Γιαννης Σπυρου
AVClub Fanatic
ο παλιος 12-35 ειχε καποια θεματα, οπως το flicker οταν εκανες zoom ...αυτο δε λυνοταν με κανενα upgrade.
Επισης αυτοι ειναι kai freeze proof .
Επισης αυτοι ειναι kai freeze proof .
Το είχα δει γραμμένο κάπου παλιότερα για τα λαμπάκια και τον 12-32 που ανάβει τα...λαμπάκια!
τα φωτάκια ειναι προβλημα CDAF των μηχανών το βράδυ οχι του 12-32, ο 12-32 ευθύνεται μόνο για το ότι δεν εχει δαχτυλίδι χειροκίνητης εστίασης. Ο 45-200 δεν έχει οπτική απόδοση για πέταμα, εγω παρότι δεν τον έχω σε υπόληψη θυμάμαι ότι ο Νίκος ο peper είχε μια πολύ καλή κόπια και μου ελεγε τα καλύτερα, οι τιμές θα ομαλοποιηθούν άλλωστε συντομα (street price).
τα φωτάκια ειναι προβλημα CDAF των μηχανών το βράδυ
μάλλον δεν ειδες ότι οι βελτιώσεις δεν είναι μόνο στο χρώμα, οι φακοί πλέον είναι στεγανοί , ταχύτατοι σε εστίαση και τούμπανο στη σταθεροποιηση, ο 100-300 έχει βάλει υποψηφιότητα για αγορά απο εμένα στο μέλλον μιας και ο Leica 100-400 είναι αλμυρός και καλά ο νέος 12-60 είναι αγορασμένος ήδη απλά δεν το ξέρει ....:music-smiley-005:
Και μία ακόμη σύγκριση Leica 25/1.4 Vs mzuiko 25/1.2 : http://mirrorlesscomparison.com/mic...o-25mm-f1-2-pro-vs-panasonic-leica-25mm-f1-4/
.. ετσι ο ΖD 50-200/2.8-3.5 που κατέχω μαζι με τους 2 TC 1.4X,2.0X είναι φωτεινότερος, ισάξιος οπτικά και πιο εύχρηστος με την προυποθεση ότι έχεις το ανάλογο σώμα για να τον οδηγήσεις σωστά (ΕΜ1.2) ,....
ενδιαφερον αυτο το τεστ, για μενα δεν βλεπω να υπαρχει σοβαρος λογος καπιος να προτιμησει το 25/1.2 εκτος απο το weather sealing
Κώστα, 2.0Χ3.5 = f7.0 .. έναντι 6,3 .. και εχω και μια απορία αν το PDAF της Ε-Μ1 ΙΙ δουλεύει σε πιο κλειστα απο το το f5.6 διαφράγματα (στις περισσότερες Dslr σταματα στο f5.6)
Ελα βρε Ηλία νόμιζα ότι θα καταλαβεις τι εννοώ,
ΥΣ
δουλεύει κανονικά η υβδριδική απλά όσο κλείνεις το διάφραγμα πεφτει η ριπή της μηχανής.
ΥΣ μπορεί δηλάδη και στο f11.0 ?? !!
View attachment 134021
View attachment 134020
οτι ακολουθεϊ αφορά καθαρά προσωπικές εκτιμήσεις , τις συγκεκριμένες κόπιες φακών που είχα στα χέρια μου και δεν πρέπει σε καμία περιπτωση να λαμβάνονται ως δεδομένα ...
Έκανα λοιπόν μια πρώτη εκτιμηση των συγκριτικών δειγμάτων που πήρα σε πολύ περιορισμένο χρόνο που είχα στα χέρια μου τον νέο mzuiko 12-100/4 σε σχέση με τους mzuiko 12-40/2.8 και LUMIX 35-100/2.8 που κατέχω,
ο φακός κρατά αρκετά καλά για 8Χ ζουμ, είναι γνωστό ότι ο 12-40/2.8 είναι πιο αδύναμος κάπου μετά τα 30mm στα μακρινά θέματα εκεί λοιπον ο 12-100 είναι καλύτερος , στα κοντινά στα 3-4μ δεν είναι τόσο εμφανές όμως και δείχνουν ισοδύναμοι το ίδιο και στις υπολοιπες εστιακες, στα μακρινά θέματα όμως ο 12-40 είναι πιο οξύς σε εστιακή απο 12-25mm αλλά μην φανταστείτε για διαφορές που θα είναι εύκολα ορατές σε συνήθη θέματα, αν μάλιστα ο 12-100 χρησιμοποιηθεί γϋρω στο f=5-5.6 ουσιαστικές διαφορές δεν υπάρχουν και σε καποια ακρα μπορεί ναναι μαλιστα και καλύτερος.
Η κατάσταση ψιλοαντιστρέφεται αν πάμε σε συγκριση με τον 35-100, εκεί στα 35mm o LUMIX είναι οξύτερος και απο τους δύο (12-40/2.8 και 12-100/4), ο 12-100/4 πέρνει κεφάλι αλλά με μικρή διαφορα απο 50-70mm και ο LUMIX πέρνει το αίμα του πίσω στα 100mm όπου κεντάει με καλύτερο κοντραστ, αν θα ήθελα να επαναλάβω κάτι θα ήταν να δοκιμάσω τις εστιακές των 75,80,90mm και να δώ που <σπάει> ακριβώς η απόδοση του 12-100 στο τελέ γιατί είναι και το μόνο σημείο που η διαφορά στο IQ ηταν πιο εμφανής και αυτο νομιζω δεν οφείλεται στα οπτικά του 12-100 αλλά στην βελτιστοποίηση που έχει ο 35-100/2.8 να αποδίδει εκεί στο maximum ως τηλεφακός ακόμη και ανοιχτός τελείως, φυσικά και εδώ αν ο 12-100/4 κλείσει 1-1.5 στοπ η διαφορά αυτή μικραίνει αλλά συνεχίζει να υπάρχει και είναι πιο ορατή.
Επίσης ο 12-100/4 έχει λίγη βινιετα σε f4-4.5 και ειδικα σε σχέση με τους άλλους δύο φακούς που έχουν ήδη προφθασει να κλείσουν 1 στοπ το διαφραγμα.
Συνολικά η Olympus δείχνει να κατασκεύασε ένα φακό που δεν υστερεϊ κάπου εμφανώς και ειδικά στην εστιακή απο 12-70mm αν δουλευτεί ημέρα ή δεν ενοχλεί να κλείσει και 1 στοπ αφού στο f=5.6 αποδίδει υπέροχα, έχει πολύ καλό προοδευτικό ζουμ, ταχϋτατη εστϊαση, εστιάζει αρκετα κοντά, δαχτυλίδι χειροκίνητης εστίασης με αίσθηση που θα ζήλευαν πολλοί φακοί, στεγανός και το δείχνει ως ποιοτική κατασκευή και με πολύ καλύτερα σχεδιασμένο hood απο τον 12-40 (που μπορείς εύκολα να πατήσεις ή να χτυπήσεις ένα απο τα κουμπιά απελευθέρωσής και να σου φύγει), έχει τέλος και εξτρα την σταθεροποίηση που θα του δώσει τη δυνατότητα σε 2-3 σώματα Olympus να την εκμεταλλευτούν συνδιαστικά και να τσιμπήσουν ένα επιπλέον στοπ.
Εχω μπεί σε πειρασμό να τραμπάρω τους δύο φακούς μου (12-40/2.8,35-100/2.8 ) θυσιάζοντας την απόλυτη αποδοση και μεγαλύτερη φωτεινότητα τους με την ευχρηστία του mzuiko 12-100/4 ως ενός allaround φακοϋ ειδικά αν παίξει συνδιαστικά σε καλή τιμή με την ΕΜ1.2 σε πακέτο, λέω όμως να περιμένω να δώ και τον LUMIX 12-60/2.8-4 το 2017 και μετά να αποφασίσω.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.