Φακοί για m4/3

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Κοίταξε δεν είναι και καμιά αποκάλυψη σε ποιότητα εικόνας, άλλα έχει ένα καλό εύρος, είναι καλός κατασκευαστικά, γρήγορη και αθόρυβη εστίαση, αδιάβροχος και μόλις 210 γρ. βάρος. με αρκετά καλή ποιότητα εικόνας σε όλο το μήκος του ζουμ....το είπα και εγώ 500 ευρώ ο φακός δεν τα αξίζει, άλλα σε κιτ με την G80 που θα στοιχίζει 150-200 επιπλέον ή έστω όπως τον πείρα εγώ με την G6 που μου βγήκε 300 ευρώ είναι μια χαρά πρόταση....0 12-32 είναι μινιατούρα άλλα είναι ελαφρά ποιο σκοτεινός (1/3 stop - 1/2 stop) σε ίδια εστιακά μήκη σε σχέση με τον 12-60 από τα 20mm και πάνω (στα 32mm ο 12-32 είναι f5,6 ενώ ο 12-60 έχει μόλις φτάσει τα f4,9), έχει πρόβλημα στην εστίαση το βράδυ, δεν έχει το ίδιο εύρος ζουμ, δεν έχει αδιαβροχοποίηση, η ποιότητα κατασκευής είναι ένα κλικ χειρότερη και τέλος σε ποιότητα εικόνας από 22mm και πάνω μέχρι τα 32mm είναι μέτριος, ενώ ο 12-60 συνεχίζει να είναι αρκετά καλός. Εντάξει δεν είναι ποιο φωτεινός αν ήταν δεν θα έκανε και τόσο όσο κάνει τώρα...τώρα όσον αφορά το πακέτο με την G6, περί ορέξεως!!! Ευτυχώς υπάρχουν πάρα πολλές μηχανές, φακοί, κιτ κλπ. που να καλύπτουν όλα τα γούστα....!!! Αν ήταν έτσι όλοι θα αγοράζαμε τα ίδια πράγματα...

εχθες τον δοκιμασα σε μαγαζι και πηρα μερικα δειγματα στα πεταχτα απεξω στον δρόμο, ο φακος έχει ισσοροπημενη απόδοση σε ολο το ευρος των εστιακων, δεν ειναι καπου καλυτερος ή υποδεεστερος απο το λιγο που τον δουλεψα, πολυ μικρή βελτιωση βλεπεις σε καθε εστιακη τόσο στα ακρα όσο και στο κεντρο με 1-2 στοπ κλειστο διαφραγμα αφου ειναι κατασκευασμενος να αποδιδει καλα απο τα ανοιχτα διαφραγματα, σουπα δεν ειδα πουθενα ουτε στο τερμα ακρο, μπορω να πω οτι η περιφερεια - ακρα ειναι περιπου 15-25% κατω σε οξυτητα απο το κεντρο που ειναι πολυ καλο,έχει πολυ γρηγορη εστιαση , ελαφρυς και στεγανος στα 250-350ευρω (και με hood) νομιζω οτι ειναι καλη λυση ... στα αρνητικα ειδα καμποσο CA (χρωματικες εκτροπες) γυρω απο περιγραμματα σε κλαδια και δενδρα με εντονα higlihts γυρω τους ειδικα απο 12-18mm ...δυστυχως δεν ειχα μαζι τον 12-32 για αμεση συγκριση στο ευρυγωνιο ...

Ισως να δωσω τον μικρο 35-100 που δεν τον χρησιμοποιω και να τον τσιμπησω καποια στιγμή ...

Last edited:
Πάνω κάτω συμφωνώ Κώστα με τις πρώτες σου παρατηρήσεις για τον 12-60....εκει που πιστεύω πρέπει να σταθώ ύστερα από συνύπαρξη μιας βδομάδας μαζί του είναι ότι έχει αξιοπρεπή απόδοση τέρμα ανοιχτός σε όλο το εύρος του ζουμ και ότι και την νύχτα συνεχίζει να είναι εξαιρετικός σε ταχύτητα εστίασης..με μια τιμή γύρω στα 300 ευρώ είναι εξαιρετική λύση ειδικά για ταξίδια παντός καιρού!!

Ισα ισα σωστό και ζυγισμένο είναι το τεστ και εγω το βρίσκω συνολικα θετικό, μόνο το συμπερασμά τους με βρίσκει αντίθετο, ο φακός ειναι σκοτεινός ως κιτ δεν το κρύβει ουτε πλασσαρεται διαφορετικά, οπτικά τα παει πολυ καλα σε ολες τις εστιακες , ειναι γρηγορος σε εστίαση και στεγανος , οι γεωμετρικές παραμορφώσεις και η βινιετα δεν με απασχολούν αφου τα διορθώνει το σωμα και το lightroom αυτοματα και στο κάτω κάτω τι να πουμε όταν ο mzuiko 12/2 των 650 έχει παρομοια uncorrected raw γεωμετρική παραμόρφωση...

μια χαρα ειναι ο φακος οταν καποιος συνηδιτοποιημενα ξερει τι ψαχνει στο budget που εγραψα , για τους υπολοιπους ας περιμένουν το ακριβο αδερφάκι του με την υπογραφή της LEICA , κανενα δεν θα αφήσουν παραπονεμένο.

Σαν να αρχιζει να "ξεχειλωνει" το συστημα σε διαστασεις ; :chinscratch:

Αν ειναι να φτασει σε διαστασεις το APS-C, τοτε γιατι να το προτιμησουμε ;

http://j.mp/2cFqXEb

καλά δε το συζητώ, τα πράγματα έχουν ξεφύγει.
Το καλό βέβαια είναι ότι με την άνοδο των mirrorless βλέπουμε σχετικά πιο προσιτές αξιολογότατες προτάσεις από το dslr στρατόπεδο (βλέπε nikon 5500) από ότι παλιότερα.
Το γεγονός ότι η Nikon δεν έχει δείξει τα δόντια της στο πεδίο των mirrorless δε ξέρω πως να το μεταφράσω...

Προσωπικά και ως τελείως ερασσιτέχνης-χρήστης είμαι της άποψης ότι η mirrorless camera πρέπει να είναι μικρή, αλλιώς για μένα δεν έχει νόημα.
Με μια ep3 και μια e-pl5 το επόμενο βήμα μου θα είναι μια omd m10 II και είναι το μεγαλύτερο σώμα που θα επιλέξω στο πεδίο των mirrorless (και αυτό που διατίθεμαι να πληρώσω βέβαια).
Αν υπάρξουν αρκετές στιγμές που θα μείνω...ανικανοποίητος τότε θα κάνω ένα άλμα "προς τα πίσω" επιλέγοντας κάποιο σύγχρονο dslr σώμα (το 5500ρι που ανέφερα πριν) με κανα 2-3 φτηνους prime και έναν καλούτσικο ζουμ ωλαράουντ.
μαη του σεντς.

Εγώ είδα ένα 6.5% barrel distortion στα 12mm (χωρίς ψηφιακή διόρθωση ) και ενα βινιεταρισμα στο Θεό , στο review του photozone.de.
Αυτά κυρίως χτυπάνε στο συμπέρασμα τους και του δίνουν μέτρια βαθμολογία.
Επίσης στο e-photozine τα μασάνε, με sample variations κτλ.
Σαν εύρος εστιακων αποστάσεων, κατασκευή, βάρος , ευκολία χρήσης κτλ πάντως φαίνεται καλός.
Να τον δουλέψει κι άλλο ο karamela να μας πει πιο σίγουρα πράγματα.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ήμουν στο τσακ να πάρω το σετ G6+ 12-60 που πήρε ο karamela και γι αυτό το έψαξα.
Ομολογώ πως φοβήθηκα με αυτά που διάβασα.

:ernaehrung004:Hλια καλα κανεις και το ψαχνεις , εχουν ερθει και πακετα με G7 + 12-60 επίσης να ξερεις ...

και σε αυτο το τεστ ειδα παρα πολυ καλη αποδοση (ανωτερη) στα 12-20mm σε συγκριση με φακους prime οπως ο 12/2 και ο 20/1.7 , απο εκει και περα δεν βαζει φωτιά αλλά παραμενει καλος αλλά υποδεέστερος απο τον παλιο 14-45 που ηταν απαιχτος στο τελε και τον 35-100/2.8 που ειναι αλλη κλάση... στην κοπια που δοκιμασα εγω εμεινα πολυ ευχαριστημενος και στο τελε δεν ειδα τρομερη μειωση στην εικόνα και πηρα πολλα δειγματα ....παιζει ναναι και θεμα κόπιας αλλα η Πανασονικ δεν εχει δωσει στο παρελθον εντονο δειγμα απόκλισης των φακών της ακομη και των κιτ...

Βινιετα συμφωνούν ολα τα τεστ οτι εχει καμποσο εγω , τον δουλεψα σε GX80 και εχω ανοιχτο σε ολα τα σωματα το shade compensation για να δω ποσο επηρεαζονται τα ακρα, ηταν sharp σε ολες τις γωνιες παρόλη τη διορθωση (έσβησα δυστυχως τις φωτο θα στις έστελνα),
η μεγαλη γεωμετρική παραμόρφωση ειδικα στα 12mm πεφτει κοντα στο 1.5% σε ολα τα σωματα που την διορθώνουν και στα συμβατα προγραμματα.... δεν μπορεις να ταχείς ολα ...

Last edited:
Επειδή μάλλον τα λόγια είναι φτώχεια παρακάτω στο Link μερικά δείγματα από τον 12-60 και την Panasonic g6. Ολες οι φώτο είναι κατευθείαν jpeg από την μηχανή χωρίς καμιά επεξεργασία. Είναι από το Πολιτιστικό κέντρου Νιάρχου. Βασικά με τον Olympus 9-18 τράβαγα κυρίως άλλα δοκίμασα και σε κάτι λίγες φώτος τον 12-60. Ζητώ συγγνώμη καθώς κάποιες από τις φώτος είναι με φιλτράκια καθώς δοκίμαζα το τι κάνουν τα φίλτρα της G6.
H γνώμη μου παραμένει ότι ο φακός είναι πολύ καλός για αυτό που πρεσβεύει..και όπως είπε ο Κώστας σε Jpeg διορθώνει τος όποιες ατέλειες και έχει αξιοπρεπέστατα jpeg σε όλο το εστιακό μήκος...για ταξιδιωτικός φακός και για allaround είναι μια χαρά με κερασάκι στην τούρτα την αδιαβροχοποίηση και την εξαιρετική εστίαση και το βράδυ..
Με την πρώτη ευκαιρία και όταν έχω ποιο πολύ χρόνο θα ανεβάσω και άλλο δείγματα, συγγνώμη άλλα αυτό τον καιρό ασχολούμαι ποιο πολύ με τον Olympus 9-18 πάνω στην Em10II και έτσι τον 12-60 δεν τον έχω χρησιμοποιήσει όσο θα ήθελα....
https://www.flickr.com/photos/karamelitsa/albums/72157671021958744

Υ.Γ. Από τις φώτο μετά στον υπολογιστή διαπίστωσα ότι η G6 με τον 12-60 τουλάχιστον υποεκθέτει 1/2 stop....για αυτό οι περισσότερες φώτος είναι κάπως σκοτεινές...

Να προσθέσω ότι δεν είναι μονο τα JPEG διορθωμένα αλλά και τα Raw αφου μεταφέρεται η πληροφορία εγγενώς στο αρχεϊο σε ολα τα συμβατα προγράμματα PS,LR κλπ.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Για όσους παντως δεν τους ενδιαφέρει η στεγανοτητα μπορουν να εμπιςτευτουν και τον 14-42 HD της g7

Πως σας φαίνονται τα δείγματα του 12-100 από το DPReview?
Φαίνεται πολύ καλός φακός αλλά ... "πολλά τα λεφτά άρη"

Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Εγώ είδα ένα 6.5% barrel distortion στα 12mm (χωρίς ψηφιακή διόρθωση ) και ενα βινιεταρισμα στο Θεό , στο review του photozone.de.
Αυτά κυρίως χτυπάνε στο συμπέρασμα τους και του δίνουν μέτρια βαθμολογία.
...

Ήμουν στο τσακ να πάρω το σετ G6+ 12-60 που πήρε ο karamela και γι αυτό το έψαξα.
Ομολογώ πως φοβήθηκα με αυτά που διάβασα.

Εγω ξαναλέω .. μην βασίζεστε στο Photozone για αποφάσεις.

Παράδειγμα ακριβώς αυτή η μέτρηση βινιέττας σε αρχείο χωρίς δίόρθωση παραμόρφωσης .. σε παλιότερη διασταύρωση που έκανα διαπίστωσα οτι η τιμη της βινιέτας που αναφέρουν είναι σχεδόν τέρμα στην γωνία η οποία γωνία ετσι και αλλιώς κροπάρεται για την διόρθωση παραμόρφωσης .. αρα είναι μια μέτρηση που αφορά μόνο περίεργους που γουστάρουν πλήρες αδιόρθωτο κάδρο ..
Δυστυχώς είμαι εκτός έδρας αυτές τις μέρες και δεν μπορώ να κάνω κάποιο τεστ .. αλλά αν ανεβούν κάποια raw flat fields (@ Καραμελα) θα το διαπιστώσουμε σύντομα ..

Απάντηση: Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Μα και εγω στα δειγματα που ειδα με τα ματια μου τόσο πολυ βινιετα δεν ειδα και ο λογος πιθανολογώ ειναι οτι ειδα το διορθωμένο αρχειο JPEG που κροπαρεται , η λεπτομερεια στα ακρα στο ευρυγωνιο κομματι ηταν υπεραρκετη για εμενα για να μπει ο φακός στην λιστα αγορας όταν αποφασισω να πουλησω τον 12-40/2.8...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Έχει κανείς άποψη ή είναι κάτοχος του mzuiko 7-14mm/2.8 ή του mzuiko 8mm/1.8?

Τους είχα χρησιμοποιήσει για λϊγη ώρα στην εκδήλωση της Zegetron στην Αθήνα πέρυσι αλλά είναι τελείως διαφορετική η καθημερινή και πολϋωρη χρήση τους για να βγάλεις τελικό συμπέρασμα.

Αποφάσισα να αντικαταστήσω τον πολύ καλό Panasonic 7-14/4 (πουλήθηκε ήδη) γιατι θέλω απαραίτητα υπερευρυγωνιο στεγανό και θα πάρω έναν απο τους δϋο, η πλάστιγγα γέρνει προς το fisheye (έχοντας και την εμπειρία απο τον Samyang 7.5/3.5 πού έχω και που θα πουληθεί αν αγοραστεί το 8/1.8) γιατι είναι μικρότερο, πιο φωτεινο κατα 1 στοπ και μάλλον οξύτερο έως και f=4, με λϊγη προσοχή στον ορίζοντα και defish μπορεί να καλυψει τα 7mm ακόμη και κροπάροντας τις άκρες. Αλλη επιλογή θάναι ο 8-18/2.8-4 της Panasonic που θα δεχεται και φίλτρα και έχει πολύ καλό ευρος εστιακής αλλά βλέπω να βγαινει στην αγορά μετά απο κανένα εξάμηνο και βαλε.

Στο ίδιο δίλημμα είμαι αυτό το καιρό... Σχεδόν είχα αποφασίσει να πάω σε panasonic 7-14 μέχρι που τον δοκίμασα και είδα τα purple flare. Οπότε μαζεύω χρήματα για Olympus 7-14 αν και μου έκανε εντύπωση ο panny 8-18 που μάλλον θα είναι μικρότερος και θα παίρνει και φίλτρα. Νομίζω αξίζει να περιμένουμε λίγο για να δούμε review του panasonic 8-18 και συγκρίσεις με τον 7-14. Υπάρχει κάποια πληροφορία που θα κυμαίνεται η τιμή του; Είναι αρκετά χρήματα και για τους 2 φακούς και νομίζω αξίζει η αναμονή για να γίνει σωστή επιλογή...

και ο Zuiko εχει purple flare, ισως οχι τοσο εντονο αλλά εχει .... και στο 2.8 τα ακρα του (ισως και στο 4-5.6) ειναι χειροτερα απο του Πανυ ενω ειναι πολυ μεγαλυτερος, εγω αν δεν ηθελα αδιαβροχοποιηση δεν θα τον αλλαζα με τιποτε τον 7-14/4
για τον Πανασονικ δεν υπαρχει καμια πληροφορια και δεν ξερω και αν θαχει και σταθεροποιηση (κατι τετοιο ειδα σε ενα site), ειναι under development ακομη και τον βλεπω να αργει πολυ να τεσταριστεί για να δουμε αν αξιζει η αναμονη και τα χρηματα με το ταμπελακι της Leica δεν τα βλεπω λιγα.

Αν ο 8-18 έχει καλή απόδοση σε flare/starbursts και minimum focus distance από 20εκ και κάτω, θεωρώντας δεδομένη την οξύτητα και το γεγονός ότι παίρνει φίλτρα, πιστεύω ότι αξίζει την αναμονή. Από την άλλη είναι κοντά το black friday και με τη λίρα σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μια έκπτωση στον 8 1.8 fisheye θα τον έκανε αρκετά δελεαστικό...

Ναι το ταμπελάκι της Leica σημαίνει πάνω από 1000 οπότε ίσως έχεις δίκιο...

Η αδιαβροχοποίηση είναι ένα θέμα και για μένα... καλό να υπάρχει αλλά αν ελάχιστες φορές σε πεζοπορία έπεσα σε κακές συνθήκες και εκείνη τη στιγμή δύσκολα έχω στο μυαλό τη φωτογράφηση.

O Olympus 7-14mm PRO τελικά παίρνει φίλτρα; έστω με πατέντα;