Φακοί για m4/3

Απέκτησα τον φακό Olympus 9-18f4-f5,6....η πρώτη μου εντύπωση αρκετά θετική...στις πρώτες φώτος που τράβηξα δείχνει αρκετά sharp στο κέντρο με δυστυχώς κάποιες αλλοιώσεις στις άκρες όπως οι περισσότεροι ultrawide Φακοί. Το φαινόμενο δεν φαίνεται να διορθώνεται αν κλείσεις το διάφραγμα, άλλα σε γενικές γραμμές η ποιότητα εικόνας είναι στα ίδια πλαίσια με τους περισσότερους φακούς Ultrawide. Η ποιότητα κατασκευής αρκετά καλή, πλαστικό μεν άλλα δείχνει αρκετά στιβαρός, με μεταλλική μοντούρα. Η ταχύτητα εστίασης πολύ γρήγορη και αθόρυβη. Για βίντεο με το 5axis ibis της Olympus είναι λουκούμι φακός! Η εμφάνιση με ξενίζει κάπως καθώς είναι λίγο παλιομοδίτικη.
Το μεγάλο προσόν του φακού είναι το μέγεθός του και το βάρος του..πραγματικά μινιατούρα!!! Τον βάζεις και στην τσέπη. Απίστευτη αίσθηση να έχεις ένα τόσο μικρό Ultrawide φακό....το μεγάλο προσόν του συστήματος m4/3 σε όλο του το μεγαλείο!!! Γενικότερα προτείνεται άφοβα.....

Από τους πρώτους φακούς που απέκτησα και είμαι πολύ ευχαριστημένος και σε σώματα panasonic. Μεγειά και περιμένουμε φωτογραφίες! :ernaehrung004:

φιλε karamela καλοριζικος!!μου αρεσουν οι ultrawide φακοι!στοχος μου ειναι ο 7-14/2.8 αλλα πολλα τα λεφτα...!αν μπορεις καποια στιγμη βαλε και καποια φωτο δειγμα...

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Όταν λες αλλοιώσεις εννοεις πτωση οξύτητας ή γεωμετρικές παραμορφώσεις? γιατι ναι στα 9mm στα ακρα δεν ειναι ισάξιος με το κέντρο αλλα δέν ειναι σε καμια περίπτωση κακός και απο όσο θυμαμαι στην κοπια που ειχα στο 5.6 έφτιαχνε αρκετά και ηταν ισάξιος του Panasonic 7-14/4 που έχω . Καλα το μεγεθος βάρος του δεν παίζεται όντως και το καλό ειναι ότι φορά και φίλτρα, επίσης έχει πολύ καλη απόδοση σε flare με τον ηλιο μέσα στο κάδρο και βγαζει και συμπαθητικά starlights.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Εντάξει, PRO φακός και φτηνός δεν γίνεται αλλά ..

Το οτι είναι f4.0 αντι f2.8 ρηλαξάρει σημαντικά τις απαιτήσεις βάρους όγκου τιμής και είναι και ευκολότερο να πιάσει καλή απόδοση σε μεγάλο εύρος. Δεν ξέρω βέβαια πόσο μπορεί να επηρεαστούν τα προηγούμενα λόγω της ύπαρξης IS.

Aν πάντως τα πάρουμε αναλογικά θα πρέπει να είναι λιγότερο απο 20% ακριβότερος απο τον 12-40, μέ ίδιο φαρδος αλλα 30% πιο μακρύς, 15% πιο βαρύς και με ίδια ή καλύτερη απόδοση τουλάχιστον στα 2/3 των εστιακών του ..

Μαντεψια .. ;)

Τιμή αρχική 1150$
Front filter 62mm
Dim 110X70mm
Weight 450gr

Μαλλον έπεσες λιγο εξω ειναι λιγο μεγαλύτερος :

Lens construction: 11 group 17 sheets (one DSA lens, five ED lens, two super HR lens, one HR lens, three aspherical lens)
Minimum focusing distance: 0.15m (wide angle), 0.45m (telephoto)
Maximum photographic magnification: 0.3 times (wide angle), 0.21 times (telephoto)
Aperture blades number: seven
Anti-shake: 5-axis image stabilization synchro 6.5 stages
Filter diameter: 72mm
Size: 77.5 x 116.5mm
Weight: 561g
Within the lens anti-shake
Z Coating Nano
Dust and water design
Lens function button
Manual focus clutch mechanism

Πηγή 43rumors όπου φαινονται και τα χαρακτηριστικά των άλλων δύο φακών: http://www.43rumors.com/ft5-full-olympus-lens-specs-leaked/

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Πάντως αν λάβουμε υπόψη ότι στο FF οι 24-105 4.0 και 24-120 4.0 τιμολογούνται -25% σε σχέση με τους 24-70 2.8 θα έπρεπε να περιμένουμε τιμή για τον 12-100 4.0 περίπου ίδια με εκείνη του 12-40 2.8. Κάνω λάθος;

Και εγω δεν τον περιμενα με 72αρι φιλτρο και τοσο βαρύ, ελπίζω να είναι απαιχτος σε ΙQ, στην πράξη μοιάζει πολύ με τον παλιό 12-60/2.8-4 που ειχε Filter size = 72mm και διαστασεις = φ79.5 x 98.5mm , ελαχιστα παχύτερος και πιο κοντός ηταν ο παλιός 4/3, οπτικά πολυ καλός και με το ίδιο βάρος 575g, αν βάλω τον ανταπτορα MMF3 βαρους 80γρ. θάχουν και το ίδιο μηκος και καποια λιγα γραμμάρια διαφορα !! Ο 12-60 πουλιόταν γύρω στα 850-900 και μέσα απο σπασμένα κιτ γύρω στα 650-750 .

Να τονίσω ότι εχω δουλεψει την ΕΜ1 με τον 12-60 χωρις προσθετο γκριπ με ανταπτορα χωρις πρόβλημα αλλά είναι στο άνω όριο της προτίμησης μου και σε πολύωρη χρήση θάναι θεματάκι... , το καλό ειναι τα 6.5 στοπ του συνδιαστικοϋ IS αλλά πρέπει να συνοδεύονται και απο πάρα πολυ καλή απόδοση για να δικαιολογούν την αγορά του που για τόσο γυαλί με IS δεν θάναι τσαμπα ...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Να θυμίσω και μια μικρή συγκριτική λεπτομέρεια, ο Πανυ 12-35/2.8 και 35-100/2.8 ζυγίζουν 305+360= 665 γρ. δηλ. με μολις 100γρ. διαφορά επιπλέον και έχεις 1 στοπ πιο φωτεινό φακό με μονη την ταλαιπώρια να αλλάζεις φακό.... και το πρόσθετο κόστος φυσικά....

Last edited:
γι αυτο το "ν αλλαζεις 2 φακους" γινονται ολα !!!

Δεν ειναι λιγο να εχεις εναν 24-200mm f/4 σε ενα φακο.
Αν ειχα τα λεφτα θα τον επαιρνα σιγουρα.

Μ αυτον κι 1-2 φωτεινους prime εχεις ξεμπερδεψει (αρκει βεβαια να εχει καλη αποδοση).

Συμφωνώ αλλά στο κουβαλημα στην πραξη δεν θαχει πλεονεκτημα, στην χρήση ναι αναμφιβολα αλλά αν ειναι ετσι να κουβαλαω ένα βαρύ ζουμ με καλυπτει προσωπικά σε φωτό και ενας 12-60/2.8-4 με την ΕΜ1 που εστιαζει ταχυτατα και θα μου στοιχισει 350ευρω μτχ. (αλλωστε γιαυτο εχω τωρα εναν μικροτερο 14-54 ΙΙ 2.8-3.5), για βιντεο θαναι η κυρια χρηση του 12-100/4 με το 4κ και την αθορυβη λειτουργια και την καλή σταθεροποιηση, εκει θαναι το πλεονεκτημα του αρκει να καταφερουν να βαλουν CAF της προκοπης και στο βιντεο ειδαλλως παλι ενας 12-60 με μανουαλ εστιαση θαναι πιο χρησιμος.

Βλεποντας τα παραπάνω προσανατολιζομαι για αγορά του αδιαβροχου Πανυ 12-60/4-5.6 των 200γρ. θαχω εναν φθηνο, μικρό και καλο ζουμ για καθημερινή χρήση.

Αυτός είναι πράγματι ενδιαφέρων φακός, έχουμε δει κάποιο review?

Οσοι τον εχουν στο διαδικτυο λενε τα καλυτερα, ενας πιο ευρύς 12-32 και απο τις 19 Σεπτεμβρη και με την υπογραφή της Leica (δεν ξερω αν ειναι ο ίδιος ακριβως αλλά δεν το αποκλείω) : http://avclub.gr/forum/showthread.php/151318-Panasonic-G80?p=1057733225#post1057733225

Και απο review βρηκα :
https://www.ephotozine.com/article/...0mm-f-3-5-5-6-asph--power-o-i-s--review-29293
http://www.imaging-resource.com/len...-power-o.i.s.-lumix-g-vario-h-fs12060/review/
http://www.photographyblog.com/revi...vario_12_60mm_f3_5_5_6_asph_power_ois_review/

Last edited:
Τον έχει ένας γνωστός μου στο εξωτερικό και είναι όπως λέει ο Κώστας σαν ένας ποιο ευρύς 12-32 με καλύτερο κράτημα, λίγο ποιο φωτεινός από τον 12-32 στις περισσότερες κοινές εστιακές αποστάσεις, λίγο καλύτερη κατασκευή, αδιαβροχοποίηση και μου μετέφερε ότι το βράδυ εστιάζει και κάπως καλύτερα από τον 12-32 με λιγότερο ''κρέμασμα''. Από εβδομάδα που λογικά θα τον έχω και εγώ θα σας μεταφέρω εντυπώσεις...

Ωραια γιατι με ενδιαφερει ενας αδιαβροχος ποιοτικός ευρύς ζουμ με χαμηλή τιμή, πιστευω αν κυκλοφορησει κιτ με την νέα Panasonic G80 που ανακοινώνεται συντομα θα βγαινει και σε πιο γλυκιά τιμή... Στην πραξη ψαχνω τον πρώτο παλιο Panasonic 14-45 που να ξεκινα στα 12mm και ναναι αδιαβροχος και ελαφρυς ...

Βλέπω είναι συγγενής σχεδιαστικά με τον διάσημο 14-45 ;) ..
c_012-060mm_f035-56_panasonic.gif
,
c_014-045mm_f035-056_panasonic.gif

ακομη καλυτερα , απο τα 2 review που εβαλα το ενα τον εκθειαζει με εξαιρεση τα ακρα στα 12mm το αλλο ειναι μετριο ... περιμενω και την γνωμη του karamela ...

1.1177$ σύμφωνα με το 43rumors φαίνεται ως αρχική για τον Olympus 12-100f4 και 1.100$ για τον 25mmf1,2...θα έλεγα αρκετά τσιμπημένες αρχικές τιμές και μόνο για λίγους...έχω περιέργεια να δω σε τι τιμές θα έρθουν εδώ στην Ελλάδα.
http://www.43rumors.com/ft5-leaked-images-canadian-prices-new-olympus-lenses/

Σετ με την G80 εεε? Τέτοια να ακούω, και να ξύνω τον πάτο του βαρελιού (ρημάδα εφορία μας έλιωσες)... :bigcry:

Άσε όνειρο θερινής νυκτός ήταν και πέρασε...ας βολευτω τώρα με τον panasonic 12-60 και βλέπουμε!!!

Απορώ πόσοι θα πληρώσουν υπερδιπλάσια τιμή για μισο στοπ??? Συγκρίνω τον νέο 25mmf1.2 με τον panasonic 25mm f1.4...