Το βάζω εδώ μια και κυρίως έχει να κάνει με φακούς m4/3...
...Χθες γύρισα από ένα σύντομο ταξιδάκι αναψυχής στην Ύδρα. Είχα πάρει μαζί μου την GX7 με backup και "ειδικών καθηκόντων" την RX100mkIII, οπότε θεωρώ σκόπιμο να παραθέσω τα υπόλοιπα "κομμάτια της συλλογής μου" που κινείται σε πιό "γήϊνα" επίπεδα από αυτήν του Κώστα

- καθώς και το πόσο δούλεψε το καθένα. Ίσως φανεί χρήσιμο...
Από φακούς κουβάλησα τους εξής:
- Panasonic 12-32/3,5-5,6
- Panaleica 15/1,7
- Panasonic 20/1,7
- Panasonic 45-150/4-5,6
- m.Zuiko 9-18/4-5,6
- m.Zuiko 75-300/4,8-6,7
Το "καπάκι" 9/f8 έμεινε σπίτι μια και καλύφθηκε από τον κανονικό 9-18.
Λόγω περιορισμένου χρόνου, χώρου και διάθεσης για κουβάλημα ΔΕΝ πήρα κανονικό τρίποδο, αλλά δυο υποκατάστατα, το Velbon cube και το miggo splat (περισσότερα γι αυτά στο σχετικό νήμα εν ευθέτω χρόνω), τα οποία ανταποκρίθηκαν πολύ καλά στα καθήκοντά τους.
Επί πλέον, κόντρα στα σχόλια φίλων και γνωστών πήρα και την σακούλα της ewamarine - ευτυχώς!
Ξεκινάω ανάποδα με τους φακούς που δεν δούλεψα σχεδόν καθόλου: τον 12-32 που εγκλωβίστηκε μεταξύ 9-18 που δεν έχει αντίπαλο στα στενοσόκακα, του 15άρη που "ξυρίζει" μέρα-νύχτα και του 20άρη (παρομοίως). Πάνω από τα 20 και μέχρι το κάτω άκρο του 45-150 είχα μια μικρή "τρύπα" αλλά ειλικρινά δεν το ένοιωσα πολύ. Ίσως στο μέλλον πάρω τον "μικρό" panny 35-100 και δώσω τον 45-150, αλλά δεν βιάζομαι ιδιαίτερα. Ένας λόγος είναι ότι το extra reach του τελευταίου βολεύει πολύ αν πρέπει να αφήσεις σπίτι τον m.Zuiko 75-300, που κουβάλησα με επιφύλαξη αλλά απεδείχθη καλή επιλογή μια και τον δούλεψα αρκετά. Βοήθησε και το πολύ μικρό μέγεθος-βάρος του καθώς και η σταθεροποίηση της GX7, όχι 5αξονική oly αλλά υπαρκτή - και δεν ασχολείσαι με ρυθμίσεις κ.λ.π. Έχει σταθεροποίηση ο φακός που φόρεσες? Η μηχανή τον ενεργοποιεί... Δεν έχει? Βάζει τον δικό της. Απλά πράγματα, και φαντάζομαι ότι στην GX80 θα είναι ακόμα πιο απλά και αποτελεσματικά. Όλα αυτά + φορτιστές, μπαταρίες, τριποδάκια, φίλτρα κ.λ.π. (και η RX100) χώρεσαν στην παλιά-καλή τσάντα "E-System" της Olympus, αλλά μια μπόρα μου θύμισε ότι πρέπει να βρώ μια ίδια αλλά αδιάβροχη...
Τράβηξα πάνω από 2000 καρέ, τα κοιτάω επι τροχάδην στο viewer και ξέρω τι να περιμένω: οι δυο prime "σκοτώνουν", ο 9-18 είναι ο ευρυγώνιος του "φτωχού" με το εξαιρετικό έως απίστευτο VFM, και οι zoom ξεκινάνε πολύ καλά έως άριστα στο κάτω άκρο, συνεχίζουν καλά μέχρι τα 3/4 της διαδρομής και έχουν κάποια θέματα στο πάνω άκρο. Αλλά τίποτα που να τους βγάζει "εκτός" - όλες οι λήψεις είναι πλήρως εκμεταλεύσιμες, ακόμα και για "ημιεπαγγελματική" χρήση.
Τι μου έλειψε - τι θα ήθελα να έχω μαζί μου? Περιέργως πως, ένας φωτεινός κοντός τηλεφακός (m.Zuiko 75/1,8 με λένε... ), και σε δεύτερο βαθμό κάτι στα 45 - αλλά μπορώ να ζήσω άνετα και χωρίς αυτό το τελευταίο.
Η rx100 πέρασε φυσιολογικά σε 2η μοίρα, αλλά πήρε το αίμα της πίσω βουτώντας στον - παραδόξως - ενδιαφέροντα βυθό του νησιού (περισσότερα γι αυτό αλλού).
Σιγά - σιγά θα ανεβάσω φωτογραφίες σε διάφορα νήματα, ελπίζω να βοήθησα όσους προβληματίζονται σχετικά με το πως να κινηθούν για εμπλουτισμό του "οπλοστασίου" τους...