το οποιο θα φανταζει "τηλεσκοπιο" στα μικρα σωματα m43. Βεβαια περι ορεξεως ειπαμε..

Στάλθηκε από το SM-N910C μου

ο 12-40 σε τι σώμα πρέπει να κουμπώσει για να δώσει καλύτερα αποτελέσματα από a6000+κιτ?

Εννοείται ότι δεν θα έχει την ποιότητα του 12-40 αυτό έλειπε άλλωστε, απλά πιστεύω ότι δεν θα απέχει πολύ και κυρίως ο φακός αυτός πάει μέχρι τα 200mm σε FF πράγμα που ουσιαστικά καταργεί την αγορά τηλεφακού για κάποιον που δεν θέλει την μέγιστη απόδοση..για το F4 θα διαφωνήσω καθώς με το 5axis ibis είσαι μια χαρά και σε low light, αν έχεις πρόβλημα με το f4 νιώθω ότι ούτε το f2,8 σε σώζει....είναι θέμα αναγκών σαφώς και συμφωνώ με τον Νίκο ότι ο συνδυασμός 12-40 και 35-100/2.8 είναι αχτύπητος άλλα μιλάμε για συνολικά άλλο κόστος και κυρίως για 2 φακούς με ότι αυτό συνεπάγεται. Αυτό που προσπαθεί να κάνει ο 12-100 είναι να παντρέψει έναν ευρυγώνιο φακό ζουμ με έναν τηλεφακό με κάποιος εννοείται συμβιβασμούς...το έκανε πολύ καλά η sony στην rx10 και θεωρώ ότι θα το κάνει εξίσου καλά αν όχι καλύτερα η Olympus....αναμένουμε λοιπόν, πάντως είχα να δω πολύ καιρό τόση κινητικότητα για κάποιο νέο φακό στο Dpreview, πολύς κόσμος τον περιμένει και όπως είπα αν είναι καλός και σε σχετικά λογική τιμή είναι φακός system seller ξεκάθαρα....

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

ο 12-40 σε τι σώμα πρέπει να κουμπώσει για να δώσει καλύτερα αποτελέσματα από a6000+κιτ?

Ο 12-40 σε όποιο σώμα και αν τον κουμπώσεις θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα από τον μετριότατο στην καλύτερη φακό κιτ της sony, τον είχα και ενώ δεν είναι τόσο χάλια όσο λένε, δεν έχει όμως καμία μα καμία σχέση με τον διαμάντι 12-40 της Olympus...

όντως δεν είναι τόσο χάλια, το σετακι αυτό το έδωσα σε φιλικό ζευγάρι σε πρόσφατο ταξίδι και ενώ δεν είχαν ιδέα και τραβώντας auto περισσότερο, γύρισαν πίσω με μια χαρά φωτογραφίες

με τρώει όμως που δεν έχω μια λύση με έναν καλό ζουμ φακό και που οι σκοτεινές είναι πολύ δύσκολες

και αν για το σκοτάδι υπάρχει άλλο σώμα, το θέμα με το έναν καλό all-around ζουμ δεν το έχω λύσει ούτε στο άλλο σώμα οπότε παραμένει....

Δεν νομίζω να δωσουν ευκολα όλοι αυτοι που τον περιμένουν τα χρήματα που θα ζητάει η Olympus, αν ειδα καλά στις low res φωτό ο φακός θαχει και IS τόσο για συνδιαστικά καλυτερα αποτελεσματα (Dual IS) με σώμα Ολυ όπως και ο 300/4, όσο και για χρήση σε σώματα Πανυ που δεν θάχουν IS , ειδικά για βιντεο.

Προβλεπω λοιπόν με τυχον ενσωμάτωση IS και εφόσον έχει καλή απόδοση ο φακός , η τιμή του να αγγίζει ή και να καβαλά το χιλιάρικο και μονο μέσα απο καποιο κιτ με την EM1 II να βγαινει κανενα 750 όπως δηλ. έγινε με τον 12-40.

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Καταρχην φοβαμαι οτι δεν θάναι καθόλου φθηνος φακός, δευτερον αποκλειεται να ειναι στο επιπεδο ΙQ του 12-40 σε ολες τις εστιακες του, ...

Εντάξει, PRO φακός και φτηνός δεν γίνεται αλλά ..

Το οτι είναι f4.0 αντι f2.8 ρηλαξάρει σημαντικά τις απαιτήσεις βάρους όγκου τιμής και είναι και ευκολότερο να πιάσει καλή απόδοση σε μεγάλο εύρος. Δεν ξέρω βέβαια πόσο μπορεί να επηρεαστούν τα προηγούμενα λόγω της ύπαρξης IS.

Aν πάντως τα πάρουμε αναλογικά θα πρέπει να είναι λιγότερο απο 20% ακριβότερος απο τον 12-40, μέ ίδιο φαρδος αλλα 30% πιο μακρύς, 15% πιο βαρύς και με ίδια ή καλύτερη απόδοση τουλάχιστον στα 2/3 των εστιακών του ..

Μαντεψια .. ;)

Τιμή αρχική 1150$
Front filter 62mm
Dim 110X70mm
Weight 450gr

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Θα συμφωνήσω με την εκτϊμηση σου, αυτο που περιεγραψες ειναι ηδη σε μεγεθος συν πλην κατι γραμμάρια ο 75-300ΙΙ απλά εχει φιλτρο 58mm, να θυμίσω ότι ο εξαιρετικός Πανυ 35-100/2.8 έχει επισης φιλτρο 58mm και ο 12-40/2.8 έχει 62mm, θαλεγα ότι μπορουν να το κρατήσουν στα 58mm αλλά απο την φωτό το κόβω ναχεις δίκιο γιατι αν είναι όντως 58mm τότε ειναι πιο στενός και πιο ελαφρϋς ο φακός και πιο φιλικός και σε μηχανές οπως η ΕΜ5ΙΙ, ΕΜ10 ΙΙ χωρις γκριπ.

Προσωπικα για την απόδοση του θα ήθελα να είναι πολυ καλός απο 12-18mm, καλός απο 18-35mm, μέτριος απο 35-70mm και αρκετα καλός απο 70-100mm, να τον βαλω στο φοϋρνο? :flipout:

να τον βάλεις. Λογικά πάντως θα πρέπει οι εκπτώσεις στην απόδοση να γίνουν στο τηλέ άκρο κι όχι στο ευρυγώνιο. Επίσης καλό θα είναι να κρατήσει ο φακός τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του 12-40 και κυρίως αυτό το Punch που έχει ο συγκεκριμένος φακός. Αυτό το ζωντανό, το ευχάριστο, το μη επίπεδο.

Πολύ ενδιαφέρων φακός, αλλά να τον δούμε και σαν διαστάσεις. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, με αυτόν και έναν φωτεινό prime πας ταξίδι και είσαι 99% καλυμμένος...

Η αδιαβροχοποιηση σε συνδιασμό με τα 12mm στο m43 υπαρχει μονο στον φθηνό 12-50 που οπτικά δεν ειναι τιποτε το ιδιαίτερο στο ευρυγώνιο και στούς οπτικά καλύτερους αλλά ακριβούς pro 12-40,7-14, LUMIX 12-35 , αν η αποδοση στα 12mm είναι ισοδύναμη ή καλύτερη του μικροϋ LUMIX 12-32 ή του LUMIX 12-60 θάναι ευχής έργο και θα κλειδώσει η αγορά του πιστευω για πολύ κόσμο. Αν ειναι όμως αδύναμος οπτικά στο ευρυγώνιο ακόμη και αν είναι καλός απο εκει και πέρα για εμένα (και ίσως και πολλους αλλους) μένει εκτος και θα τον αποκτήσω καποια στιγμή μόνο μτχ. ή αν φθηνύνει αρκετά.

παντως με το μεγεθος του δύσκολα να καλυψει ολημερίς καποιον χωρις μηχανή με καλό γκριπ και αυτό απο μόνο του ακυρώνει πάρα πολλά σώματα m43, γιαυτο πιστευω ότι είναι φακός κυρίως για τις μηχανές τύπου ΕΜ1, GH4 χωρις πρόσθετο γκριπ (δεν το χρειάζονται).

Εμπειρικά να πω ότι η μικρή EM1 (άνευ γκριπ) δούλεψε απρόσκοπτα και ακούραστα για αρκετή ωρα στα χέρια μου στις διακοπες με τηλεφακό τον παλιό 50-200 (γύρω στα 900γρ. χωρις όμως το παπούτσι) και εργονομικά μιλώντας δεν μου έλειψε ζύγισμα, επιπλέον σταθερότητα κλπ. , τα πραγματα αλλαζουν όμως αν του φορέσω πολ/στη γιατι μεγαλώνει αρκετά το μήκος. αντίθετα στην GX80 που είχα μαζί λόγω του μικρού γκριπ οριακά έβαζα επάνω τον Zuiko 14-54 ΙΙ με ανταπτορα (εκει δηλ. περιπου που θα ειναι το βαρος και το μεγεθος του 12-100) το οποίο όμως ισσοροπούσε καλά λόγω του αυξημένου βαρους του σώματος.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Η αδιαβροχοποιηση σε συνδιασμό με τα 12mm στο m43 υπαρχει μονο στον φθηνό 12-50 που οπτικά δεν ειναι τιποτε το ιδιαίτερο στο ευρυγώνιο και στούς ακριβούς pro 12-40,7-14, LUMIX 12-35 , αν η αποδοση στα 12mm είναι ανάλογη του μικροϋ LUMIX 12-32 ή του LUMIX 12-60 θάναι ευχής έργο και θα κλειδώσει η αγορά του πιστευω για πολύ κόσμο. Αν ειναι όμως αδύναμος οπτικά στο ευρυγώνιο ακόμη και αν είναι καλός απο εκει και πέρα για εμένα (και ίσως και πολλους αλλους) μένει εκτος και θα τον αποκτήσω καποια στιγμή μόνο μτχ. ή αν φθηνύνει αρκετά.

Αδιάβροχος είναι και ο νέος lumix 12-60 (~400Ε).
Με την ευκαιρία τι crop factor αντιστοιχεί όταν εγγράφουμε βίντεο σε μ4/3 μηχανές (όχι 4Κ) ; Γιά κάθε μηχανή είναι διαφορετικός ; Τί μέρος του αισθητήρα χρησιμοποιείται στο βίντεο ;